open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 265/7387/20

Провадження № 2/265/359/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 червня 2021 року місто Маріуполь

Орджонікідзевський районний суд міста Маріуполя Донецької області у складі:

головуючого судді Костромітіної О.О.,

за участю секретаря судового засідання Аргунової М.В.,

розглянувши всудовому засіданніцивільну справуза позовомОСОБА_1 до Маріупольської міської ради про визнання протиправним та скасування рішення Маріупольської міської ради,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Маріупольської міської ради про визнання протиправним та скасування рішення Маріупольської міської ради від 25.06.2020 року № 7/53-5466. В обґрунтування позову зазначає, що він є власником гаражу загальною площею 27,4 кв.м. за адресою: АДРЕСА_1 відповідно до рішення Орджонікідзевського районного суду м. Маріуполя від 12 вересня 2016 року. Вказаний гараж був побудований на ділянці, яка була виділена на підставі рішення Орджонікідзевської районної ради народних депутатів від 27.04.1994 року №125/2.

21.05.2020 року на сайті Маріупольської міської ради був оприлюднений проект рішення щодо його заяви відносно отримання права власності на земельну ділянку за давністю користування. В проекті вказаного рішення було зазначено передати із земель житлової та цивільної забудови у власність земельну ділянку площею 0,0032 га. 25.06.2020 року відбулось засідання Маріупольської міської ради. Під № 149 було розглянуто його питання. Після сесії, через три дні, на сайті Маріупольської міської ради була відмітка, що його питання було вирішено позитивно. 13.07.2020 року він отримав рішення Маріупольської міської ради від 25.06.2020 року № 7/53-5466, яким відмовлено у припиненні договору оренди і передачі у власність земельної ділянки площею 0,0032 по АДРЕСА_1 .

Вважає, що відповідно до ст. ст. 12, 81, 116, 118, 119, 121 Земельного кодексу України він має право власності на земельну ділянку, на якій розташовано його гараж. Проект рішення про приватизацію земельної ділянки під гараж виявився зміненим в порушення положень Конституції України та вищенаведених норм Земельного кодексу України та Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

У судовому засіданні позивач ОСОБА_1 повністю підтримав зміст позовної заяви, надав пояснення аналогічні змісту позовних вимог, просив суд задовольнити позовні вимоги.

Представник Маріупольської міської ради Мащенко Д.О. надав суду відзив на позов, в якому зазначив, що відповідач позов не визнає. В обґрунтування відзиву посилається на те, що 13.01.2020 року до Маріупольської міської ради через Центр надання адміністративних послуг у м. Маріуполі надійшла заява та пакет документів від ОСОБА_1 про передачу земельної ділянки у власність для будівництва та обслуговування індивідуальних гаражів, площею 0,0032 га, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

За результатами розгляду вказаної заяви Маріупольською міською радою було прийнято рішення № 7/53-5466 від 25.06.2020 р., згідно з пунктом 4 якого було відмовлено позивачу у передачі у власність земельної ділянки площею 0,0032 га (кадастровий номер 1412336900:01:005:0064) для будівництва індивідуальних гаражів (експлуатація та обслуговування капітального гаражу) по АДРЕСА_1 громадянину ОСОБА_1 .

Маріупольською міською радою прийнято рішення від 05.09.2019 № 7/44-4399 із змінами від 27.05.2020 р. «Про затвердження Положення про порядок розміщення гаражів на території міста Маріуполя».

Згідно з п.2.1. Положення, особи, у користуванні яких згідно договорів оренди земельних ділянок, договорів на право тимчасового користування землею (у тому числі на умовах оренди) тощо знаходяться земельні ділянки для індивідуального гаражного будівництва (експлуатація, обслуговування, функціонування капітальних гаражів), строк дії яких спливає, повинні звернутися до Центру надання адміністративних послуг міської ради із заявою встановленого зразка про подовження строку оренди таких земельних ділянок.

Згідно з п. 2.3. Положення, у разі ненадходження від осіб, у користуванні яких згідно договорів оренди земельних ділянок, договорів на право тимчасового користування землею, знаходяться земельні ділянки для індивідуального гаражного будівництва (експлуатація, обслуговування, функціонування капітальних гаражів), строк дії яких спливає, заяв про подовження строку оренди таких земельних ділянок, Маріупольська міська рада у місячний строк з дати закінчення строку дії договору повідомляє особу, у користуванні якої перебуває земельна ділянка, про закінчення строку дії договору оренди земельної ділянки.

Отже, відповідною містобудівною документацією у вигляді Положення про порядок розміщення гаражів на території міста Маріуполя, передбачено розміщення гаражів на земельних ділянках, які перебувають на праві оренди чи тимчасового користування землею.

Щодо проекту рішення ММР, на який посилається позивач, зазначає, що Маріупольська міська рада у своїй діяльності керується також Регламентом Маріупольської міської ради.

Згідно п. 1.2. статті 1 Регламенту Регламент Маріупольської міської ради VIII скликання (надалі - Регламент) встановлює порядок діяльності міської ради, скликання сесій міської ради, порядок роботи сесії міської ради, підготовки і розгляду нею питань, у тому числі процедурних, прийняття рішень міської ради, порядок проведення пленарних засідань міської ради, порядок затвердження структури виконавчих та інших органів міської ради, порядок їх формування, обрання та затвердження посадових осіб міської ради, порядок формування та організації роботи постійних комісій, тимчасових контрольних комісій та інших органів міської ради, порядок участі депутатських фракцій і груп у роботі, та інші процедури, які випливають з повноважень міської ради, встановлених Конституцією і законами України.

Відповідно до п. 23.2. статті 23 Регламенту проект рішення, що планується винести на розгляд міської ради, подається секретарю ради.

Проект рішення невідкладно оприлюднюється на веб-сайті після його надходження до управління «Секретаріат ради» Маріупольської міської ради, але не пізніше ніж протягом трьох робочих днів.

Проект рішення проходить опрацювання (збір погоджувальних підписів (візи). Статтею 21 Регламенту зазначено, що секретар міської ради забезпечує попереднє обговорення постійними комісіями, за потребою заступниками міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради (за направленнями діяльності), науковцями (за потреби) й громадськістю, та оприлюднення проектів рішень, що виносяться на розгляд міської ради шляхом розміщення їх на сайті ради, із обов`язковим виконанням вимог Законів України «Про доступ до публічної інформації», «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

Узагальнення зауважень і пропозицій до проекту рішення, вироблення кінцевої редакції покладається на ініціаторів проекту і можуть бути додатково розглянуті на засіданнях координаційної ради. Зауваження, висновки та пропозиції подаються у письмовій формі.

Як вбачається з протоколу координаційної ради від 24.06.2020 питання про передачу у власність земельних ділянок для будівництва індивідуальних гаражів в Центральному, Лівобережному районах міста було розглянуто на засіданні координаційної ради Маріупольської міської ради. Відповідно до якого було рекомендовано відмовити і винести на розгляд сесії міської ради.

З урахуванням пропозицій координаційної ради, дотриманням статті 21 Регламенту Маріупольської міської ради, статті 26, 59 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" Маріупольською міською радою прийнято рішення від 25.06.2020 №7/53-5466, яким вирішено відмовити у передачі у власність земельної ділянки площею 0,0032 га (кадастровий номер 1412336900:01:005:0064) для будівництва індивідуальних гаражів (експлуатація, обслуговування капітального гаражу) по АДРЕСА_1 громадянину ОСОБА_1 .

Таким чином, проект рішення ще не є остаточною редакцією такого рішення і за результатами розгляду матеріалів, позитивна редакція проекту може бути змінена на відмовну.

У судовому засіданні представник відповідача ММР Балджи К.В. підтримала зміст відзиву, надала суду пояснення аналогічні змісту відзиву, просила суд відмовити у задоволенні позову.

Вислухавши сторони, дослідивши письмові матеріали справи, суд дійшов наступного.

Судом встановлено, що 13.01.2020 року до Маріупольської міської ради через Центр надання адміністративних послуг у м. Маріуполі надійшла заява та пакет документів від ОСОБА_1 про передачу земельної ділянки у власність для будівництва та обслуговування індивідуальних гаражів, площею 0,0032 га, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

21.05.2020 року на сайті Маріупольської міської ради був оприлюднений проект рішення щодо заяви ОСОБА_1 відносно отримання права власності на земельну ділянку за давністю користування. В проекті вказаного рішення було зазначено передати із земель житлової та цивільної забудови у власність земельну ділянку площею 0,0032 га.

Відповідно до ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» рада в межах своїх повноважень приймає нормативні та інші акти у формі рішень.

Рішення ради приймається на її пленарному засіданні після обговорення більшістю депутатів від загального складу ради, крім випадків, передбачених законодавством.

25.06.2020 року відбулось засідання Маріупольської міської ради. Під № 149 було розглянуто питання позивача .

За результатами розгляду вказаної заяви Маріупольською міською радою було прийнято рішення № 7/53-5466 від 25.06.2020 р., згідно з пунктом 4 якого було відмовлено позивачу у передачі у власність земельної ділянки площею 0,0032 га (кадастровий номер 1412336900:01:005:0064) для будівництва індивідуальних гаражів (експлуатація та обслуговування капітального гаражу) по АДРЕСА_1 громадянину ОСОБА_1 .

Відповідно до ст. 12 Земельного кодексу України до повноважень міських рад у галузі земельних відносин на території міст належить надання земельних ділянок у користування із земель комунальної власності, а також передача земельних ділянок у власність громадян та юридичних осіб.

Згідно до ч. 1 ст. 116 Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених законодавством.

Згідно із ч. 6 ст. 118 Земельного Кодексу України, громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для ведення фермерського господарства, ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів у межах норм безоплатної приватизації, подають клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу.

В частині 7 ст. 118 Закону передбачено, що відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні.

Згідно ст. 118 ЗК України, підставою відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування об`єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

Відповідно до ч.2 ст.26 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», суб`єкти містобудування зобов`язані додержуватися містобудівних умов та обмежень під час проектування і будівництва об`єктів. Згідно з ч.3 ст. 26 Закону, виконавчий орган сільської, селищної, міської ради вживає заходів щодо організації комплексної забудови територій відповідно до вимог цього Закону. Право на забудову земельної ділянки реалізується її власником або користувачем за умови використання земельної ділянки відповідно до вимог містобудівної документації.

В статті 31 даного Закону зазначено, що проектна документація на будівництво об`єктів розробляється упорядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері містобудування, з урахуванням вимог містобудівної документації та вихідних даних і дотриманням вимог законодавства, будівельних норм, державних стандартів і правил та затверджується замовником.

Відповідною містобудівною документацією у вигляді Положення про порядок розміщення гаражів на території міста Маріуполя, яке прийнято рішенням Маріупольської міською ради від 05.09.2019 № 7/44-4399 із змінами від 27.05.2020 р. «Про затвердження Положення про порядок розміщення гаражів на території міста Маріуполя визначено розміщення гаражів на земельних ділянках, які перебувають на праві оренди чи тимчасового користування землею.

Так, згідно з п.2.1. Положення, особи, у користуванні яких згідно договорів оренди земельних ділянок, договорів на право тимчасового користування землею (у тому числі на умовах оренди) тощо знаходяться земельні ділянки для індивідуального гаражного будівництва (експлуатація, обслуговування, функціонування капітальних гаражів), строк дії яких спливає, повинні звернутися до Центру надання адміністративних послуг міської ради із заявою встановленого зразка про подовження строку оренди таких земельних ділянок.

Згідно з п. 2.3. Положення, у разі ненадходження від осіб, у користуванні яких згідно договорів оренди земельних ділянок, договорів на право тимчасового користування землею, знаходяться земельні ділянки для індивідуального гаражного будівництва (експлуатація, обслуговування, функціонування капітальних гаражів), строк дії яких спливає, заяв про подовження строку оренди таких земельних ділянок, Маріупольська міська рада у місячний строк з дати закінчення строку дії договору повідомляє особу, у користуванні якої перебуває земельна ділянка, про закінчення строку дії договору оренди земельної ділянки.

Враховуючи вищевикладені норми права, Положення про порядок гаражів на території міста Маріуполя, суд дійшов висновку про відсутність правових підстав для визнання протиправним та скасування рішення Маріупольської міської ради від 25.06.2020 року № 7/53-5466, оскільки дане рішення прийнято з дотримання порядку прийняття рішення Маріупольською міською радою та відповідно до містобудівних умов та обмежень під час проектування і будівництва об`єктів та х урахуванням використання земельної ділянки відповідно до вимог містобудівної документації, внаслідок чого суд відмовляє у задоволення позову ОСОБА_1 .

При цьому суд відхиляє позицію позивача в частині того, що рішення Маріупольської міської ради від 25.06.2020 року № 7/53-5466, яке він вважає протиправним повинно відповідати проекту рішення Маріупольської міської ради, в якому зазначалось про передачу у власність позивача земельної ділянки площею 0,0032 га (кадастровий номер 1412336900:01:005:0064) по АДРЕСА_1 , оскільки дане ствердження не має правового підґрунтя за наступним мотивуванням.

Згідно п. 1.2. статті 1 Регламент Маріупольської міської ради VIII скликання (надалі - Регламент) встановлює порядок діяльності міської ради, скликання сесій міської ради, порядок роботи сесії міської ради, підготовки і розгляду нею питань, у тому числі процедурних, прийняття рішень міської ради, порядок проведення пленарних засідань міської ради, порядок затвердження структури виконавчих та інших органів міської ради, порядок їх формування, обрання та затвердження посадових осіб міської ради, порядок формування та організації роботи постійних комісій, тимчасових контрольних комісій та інших органів міської ради, порядок участі депутатських фракцій і груп у роботі, та інші процедури, які випливають з повноважень міської ради, встановлених Конституцією і законами України.

Відповідно до п. 23.2. статті 23 Регламенту проект рішення, що планується винести на розгляд міської ради, подається секретарю ради.

Проект рішення невідкладно оприлюднюється на веб-сайті після його надходження до управління «Секретаріат ради» Маріупольської міської ради, але не пізніше ніж протягом трьох робочих днів.

Проект рішення проходить опрацювання (збір погоджувальних підписів (візи). Статтею 21 Регламенту зазначено, що секретар міської ради забезпечує попереднє обговорення постійними комісіями, за потребою заступниками міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради (за направленнями діяльності), науковцями (за потреби) й громадськістю, та оприлюднення проектів рішень, що виносяться на розгляд міської ради шляхом розміщення їх на сайті ради, із обов`язковим виконанням вимог Законів України «Про доступ до публічної інформації», «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

Узагальнення зауважень і пропозицій до проекту рішення, вироблення кінцевої редакції покладається на ініціаторів проекту і можуть бути додатково розглянуті на засіданнях координаційної ради. Зауваження, висновки та пропозиції подаються у письмовій формі.

В протоколі координаційної ради від 24.06.2020 зазначено, що питання про передачу у власність земельних ділянок для будівництва індивідуальних гаражів в Центральному, Лівобережному районах міста було розглянуто на засіданні координаційної ради Маріупольської міської ради. Відповідно до якого було рекомендовано відмовити і винести на розгляд сесії міської ради.

З урахуванням пропозицій координаційної ради, дотриманням статті 21 Регламенту Маріупольської міської ради, статті 26, 59 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" Маріупольською міською радою прийнято рішення від 25.06.2020 №7/53-5466, яким вирішено відмовити у передачі у власність земельної ділянки площею 0,0032 га (кадастровий номер 1412336900:01:005:0064) для будівництва індивідуальних гаражів (експлуатація, обслуговування капітального гаражу) по АДРЕСА_1 громадянину ОСОБА_1 .

Враховуючи вищевикладене суд дійшов висновку, що проект рішення ще не є остаточною редакцією такого рішення і за результатами розгляду матеріалів, позитивна редакція проекту може бути змінена на відмовну, тому позиція позивача щодо покладення в основу рішення Маріупольської ради від 25.06.2020 року № 7/53-5466 проекту цього рішення є хибною, відповідно відхиляється судом при вирішенні спору по суті.

Таким чином суд дійшов висновку про відмову у задоволенні позову ОСОБА_1 до Маріупольської міської ради про визнання протиправним та скасування рішення Маріупольської міської ради від 25.06.2020 року № 7/53-5466.

Керуючись ст.ст.263-265 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В :

У задоволенні позову ОСОБА_1 до Маріупольської міської ради про визнання протиправним та скасування рішення Маріупольської міської ради від 25.06.2020 року № 7/53-5466, відмовити.

Рішення може бути оскаржене до Донецького апеляційного суду через Орджонікідзевський районний суд міста Маріуполя протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо у судовому засіданні було проголошено лише вступну і резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, цей строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Із повним текстом рішення суду можна ознайомитися у Єдиному державному реєстрі судових рішень за адресою: http://www.reyestr.court.gov.ua.

Відомості про сторін по справі:

позивач: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_2 ;

відповідач: Маріупольська міська рада, ЄДРПОУ 33852448, Донецька обл., м. Маріуполь, пр. Миру, 70.

Повне рішення складено 08 червня 2021 року.

Суддя О.О.Костромітіна

Джерело: ЄДРСР 97512218
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку