open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 522/16574//19

Провадження 1-кп/522/687/21

У Х В А Л А

10.06.2021 року Місто Одеса

Приморський районний суду міста Одеси у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1

за участю секретаря - ОСОБА_2

підчас здійсненнясудового розглядуу кримінальномупровадженні укримінальному провадженні№42019160690000048від 24.06.2019року заобвинуваченням ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с.Стебне, Звенигородського району, Черкаської області, громадянина України, старшого сержанта, командира машини - командира 3 штурмового відділення 2 десантно-штурмового взводу, десантно-штурмової роти військової частини НОМЕР_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше судимого 20.02.2019 року Голопристанським районним судом Херсонської області за ч.1 ст.121, ч.4 ст.296 КК України, обвинуваченого у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.263 КК України,-

за участю сторін кримінального провадження:

прокурор - ОСОБА_4

захисник - ОСОБА_5

обвинувачений - ОСОБА_3

УСТАНОВИВ:

Приморським районним судом м.Одеси здійснюється судовий розгляд у кримінальному провадженні на підставі обвинувального акту стосовно ОСОБА_3 , обвинуваченого у скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст.263КК України.

Під час судового розгляду справи захисник ОСОБА_6 просив призначити по справі експертизу матеріаліві засобіввідео-звукозапису,посилаючись нанаступне.

Під час розслідування вищезазначеного кримінального провадження проводився аудіо-відео контроль ОСОБА_3 , про що був складений протокол від 31.07.2019. Під час дослідження зазначеного доказу у суді, у сторони захисту виникли сумніві щодо допустимості зазначеного доказу у зв`язку із тим, що запис здійснювався з перервами, та на думку захисту є ознаки того, що відеофонограма могла бути змінена.

Відповідно до ст.243 КПК України: експерт залучається за наявності достатніх підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження.

Відповідно доч.1ст.242КПК України,експертиза проводитьсяекспертною установою,експертом абоекспертами,за дорученнямслідчого суддічи суду,наданим заклопотанням стороникримінального провадженняабо,якщо дляз`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Відповідно до п.19 ч.1 ст.3 КПК України: сторони кримінального провадження -з боку обвинувачення: слідчий, керівник органу досудового розслідування, прокурор, а також потерпілий, його представник та законний представник у випадках, установлених цим Кодексом; з боку захисту: підозрюваний, обвинувачений (підсудний), засуджений, виправданий, особа, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, їхні захисники та законні представники.

Статтею 7 Закону України «Про судову експертизу» встановлено, що судово-експертну діяльність у кримінальному провадженні здійснюють державні спеціалізовані установи, а в інших випадках - також судові експерти, які не є працівниками зазначених установ, та інші фахівці (експерти) з відповідних галузей знань у порядку та на умовах, визначених цим Законом. Виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово- експертна діяльність, пов`язана з проведенням криміналістичних, судово- медичних і судово-психіатричних експертиз.

Наведені вище обставини мають бути перевірені шляхом проведення експертного дослідження.

Обвинувачений в судовому засіданні підтримав клопотання, просив задовольнити його у повному обсязі.

Прокурор в судовому засіданні заперечував проти призначення експертизи, вважаючи її передчасною.

Заслухавши учасників судового розгляду, суд приходить до висновку про необхідність призначення експертного дослідження, враховуючи наступне.

Згідно ст.75 КПК України, експертиза призначається у випадках, коли для вирішення певних питань при провадженні в справі потрібні наукові, технічні або інші спеціальні знання.

Відповідно до ч.1 ст. 332 КПК України під час судового розгляду суд за клопотанням сторін кримінального провадження або потерпілого за наявності підстав, передбачених ст.242 КПК України, має право своєю ухвалою доручити проведення експертизи експертній установі, експерту або експертам.

Згідно ч.1 ст.242 КПК України експертиза проводиться експертом за зверненням сторони кримінального провадження або за дорученням слідчого судді чи суду, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права.

Сторона захистустверджує,що під час дослідження протоколу аудіо-відео контролю ОСОБА_3 від 31.07.2019р. у суді виникли сумніви щодо допустимості зазначеного доказу у зв`язку із тим, що запис здійснювався з перервами, та на думку захисту є ознаки того, що відеофонограма могла бути змінена.

Для перевірки вказаних тверджень необхідні спеціальні знання.

Тому клопотання сторони захисту про залучення експерта підлягає задоволенню в повному обсязі з наведених підстав.

Керуючись ст..75, 312 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання захисника ОСОБА_5 в інтересах ОСОБА_3 прои призначення експертизи матеріалів і засобів відео-звукозапису задовольнити.

Призначити у кримінальному провадженні №42019160690000048 від 24.06.2019 року, експертизу матеріалів і засобів відео-звукозапису, виконання якої доручити експертам КУ «Одеського науково- дослідницького інституту судових експертиз» розташованого за адресою: 65011, м. Одеса, вул. Успенська 83/85.

2. На вирішення експертизи поставити наступні питання:

1) Чи саме на даному технічному апараті зафіксовані відеофонограма (фонограма) і її фрагменти?

2) Одне чи кілька технічних пристроїв фіксували конкретні фрагменти відеофонограми/фонограми?

3) Оригінальна дана відеофонограма/фонограма або це копія?

4) Запис відеофонограми/фонограми здійснювався без перерв?

5) Чи змінювалася дана відеофонограма/фонограма??

6) Чи синхронно робився запис відео і звуку у відеофонограму і чи відповідає зміст відеозображення записаному звуку?

7) Одне чи кілька технічних пристроїв фіксували певні фрагменти відеофонограми/фонограми?

8) Які відеофонограми/фонограми містять область видаленої інформації технічного пристрою (цифрового диктофона, змінного носія інформації, іншого пристрою відео-, звукозапису тощо)?

9) Чи є можливість відновити в повному обсязі/частково відеофонограму/фонограму зі змінного носія інформації?

10) Приймали ці люди ( ОСОБА_3 ) участь у розмові, зафіксованій на фонограмі, і які саме слова та фрази ними промовлені?

11) Яка кількість осіб брала участь у розмові, зафіксованій на аудіо - відеозаписі?

12. Для проведення експертизи експертам направити ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 .

13. Попередити експертів КУ «Одеського науково-дослідницького інституту судових експертиз», яким буде доручено проведення експертизи про кримінальну відповідальність за дачу завідомо неправдивого висновку експерта та відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків, передбачених статтями 384, 385 КК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:

10.06.21

Джерело: ЄДРСР 97607313
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку