open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/5294/21

Провадження № 1-кс/201/1649/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 травня 2021 року м. Дніпро

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , з секретарем судового засідання ОСОБА_2 , за участю дізнавача ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в м. Дніпро клопотання дізнавача СД ВП №5 ДРУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором Правобережної окружної прокуратури міста Дніпра ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення огляду, -

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло клопотання дізнавача СД ВП №5 ДРУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором Правобережної окружної прокуратури міста Дніпра ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення огляду, в якому дізнавач просить надати дозвіл на проведення огляду земельної ділянки з кадастровим номером 1210100000:03:290:0036, належної ОК «ЖБК «Будинок з терасою на Жуковського 6-Д» (код ЄДРПОУ № 43156650), по вул. Василя Жуковського, буд. 6-Д у місті Дніпро, в тому числі об`єктів будівництва, будівель та споруд розташованих на ній, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального проступку.

В обґрунтування заявленого клопотання дізнавач вказав на те, що в ході проведення перевірки додержання вимог ст. 214 Кримінального процесуального кодексу України встановлено, що до ВП № 5 ДРУП ГУНП в Дніпропетровській області 03.03.2021 надійшли матеріали звернення заступника начальника управління відділу здійснення державного контролю за додержанням земельного законодавства та оперативного реагування ГУ Держгеокадастру у Дніпропетровській області ОСОБА_5 за фактом того, що службові особи ОК «ЖБК «Будинок с терасою на Жуковського, 6Д» здійснив зняття, перенесення та заволодіння ґрунтовим покривом (родючого шару ґрунту) з земельної ділянки площею 0,0972 га з кадастровим номером 1210100000:03:290:0036.

Проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні доручено підрозділу дізнання відділення поліції № 5 Дніпровського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області.

В ході досудового розслідування вказаного кримінального проступку було встановлено наступні відомості:

24.12.2020 року за № 1488-ДК/166/АО/10/0/, державним інспектором у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотримання вимог законодавства України про охорону земель Держгеокадастру у Дніпропетровській області головним спеціалістом відділу здійснення державного контролю за додержанням земельного законодавства та оперативного реагування управління з контролю за використанням та охороною земель ГУ Держгеокадастру у Дніпропетровській області ОСОБА_6 .

Вказана земельна ділянка розташована за адресою: м. Дніпро, вул. Жуковського, буд. 6-Д, кадастровий номер № 1210100000:03:290:0036.

Загальна площа земельної ділянки: 0, 0972 га.

Форма власності: приватна.

Категорія землі: землі житлової та громадської забудови.

Цільове призначення земель: будівництво і обслуговування багатоквартирного житлового будинку.

Вказаною перевіркою було встановлено: Обслуговуючий кооператив Житлово-будівельний кооператив «Будинок з терасою на Жуковського 6-Д» код ЄДРПОУ № 43156650 використовує земельну ділянку по фактичному розташуванню будівельного майданчика, огородженого парканом, доступ до якого обмежено. Також було встановлено, що на вказаній земельній ділянці відбуваються будівельні роботи пов`язані з зняттям та перенесенням ґрунтового покриву, а також заволодіння ґрунтовим покривом шляхом вивезення його за межі земельної ділянки з вище вказаним кадастровим номером.

Згідно з наявною інформацією дозвіл на зняття та перенесення поверхневого шару ґрунту Обслуговуючий кооператив Житлово-будівельний кооператив «Будинок з терасою на Жуковського 6-Д» код ЄДРПОУ № 43156650 на земельну ділянку з вище вказаним кадастровим номером не отримував.

Відповідно до ст. 1 ЗУ «Про державний контроль за використанням та охороною земель» невиконання умов зняття, збереження і нанесення родючого шару ґрунту - невиконання або неякісне виконання обов`язкових заходів, передбачених затвердженою відповідно до законодавства проектною документацією, щодо знімання, збереження і нанесення родючого шару ґрунту, що призвело до його псування чи знищення.

Таким чином Обслуговуючий кооператив Житлово-будівельний кооператив «Будинок з терасою на Жуковського 6-Д» код ЄДРПОУ № 43156650 на вказаній земельній ділянці здійснює зняття та заволодіння ґрунтовим покривом, відповідність за що передбачена ст. 53-3 та 53-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення, ст. 239-1 КК України.

24.12.2020 року за № 1488ДК/0183Пр/03/011 голові ОК «ЖБК «Будинок з терасою на Жуковського 6-Д» Гольдіну Михайлу, при перевірці стану додержання вимог земельного законодавства, щодо використання та охорони земель усіх категорій та форм власності під час перевірки дотримання земельного законодавства стосовно земельної ділянки з кадастровим номером № 1210100000:03:290:0036.

Вказаним приписом було встановлено, що ОК «ЖБК «Будинок з терасою на Жуковського 6-Д» на земельній ділянці площею 0, 0972 га. з кадастровим номером № 1210100000:03:290:0036 здійснює зняття та заволодіння ґрунтовим покривом (родючим шаром ґрунту).

Припис було вручено ОСОБА_7 , чим надано можливість усунути вказане порушення протягом 30 днів.

24.12.2020 року за № 1488-ДК/0185По/08/01/-20 заступник голови державного інспектора у сфері державного контролю за використанням та охороною земель у Дніпропетровській області начальник управління з контролю за використанням та охороною земель ГУ Держгеокадастру у Дніпропетровській області ОСОБА_8 , розглянувши протокол від 16.12.2020 року за № 1488-ДК/0175П/07/01/-20, який склав державний інспектор у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотримання вимог законодавства України про охорону земель Держгеокадастру у Дніпропетровській області головним спеціалістом відділу здійснення державного контролю за додержанням земельного законодавства та оперативного реагування управління з еонтролю за використанням та охороною земель ГУ Держгеокадастру у Дніпропетровській області ОСОБА_6 , встановив, що ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , який працює керівником ОК «ЖБК «Будинок з терасою на Жуковського 6-Д» код ЄДРПОУ № 43156650, розташованого за адресою: м. Дінпро, вул. Василя Жуковського, буд. 6-Д, порушив вимоги ст. 168 Земельного кодексу України, а саме: здійснив зняттям та перенесенням ґрунтового покриву з земельної ділянки розташованої за вище вказаним кадастровим номером.

Крім того встановлено факт заволодіння ґрунтовим покривом ОК «ЖБК «Будинок з терасою на Жуковського 6-Д» код ЄДРПОУ № 43156650.

Враховуючи, що ст. 9 КПК України зобов`язує орган досудового розслідування всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень, тому єдиною слідчою дією, яка є належною та допустимою у цьому випадку є проведення огляду на об`єкті будівництва ОК «ЖБК «Будинок з терасою на Жуковського 6-Д» код ЄДРПОУ № 43156650 по вул. Василя Жуковського, буд. 6-Д, м. Дніпропетровськ (жовтневий район), з метою встановлення факту наявності чи відсутності незаконного заволодіння ґрунтовим покривом (поверхневим шаром) земель, якщо це створило небезпеку для життя, здоров`я людей чи для довкілля.

Орган досудового розслідування вважає за необхідне проведення у кримінальному провадженні такої слідчої дії як огляд, до якого залучити експертів та спеціалістів, оскільки за допомогою вказаної слідчої дії можна здобути належні та допустимі докази обрахування можливої шкоди громадським інтересам, яка є необхідною обставиною складу кримінального правопорушення як самоправство.

Інші слідчі дії не зможуть в повному обсязі забезпечити встановлення обставин кримінального провадження та підтвердження або спростування доказів та показань свідків, здобутих у ході досудового розслідування.

Дізнавач в судовому засіданні просив клопотання задовольнити.

Суддя, розглянувши клопотання, дослідивши додані до клопотання документи, матеріали кримінального провадження вважає, що клопотання підлягає задоволенню за наступними підставами.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

На підставі ч. 1 ст. 236 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Стаття 30 Конституції України гарантує кожному недоторканність житла чи іншого володіння особи. Так, згідно із цією статтею не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.

Відповідно до ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року (Конвенція) кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Згідно до ч. 2 ст. 233 КПК України під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також усі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Відповідно до статті 237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Враховуючи вищевикладене, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення даного кримінального правопорушення, що дозволять органам досудового розслідування провести подальше розслідування кримінального провадження, враховуючи той факт, що є всі підстави вважати, що за адресою, зазначеною у клопотанні, можуть знаходитись предмети, речі та засоби, які можуть бути в подальшому визнаними речовими доказами у даному кримінальному провадженні, суд приходить до висновку, що клопотання про проведення огляду підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 110, 233, 234, 236, 237, 309 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дізнавачам групи дізнавачів сектору дізнання відділення поліції № 5 Дніпровського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області; прокурорам групи прокурорів Правобережної окружної прокуратури міста Дніпра; оперуповноваженим сектору кримінальної поліції відділення поліції № 5 Дніпровського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області на підставі доручення в порядку ст. 40, 40-1 КПК України, із можливістю залучення до слідчої дії експертів та спеціалістів дозвіл на проведення огляду земельної ділянки з кадастровим номером 1210100000:03:290:0036, належної ОК «ЖБК «Будинок з терасою на Жуковського 6-Д» (код ЄДРПОУ № 43156650), по вул. Василя Жуковського, буд. 6-Д у місті Дніпро, в тому числі об`єктів будівництва, будівель та споруд розташованих на ній, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального проступку.

Строк дії цієї ухвали 30 діб з дня її винесення.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 97551051
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку