open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 758/7665/21

У Х В А Л А

04 червня 2021 року 04.06.2021 слідчий суддя Подільського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора Подільської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_3 , затриманої особи ОСОБА_4 ,захисника ОСОБА_5 , перекладача ОСОБА_6 розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_3 про застосування тимчасового арешту стосовно затриманого громадянина Російської Федерації ОСОБА_4 , який перебуває в міжнародному розшуку каналами Інтерполу за правоохоронними органами Російської Федерації, для притягнення до відповідальності за вчинення злочинів, передбачених ч. 3 ст. 30, ч. 3 ст. 228.1 КК Російської Федерації,

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_3 звернувся з клопотанням про застосування тимчасового арешту відносногромадянина Російської Федерації ОСОБА_4 .

Своє клопотання обгрунтовує тим, що в ході відпрацювання оперативної інформації 02.06.2021 о 14 годині 08 хвилин працівниками 1 відділу 3 управління ГУ БКОЗ СБУ України у відповідності до вимог ст.ст.191, 208, 581, 582 КПК України затримано громадянина РФ ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , який знаходиться у базі Інтерполу (червоне оповіщення) арешт з метою екстрадиції (файл № НОМЕР_1 ) ініціатор розшуку Російська Федерація, фігурант розшукується за вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст.30, ч.3 ст.228.1 КК Російської Федерації (злочин пов`язаний з незаконним збутом наркотиків, здійснений організованою кримінальною групою).

В той же день, у відповідності до ст. 210 КПК України ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 доставлено до найближчого підрозділу органу досудового розслідування СВ КП Подільського УП ГУНП у м. Києві, та в період часу з 16 год. 40 хв. по 20 год.10 хв. начальником СВКП Подільського УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_7 складено протокол про його затримання.

Крім того, встановлено, що відділом міжнародного поліцейського співробітництва ГУ НП у м. Києві та Департаментом інтерполу та Європолу надано інформацію щодо ОСОБА_8 , перевіреного як ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , значиться у міжнародному розшуку з метою арешту та подальшої екстрадиції до Російської Федерації для притягнення до кримінальної відповідальності.

Також, встановлено, що відповідно до вироку Усть-Ілімського міського суду Іркутської області Російської Федерації від 27.11.2014 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 засуджено до 13 років 6 місяців позбавлення волі зі штрафом 200000 російських рублів.

В подальшому, 12.03.2018 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , органами поліції Російської Федерації оголошений у міжнародний розшук.

Інкриміновані компетентними органами Російської Федерації ОСОБА_4 ( ОСОБА_9 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 злочини, передбачені ч. 3 ст. 30, ч. 3 ст. 228.1 КК Російської Федерації відповідаю злочину, що передбачений ч. 3 ст. 307 КК України і є екстрадиційними, оскільки визначають покарання на строк більше одного року позбавлення волі.

Розділ 9 КПК Українивизначає у відповідності зі світовою практикою йвимогами міжнародних договорів про права людини процедуру екстрадиції осіб, розшукуваних іноземними державами у зв`язку зі здійсненням злочинів на їхній території й установленням на території України, а також передбачає порядок захисту прав таких осіб.

У зв`язку з чим, прокурор звернувся до суду з клопотанням про застосування тимчасового арешту до громадянина Російської Федерації ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на 40 діб до надходження запиту про його видачу від компетентних органів Російської Федерації.

Прокурор у судовому засіданні підтримав своє клопотання у повному обсязі та просив його задовольнити.

Затриманий в судовому засіданні заперечував проти клопотання та просив обрати відносно нього запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Захисник в судовому засіданні заперечувала проти клопотання та просила обрати відносно затриманого цілодобовий домашній арешт.

Дослідивши матеріали, які обґрунтовують доводи клопотання прокурора, заслухавши учасників судового розгляду, приходжу до висновку, що клопотання прокурора підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно дост. 9 Конституції України, чинні міжнародні договори, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України.

Згідно із ч. 2ст. 8 КПК України, принцип верховенства права у кримінальному провадженні застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

Окрім цього, відповідно до ч. 5ст. 9 КПК України, кримінальне процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

Крім того, слідчий суддя враховує положення ст. 5 Конвенції про захист прав та основоположних свобод людини, а також практику Європейського суду з прав людини, згідно з якими обмеження права особи на свободу і особисту недоторканість можливе лише в передбачених законом випадках за встановленою процедурою. В кожному випадку, як підкреслює Європейський суд з прав людини, суд своїм рішенням повинен забезпечити не тільки права особи, щодо якої застосовується тимчасовий арешт, а й високі стандарти охорони загальносуспільних прав та інтересів.

Обставин, передбачених ч. 2ст. 183 КПК України, які є перешкодою для застосування тимчасового арешту, не встановлено.

Відповідно дост. 561 КПК Українина території України з метою виконання запиту про надання міжнародної правової допомоги можуть бути проведені будь-які процесуальні дії, передбаченіКПК Україниабо міжнародним договором.

Відповідно дост. 562 КПК Україниіснують процесуальні дії, які потребують спеціального дозволу.

Згідно з ч. 1ст. 562 КПК Україниякщо для виконання запиту компетентного органу іноземної держави необхідно провести процесуальну дію, виконання якої в Україні можливе лише з дозволу прокурора або суду, така дія здійснюється лише за умови отримання відповідного дозволу в порядку, передбаченомуКПК України, навіть якщо законодавство запитуючої сторони цього не передбачає. Підставою для вирішення питання щодо надання такого дозволу є матеріали звернення компетентного органу іноземної держави.

Відповідно до ч. 2ст. 562 КПК Україниу разі якщо при зверненні за допомогою в іноземній державі необхідно виконати процесуальну дію, для проведення якої в Україні потрібен дозвіл прокурора або суду, така процесуальна дія може запитуватися лише після надання відповідного дозволу прокурором або судом у порядку, встановленомуКПК України. При цьому належно засвідчена копія такого дозволу долучається до матеріалів запиту.

Згідно з ч. 1ст. 583 КПК Українидо затриманої особи, яка вчинила злочин за межами України, застосовується тимчасовий арешт до сорока діб або інший встановлений відповідним міжнародним договором України строк до надходження запиту про її видачу.

Відповідно до ч. 1ст. 584 КПК Українипісля надходження запиту компетентного органу іноземної держави про видачу особи за дорученням або зверненням центрального органу України прокурор звертається з клопотанням про її екстрадиційний арешт до слідчого судді за місцем тримання особи під вартою.

Згідно з ч. 4ст. 584 КПК Українипри вирішенні питання про застосування екстрадиційного арешту слідчий суддя керується положеннями цьогоКодексута міжнародного договору, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Відповідно до ч. 8ст. 584 КПК Українипри розгляді клопотання слідчий суддя не досліджує питання про винуватість та не перевіряє законність процесуальних рішень, прийнятих компетентними органами іноземної держави у справі стосовно особи, щодо якої надійшов запит про видачу.

Статтею 16 Європейської конвенції про видачу правопорушників (Париж, 13 грудня 1957 року) встановлено, що у термінових випадках компетентні органи запитуючої Сторони можуть звертатися із запитом про тимчасовий арешт розшукуваної особи. Компетентні органи запитуваної Сторони вирішують це питання відповідно до свого законодавства. У запиті про тимчасовий арешт повідомляється про існування одного з документів, зазначених у пункті 2а статті 12, і намір надіслати запит про видачу правопорушника. В ньому також зазначається, за яке правопорушення буде запитуватися видача, де і коли таке правопорушення було вчинене, а також, у міру можливості, опис зовнішності розшукуваної особи.

Слідчим суддею з досліджених матеріалів встановлено, щов ході відпрацювання оперативної інформації 02.06.2021 о 14 годині 08 хвилин працівниками 1 відділу 3 управління ГУ БКОЗ СБУ України у відповідності до вимог ст.ст.191, 208, 581, 582 КПК України затримано громадянина РФ ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , який знаходиться у базі Інтерполу (червоне оповіщення) арешт з метою екстрадиції (файл № НОМЕР_1 ) ініціатор розшуку Російська Федерація, фігурант розшукується за вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 30, ч. 3 ст.228.1 КК Російської Федерації (злочин пов`язаний з незаконним збутом наркотиків, здійснений організованою кримінальною групою).

В той же день, у відповідності до ст. 210 КПК України ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 доставлено до найближчого підрозділу органу досудового розслідування СВ КП Подільського УП ГУНП у м. Києві, та в період часу з 16 год. 40 хв. по 20 год.10 хв. начальником СВКП Подільського УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_7 складено протокол про його затримання.

Крім того, встановлено, що відділом міжнародного поліцейського співробітництва ГУ НП у м. Києві та Департаментом інтерполу та Європолу надано інформацію щодо ОСОБА_8 , перевіреного як ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , значиться у міжнародному розшуку з метою арешту та подальшої екстрадиції до Російської Федерації для притягнення до кримінальної відповідальності.

Також, встановлено, що відповідно до вироку Усть-Ілімського міського суду Іркутської області Російської Федерації від 27.11.2014 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 засуджено до 13 років 6 місяців позбавлення волі зі штрафом 200000 російських рублів.

В подальшому, 12.03.2018 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , органами поліції Російської Федерації оголошений у міжнародний розшук.

Відповідно до національного законодавства України, підставами застосування запобіжного заходу є обґрунтованість підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення та наявність ризику (ризиків), перелік яких встановлено пунктами 1 - 5 ч. 1ст.177КПК Українита не підлягає розширеному тлумаченню.

Небезпека переховування особи від правосуддя повинна оцінюватись не лише у світлі тяжкості покарання, але й виходячи з усіх інших обставин, які можуть або підтвердити наявність такої небезпеки, або звести її до такого мінімуму, що попереднє ув`язнення виявиться невиправданим.

Відтак, згідно з практикою ЄСПЛ, зокрема, рішення у справі «W. проти Швейцарії» (від 26 січня 1993 року, серія А, № 254-А, пункт 33) ризик переховування обвинуваченого від правосуддя не може оцінюватися виключно на підставі суворості можливого судового вироку; це слід робити з урахуванням низки інших відповідних фактів, які можуть або підтверджувати існування такого ризику, або свідчити про такий його незначний ступінь, який не може служити підставою для запобіжного ув`язнення. У цьому контексті має враховуватися, зокрема, особистість обвинуваченого, його моральні переконання, майновий стан і зв`язки з державою, в якій він зазнає судового переслідування, а також міжнародні контакти.

Виходячи з вищевикладеного, з урахуванням даних про особу затриманого, який є громадянином іншої держави, переховувався від правоохоронних органів та органів правосуддя Російської Федерації, слідчий суддя, вважає, що клопотання прокурора необхідно задовольнити на підставі Європейської конвенції про видачу від 13.12.1957 року, Конвенції про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах від 22.01.1993 року,ст. 583 КПК Українита застосувати до громадянина Російської Федерації ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на 40 діб до надходження запиту про його видачу від компетентних органів Російської Федерації.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.376,582,583 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_3 задовольнити.

Застосувати тимчасовий арешт відносно громадянина Російської Федерації ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Братськ, Іркутської області, РФ, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , на 40 діб до надходження запиту про його видачу від компетентних органів Російської Федерації.

Строк дії ухвали про тимчасовий арешт ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 встановити в межах 40 діб з моменту затримання, тобто до 14 години 08 хвилин 14 липня 2021 року включно.

Контроль за виконанням ухвали покласти на прокурора Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_3 .

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Повний текст ухвали виготовлено 07.06.2021

Cлідчий суддя

Подільськогорайонного суду м. Києва ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 97536961
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку