open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 червня 2021 року м. Житомир справа № 296/5076/21

провадження № 1-кс/296/1838/21

Слідчий суддя Корольовського районного суду м. Житомира ОСОБА_1 , розглянувши матеріали скарги ОСОБА_2 на бездіяльність прокурора при застосуванні заходів безпеки,-

встановив:

ОСОБА_2 звернувся до слідчого судді Корольовського районного суду м. Житомира із вказаною скаргою, відповідно до змісту якої просить "признать незаконной бездеятельность руководителя Житомирской обласной прокуратуры и обязать его принять меры безопасности и запретить операторам интернет услуг ЧАО "Киевстар", ООО "Воля кабель", ООО "Маскнет", группе компаний под торговой маркой " ІНФОРМАЦІЯ_1 " предоставление телекомуникационных услуг жильцам квартир АДРЕСА_1 и 126 моего дома, ОСОБА_3 , а ГУНП в Харськовской области и УСБ Укрпины в Харьковской области использование специальных технических средств негласного получения информации, изьять их у Петровых" (мовою оригіналу).

Дослідивши матеріали скарги, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Порядок звернення до суду за судовим захистом у кримінальному провадженні урегульований Кримінальним процесуальним кодексом України (далі - КПК України).

Зокрема, подання скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора під час досудового розслідування має відбуватись з дотриманням певних умов.

Так, пунктом 6 частини першої статті 303 КПК України закріплено, що на досудовому провадженні можуть бути оскаржені рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора при застосуванні заходів безпеки - особами, до яких можуть бути застосовані заходи безпеки, передбачені законом.

Статтею 1 Закону України "Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві" від 23.12.1993 №3782-XII (далі - Закон №3782-XII) встановлено, що забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, тобто у виявленні, попередженні, припиненні, розкритті або розслідуванні кримінальних правопорушень, а також у судовому розгляді кримінальних проваджень, - це здійснення правоохоронними органами правових, організаційно-технічних та інших заходів, спрямованих на захист життя, житла, здоров`я та майна цих осіб від протиправних посягань, з метою створення необхідних умов для належного відправлення правосуддя.

У відповідності до статті 2 Закону №3782-XII, право на забезпечення безпеки шляхом застосування заходів, зазначених у статтях 1 і 7 цього Закону, за наявності відповідних підстав мають: а) особа, яка заявила до правоохоронного органу про кримінальне правопорушення або в іншій формі брала участь чи сприяла виявленню, попередженню, припиненню або розкриттю кримінальних правопорушень; б) потерпілий та його представник у кримінальному провадженні; в) підозрюваний, обвинувачений, захисники і законні представники; г) цивільний позивач, цивільний відповідач та їх представники у справі про відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням; г-1) представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження; г-2) персонал органу пробації; д) свідок; д-1) викривач; е) експерт, спеціаліст, перекладач і понятий; є) члени сімей та близькі родичі осіб, перелічених у пунктах "а" - "е" цієї статті, якщо шляхом погроз або інших протиправних дій щодо них робляться спроби вплинути на учасників кримінального судочинства.

Як встановлено зі змісту скарги, ОСОБА_2 оскаржує бездіяльність керівника Житомирської обласної прокуратури щодо невжиття заходів безпеки.

Разом з тим, ОСОБА_2 до скарги не надано доказів на підтвердження того, що він у відповідному кримінальному провадженні є особою, яка має право на застосування відповідних заходів безпеки.

Крім того, слідчий суддя звертає увагу, що відповідно до ст.29 КПК України кримінальне провадження здійснюється державною мовою. Водночас, ОСОБА_2 подано скаргу на російській мові, що не відповідає приписам КПК України.

Пунктом 1 частини другої статті 304 КПК України закріплено, що скарга повертається, якщо скаргу подала особа, яка не має права подавати скаргу.

Оскільки в силу вимог п.6 ч.1 ст.303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора при застосуванні заходів безпеки виключно особами, до яких можуть бути застосовані заходи безпеки, а ОСОБА_2 не надано доказів що він є такою особою в розумінні статті 2 Закону №3782-XII та має право подавати відповідну скаргу, скарга підлягає поверненню особі, яка її подала.

Керуючись статтями 303-308, 369-372, 395 КПК України, слідчий суддя, -

постановив:

Скаргу ОСОБА_2 на бездіяльність прокурора при застосуванні заходів безпеки - повернути особі, які її подала.

Повернення скарги не позбавляє права повторно звернутися до слідчого судді, суду в порядку, передбаченому КПК України.

Ухвала може бути оскаржена до Житомирського апеляційного суду протягом п`яти днів з моменту її підписання.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 97422702
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку