open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

н\п 2/490/1642/2021 Справа № 490/4767/20

Центральний районний суд м. Миколаєва

__________________________________________________________

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 червня 2021 року Центральний районний суд міста Миколаєва у складі:

головуючого - судді Черенкової Н.П.,

при секретарі - Баришніковій І.М.,

представника позивача- адвоката Луговенко К.С.,

представника третьої особи - Старєва О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Миколаєві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Управляюча компанія «70-й мікрорайон», ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про визнання незаконним та скасування рішення, оформленого протоколом зборів співвласників багатоквартирного будинку, третя особа Товариство з обмеженою відповідальністю «Центральний 1»,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулась до суду з позовом до відповідачів, в якому просила визнати незаконними та скасувати рішення, оформлені протоколом зборів співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 від 16 травня 2020 року, про відмову продовження договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком з ТОВ «Центральний 1»; визначення нового управителя багатоквартирного будинку ТОВ «УК «70-й мікрорайон», затвердження умов договору про надання послуг з управління даним будинком, укладеним з ТОВ «УК «70-й мікрорайон»; обрання уповноважених осіб співвласників багатоквартирного будинку; надання повноважень визначеному новому управителю на подання одного примірника протоколу до виконкому Миколаївської міської ради.

Разом з позовною заявою позивач також подала до суду клопотання про забезпечення позову, в якому просила вжити заходи забезпечення позову шляхом зупинення дії рішень, оформлених протоколом зборів співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 від 16 травня 2020 року, та договору про надання послуги з управління багатоквартирним будинком, укладеним з ТОВ «УК «70-й мікрорайон».

Протоколом автоматизованого розподілу від 10.08.2020 року дана справа передана на розгляд судді Черенковій Н.П.

Ухвалою від 11 серпня 2020 року клопотання про забезпечення позову повернуто заявнику.

Ухвалою від 11.08.2020 року позовна заява ОСОБА_1 залишена без руху.

На виконання вказаних вимог, у вересні 2020 року подана позовна заява у новій редакції, в якій позивач уточнила позовні вимоги та просила визнати незаконними та скасувати рішення, оформлені протоколом зборів співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 від 16 травня 2020 року, про відмову продовження договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком з ТОВ «Центральний 1»; визначення нового управителя ТОВ «УК «70-й мікрорайон»; обрання уповноважених осіб співвласників багатоквартирного будинку; надання повноважень визначеному новому управителю на подання одного примірника протоколу до виконкому Миколаївської міської ради; скасувати договір про надання послуги з управління даним багатоквартирним будинком, затверджений протоколом.

Ухвалою від 14 вересня 2020 року справу прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі.

Відповідачі відзиву на позов не надали.

Ухвалою суду від 31 травня 2021 року закрито підготовче провадження, та справа призначена до судового розгляду.

У судовому засіданні представник позивача - адвокат Луговенко К.С. вимоги підтримала у повному обсязі та просила про їх задоволення з підстав, викладених у позові.

Відповідачі до судового засідання не з`явились, заперечень проти позову не надали.

Представник третьої особи - ТОВ « Центральний-1», ОСОБА_5 вважав позов таким, що підлягає задоволенню, а також надав довідку ТОВ «Центральний-1» про те, що оплата послуг з управління багатоквартирним будинком АДРЕСА_1 проводиться співвласниками вказаного будинку ТОВ «Центральний-1».

В силу положень ст. 280 ЦПК України суд ухвалив про заочний розгляд справи.

У вступному слові представник позивача вказала таке.

Оспорюваний протокол зборів співвласників багатоквартирного будинку підписаний не співвласниками, а іншими особами, самі збори не проводились, більше того, була порушена процедура оформлення рішення зборів. Отже і протокол зборів співвласників багатоквартирного будинку від 16 травня 2020 року, і договір про надання послуги з управління багатоквартирним будинком, затверджений протоколом, є незаконними.

Представник третьої особи вважав, що позов підлягає задоволенню. Суду пояснив, що мешканці та співвласники будинку по теперішній час оплачують житлову послугу саме ТОВ «Центральний 1», що підтверджується наявними у справі доказами, а отже єдиним легітимним управителем даного будинку є саме ТОВ «Центральний 1».

У подальшому представники сторін просили про продовження розгляду справи у їх відсутності.

Судом постановлено про продовження розгляду справи у відсутності сторін.

Обставини, встановлені судом та належні їм правовідносини.

22 червня 2019 року за результатами проведених зборів співвласників (142 особи) багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 прийнято рішення про обрання управителем даного будинку ТОВ «Центральний-1», затверджено умови договору про надання послуги з управління будинком, обрано уповноважених осіб співвласників - ОСОБА_1 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7

ТОВ «Центральний 1» обраний управителем багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 на підставі відповідного договору про управління багатоквартирним будинком, укладеним між співвласниками будинку та Товариством 1 липня 2019 року.

За розділом 7 заключеного договору, внесення змін до умов цього договору здійснюється шляхом укладення сторонами додаткової угоди, якщо інше не передбачено цим договором.

Строк дії договору за п. 9.1- один рік, тобто до 01.07.2020 року.

За приписами п. 9.2 Договору, якщо за один місяць до закінчення договору жодна із сторін не повідомить письмово іншій стороні про відмову від цього договору, він вважається продовженим на один рік.

За приписами п.9.3 Договору, він припиняється у разі закінчення строку, на який він укладений, якщо одна із сторін повідомила про відмову від договору; достроково за згодою сторін або за рішенням суду в разі невиконання управителем вимог цього договору; у разі прийняття рішення про ліквідацію управителя або визнання його банкрутом; в інших випадках, передбачених законом.

Пунктом 9.4 договору передбачено, що протягом дії договору співвласники приймають рішення про зміну форми управління будинком або про обрання іншого управителя, цей договір достроково припиняється через два місяці з дня отримання управителем повідомлення від співвласників (уповноваженої ним особи) про таке рішення. Цей пункт включається до договору у випадку укладення договору уповноваженою особою органу місцевого самоврядування, за рішенням якого призначено управителя на конкурсних засадах відповідно до ЗУ «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

Пунктом 9.5 передбачено, що припинення дії цього договору не звільняє сторони від виконання обов`язків, які на час такого припинення залишилися невиконаними, якщо інше не встановлено з підстав припинення цього договору або не погоджене сторонами.

Актом, підписаним заступником директора департаменту ЖКГ Миколаївської міської ради, та Генеральним директором ТОВ «Центральний-1» від 18.07.2019 року, житловий будинок АДРЕСА_2 переданий в управління ТОВ «Центральний-1».

За змістом протоколу зборів співвласників багатоквартирного АДРЕСА_1 від 16 травня 2020 року, на порядок денний винесено 4 питання: про відмову продовження строку договору про надання управління багатоквартирним будинком з ТОВ «Управляюча компанія «Центральний-1», який закінчується 01.07.2020 року; визначення нового управителя багатоквартирним будинком, порядок його відкликання; затвердження та зміни умов; обрання уповноваженої особи співвласників, яка буде від імені мешканців представляти їх інтереси в раді нового управителя; про надання повноважень визначеному новому управителю подання одного примірника протоколу до виконавчого комітету Миколаївської міської ради.

По першому питанню 79 власників проголосували: у зв`язку із закінченням дії договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, відмовити ТОВ Центральний-1» в продовженні договору про надання послуг.

По другому питанню управителем багатоквартирного будинку 1 визначити ТОВ «Управляюча компанія 70-й мікрорайон» та затвердити договір між житловим будинком та компанією. Відкликання управителя та зміни умов договору з управителем здійснювати на загальних зборах будинку згідно законів України (79 голосів).

По третьому питанню порядку денного вирішили обрати уповноваженою особою співвласників у наглядовій раді ТОВ « 70 мікрорайон» - ОСОБА_2 та ОСОБА_8 (79 голосів).

По четвертому питанню надати повноваження ТОВ « 70 мікрорайон» на подання одного примірника протоколу на зберігання виконавчого комітету Миколаївської міської ради.

Протокол підписаний ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , та зареєстрований Департаментом ЖКГ.

За договором про надання послуг з управління багатоквартирним будинком АДРЕСА_1 , від імені ТОВ УК « 70 мікрорайон» - директор ОСОБА_9 , та від будинку - уповноважені особи ОСОБА_8 та ОСОБА_10 , при цьому, договір не містить зазначення номеру та дати його укладення/підписання. У розділі «Строк дії, порядок і умови дії та розірвання договору» зазначено, що цей договір набирає чинності з 01.07.2020 року та діє до 01.07.2021 року.

Акт передачі відсутній.

Станом на травень 2021 року користувачі житлової послуги здійснюють оплати саме на рахунок ТОВ «Центральний 1», а не ТОВ «УК «70-й мікрорайон».

Частиною 1 ст.355 ЦК України визначено, що майно, що є у власності двох або більше осіб (співвласників), належить їм на праві спільної власності (спільне майно).

Згідно із ч.1 ст.358 ЦК України, право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою.

Співвласник має право самостійно розпорядитися своєю часткою у праві спільної часткової власності (ч.1 ст.361 ЦК України).

Приписами ст. 382 ЦК України встановлено, що квартирою є ізольоване помешкання в житловому будинку, призначене та придатне для постійного у ньому проживання. Усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав.

Особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку, регулювання правових, організаційних та економічних відносини, пов`язаних з реалізацією прав та виконанням обов`язків співвласників багатоквартирного будинку щодо його утримання та управління визначені Законом України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" (в редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин).

У статті 1 зазначеного закону наведені терміни, які вживаються в такому значенні, зокрема: 1) багатоквартирний будинок - житловий будинок, в якому розташовано три чи більше квартири. У багатоквартирному будинку можуть також бути розташовані нежитлові приміщення, які є самостійними об`єктами нерухомого майна; 3) нежитлове приміщення - ізольоване приміщення в багатоквартирному будинку, що не належить до житлового фонду і є самостійним об`єктом нерухомого майна; 4) прибудинкова територія - територія навколо багатоквартирного будинку, визначена на підставі відповідної містобудівної та землевпорядної документації, у межах земельної ділянки, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі та споруди, що необхідна для обслуговування багатоквартирного будинку та задоволення житлових, соціальних і побутових потреб власників (співвласників та наймачів (орендарів) квартир, а також нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку; 5) співвласник багатоквартирного будинку (далі - співвласник) - власник квартири або нежитлового приміщення у багатоквартирному будинку; 6) спільне майно багатоквартирного будинку - приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі та споруди і його прибудинкова територія; 7) управитель багатоквартирного будинку (далі - управитель) - фізична особа - підприємець або юридична особа - суб`єкт підприємницької діяльності, яка за договором із співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб; 8) управління багатоквартирним будинком - вчинення співвласниками багатоквартирного будинку дій щодо реалізації прав та виконання обов`язків співвласників, пов`язаних з володінням, користуванням і розпорядженням спільним майном багатоквартирного будинку;

Відповідно до ч.1 ст.2 ЗУ «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» предметом його регулювання є відносини, що виникають у процесі реалізації прав та виконання обов`язків власників квартир та нежитлових приміщень як співвласників багатоквартирного будинку.

Стаття 6 ЗУ «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» встановлює, що співвласники мають право: 1) вільно користуватися спільним майном багатоквартирного будинку з урахуванням умов та обмежень, встановлених законом або рішенням співвласників;2) брати участь в управлінні багатоквартирним будинком особисто або через представника;3) одержувати інформацію про технічний стан спільного майна багатоквартирного будинку, умови його утримання та експлуатації, витрати на утримання спільного майна багатоквартирного будинку та надходження, отримані від його використання;4) безоплатно одержувати інформацію про суб`єктів права власності на всі квартири та нежитлові приміщення у багатоквартирному будинку і площу таких квартир та приміщень у порядку і межах, визначених законом;5) ознайомлюватися з рішеннями (протоколами) зборів співвласників, листками опитування, робити з них копії;6) на відшкодування винною особою збитків, завданих спільному майну багатоквартирного будинку, у розмірі, що відповідає частці кожного співвласника;7) інші права, визначені законом.

Реалізація співвласником своїх прав не може порушувати права інших співвласників.

Відповідно до ст. 9 ЗУ «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» управління багатоквартирним будинком здійснюється його співвласниками.

За рішенням співвласників усі або частина функцій з управління багатоквартирним будинком можуть передаватися управителю або всі функції - об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку (асоціації об`єднань співвласників багатоквартирного будинку).

Наймачі, орендарі та інші користувачі квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку можуть брати участь в управлінні багатоквартирним будинком виключно за дорученням власників таких квартир та приміщень.

Стаття 10 Закону вказує, що співвласники приймають рішення щодо управління багатоквартирним будинком на зборах у порядку, передбаченому цією статтею. Якщо у багатоквартирному будинку в установленому законом порядку утворено об`єднання співвласників, проведення зборів співвласників та прийняття відповідних рішень здійснюється згідно із законом, що регулює діяльність об`єднань співвласників багатоквартирних будинків.

До повноважень зборів співвласників належить прийняття рішень з усіх питань управління багатоквартирним будинком, у тому числі про: 1) розпорядження спільним майном багатоквартирного будинку, встановлення, зміну та скасування обмежень щодо користування ним; 2) визначення управителя та його відкликання, затвердження та зміну умов договору з управителем; 3) обрання уповноваженої особи (осіб) співвласників під час укладання, внесення змін та розірвання договору з управителем, здійснення контролю за його виконанням; 4) визначення повноважень управителя щодо управління багатоквартирним будинком; 5) проведення поточного і капітального ремонтів, реконструкції, реставрації, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку та визначення підрядників для виконання таких робіт; 6) визначення дати та місця проведення наступних зборів співвласників; 7) визначення переліку та розміру витрат на управління багатоквартирним будинком.

Збори співвласників можуть скликатися ініціативною групою у складі не менше трьох співвласників або управителем.

Повідомлення про дату та місце проведення зборів співвласників має бути вручене не пізніше ніж за 10 днів до дати проведення зборів у письмовій формі кожному співвласникові під розписку або шляхом поштового відправлення рекомендованим листом на адресу квартири або нежитлового приміщення, що належить співвласнику в цьому багатоквартирному будинку, а також має бути розміщено у загальнодоступному місці при вході до кожного під`їзду багатоквартирного будинку.

Повідомлення про проведення зборів співвласників має містити інформацію про ініціатора проведення таких зборів, дату, місце та час їх проведення, порядок денний. До повідомлення про проведення зборів співвласників можуть додаватися додаткові матеріали або інформація, що будуть розглядатися на зборах.

Рішення вважається прийнятим зборами співвласників, якщо за нього проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 75 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, крім рішень з питань, зазначених у пунктах 2 і 3 частини другої цієї статті, які вважаються прийнятими зборами співвласників, якщо за них проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 50 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку.

Якщо одна особа є власником квартир (квартири) та/або нежитлових приміщень, загальна площа яких становить 50 відсотків або більше загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, рішення вважається прийнятим зборами співвласників, якщо за нього проголосувало більш як 75 відсотків загальної кількості співвласників, а рішення з питань, зазначених у пунктах 2 і 3 частини другої цієї статті, вважається прийнятим зборами співвласників, якщо за нього проголосувало більш як 50 відсотків загальної кількості всіх співвласників.

Рішення зборів співвласників оформляється протоколом, який підписується усіма співвласниками (їх представниками), які взяли участь у зборах, кожен з яких ставить підпис під відповідним варіантом голосування ("за", "проти", "утримався"), за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної житлової політики.

У протоколі обов`язково зазначається така інформація про співвласників (їх представників), які взяли участь у зборах співвласників: прізвище, ім`я, по батькові співвласника, документ, що підтверджує право власності на квартиру або нежитлове приміщення, номер квартири або нежитлового приміщення, загальна площа квартири або нежитлового приміщення, документ, що надає повноваження на голосування від імені співвласника (для представника).

Якщо під час проведення зборів співвласників для прийняття рішення не набрано встановленої частиною шостою цієї статті кількості голосів "за" або "проти", проводиться письмове опитування співвласників, які не голосували на зборах. Письмове опитування співвласників проводиться протягом 15 календарних днів з дати проведення зборів співвласників. Якщо протягом цього строку необхідної кількості голосів "за" не набрано, рішення вважаються неприйнятими.

Письмове опитування співвласників проводиться ініціативною групою та іншими співвласниками за бажанням.

Письмове опитування може проводитися щодо одного або декількох питань одночасно. Питання - це текст, у якому викладається пропозиція у вигляді резолюції, щодо якої учаснику опитування пропонується відповісти "за", "проти" або "утримався". Питання повинно мати чітке і зрозуміле формулювання, що не допускає різних тлумачень.

Письмове опитування співвласників проводиться шляхом власноручного заповнення ними листків опитування, в яких зазначаються день опитування, прізвище, ім`я, по батькові співвласника, документ, що підтверджує право власності на квартиру або нежитлове приміщення, номер квартири або нежитлового приміщення, загальна площа квартири або нежитлового приміщення, документ, що надає повноваження на голосування від імені співвласника (для представників), відповідь співвласника на питання "так", "ні" або "утримався", особистий підпис співвласника та особи, яка проводила опитування.

Голосування від імені співвласника представником здійснюється в порядку представництва згідно з вимогами цивільного законодавства. Кожен співвласник, який має право голосу, може реалізувати це право під час проведення такого опитування лише один раз з одного питання.

Забороняється в процесі проведення письмового опитування співвласників примушувати їх до голосування за або проти прийняття відповідного рішення чи винагороджувати їх за це в будь-якій формі.

За результатами підрахунку результатів письмового опитування співвласників особи, які проводили письмове опитування, вносять його результати до протоколу зборів та підводять загальні підсумки голосування щодо всіх питань. Під час підрахунку голосів враховуються і голоси, подані на зборах співвласників, і голоси співвласників, отримані під час проведення письмового опитування.

Листки письмового опитування співвласників пронумеровуються, прошнуровуються та додаються до відповідного протоколу зборів.

Протокол зборів співвласників з питань, зазначених у пунктах 2 і 3 частини другої цієї статті, складається не менш як у двох примірниках, один з яких зберігається в управителя, а другий передається на зберігання виконавчому комітету сільської, селищної, міської ради за місцем розташування багатоквартирного будинку, який розміщує результативну частину рішення, прийнятого зборами співвласників, на своєму офіційному веб-сайті.

Порядок зберігання виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад протоколів зборів співвласників та розміщення ними на офіційному веб-сайті інформації про рішення, прийняті такими зборами, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Повідомлення про рішення, прийняте зборами співвласників, не пізніше 10 днів після його прийняття надається в письмовій формі кожному співвласнику під розписку або шляхом поштового відправлення рекомендованим листом на адресу квартири або нежитлового приміщення, що належить співвласнику в цьому багатоквартирному будинку, а також розміщується у загальнодоступному місці при вході до кожного під`їзду.

Рішення зборів співвласників є обов`язковими для всіх співвласників, включаючи тих, які набули право власності на квартиру чи нежитлове приміщення після прийняття рішення.

За рішенням зборів співвласників повноваження щодо прийняття рішень стосовно спільного майна, яким користується лише певна група співвласників (співвласники квартир та нежитлових приміщень, розташованих в одному під`їзді або секції багатоквартирного будинку, тощо), за умови що при цьому не порушуються права інших співвласників, можуть бути передані цій групі співвласників. Такі рішення стосовно спільного майна приймаються зборами зазначеної групи співвласників у порядку, передбаченому частинами четвертою - шостою, восьмою - одинадцятою цієї статті.

Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 75 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень відповідної групи (під`їзд, секція багатоквартирного будинку тощо). Якщо одна особа є власником квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, загальна площа яких становить 50 відсотків або більше загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень відповідної групи (під`їзд, секція багатоквартирного будинку тощо), рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більш як 75 відсотків загальної кількості співвласників усіх квартир та нежитлових приміщень відповідної групи (під`їзд, секція багатоквартирного будинку тощо).

Згідно з ч.1, 2 ст. 11 наведеного Закону, управління багатоквартирним будинком управителем здійснюється на підставі договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком. Вартість послуг з управління багатоквартирним будинком визначається за згодою сторін та зазначається у договорі з управителем.

Відповідно до ч.1,2 ст. 386 ЦК України держава забезпечує рівний захист прав усіх суб`єктів права власності. власник, який має підстави передбачати можливість порушення свого права власності іншою особою, може звернутися до суду з вимогою про заборону вчинення нею дій, які можуть порушити його право, або з вимогою про вчинення певних дій для запобігання такому порушенню.

Також ст. 391 ЦК України визначає, що власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Згідно з ч. 1 ст. 15 ЦК України (кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, а у ч. 1 ст. 16 цього Кодексу визначено, що кожна особа має право звернутись до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Матеріали справи не містять доказів того, що під час підписання оспорюваного протоколу та договору його сторонами була дотримана передбачена Законом процедура.

Окрім того, згідно підписів мешканців будинку АДРЕСА_1 у зборах 16.05.2020 року не брали участі та його не підписували власники квартир: 6, 15, 16, 30, 55, 72, 69, 70, 66, 48, 49, 51, 46, 65, 44, 42, 41, 40, 18, 20, 21, 28, 26, 36, 25, 10, 9, 3, 1, 5, 11, 12, 13, 14.

Таким чином, суд доходить висновку, що процедура проведення зборів, складання протоколу є таким, що не відповідають вимогам чинного законодавства.

Зазначений висновок узгоджується з правовою позицією, викладеною у постановах Великої Палати Верховного Суду від 18.04.2018 року у справі № 994\2796\17, від 18.9.2018 року у справі № 916\762\17.

Відповідно до ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин ( фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи (ст. 76 ЦПК України).

У чс.2 ст. 78 ЦПК України передбачено, що обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Згідно з ч.1 ст. 80 ЦПК України, достатніми є докази, які в своїй сукупності дають змогу прийти до висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Відповідно до ст.89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

За такого, враховуючи, що наданий зміст протоколу зборів, що оскаржується, явно не відповідає вимогам закону, суд приходить висновку, що позов підлягає задоволенню частково, а саме в частині скасування рішення зборів від 16.05.2020 року.

На підставі вище наведеного, керуючись ст.ст. 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 17, 43, 49, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 258, 264, 265, 268, 273, 352 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Управляюча компанія «70-й мікрорайон», ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про визнання незаконним та скасування рішення, оформленого протоколом зборів співвласників багатоквартирного будинку, третя особа Товариство з обмеженою відповідальністю «Центральний 1» - задовольнити частково.

Визнати незаконними та скасувати рішення зборів співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 від 16 травня 2020 року.

Заочне рішення може бути переглянуто за письмовою заявою відповідача, яка може бути подана до Центрального районного суду м. Миколаєва протягом 30 днів з дня оголошення рішення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги у 30-денний строк з дня оголошення рішення.

Повний текст рішення виготовлений 01 червня 2021 року.

Суддя Н.П. Черенкова

Джерело: ЄДРСР 97634558
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку