open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 461/4677/21

Провадження № 1-кс/461/3203/21

УХВАЛА

03.06.2021 року слідчий суддя Галицького районного суду міста Львова ОСОБА_1 , розглянувши матеріали скарги ОСОБА_2 на постанову слідчого про закриття кримінального провадження,

встановив:

ОСОБА_2 звернувся до слідчого судді зі скаргою, у якій просить скасувати постанову слідчого СВ Галицького ВП ГУ НП у Львівській області від 29.05.2020 року про закриття кримінального провадження №12019140050004683 від 16.10.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.125 КК України.

Дослідивши матеріали скарги, приходжу до наступного висновку.

Зі змісту ч. 1 ст. 306 КПК України вбачається, що скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора розглядаються слідчим суддею місцевого суду.

Кримінальним процесуальним кодексом України не визначена підсудність скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора.

Однак, ст. 9 КПК України передбачено, що під час кримінального провадження суд, слідчий суддя, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий, інші службові особи органів державної влади зобов`язані неухильно додержуватися вимог Конституції України, цього Кодексу, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, вимог інших актів законодавства.

У випадках, коли положення цього Кодексу не регулюють або неоднозначно регулюють питання кримінального провадження, застосовуються загальні засади кримінального провадження, визначені частиною першою статті 7 цього Кодексу.

Виходячи з положень ст. 306 КПК України та загальних засад кримінального процесуального законодавства, судовий контроль за дотриманням прав, свобод і інтересів осіб у кримінальному провадження під час досудового розслідування покладено на слідчого суддю суду першої інстанції, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Вказане узгоджується з позицією Верховного Суду, викладеною в ухвалі від 02 березня 2020 року у справі №263/19/20 (провадження №51-420впс20).

Таким чином, скарги на рішення, дії або бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора розглядаються слідчим суддею місцевого суду в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Як вбачаєтьсязі скаргидосудове розслідуванняу кримінальномупровадженні №12019140050004683 від 16.10.2019 року проводилось слідчими СВ Галицького ВП ГУ НП у Львівській області.

На виконання Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та розпорядження Кабінету Міністрів України від 12.06.2020 року №718-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Львівської області», а також відповідно до організаційно-штатних змін Головного управління Національної поліції у Львівській області, реорганізовано відділи поліції у місті Львові.

Відповідно до інформації, яка розміщення на офіційному сайті Головного управління Національної поліції у Львівській області адресою місцезнаходження Львівського районногоуправління поліції(правонаступникаГалицького відділуполіції ГУНП уЛьвівській області) є м. Львів, вул. Романчука, 18, що відноситься до юрисдикції Личаківського району м. Львова, тобто поза межами територіальної юрисдикції Галицького районного суду м. Львова.

Згідно до п. 2 ч. 2 ст. 304 КПК України, скарга на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора, передбачені ч. 1 ст. 303 цього Кодексу, повертається, якщо вона не підлягає розгляду в цьому суді, тобто подана з порушенням правил територіальної підсудності.

При цьому, також слід врахувати, що матеріали кримінального провадження у разі скасування постанови про закриття кримінального провадження повертаються відповідному органу досудового розслідування для відновлення слідства, у даному випадку Львівського районного управління поліції.

Слідчий суддя враховує, що Європейський суд з прав людини у своїй прецедентній практиці виходить із того, що положення пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантує кожному право звернення до суду.

Враховуючи наведене,приходжу довисновку,що скаргускарги ОСОБА_2 на постановуслідчого прозакриття кримінальногопровадження слідповернути скаржнику,що непозбавляє останньогоправа зверненнядо відповідногослідчого судді,в межах територіальної підсудності якого знаходиться орган досудового розслідування.

Керуючись ст.ст.303, 304, 318-380 КПК України,

постановив:

Скаргу скарги ОСОБА_2 на постанову слідчого про закриття кримінального провадження - повернути скаржнику.

Копію ухвали разом зі скаргою та доданими до неї матеріалами невідкладно надіслати особі, яка її подала.

На ухвалу слідчого судді може бути подана апеляційна скарга протягом п`яти днів з дня отримання її копії.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 97401481
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку