open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Справа № 191/323/21

Провадження № 2/191/111/21

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

іменем України

31.05.2021 м. Синельникове

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючої судді Твердохліб А.В.,

за участю секретаря Яришевої Н.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Синельникове цивільну справу за позовною заявою Органу опіки та піклування Роздорської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області, в інтересах дитини ОСОБА_1 , до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,-

ВСТАНОВИВ:

29.01.2021 року позивач звернувся до суду з вищевказаною позовною заявою, в якій посилається на те, що відповідач ОСОБА_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , є матір`ю малолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Відповідач за адресою реєстрації ніколи не проживала, будинок з 2019 року покинутий, нежитловий. З жовтня 2020 року, відповідно до листа, направленого до Синельниківського ВП ГУ ДМС України в Дніпропетровській області, проводиться розшук ОСОБА_2 та близьких родичів дитини. Місце перебування ОСОБА_2 не встановлено до теперішнього часу, за довідкою Синельниківського відділу поліції. 10 вересня 2020 року в КП «Дніпропетровський обласний перинатальний центр зі стаціонаром» ДОР» ОСОБА_2 , 1990 року народження, було залишено новонароджену дитину чоловічої статі, про складено акт закладу охорони здоров`я та органу внутрішніх справ України про дитину, яку батьки, інші родичі або законний представник відмовилися забрати з пологового будинку. На даний час дитину ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , тимчасово, строком на 6 місяців, влаштовано до «Дніпропетровський спеціалізований будинок дитини» ДОР». Мати не відвідувала дитину жодного разу, не цікавилася її місцем перебування, життям та станом здоров`я. На підставі ст. ст. 150, 155, 164, 180 СК України, позивач просить суд позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , відносно малолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; стягнути з ОСОБА_2 аліменти в розмірі 1/3 частини усіх видів її заробітку (доходів) щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму на дитину ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , до досягнення ним повноліття, на користь осіб чи установ, які будуть їх утримувати.

Представник позивача, ОСОБА_3 , надано суду заяву про підтримання заявлених вимог і відсутність заперечень проти розгляду справи без її присутності. Не заперечувала проти проведення заочного розгляду справи.

Відповідач ОСОБА_2 у судове засідання не з`явилася, заяви про розгляд справи за її відсутності, відзиву на позов не надала, хоча про дату, час та місце розгляду справи була повідомленою належним чином, за останнім відомим місцем реєстрації.

Згідно умов та порядку, визначених ст.ст. 280, 281 ЦПК України, зі згоди позивача, суд ухвалює заочне рішення.

Суд, вивчивши матеріали справи, встановив наступне.

Відповідач у справі ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , є матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.3), який був покинутий нею в КП «Дніпропетровський обласний перинатальний центр зі стаціонаром» ДОР», про що 16 вересня 2020 року складено Акт закладу охорони здоров`я та органу внутрішніх справ України про дитину, покинуту в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров`я (а.с.15-16).

ОСОБА_2 25 листопада 2020 року надано Службі у справах дітей два письмові пояснення, у яких вказано, що вона, ОСОБА_4 , відмовляється від дитини ОСОБА_1 , народженого нею ІНФОРМАЦІЯ_5 у Синельниківському пологовому будинку, переведену з дитиною до Дніпропетровського обласного перинатального центру зі стаціонаром, якого залишила там, у зв`язку з відсутністю житла та наявністю тяжкого матеріального стану. Також, вказала, що має старшу дочку, 2013 року народження, яка поки що проживає з бабою (матір`ю біологічного батька дитини), і яку вона має намір забрати.

25 листопада 2020 року виконавчим комітетом Роздорської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області ухвалено рішення №131 про надання малолітньому ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , статусу дитини, позбавленої батьківського піклування (а.с.9), а рішенням №132 вирішено влаштувати дитину ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на тимчасове перебування до КЗ «Дніпропетровський спеціалізований будинок дитини» Дніпропетровської обласної ради» на повне державне забезпечення (а.с.11).

В зв`язку із встановленими обставинами, висновком комісії з питань захисту прав дитини Служби у справах дітей виконавчого комітету Роздорської селищної ради зроблено висновок, яким визначено доцільним позбавити ОСОБА_2 батьківських прав відносно дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.18-19).

Статтею 150 Сімейного кодексу України передбачено зобов`язання батьків піклуватися про стан здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Відповідно до вимог ст. 164 Сімейного Кодексу України, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він:

1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;

2) ухиляються від виконання своїх обов`язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти;

3) жорстоко поводяться з дитиною;

4) є хронічними алкоголіками або наркоманами;

5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва;

6) засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

Довідкою, наданою КЗ «Дніпропетровський спеціалізований будинок дитини» Дніпропетровської області «ДОР» від 15.04.2021 року, підтверджено, що малолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за весь час перебування у даному закладі, ні батько, ні мати та ніхто з близьких родичів не відвідував та не цікавився його здоров`ям.

Отже, під час розгляду справи судом встановлено, що відповідач ОСОБА_2 після народження нею 10.09.2020 року дитини - сина ОСОБА_1 , залишила його у пологовому будинку, без поважної причини, і протягом шести місяців не виявляла щодо нього батьківського піклування, тому наявні підстави для позбавлення її батьківських прав.

В зв`язку із чим, суд вважає за необхідне роз`яснити відповідачу, що відповідно до ст. 166 СК України особа, позбавлена батьківських прав: втрачає особисті немайнові права щодо дитини та звільняється від обов`язків щодо її виховання; перестає бути законним представником дитини; втрачає права на пільги та державну допомогу, що надаються сім`ям з дітьми; не можу бути усиновлювачем, опікуном та піклувальником; не може одержати в майбутньому тих майнових прав, пов`язаних із батьківством, які вона могла б мати у разі своєї працездатності (право на утримання від дитини, право на пенсію та відшкодування шкоди у разі втрати годувальника, право на спадкування); втрачає інші права, засновані на спорідненості з дитиною. Особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини.

При задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину. У разі якщо мати, батько або інші законні представники дитини відмовляються отримувати аліменти від особи, позбавленої батьківських прав, суд приймає рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України та зобов`язує матір, батька або інших законних представників дитини відкрити зазначений особистий рахунок у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду.

Статтею 180 СК України передбачено, що батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Способом виконання батьками цього обов`язку відповідно до ч. 3 ст. 181 СК України є в тому числі й присуджені за рішенням суду кошти (аліменти) у частці від доходу матері, батька, або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Відповідно до ч.1 ст. 183 СК України, частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

Згідно ст. 179 СК України аліменти, одержані на дитину, є власністю дитини. Той із батьків або інших законних представників дитини, на ім`я якого виплачуються аліменти, розпоряджається аліментами виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини. Неповнолітня дитина має право брати участь у розпорядженні аліментами, одержаними на її утримання. Неповнолітня дитина має право на самостійне одержання аліментів та розпорядження ними відповідно до Цивільного кодексу України.

Частиною 1 ст. 191 СК України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

Згідно ч. 2 ст. 182 СК України розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідно ч. 3 ст. 70 Закону України «Про виконавче провадження» визначено, що загальний розмір усіх відрахувань під час кожної виплати заробітної плати та інших доходів боржника не може перевищувати 50 відсотків заробітної плати, що має бути виплачена працівнику, у тому числі у разі відрахування за кількома виконавчими документами. Це обмеження не поширюється на відрахування із заробітної плати у разі відбування боржником покарання у виді виправних робіт і стягнення аліментів на неповнолітніх дітей. У таких випадках розмір відрахувань із заробітної плати не може перевищувати 70 відсотків.

Вирішуючи питання про стягнення аліментів з відповідача, суд зважає на наявність у неї ще однієї дитини, тому вважає за необхідне стягнути з ОСОБА_2 аліменти на утримання дитини ОСОБА_1 , 2020 року народження, в розмірі 1/4 частини заробітку (доходу), до досягнення дитиною повноліття, але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, що відповідатиме вимозі ч. 2 ст. 182 СК України, шляхом перерахування аліментів на особовий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України.

За ч.ч.2-4 ст. 193 СК України, якщо батьки не беруть участі в утриманні дитини, влаштованої до державного або комунального закладу охорони здоров`я, навчального або іншого закладу, аліменти на дитину можуть бути стягнуті з них на загальних підставах. За рішенням суду аліменти можуть перераховуватися на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України. На особистий рахунок дитини перераховуються також державні пенсії, інші види допомоги та відшкодування шкоди у зв`язку з втратою годувальника.

Таким чином, з огляду на вищевикладене, а також досліджені, встановлені обставини у справі, суд приходить до висновку про часткове задоволення позову.

Розподіл судових витрат здійснити відповідно ст. ст. 141 ЦПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. 18 Конвенції про права дитини, ст. 150, п. ч.1 ст.164, ст.165, 166, 179-183, 191, 193 СК України, ч. 3 ст. 70 Закону України «Про виконавче провадження», ст.ст. 12, 13, 81, 141, 206, 259, 263-265, 280-281 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги Органу опіки та піклування Роздорської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області, в інтересах дитини ОСОБА_1 , до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, задовольнити частково.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , батьківських прав відносно малолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , аліменти на утримання дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 1/4 частини з усіх видів її заробітку (доходу), але не менше ніж 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, до досягнення дитиною повноліття, тобто ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Стягнення провадити з 29 січня 2021 року.

Допустити негайне виконання рішення суду у межах суми платежу за один місяць.

Зобов`язати Орган опіки та піклування виконавчого комітету Роздорської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області, у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду, відкрити у відділенні Державного ощадного банку України особистий рахунок для перерахування аліментів на ім`я дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , на користь держави: отримувач коштів: ГУК у м. Києві/м.Київ/22030106, Код отримувача (код ЄДРПОУ): 37993783, Банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), Рахунок отримувача: UA908999980313111256000026001, Код класифікації доходів бюджету: 22030106, судовий збір в сумі 908 (дев`ятсот вісім) грн. 00 коп.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення, заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому ЦПК України.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Дніпровського апеляційного суду через Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя: А. В. Твердохліб

Джерело: ЄДРСР 97382852
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку