open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Єдиний унікальний № 243/3094/21

Провадження № 2/243/1340/2021

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 червня 2021 року Слов`янський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючий - суддя Гончарова А.О.,

за участю секретаря судового засідання Кіфарець А.Ю.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 , представник позивача - адвокат Врублевський Віктор Вікторович, до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , яка діє в інтересах неповнолітньої ОСОБА_4 , за участю третьої особи - Служби у справах дітей Слов`янської міської ради Донецької області, про визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням, -

ВСТАНОВИВ:

До Слов`янського міськрайонного суду Донецької області надійшла позовна заява ОСОБА_1 , представник позивача - адвокат Врублевський Віктор Вікторович, до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , яка діє в інтересах неповнолітньої ОСОБА_4 , за участю третьої особи - Служби у справах дітей Слов`янської міської ради Донецької області, про визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням, в обґрунтування якої позивач посилається на те, що вона є власником будинку АДРЕСА_1 на підставі договору купівлі-продажу жилого будинку, посвідченого 24.04.2008 року державним нотаріусом Першої слов`янської державної нотаріальної контори Задорожним Д.В., зареєстрованого в реєстрі за № 2-283.

Відповідачі - донька позивача ОСОБА_3 , її чоловік ОСОБА_2 та їх спільна донька, неповнолітня онука позивача, ОСОБА_4 , зареєстровані в належному ОСОБА_1 будинку, однак не проживають в ньому з травня 2014 року, самостійно, добровільно виїхали з будинку, їх особисті речі за місцем реєстрації відсутні, вони не допомагають ОСОБА_1 сплачувати вартість комунальних послуг, які нараховуються за адресою: АДРЕСА_1 , з урахуванням зареєстрованого місця проживання відповідачів, та добровільно знятися з місця реєстрації у вказаному будинку відповідачі не бажають.

Оскільки відповідачі зареєстровані у належному позивачу житловому будинку, у останньої виникли труднощі щодо реалізації свого права власності на вказаний будинку, позивач вимушена сплачувати додаткові кошти за комунальні послуги за відповідачів.

У зв`язку з вищенаведеним позивач просить суд визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , такими, що втратили право користування житловим приміщенням, а саме - будинком АДРЕСА_1 .

Позивач ОСОБА_1 та її представник, адвокат Врублевський В.В., в судове засідання не з`явилися, про час та місце розгляду справи повідомлялися належним чином, від представника позивача надійшла заява з клопотанням розглядати справу без їх з позивачем участі, позовні вимоги підтримали.

Відповідачі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , яка діє в інтересах неповнолітньої ОСОБА_4 , в судове засідання не з`явилися, надали суду заяви з проханням розглядати справу без їх участі, позовні вимоги визнали, не заперечували проти визнання їх, а також неповнолітньої доньки ОСОБА_4 , такими, що втратили право користування житловим будинком по АДРЕСА_1 .

Представника третьої особи, Служби у справах дітей Слов`янської міської ради, в судове засідання не з`явився, від Служби у справах дітей надійшов лист, в якому третя особа просила розглядати справу без участі їх представника, заперечували проти визнання неповнолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , такою, що втратила право користування житловим приміщенням по АДРЕСА_1 , надали відповідний висновок.

Згідно з ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового засідання технічним засобом здійснює секретар судового засідання. У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

На підставі ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

У відповідності до договору купівлі-продажу жилого будинку від 24.04.2008 року, посвідченого державним нотаріусом Першої слов`янської державної нотаріальної контори Задорожним Д.В., зареєстрованого в реєстрі за № 2-283, продавець ОСОБА_5 , діюча від імені ОСОБА_6 , продала, а покупець ОСОБА_1 купила житловий будинок, розташований в АДРЕСА_1 . (а. с. 9-10) Договір зареєстрований у Реєстрі прав власності на нерухоме майно за № 22912450. (а. с. 11)

Відповідно до копії домової книги для приписки громадян по АДРЕСА_1 (а. с. 5-8), відповідачі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , зареєстровані за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно з Витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно, № 18923902 від 22.05.2008 року, власником житлового будинку АДРЕСА_1 , є ОСОБА_1 на підставі договору купівлі-продажу жилого будинку від 24.04.2008 року, посвідченого державним нотаріусом Першої слов`янської державної нотаріальної контори, зареєстрованого в реєстрі за № 2-283. (а. с. 12)

Відповідно до листа від 17.03.2021 року № 27-01/32-368, виданої начальником відділу освіти Слов`янської міської ради, неповнолітня ОСОБА_4 навчалася у Слов`янській ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1 Слов`янської міської ради Донецької області з 02.09.2013 року по 01.09.2014 року, вибула до Російської Федерації, наказ № 32 від 01.09.2014 року. (а. с. 25)

Як вбачається з акту від 16.03.2021 року № 71, виданого керівником комітету мікрорайону «Черевківка», відповідачі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 у житловому будинку АДРЕСА_1 з травня 2014 року не проживають, їх особистих речей у будинку немає. Викладене підтверджують свідки-сусіди ОСОБА_7 , ОСОБА_8 (а. с. 17)

Згідно з довідкою виконавчого комітету Слов`янської міської ради від 10.03.2021 року (а. с. 28), в будинку АДРЕСА_1 зареєстровані три особи: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Як вбачається з довідки № 73 від 20.05.2021 року, виданої муніципальним загальноосвітнім закладом «Средняя общеобразовательная школа № 5 г. Балабаново» Калузької області, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , дійсно навчається у 8А класі МЗЗ «Средняя общеобразовательная школа № 5 г. Балабаново».

У відповідності до виписки з домової книги № 27 для зареєстрованих за адресою: АДРЕСА_2 , за вказаною адресою з 21.08.2018 року зареєстровані ОСОБА_2 , ОСОБА_9 , ОСОБА_4 .

Відповідно до висновку від 20.05.2021 року № 29/03-1080, орган опіки та піклування Слов`янської міської ради вважає, що недоцільно визнати особою, що втратила право користування житловим приміщенням, малолітню ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , за адресою: АДРЕСА_1 .

За змістом ст. ст. 391, 396 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном, навіть якщо вони не пов`язані із позбавленням права володіння. Позов про усунення порушень права, не пов`язаних із позбавленням володіння, підлягає задоволенню у разі, якщо позивач доведе, що він є власником або особою, яка володіє майном (має речове право) з підстави, передбаченої законом або договором, і що діями відповідача, не пов`язаними з позбавленням володіння, порушується його право власності чи законного володіння. Такий позов підлягає задоволенню і в тому разі, коли позивач доведе, що є реальна небезпека порушення його права власності чи законного володіння зі сторони відповідача.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Конституцією України (ст. 41) та ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, до якої Україна приєдналася 17.07.1997 року, відповідно до Закону України «Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року», Першого протоколу та протоколів № 2, 4, 7, 11 до Конвенції від 17.07.1997 року № 475/97-ВР, закріплено принцип непорушності права приватної власності, який означає право особи на безперешкодне користування своїм майном та закріплює право власника володіти, користуватися та розпоряджатися належним йому майном, на власний розсуд вчиняти щодо свого майна будь-які угоди, відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб (ст. ст. 316, 317, 319, 321 ЦК України).

Гарантуючи захист права власності, закон надає власнику право вимагати усунення будь-яких порушень його прав, хоч би ці порушенні і не були поєднані з позбавленням володіння. Способи захисту права власності передбачені нормами статей 16, 386, 391 ЦК України.

Об`єктом власності особи може бути, зокрема, житло - житловий будинок, садиба, квартира (статті 379, 382 ЦК України).

Права власника житлового будинку визначені ст. 383 ЦК України та ст. 150 ЖК УРСР, які передбачають право власника використовувати житло для власного проживання, проживання членів сім`ї, інших осіб і розпоряджатися своїм житлом на власний розсуд.

Обмеження чи втручання у право власника можливе лише на підставах, передбачених законом.

Згідно з ст. 3 СК України сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом та мають взаємні права та обов`язки.

Відповідно до ч. 2 ст. 405 ЦК України, член сім`ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім`ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

Відповідно до ч. 3 ст. 29 ЦК України, місцем проживання фізичної особи у віці від десяти до чотирнадцяти років є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров`я тощо, в якому вона проживає, якщо інше місце проживання не встановлено за згодою між дитиною та батьками (усиновлювачами, опікуном) або організацією, яка виконує щодо неї функції опікуна.

Оцінивши зібрані по справі докази у їх сукупності, судом встановлено, що відповідачі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та їх малолітня донька ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в належному позивачу будинку АДРЕСА_1 не мешкають з травня 2014 року, тобто вже на протязі семи років, в будинку відсутні особисті речі відповідачів, на їх ім`я не приходить поштова кореспонденція за вказаною адресою, з огляду на що, враховуючи перепони, які чинить власнику будинку зареєстроване в ньому місце проживання відповідачів розпоряджатися даним житлом на свій розсуд, відповідачі мають бути позбавлені права користування житловим будинком АДРЕСА_1 .

Що стосується заперечень органу опіки та піклування Слов`янської міської ради щодо недоцільності визнання малолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , такою, що втратила право користування вказаним житловим приміщенням, суд дані доводи враховує, однак, матеріалами справи з достовірністю встановлено, що малолітня ОСОБА_4 разом з батьками вибула до Російської Федерації, де вже тривалий час мешкає та навчається, дитина разом з батьками має місце реєстрації за адресою: АДРЕСА_3 , та окрім цього, батьками дитини надано суду заяви, згідно з якими вони заявлені позовні вимоги, в тому числі позовні вимоги щодо визнання їх малолітньої доньки ОСОБА_4 , такою, що втратила право користування житловим приміщенням, визнали повністю, проти їх задоволення не заперечували, з огляду на що, враховуючи положення ч. 3 ст. 29 ЦК України, суд вважає за можливе в даному випадку визнати малолітню ОСОБА_4 такою, що втратила право користування житловим приміщенням по АДРЕСА_1 , оскільки дитина мешкає разом з матір`ю та батьком, що не суперечить чинному законодавству України, та її права та інтереси не будуть порушені.

Позивач не вимагає компенсації за понесені судові витрати, пов`язані із зверненням до суду.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 9, 12, 19, 81, 82, 141, 263-265, 274, 279 ЦПК України, на підставі ст. ст. 383, 391, 405 ЦК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 , представник позивача - адвокат Врублевський Віктор Вікторович, до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , яка діє в інтересах неповнолітньої ОСОБА_4 , за участю третьої особи - Служби у справах дітей Слов`янської міської ради Донецької області, про визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням, - задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , такими, що втратили право користування житловим приміщенням, а саме - будинком АДРЕСА_1 .

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасникам справи, які не були присутні в судовому засіданні, або якщо судове рішення було ухвалено поза межами судового засідання чи без повідомлення (виклику) учасників справи, копія судового рішення надсилається протягом двох днів з дня його складення у повному обсязі в електронній формі у порядку, визначеному законом, - у випадку наявності у особи офіційної електронної адреси, або рекомендованим листом з повідомленням про вручення - якщо така адреса відсутня.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

У відповідності до пп. 15 п. 1 Розділу ХШ Перехідних Положень ЦПК України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно- телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до /або через відповідні суди.

Повний текст рішення виготовлений 07.06.2021 року.

Суддя Слов`янського

міськрайонного суду А.О. Гончарова

Джерело: ЄДРСР 97441252
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку