open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №295/6823/21

1-кс/295/3285/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.05.2021 року м. Житомир

Слідчий суддя Богунського районного суду м. Житомира ОСОБА_1

при секретарі судового засідання ОСОБА_2

розглянув клопотанняпрокурора Житомирськоїокружної прокуратури ОСОБА_3 , про продовження строку досудового розслідування, винесеного в кримінальному провадженні за №12018060170000713, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 16.08.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України, -

в с т а н о в и в :

Прокурор звернувся до суду з клопотанням про продовження строку досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018060170000713 від 16.08.2018 , за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України.

В клопотанніпрокурор вказав,що впровадженні СВ Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області перебуває кримінальне провадження №12018060170000713 від 16.08.2018, за фактом вчинення самоправства, а саме самовільного, всупереч встановленого порядку заволодіння землею в с. Довжик Житомирського району, за ознаками злочину передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України.

З клопотання прокурора вбачається, що в ході досудового розслідування встановлено, що між ДП Житомирське лісове господарство та ТДВ «Житомирський дослідно - експериментальний завод нестандартного устаткування», укладено договори про встановлення земельного сервітуту, предметами яких є земельні ділянки лісового фонду загальною площею 0,9220 га. на території Кам`янської сільської ради Житомирського району, що перебувають в постійному користуванні ДП Житомирське лісове господарство, з метою проїзду транспортних засобів. За актом приймання-передачі на земельній ділянці встановлено та промарковано наявність 415 дерев.

11.10.2018 на підставі ухвали слідчого судді Богунського районного суду м. Житомира, проведено обшук на земельних ділянках переданих в користування ТДВ «Житомирський дослідно - експериментальний завод нестандартного устаткування» на умовах земельного сервітуту за адресою: Житомирський район, с. Довжик, вул. Нескорених,12. Встановлено, що земельна ділянка огороджена металевим парканом, вхід здійснюється через ворота, частина ділянки забетонована та на ній наявні об`єкти будівництва, а саме приміщення (орієнтовними розмірами 24 м. ширина, 72 м. довжина, 8 м. висота), яке використовується для складування продукції.

Крім того, Управлінням Державної архітектурно-будівельної інспекції в Житомирській області в вересні місяці 2018 року проводились перевірки за заявами громадян на предмет дотримання ТДВ «Житомирський дослідно - експериментальний завод нестандартного устаткування» та ТОВ Аскона-Південь законодавства у сфері містобудівної діяльності. Відповідно до відповіді на заяви громадян заступника начальника управління ДАБК у Житомирській області від 27.09.2018, ТДВ «Житомирський дослідно - експериментальний завод нестандартного устаткування», на землях лісового фонду переданих в сервітутне користування влаштовано огородження, бетонну стяжку з позначенням в технічних документах як Вимощення І площею 4773 кв.м., Вимощення ІІ площею 2272 кв.м., та навіс з металевих конструкцій площею 1744 кв.м. Зазначені об`єкти будівництва представлені підприємством як об`єкти рухомого майна, та обліковані в інвентаризаційних матеріалах підприємства як складові частини наявного об`єкту нерухомості.

Однак, згідно даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, та Реєстру прав власності на нерухоме майно, за ТДВ «Житомирський дослідно - експериментальний завод нестандартного устаткування» вказані об`єкти будівництва - Вимощення І, Вимощення ІІ, та Навіс з металевих конструкцій «Н» зареєстровано 24.04.2013 як об`єкти нерухомості на праві власності в АДРЕСА_1 .

Вищезазначені дії суперечать положенням ст. 98, 99 Земельного кодексу України, 23 Лісового кодексу України, оскільки лісовий та земельний сервітут здійснюється способом, найменш обтяжливим для власника земельної ділянки, щодо якої він встановлений. Встановлення земельного сервітуту не веде до позбавлення власника земельної ділянки, щодо якої встановлений земельний сервітут, прав володіння, користування та розпорядження нею.

Крім того, ДП «Житомирське лісове господарство» надано адміністративні матеріали (протокол від 04.07.2018 та постанова від 09.0772018) складена на в.о. директора Житомирської філії ТОВ «Аскона-Південь» по факту вчинення самовільної рубки на земельних ділянках переданих на умовах сервітуту, в кварталі №63 Богунського лісництва ДП «Житомирське ЛГ» 144 дерев. Так, підприємством здійснено самовільну рубку 144 дерев, за відсутності на те дозвільних документів, з метою здійснення своєї господарської діяльності.

Згідно даних державного Реєстру, ТОВ «Житомирський дослідно - експериментальний завод нестандартного устаткування», в цілому має складові частини об`єкта нерухомого майна загальною площею 4322,5 кв.м., що розташоване в с. Довжик Житомирського району. З 20.02.2017 наймачем вищезазначених будівель, споруд та їх окремих частин стало ТОВ Аскона-Південь зареєстроване в Херсонській області, с. Степанівка, вул. Горича Більшого 2/1.

Земельні ділянки передані на умовах сервітуту а також наявні об`єкти будівництва, відіграють важливу роль як речові докази у кримінальному провадженні, та можуть бути використані як доказ факту та обставин зазначених вище, оскільки зберегли на собі сліди кримінального правопорушення у вигляді неправомірного використання земель лісового фонду, здійснення самовільної рубки дерев, будівництва об`єктів та їх використання в господарських цілях.

Вищезазначені дії призвели до незаконної реєстрації відповідних прав на об`єкти будівництва на землях лісового фонду, вилучення тим самим земель із лісогосподарської категорії, неможливості використовувати вказані землі для лісогосподарських потреб.

Постановою прокурора від 03.12.2019 призначено комплексну судову земельно-технічну, екологічну та будівельно-технічну експертизу, яку скеровано на виконання експертам Житомирського відділення КНДІСЕ, на даний час на виконанні.

В якості свідків допитано бухгалтера, а на даний час в.о. директора Житомирської філії «Аскона-Південь» ОСОБА_4 , яка пояснила, що у власності ТОВ «Аскона-Південь» перебуває земельна ділянка з кадастровим номером 1822083200:05:000:0900, з цільовим призначенням для розміщення та експлуатації будівель, споруд, додаткових транспортних послуг, допоміжних операцій загальною площею 1,00 га, що знаходиться за межами населеного пункту с. Довжик Житомирського району. Крім того, ТОВ «Аскона-Південь» орендує у ТДВ «Житомирський дослідно-експериментальний завод нестандартного устаткування», земельну ділянку з кадастровим номером 1822083200:06:001:0879, загальною площею 0,9552 га з цільовим призначенням для обслуговування приміщень складу, гаража та адміністративних будівель.

24.03.2021 від експерта Житомирського КНДІСЕ надійшло клопотання про надання додаткових матеріалів для проведення комплексної судової земельно-технічної, екологічної та будівельно-технічних експертиз, а саме: оригінали або належним чином завірених копій проектно-кошторисної документації на «Будівництво виробничого комплексу за адресою Житомирська область, Житомирський район, територія Камянської сільської ради, комплекс будівель та споруд №5 (за межами населеного пункту)».

07.04.2021 від експерта Житомирського КНДІСЕ надійшло клопотання про надання додаткових матеріалів для проведення комплексної судової земельно-технічної, екологічної та будівельно-технічних експертиз, а саме: оригінали або належним чином завірених копій проектно-кошторисної документації на навіс з металевих конструкцій літ.Н за адресою Житомирський район, село Довжик, вулиця Нескорених,12; детальний план території за адресою смт.Довжик, вулиця Нескорених,12; технічний паспорт на комплекс будівель і споруд, розташованих за адресою Житомирський район, село Довжик, вулиця Нескорених,12 (навіс Н, вимощення перше, вимощення друге, огорожа №1,2, ворота №3,4).

На даний час проведення призначеної експертизи триває, експерту надаються додаткові матеріали, необхідні для її завершення

В обгрунтування заявленого клопотання прокурор вказав, що 31.05.2021 у вказаному кримінальному провадженні завершується строк досудового розслідування продовжений ухвалою слідчого судді Богунського районного суду м. Житомира від 22.12.2020 у справі № 295/15481/20.

Для завершення досудового розслідування у кримінальному провадженні необхідно отримати висновок вказаної експертизи, та, за наявності підстав, вирішити питання про притягнення винних осіб до відповідальності.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали кримінального провадження суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений участині другійстатті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановленийпунктами 2і3частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Згідно ч. 1 ст. 295-1 КПК України, у випадках, передбаченихстаттею294цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Необхідність продовження строку досудового розслідування виправдана потребою в тому, що строк досудового розслідування закінчується 31.05.2021 року, однак завершити досудове розслідування до вказаного строку не представляється можливим, оскільки у кримінальному провадженні необхідно виконати ряд слідчих дій, та прийняти процесуальні рішення.

Проведення вказаних процесуальних дій необхідне для подальшого повного, всебічного і об`єктивного досудового розслідування та встановлення об`єктивної істини.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 294, 295-1 КПК України слідчий суддя,-

п о с т а н о в и в :

Клопотання задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018060170000713, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 16.08.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 364 КК України року до шести місяців, а саме до 30.11.2021 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Джерело: ЄДРСР 97397059
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку