open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № 759/10114/20
Моніторити
emblem
Справа № 759/10114/20

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ун. №759/10114/20

пр. № 2/759/1039/21

08 червня 2021 року

Святошинський районний суд міста Києва у складі головуючого судді Горбенко Н.О., за участі секретаря - Савіцькій Л.Д., за участі представника відповідача Черняка С.В. , розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Верховинна, 41» про визнання протиправною бездіяльність та зобов`язати вчинити дії,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до ОСББ «Верховинна,41» про визнання протиправною бездіяльності і зобовязання вчинити дії.

Позов мотивований тим, що 21 квітні 2020 року позивач як співвласник ОСББ « Верховинна,41», керуючись ст 1 Закону України «Про звернення громадян» звернувся з письмовим запитом до керівника відповідача на адресу ІНФОРМАЦІЯ_1 про отримання інформації щодо технічного стану спільного майна багатоквартирного будинку, перелік механічного, електричного, сантехнічного та іншого обладнання, умови. Утримання та експлуатації будинку; недоліки у технічному стані спільного майна багатоквартирного будинку та розмір фінансових видатків на їх усуненнявитрат на утримання спільного майна та надходжень, отриманих від його використання.

27 квітня 2020 року позивач як співвласник ОСББ « Верховинна,41», звернувся з двома письмовими запитами до керівника відповідача на адресу ІНФОРМАЦІЯ_1 про отримання інформації щодо штатного розкладу відповідача; відомості про осіб, які знаходяться у трудових відносинах з відповідачем та стан фактичних розрахунків з ними; підстави покладення на інших осіб компенсації за ведення бухгалтерського обліку та розмір матеріального заохочення таких осіб; відомості про всі укладені відповідачем договори на виконання робіт та надання послуг та стан розрахунків за такими договорами, копії протоколів засідань правління, на яких приймалися рішення про укладення договорів на виконання робіт та надання послуг.

27 квітня 2020 р. позивач також направив вищевказані три запити поштовим шляхом на адресу відповідача.

21 травня 2020 р. позивач отримав лист відповідача, в якому була відсутня запитувана інформація.

Позивач вважає що така бездіяльність суперечить ст.ст. 4, 10,14 Закону Україні «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», ст. 6 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» , та з метою захисту порушених прав звернувся до суду з даним позовом, в якому просив визнати протиправною бездіяльність відповідача та зобовязати його надати відповідь на його звернення.

Ухвалою суду від 10.07.2020 року позовну заяву прийнято до розгляду. Відкрито провадження у справі. Розгляд справи вирішено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження з викликом учасників справи.

В судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримала в повному обсязі, просила позов задовольнити, аргументуючи мотивами, викладеними в позовній заяві.

Відповідач надав суду відзив, в якому зазначив, що відповідачем було у встановлений строк надано позивачу відповідь з посиланням на інтернет-ресурс, в якому наявні запитувані позивачем документи.

З приводу вимог звітування перед позивачем відповідач зазначив, що відповідно до п.12.7 Статуту ОСББ відповідач звітує загальним зборам.

Всебічно та повно з`ясувавши обставини справи, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи, давши їм оцінку у сукупності з оголошеними та дослідженими матеріалами справи, суд вважає, що позовні вимоги задоволенню не підлягають з наступних підстав.

Судом встановлено, що позивач є власником квартири за адресою: АДРЕСА_1 (т.1 а.с.7)

В матеріалах справи є лист позивача від 21.04.2020 р. (т.1 а.с.8) на адресу Голови ОСББ «Верховинна,41», в якому позивач просив надати йому інформацію: про технічний стан спільного майна багатоквартирного будинку, у т.ч. акти приймання-передачі з додатками, у яких відображені виявлені недоліки; перелік механічного, електричного, сантехнічного та іншого обладнання спільного майна всередині або за межами будинку, яке задіяне до обслуговування; про умови утримання та експлуатації будинку та іншого спільного майна з розподілом за періодами і видами проведених та запланованих робіт (послуг), а також фактичними та запланованими витратами; про недоліки у технічному стані спільного майна багатоквартирного будинку та розмір фінансових видатків необхідних для їх усунення.

Згідно листа від 26 квітня 2020р. (т.1 а.с. 9) позивач у запиті просив відповідача надати відомості щодо штатного розкладу ОСББ, підстави трудових відносин та посадові інструкції всіх найнятих осіб; відомості про осіб (найнятих за трудовим договорами або з якими укладені інші угоди), які в будинку виконують функції управителя, надають бухгалтерські та юридичні послуги, у т.ч. їх прізвище, ім`я та по-батькові, їх вік та наявність освіті за фахом та досвід роботи, а також умови, графік їх роботи (повна чи часткова зайнятість) та стан фактичних розрахунків з цими особами у квітні 2020р.; про підстави покладення на інших (непередбачених Законом) осіб компетенції за ведення бухгалтерського обліку та звітності про діяльність об`єднання, підстави для визначення розміру їх матеріального заохочення.

У скарзі від 27.04.2020 р. (Т.1 а.с. 10) позивач просить відповідача надати йому відомості про всі укладені об`єднанням договори на виконання робіт та надання послуг для забезпечення належного утримання спільного майна багатоквартирного будинку та прибудинкової території відповідно до нормативних вимог, у т.ч. повні дані про суб`єкта підприємницької діяльності - сторони договору, предмет договору та обґрунтування необхідності його укладення саме з цим постачальником робіт (послуг) з розподілом за періодами і видами ним проведених та запланованих робіт (послуг), фактичними та запланованими витратами, а також стан розрахунків, окремо по кожному договору; копії протоколів засідань правління, на яких приймалися рішення щодо укладання договорів на виконання робіт та надання послуг для забезпечення належного утримання спільного майна будинку, а також інформацію про заходи правління з контрою за їх виконанням.

На лист від 21.04.2020р. позивач отримав відповідь відповідача (Т.1 а.с. 12-13), в якому відповідач повідомив, що всі прийняті органами ОСББ «Верховинна,41» фінансові та юридичні документи публічно розміщені на форумі в мережі Інтернет http://forum.verkhovynna-41.org.ua/

На лист-звернення позивача від 26.04.2020р. відповідач надав відповідь вих.№ 20-22 від 21.05.2020 (т.1, а.с. 88-89), в якій повідомив позивачу, що загальними зборами співвласників ОСББ «Верховинна,41» відповідно до п.7 Протоколу №05/02 від 05.02.2020 було прийнято рішення про затвердження відповідних внесків та було затверджено кошторис відповідача. Проект кошторису було опубліковано, та на нього не було отримано зауважень, кошторис на 2020 рік є прийнятим та обов`язковим до виконання. Також відповідач зазначив, що всі прийняті ним рішення булі оприлюднені та розміщені на форумі в мережі Інтернет http://forum.verkhovynna-41.org.ua/

На лист-звернення позивача від 27.04.2020р. відповідач надав відповідь вих.№ 20-23 від 21.05.2020 (т.1, а.с. 85-87), в якій повідомив позивачу «щодо обсягу витрат та доходів» про те, що загальними зборами співвласників ОСББ «Верховинна,41» відповідно до п.7 Протоколу №05/02 від 05.02.2020 було прийнято рішення про затвердження відповідних внесків та було затверджено кошторис відповідача. Проект кошторису було опубліковано, та на нього не було отримано зауважень, кошторис на 2020 рік є прийнятим та обов`язковим до виконання. Також відповідач зазначив, що всі прийняті ним рішення булі оприлюднені та розміщені на форумі в мережі Інтернет http://forum.verkhovynna-41.org.ua/

На скаргу позивача від 22.06.2020р. відповідач надав лист вих.№ 20-26 від 22.06.2020 (т.1, а.с. 93), в якій повідомив позивачу про те, що відповідно до ст.14 Закону Україні «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» співвласник своє право знайомитися з протоколами загальних зборів, робити з них виписки, але закон не встановлює обов`язку надавати копії усіх документів та було повідомлено, що позивач має право завітати до офісу відповідача в робочий час та самостійно зняти фотокопії з потрібних йому документів. Також відповідач зазначив, що всі прийняті ним рішення булі оприлюднені та розміщені на форумі в мережі Інтернет http://forum.verkhovynna-41.org.ua/

За положеннями ч. 1 ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 ЦПК України, яка регулює право особи на звернення до суду за захистом, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

За змістом вказаних положень законодавства звернення особи до суду за захистом має бути зумовлене порушенням, невизнанням або оспорюванням її права, свободи чи інтересу, у протилежному випадку, за відсутності такого порушення судовий захист чинним законодавством України не передбачений.

Частиною 1 ст. 1 Закону України «Про звернення громадян» передбачено, що громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, місцевого самоврядування, об`єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, засобів масової інформації, посадових осіб відповідно до їх функціональних обов`язків із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їх статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення.

Пунктом 3 ст. 6 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» передбачене право як співвласника багатоквартирного будинку одержувати інформацію про технічний стан спільного майна багатоквартирного будинку, умови його утримання та експлуатації, витрати на утримання спільного майна багатоквартирного будинку та надходження, отримані від його використання.

Згідно з ч.ч. 1, 3 ст. 15 Закону України «Про звернення громадян» органи державної влади, місцевого самоврядування та їх посадові особи, керівники та посадові особи підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об`єднань громадян, до повноважень яких належить розгляд заяв (клопотань), зобовязані об`єктивно і вчасно розглядати їх, перевіряти викладені в них факти, приймати рішення відповідно до чинного законодавства і забезпечувати їх виконання, повідомляти громадян про наслідки розгляду заяв (клопотань). Відповідь за результатами розгляду заяв (клопотань) в обов`язковому порядку дається тим органом, який отримав ці заяви і до компетенції якого входить вирішення порушених у заявах (клопотаннях) питань, за підписом керівника або особи, яка виконує його обов`язки.

Частиною 1 ст. 20 Закону України «Про звернення громадян» звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше п`ятнадцяти днів від дня їх отримання. Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник відповідного органу, підприємства, установи, організації або його заступник встановлюють необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється особі, яка подала звернення. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п`яти днів.

Відповідно до ч. 6, 7 ст. 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» рішення загальних зборів оприлюднюється. У передбачених статутом або рішенням загальних зборів випадках воно може бути надане співвласникам під розписку або направлене поштою (рекомендованим листом).

Співвласники мають право знайомитися з рішеннями (протоколами) загальних зборів, затвердженими такими рішеннями документами та робити з них копії.

Відповідно до п. 3,5 ч. 1 ст. 6 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» співвласник має право: одержувати інформацію про технічний стан спільного майна багатоквартирного будинку, умови його утримання та експлуатації, витрати на утримання спільного майна багатоквартирного будинку та надходження, отримані від його використання; ознайомлюватися з рішеннями (протоколами) зборів співвласників, листками опитування, робити з них копії.

Відповідно до ч. 2 ст. 6 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» реалізація прав співвласника не має завдавати шкоди правам та інтересам інших співвласників.

Зі змісту поданої позовної заяви та пояснень позивача не вбачається, у чому саме полягає порушення прав, свобод чи інтересів позивача діями чи бездіяльністю відповідача за викладених у позовній заяві обставин, оскільки в матеріалах справи містяться відповіді відповідача на листи, заяви та скарги позивача. При цьому позиція позивача щодо надання на її думку неповної чи необгрунтованої відповіді не може бути підставою для задоволення її позовних вимог.

Так, Законом не передбачено надання позивачу завірених копій протоколів зборів ОСББ та інших витребуваних позивачем документів.

Окрім того, відповідачем було розяснено позивачу про можливість ознайомлення з рішеннями (протоколами) загальних зборів, затвердженими такими рішеннями документами та робити з них копії, а також робити виписки. Даним правом позивач не скористалась.

Також позивачу було роз`яснено, що рішення відповідача булі оприлюднені та розміщені на форумі в мережі Інтернет http://forum.verkhovynna-41.org.ua/

Тому суд, оцінивши допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок в їх сукупності за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженню наявних у справі доказів приходить до висновку, що позовні вимоги позивача про не знайшли свого підтвердження в судовому засіданні, а тому задоволенню не підлягають.

Враховуючи положення ст. 141 ЦПК України судові витрати слід залишити за позивачем.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 15, 23, 16, 1167 ЦК України, Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», Законом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», Законом України «Про звернення громадян», ст. ст. 12, 13, 76-81, 141, 263-265 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

У задоволенні позовних вимог ОСОБА_2 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Верховинна, 41» про визнання протиправною бездіяльність та зобов`язати вчинити дії - відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Н.О. Горбенко

Джерело: ЄДРСР 97685892
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку