open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 1-кс/759/4006/21

ун. № 759/11253/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 травня 2021 року м. Київ

Слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , секретар судового засідання ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання старшого слідчого з ОВС першого відділу розслідувань кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Київській області лейтенанта податкової міліції ОСОБА_4 , про дозвіл на проведення обшуку, подане в кримінальному провадженні №32021110000000042 від 15.03.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Першим відділом розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Київській області, під процесуальним керівництвом прокуратури Київської області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32021110000000042 від 15.03.2021, за ч. 3 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи службові особи

ТОВ «Інпекс газ» (стара назва ТОВ «Герехт») (код 43103724), ТОВ «Кето газ» (код 43834305), ТОВ «ГІВ Трейдінг Газ» (код 43883907), ТОВ «Кейнс Газ» (стара назва ТОВ «Ракурс сервіс») (код 40000268) в період 2020 -2021 року, перебуваючи на території Київської області, шляхом безпідставного формування податкового кредиту з ПДВ по фінансово-господарським взаємовідносин з ТОВ «ОКС Пром» (код 42462433), ТОВ «Єврогазгруп» (код 40237820), ТОВ «Євро Смарт Пауер» (код 42547705), ТОВ «Дата Сістем» (код 42934096), ТОВ «Марбелс» (код 42595350), ТОВ «Інсет Компані» (код 42873793) по придбанню скрапленого газу, та в подальшому реалізувавши природний газ в адресу ТОВ «Хім-Трейд» (код 41947222),

ТОВ «Ю.Комодітіз» (код 42601505), ТОВ «НГ Трейдінг» (код 40729007), ТОВ «ЙЕ Енергія» (стара назва ТОВ «РГК Трейдинг») (код 38863790), в порушення вимог Податкового кодексу України ухилилися від сплати ПДВ на суму 191 млн. грн, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах.

Вказані порушення встановлені спеціалістами ТОВ «Іртермол груп» (код ЄРДПОУ 42700207) в ході проведення дослідження за результатами якого складено висновок спеціаліста № 19/03-А від 19.03.2021.

Проведеними заходами та здійсненим аналізом показників податкової звітності та фінансованих результатів ТОВ «Інпекс газ», ТОВ «Кето газ», ТОВ «Гів Трейдінг Газ», ТОВ «Кейнс Газ», встановлено що підприємства належать до однієї транзитно-конвертаційної групи та отримано відомості, які підтверджують факт наявності ознак «фіктивності/ризиковості» таких юридичних осіб, зокрема: суб`єкти господарювання відсутні за податковими адресами, що є компрометацію особистого ключа підписувача та надання при реєстрації недостовірних даних, зазначених у посиленому сертифікаті особи/електронній печатці платника податків (ст. 8, 9, 13 Закону України від 22.05.2003 №852 «Про електронний цифровий підпис»).

Схеми діяльності підприємств свідчать про проведення ними транзитних операцій та в подальшому операцій з підміни номенклатури придбаного товару, що надає змогу штучно формувати завищені показники податку на додану вартість підприємствам реального сектору економіки.

Відповідно до матеріалів кримінального провадження, зібраних в ході проведення слідчих дій, а також оперативних заходів, встановлено, що ТОВ «Інпекс газ»,

ТОВ «Кето газ», ТОВ «Гів Трейдінг Газ», ТОВ «Кейнс Газ», у період 2020-2021 р.р., у податковій звітності відобразили придбання природного газу на суму 4 374 млн. грн., в тому числі ПДВ в сумі 729 млн. грн., а також скрапленого газу на суму 1146 млн. грн., в тому числі ПДВ в сумі 191 млн. грн.

У подальшому, не встановлені на даний час слідством особи, які контролюють діяльність ТОВ «Інпекс газ», ТОВ «Кето газ», ТОВ «Гів Трейдінг Газ», ТОВ «Кейнс Газ», у період 2020-2021 р.р., перебуваючи за попередньою злочинною змовою із службовими особами підприємств реального сектору економіки: ТОВ «Хім-Трейд», ТОВ «Ю.Комодітіз», ТОВ «Нг Трейдінг», ТОВ «Ргк Трейдинг», відобразили в податковій звітності продаж, в адресу останніх, лише газу природного на суму понад 5556 млн. грн., в тому числі ПДВ в сумі 926 млн. грн.

Разом зтим слідзауважити,що вказанатранзитно-конвертаційнагрупа підприємствне використовуєу своїдіяльності придбаний,на суму1146млн.грн.,в томучислі ПДВв сумі191млн.грн.,скраплений газта уподальшому нездійснює йогопродаж,що свідчитьпро штучнупідміни номенклатуритовару ізгазу скрапленогов газприродній,з метоюподальшого наданняпослуг змінімізації податковихзобов`язань підприємствамреального секторуекономіки насуму ПДВ 191млн.грн.

За результатами проведення досудового розслідування кримінального провадження встановлено, що службові особи ТОВ «Євро Смарт Пауер» перебуваючи за попередньою змовою із службовими особами вказаних транзитно-конвертаційних підприємств та з іншими не встановленими слідством особами, які фактично контролюють їх діяльність, надають послуги з безпідставного, незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість, шляхом відображення в податковій звітності безтоварних операцій з продажу скрапленого газу.

Так, у період 2020-2021 років, службові особи ТОВ «Євро Смарт Пауер» зареєстрували податкових накладних з продажу «газу скрапленого» в адресу ТОВ «Інпекс газ» - 140,2 млн. грн., в т.ч. 23,3 млн. грн. ПДВ, ТОВ «Кето газ» - 93,9 млн. грн., в т.ч. 15,6 млн. грн. ПДВ, ТОВ «Гів Трейдінг Газ» - 30 млн. грн., в т.ч. 5 млн. грн. ПДВ, загальна сума безпідставно сформованого податку на додану вартість складає 286,8 млн. грн., в т.ч. 57 млн. грн. ПДВ.

Згідно матеріалів зібраних оперативними співробітниками ГУ ДФС у Київській області, в ході виконання доручення слідчого наданого в порядку ст. 40 КПК України, встановлено, що підприємство ТОВ «Євро Смарт Пауер» здійснює реалізацію скрапленого газу, без належного відображення фактичного його об`єму, через мережу АЗС.

Так, згідно Єдиного державного реєстру суб`єктів господарювання, які отримали ліцензії на право виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним, та місць виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним станом на 24.05.2021 ТОВ «Євро Смарт Пауер» отримано ліцензію на здійснення роздрібної торгівлі пальним, зокрема і на території Київської області, за адресами: м. Бориспіль, вул. Київський Шлях 2/7; м. Бровари, вул. Броварської сотні 17; м. Біла Церква вул. Київська, б. 96; АДРЕСА_1 ; АДРЕСА_2 ; Бориспільський р-н., с. Гора, вул. Центральна 25; Броварський р-н., с.м.т. Калинівка, вул. Ігорєва 1А; м. Березань, вул. Гагаріна, буд. 3; м. Бориспіль, вул. Київський шлях, буд. 209; м. Васильків, вул. Соборна, буд. 70А; м. Обухів, вул. Київська, буд. 25; м. Яготин, вул. Вокзальна, буд. 32; Переяслав-Хмельницький район, c. Гайшин, 44 км автошляху Бориспіль-Дніпропетровськ; Переяслав-Хмельницький район, с. Кавказ, вул. Польова, б. 44; Вишгородський р-н., с. Нові Петрівці, вул. Свято-Покровська 1-В; Броварський р-н., с. Погреби, вул. Гагаріна 18А; Миронівський район, с. Росава, вул. Бібліотечна, б. 21А.

В ході проведення слідчих (розшукових) дій та оперативних заходів встановлено, що за вказаними адресами розташовуються автозаправні станції «БРСМ-Нафта», що використовуються підприємством ТОВ «Євро Смарт Пауер» для роздрібної торгівлі пальним, в т.ч. газом скрапленим.

Разом з тим, у ході здійснення досудового розслідування отримано ухвалу слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва від 30.03.2021 по справі №760/7371/21 про тимчасовий доступ до речей та оригіналів документів які перебувають у володінні ТОВ «Євро Смарт Пауер» по фінансово-господарським взаємовідносинам із ТОВ «Інпекс газ» (стара назва ТОВ «Герехт»), ТОВ «ГІВ ТРЕЙДІНГ ГАЗ, ТОВ Кето Газ, ТОВ «РАКУРС-СЕРВІС», за період 2020-2021 років, але службові особи ТОВ «Євро Смарт Пауер» відмовились її виконувати.

Разом з тим, слід зауважити, що в інший спосіб отримати для розслідування кримінального провадження речі та документи не вдається за можливе, оскільки службові особи ТОВ «Євро Смарт Пауер» всілякими способами ухиляються від виконання ухвал про тимчасовий доступ до речей та документів.

Встановлено, що службові особи ТОВ «Євро Смарт Пауер» здійснюють реалізацію скрапленого газу за адресою: Київська область, м. Березань, вул. Гагаріна, буд. 3.

Враховуючи викладене, у ході здійснення досудового розслідування виникла необхідність у проведенні обшуку, підставами для проведення якого є наявність в матеріалах кримінального провадження достатніх відомостей про те, що знаряддя кримінального правопорушення та майно (речі й цінності), здобуте у результаті його вчинення, а також інші предмети і документи, що мають значення для розкриття правопорушення, відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення зберігаються в нежитлових приміщеннях ТОВ «Євро Смарт Пауер», за адресою: Київська область, м. Березань, вул. Гагаріна, буд. 3.

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна (комплекс, автозаправна станція з магазином) за адресою: Київська область,м.Березань,вул.Гагаріна,буд.3на праві власності належать ТОВ «Омега-Плюс» (код ЄДРПОУ 30814593).

В ході проведення обшуку планується відшукати та вилучити речі та документи, що мають значення для досудового розслідування та можуть бути використані як докази для доведення вини осіб, причетних до вчинення зазначених злочинів.

Вказані речі та документи слугуватимуть доказами у кримінальному провадженні, тобто фактичними даними, які будуть встановлювати наявність чи відсутність фактів вчинення кримінального правопорушення, крім того іншим способом ніж проведення обшуку, довести зазначені обставини не можливо.

Виходячи з викладеного, слідчий просив клопотання задовольнити.

Розглянувши дане клопотання та долучені до нього матеріали, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що першим відділом розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Київській області, під процесуальним керівництвом прокуратури Київської області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32021110000000042 від 15.03.2021, за ч. 3 ст. 212 КК України.

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна (комплекс, автозаправна станція з магазином) за адресою: Київська область,м.Березань,вул.Гагаріна,буд.3на праві власності належать ТОВ «Омега-Плюс» (код ЄДРПОУ 30814593).

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч. 2 зазначеної статті, обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням.

Обгрунтування клопотання слідчого, про надання дозволу на проведення обшуку обґрунтовується тим, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

Згідно ч. 2 ст. 235 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи повинна відповідати загальним вимогам до судових рішень, передбачених цим Кодексом, а також містити відомості про:

Відповідно до ст. 30 Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Згідно з п. 18 ч. 1 ст. 3 КПК України до повноважень слідчого судді належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні під час проведення досудового розслідування.

Таким чином, виходячи з викладених обставин справи та наявних доказів в судовому засіданні встановлено, що з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення існує необхідність у проведенні обшуку в нежитлових приміщеннях (комплекс, автозаправна станція з магазином) за адресою: АДРЕСА_3 ,що направі власностіналежать ТОВ «Омега-Плюс» (код ЄДРПОУ 30814593).

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 233, 234, 236 КПК України слідчий суддя

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання старшого слідчого з ОВС першого відділу розслідувань кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Київській області лейтенанта податкової міліції ОСОБА_4 , про дозвіл на проведення обшуку, подане в кримінальному провадженні №32021110000000042 від 15.03.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України - задовольнити.

Надати слідчим слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_4 , іншим слідчим, що входять до групи слідчих у кримінальному провадженні, прокурорам, що входять до групи прокурорів у кримінальному провадженні, дозвіл на проведення обшуку в нежитлових приміщеннях (комплекс, автозаправна станція з магазином) за адресою: Київська область,м.Березань,вул.Гагаріна,буд.3,що направі власностіналежать ТОВ «Омега-Плюс» (код ЄДРПОУ 30814593),з метоювиявлення,фіксації тавилучення речейта документів,що маютьзначення вкримінальному провадженні,а саме:договори (контракти,рахунки-фактури),додаткові угоди,специфікації доних,звіти,акти виконанихробіт,податкові накладні,видаткові накладні,товарно-транспортнінакладні,інші документи,що підтверджуютьзавантаження/розвантаженнята транспортуваннятоварно-матеріальнихцінностей;сертифікати якостіта відповідностіреалізованих товарів(робіт,послуг),паспорти якості,платіжні доручення,рахунки-фактури,банківські випискиз оплативідвантаженого,придбаного товару,послуг,робіт,актів взаємозвірокв односторонньомупорядку,інших документівщодо фінансово-господарськоїдіяльності ТОВ«Євро СмартПауер» (код42547705),за період2019-2021роки,та документипо фінансово-господарськимвзаємовідносинам ізТОВ «Інпексгаз» (стараназва ТОВ«Герехт»)(код43103724),ТОВ «Кетогаз» (код43834305),ТОВ «ГІВТрейдінг Газ»(код43883907),ТОВ «КейнсГаз» (стараназва ТОВ«Ракурс сервіс»)(код40000268),документи щодопоходження тареалізації газускрапленого таінших паливо-мастильнихматеріалів, атакожчорнові записи.

Строк дії ухвали один місяць з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Заперечення на дану ухвалу може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 97372167
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку