open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 372/2130/21

Провадження № 1-кс-672/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 червня 2021 року Слідчий суддя Обухівського районного суду Київської області ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у залі судових засідань Обухівського районного суду Київської області клопотання старшого слідчого СВ Обухівського РУП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів,

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий СВ Обухівського РУП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 звернулася до суду із клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні № 42021111190000002 від 15.01.2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України.

На обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що 15 січня 2021 року прокурором Богуславського відділу Кагарлицької місцевої прокуратури винесено рапорт про те, що з метою забезпечення належної реалізації закріпленого ст. 7 Бюджетного кодексу України принципу ефективного та результативного використання бюджетних коштів під час опрацювання інформації, яка міститься у відкритих базах даних мережі інтернет, зокрема системи державних закупівель на сайті: ІНФОРМАЦІЯ_1 виявлено можливу розтрату бюджетних коштів шляхом зловживанням своїм службовим становищем посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_2 , ЄРДПОУ: НОМЕР_1 при здійсненні тендерної закупівлі автомобіля екстреної (швидкої) медичної допомоги без обладнання на базі автомобіля марки «Citroen Berlingo» вартістю 918 900 грн. 00 коп., яка згідно відкритих джерел мережі інтернет не відповідає ринковій вартості автомобіля даного класу.

27 листопада 2020 року було укладено договір про закупівлю товару між ІНФОРМАЦІЯ_3 ЄДПОУ ( НОМЕР_1 ) в особі сільської голови ОСОБА_4 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ЄДПОУ НОМЕР_2 в особі генерального директора ОСОБА_5 . Відповідно до вище вказаного договору було передано у власність ІНФОРМАЦІЯ_2 автомобіль екстреної (швидкої) медичної допомоги без обладнання.

Відповідно до специфікації до договору №1 від 27 листопада 2020 року на поставку товару, встановлено, що предмет закупівлі являється автомобіль спеціалізований медичної допомоги ТК-СТRB-ML на базі автомобіля Citroen BERLINGO, кількість один автомобіль загальна вартість якого становить 918900. 00 (дев`ятсот вісімнадцять тисяч дев`ятсот гривень).

На даний час у органу досудового розслідування та прокурора виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до оригіналів документації що знаходиться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , а саме до: договору №1 про закупівлю товару від 27.11.2020 року укладений між ІНФОРМАЦІЯ_3 ЄДПОУ НОМЕР_1 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ЄДРПОУ НОМЕР_2 ; специфікації до договору №1 від 27.11.2020 року на поставку товару; протоколу розкриття тендерних пропозицій UA-2020-10-20-005321-c; тендерної документації, щодо проведення процедури відкритих торгів на закупівлю товару: ДК 021:2015:34110000-1 легкові автомобілі (автомобіль екстреної (швидкої) медичної допомоги без обладнання); протоколу №18/12/18 загальних зборів учасників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » від 23.02.2018 року; паспорт та керівництво з експлуатації на автомобіль спеціалізований швидкої медичної допомоги ТК-СТRB-ML на базі автомобіля Citroen BERLINGO 4x4 DANGEL; сертифікат відповідальності щодо індивідуального затвердження завершеного колісного транспортного засобу (193743); свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_3 на базі автомобіля Citroen BERLINGO 4x4 DANGEL, а також тимчасовий доступ до транспортного засобу марки Citroen BERLINGO 4x4 DANGEL ідентифікаційний номер (VIN) НОМЕР_4 .

Згідно ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Заходами забезпечення кримінального провадження є, зокрема, тимчасовий доступ до речей і документів.

Згідно ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

З огляду на викладене, враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідно отримати доступ до оригіналів вищезазначених документів, які перебувають в приміщенні володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , що розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

Старший слідчий СВ Обухівського РУП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилась, просила розглядати клопотання без участі слідчого та прокурора, вимоги клопотання підтримала в повному обсязі, просила не здійснювати фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів, в тому числі не здійснювати аудіо запис та відео запис за допомогою технічних засобів. Також просила проводити розгляд справи без представників ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Розгляд клопотання відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України проводився за відсутності особи, у володінні якої знаходяться річ і документи, оскільки слідчим було доведено наявність достатніх підстав вважати, що дана річ має значення для швидкого, повного та неупередженого розслідування, а також наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення інформації.

Згідно норми ч. 4ст. 107 КПК України, у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Дослідивши матеріли клопотання приходжу до наступного.

Згідно п. 5 ч. 2 ст. 131 КПК України, заходом забезпечення кримінального провадження є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ч. 5 ст. 132 КПК України, під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Статтею 159 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронюваному законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Вивчивши матеріали клопотання, вважаю клопотання таким, що не підлягає задоволенню, оскільки слідчому судді не додано достатніх доказів в обґрунтування доводів клопотання, недоведено достатністьданих пронеобхідність надання тимчасового доступу до речей і документів, не наведено достатніх підстав для необхідності надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , на підставі ухвали слідчого судді, до клопотання не додано доказів, які б свідчили про наявність перешкод у отриманні перелічених документів у інший спосіб. Не подано зокрема доказів звернення старшого слідчого ІНФОРМАЦІЯ_6 в провадженні, якого перебуває вказане кримінальне провадження в позасудовому порядку.

Крім того слідчим не доведено, що кримінальне провадження вчинено саме на території м. Обухів та Обухівського району Київської області, що має істотне значення для підтвердження належної підслідності кримінального провадження, і, як наслідок, правильного визначення територіальної підсудності справи.

Таким чином, у судовому засіданні не встановлено усіх передбачених ст.132, ч.ч.5-7 ст.163 КПК України, підстав для задоволення внесеного клопотання.

Оскільки недоліки клопотання унеможливлюють висновок про наявність передбачених ст. 160 КПК України підстав для надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, вважаю відповідні підстави недоведеними.

Таким чином, в задоволенні клопотання слід відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 131, 132, 160, 162, 163-166, 309, 369-372, 532 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

В задоволенні клопотання старшого слідчого СВ Обухівського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення, оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 97673136
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку