open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 529/230/20

Провадження № 1-в/535/13/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 червня 2021 року смтКотельва

Суддя Котелевського районного суду Полтавської області Мальцева С.О., за участю секретаря с/з Білик Н.О., розглянувши заяву Диканської селищної ради про заміну сторони виконавчого провадження; -

ВСТАНОВИВ:

До Котелевського районного суду Полтавської області надійшла заява Диканської селищної ради про заміну сторони виконавчого провадження.

Представник Диканської селищної ради у судове засідання не з`явився, але надав до суду письмове клопотання про розгляд заяви за відсутності представника, а також свою заяву підтримують в повному обсязі та просять її задовольнити з підстав викладених в ній.

Інші учасники процесу в судове засідання не з`явилися, про день та час судового засідання були повідомлені належним чином, причини своєї неявки суду не повідомили. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Вивчивши матеріали справи, суд дійшов висновку про те, що заява про заміну стягувача підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.ч. 1, 2, 3 ст. 442 ЦПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб.

Вимогами ч. 5 ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження» визначено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Судом встановлено, що 25.05.2020 року вироком Котелевського районного суду Полтавської області в справі №529/230/20 ОСОБА_1 визнано винним у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.246 КК України та призначено йому покарання у з виді штрафу в розмірі тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 17000 (сімнадцять тисяч) гривень. Цивільний позов прокурора заявлений в інтересах держави в собі органу уповноваженого здійснювати функції держави у спірних правовідносинах: Нелюбівської сільської ради Диканського району Полтавської області - задоволено. Стягнути з ОСОБА_1 на користь Нелюбівської сільської ради Диканського району Полтавської області заподіяну шкоду в розмірі 22135,82 грн. (двадцять дві тисячі сто тридцять п`ять гривень вісімдесят дві копійки) внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

16.04.2021 року Диканським районним відділом державної виконавчої служби Північно - Східного міжрегіонального управління Міністерства юстицїї(м.Суми) на підставі виданого Котелевським районним судом Полтавської області виконавчого листа №529/230/20 від 26.06.2020 року відкрито виконавче провадження.

Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій» доповнено розділ V «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 21.05.1997 р. № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» пунктом 6-1, зокрема, такого змісту: «6-1. До прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій закінчення повноважень сільських, селищних, міських рад, їхніх виконавчих органів, а також реорганізація сільських, селищних, міських рад, їхніх виконавчих органів як юридичних осіб, у зв`язку зі змінами в адміністративно-територіальному устрої України, здійснюється із урахуванням наступного:... 4) сформована територіальна громада є правонаступником усього майна, прав та обов`язків розформованої територіальної громади з урахуванням особливостей, визначених підпунктами 5 і 6 цього пункту;....8) не пізніше завершення другої сесії новообраної ради у порядку, визначеному цим пунктом, починається реорганізація відповідних юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад, обраних розформованими територіальними громадами, та розміщених поза адміністративним центром сформованої територіальної громади, шляхом їх приєднання до юридичної особи - сільської, селищної, міської ради, розміщеної в адміністративному центрі сформованої територіальної громади. Після завершення реорганізації відповідні сільські, селищні, міські ради припиняються як юридичні особи з урахуванням особливостей, визначених цим пунктом;...».

Рішенням 2 (позачергової) сесії 8 скликання Диканської селищної ради №28 від 11.12.2020 року «Про початок реорганізації сільських рад та їх виконавчих комітетів шляхом приєднання до Диканської селищної ради» розпочато процедуру реорганізації Нелюбівської сільської ради (ЄДРПОУ 22532967).

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань Нелюбівська сільська рада Диканського району Полтавської області припинена (дата запису: 11.03.2021 року).

Згідно ст.ст.537, 539 КПК України, суд під час виконання вироків має право вирішувати інші питання про всякого роду сумніви і протиріччя, що виникають при виконанні вироку.

Разом з тим, з комплексного аналізу ст.ст. 535, 537, 539 КПК України вбачається, що законодавцем в кримінальному процесі не врегульовано порядок вирішення питання щодо зміни назви сторони виконавчого провадження.

Згідно ч.1,5 ст.442 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувана у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Ст.15 Закону України «Про виконавче провадження» визначено, що сторонами у виконавчому провадженні є стягувач і боржник. У разі вибуття однієї із сторін державний виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

За положеннями Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій» Диканська селищна рада є правонаступником усіх прав та обов`язків Нелюбівської сільської ради, що свідчить про те, що відбулась заміна стягувана за вироком Котелевського районного суду Полтавської області від 25.05.2020 року в справі №529/230/20 про стягнення з ОСОБА_1 на користь Нелюбівської сільської ради заподіяної шкоди в розмірі 22135,82 грн. (двадцять дві тисячі сто тридцять п`ять гривень вісімдесят дві копійки) внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Таким чином, заява Диканської селищної ради про заміну сторони виконавчого провадження, підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 55, 442 ЦПК України, ЗУ «Про виконавче провадження», суд -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву Диканської селищної ради про заміну сторони виконавчого провадження задовольнити.

Замінити стягувача Нелюбівську сільськурадуу кионавчомупровадженні щодовиконання вирокуКотелевського районногосудуПолтавської області від 25.05.2020 року в справі №529/230/20 на її правонаступника Диканську селищнураду.

Апеляційну скаргу на ухвалу суду може бути подано в апеляційному порядку до Полтавського апеляційного суду через Котелевський районний суд Полтавської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому повного тексту ухвали суду не було вручено у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому повного тексту ухвали суду.

Суддя: С.О. Мальцев

Джерело: ЄДРСР 97632933
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку