open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 279/2928/21 У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"02" червня 2021 р.

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області в складі судді ОСОБА_1 , розглянувши в приміщенні суду в м.Коростені клопотання В.о. начальника ДУ Коростенська виправна колонія (№71) про вирішення питання пов`язаного із виконанням вироку,

В С Т А Н О В И В :

В.о. начальника ДУ Коростенська виправна колонія (№71) звернувся до суду з клопотанням про вирішення питання пов`язаного із виконанням вироку щодо ОСОБА_2 ..

Зі змісту клопотання слідує, що в Коростенській ВК (№71) відбуває покарання ОСОБА_2 , який засуджений 26.08.2015 р. судом Борисовського району Мінської області Республіки Беларусь. До установи надійшла копія постанови суду Борисовського району Мінської області Республіки Беларусь від 26.01.2021 р., згідно з якою до ОСОБА_2 застосовано Закон Республіки Білорусь №230-З від 18.05.2020 р. "Про амністію у зв`язку з 75 - річчям Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років", на підставі статті 7 вказаного Закону звільнено ОСОБА_2 від призначеного покарання частково строком на 1 рік.

Посилаючись на положення статтей537,539,611,612КПК Українизаявник просив привести у відповідність до чинного законодавства України постанову суду Борисовського району Мінської області Республіки Білорусь від 26.01.2021 року про застосування до засудженого ОСОБА_2 ст.7 Закону Республіки Білорусь від 18.05.2020 № 230-З «Про амністію в зв`язку з 75-річчям Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років», на підставі якої ОСОБА_2 звільнено від призначеного покарання частково строком на один рік та визначення остаточного строку покарання з врахуванням додаткової інформації.

Статтею 537 КПК Українивизначені питання, що має право вирішувати суд під час виконання вироків.

Відповідно до положень частини 1статті 539 КПК Українипитання, які виникають під час та після виконання вироку вирішуються судом за клопотанням (поданням) прокурора, засудженого, його захисника, законного представника, органу або установи виконання покарань, а також інших осіб, установ або органів у випадках, встановлених законом.

Ініціатор клопотання просить застосувати до засудженого ОСОБА_2 закон про амністію іноземної держави.

Разом з тим, жодний з пунктівстатті 537 КПК Українине містить можливості вирішення судом такого питання.

Порядок розгляду судом питання про приведення вироку суду іноземної держави у відповідність із законодавством України передбаченийстаттею 610 КПК України, згідно з якою, клопотання Міністерства юстиції України про приведення вироку суду іноземної держави у відповідність із законодавством України відповідно до частини третьоїстатті 609 цього Кодексурозглядає суд першої інстанції за останнім відомим місцем проживання засудженої особи в Україні або за місцем знаходження Міністерства юстиції України протягом одного місяця з моменту його надходження.

Згідно зістаттею 612 КПК Українибудь-які питання, пов`язані з переглядом вироку суду іноземної держави, вирішуються судом держави, в якій ухвалено вирок, а у разі зміни або скасування судом іноземної держави вироку питання про виконання такого рішення розглядається в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Відносини в даному випадку повинні відбуватись за процедурою міжнародної правової допомоги і керівник установи виконання покарань не є суб`єктом, який може ініціювати приведення до законодавства України судових рішень іноземної держави.

Зі змісту клопотання вбачається, що судом іноземної держави змінений вирок щодо ОСОБА_2 , а саме знижений строк призначеного покарання внаслідок застосування акта амністії.

Відносини в даному випадку повинні відбуватись за процедурою міжнародної правової допомоги і керівник установи виконання покарань не є суб`єктом, який може ініціювати приведення до законодавства України судових рішень іноземної держави.

Міжнародна правова допомога - проведення компетентними органами однієї держави процесуальних дій, виконання яких необхідне для досудового розслідування, судового розгляду або для виконання вироку, ухваленого судом іншої держави або міжнародною судовою установою.

Компетентним органом держави в даному випадку є Міністерство юстиції України, яке звертається із запитами судів про міжнародну правову допомогу у кримінальному провадженні під час судового провадження та розглядає відповідні запити судів іноземних держав.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що клопотання ДУ Коростенська ВК (№71) про вирішення питання, пов`язаного з виконанням вироку щодо засудженого ОСОБА_2 необхідно повернути заявнику, та роз`яснити право звернення до компетентного органу.

Кримінальний процесуальний закон не врегульовує випадки постановлення судом ухвали про повернення клопотання, поданого в порядку статтей 537,539 КПК України, але ухвалення судового рішення у такій формі не суперечить положенням статтей 2 та 7 КПК України та відповідає вимогам розумності й справедливості.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2,7,537,539, 612 КПК України,

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання В.о. начальника ДУ Коростенська ВК (№71) про вирішення питання, пов`язаного із виконанням вироку щодо засудженого ОСОБА_2 - повернути заявнику.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку через Коростенський міськрайонний суд в семиденний строк з дня отримання копії ухвали.

Суддя: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 97397207
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку