open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 344/8412/21

Провадження № 1-кс/344/3371/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 травня 2021 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 ,

з участю секретаря ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3 ,

прокурора ОСОБА_4

захисника ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Івано-Франківській області ОСОБА_3 про надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань №22021090000000010 за підозрою ОСОБА_6 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 110 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий в ОВС слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Івано-Франківській області ОСОБА_3 , за погодженням із начальником відділу Івано-Франківської обласної прокуратури ОСОБА_7 звернувся з вказаним клопотанням про надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування, в обґрунтування якого посилався на те, що слідчим відділом Управління Служби безпеки України в Івано-Франківській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №22021090000000010 за підозрою ОСОБА_6 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 110 КК України.

19 березня 2021 року у даному кримінальному провадженні, в порядку визначеному ст.278, Главою 6, 11 КПК України, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , здійснено повідомлення про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 110 КК України, та у відповідності до вимог Глави 11 КПК України його було викликано до слідчого, але у визначений час до слідчого він не з`явився без поважних причин.

25 березня 2021 року слідчим відділом Управління СБ України в Івано-Франківській області оголошено розшук підозрюваного ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відповідно до вимог ст. 281 КПК України.

26 березня 2021 року слідчим суддею Івано-Франківського міського суду винесено ухвалу про надання дозволу на затримання підозрюваного ОСОБА_6 , з метою його приводу для участі у розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

У невстановлений досудовим розслідуванням час у громадянина України ОСОБА_8 сформувалась упереджене негативно-оціночне, зневажливе уявлення до України як держави, її народу, національних цінностей, мови, державного прапора. Внаслідок цього він став послідовно висловлювати публічні деструктивні заклики щодо неповноцінності України, припинення її існування як самостійної держави, зникнення її територій та державного кордону, повалення всіх складових конституційного ладу. Діючи з метою зміни меж території та кордону України, посягаючи на конституційні принципи та суспільні відносини, що забезпечують її суверенітет, ОСОБА_6 умисно став розповсюджувати публічні заклики, поєднані з розпалюванням національної ворожнечі, підривати авторитет держави, посилювати прагнення до відокремлення зі складу України у проросійськи налаштованих осіб, натомість у прибічників унітарності розбурхувати ворожість та неприязнь, обурення та образу їхніх патріотичних почуттів.

У серпні 2011 року ОСОБА_6 у соціальній мережі «Facebook» створив обліковий запис з ідентифікатором користувача « ОСОБА_9 » зі створенням відповідної сторінки за електронною адресою ІНФОРМАЦІЯ_2 яку в подальшому тільки особисто використовував для спілкування з іншими користувачами соціальної мережі «Facebook». Використовуючи всесвітню мережу Інтернет, ОСОБА_6 зареєструвався в загальнодоступній соціальній мережі «Instagram» з ідентифікатором користувача « ОСОБА_9 » зі створенням відповідної сторінки за електронною адресою ІНФОРМАЦІЯ_3 яку в подальшому тільки особисто використовував для спілкування з іншими користувачами соціальної мережі «Instagram». Знаючи, що публікації в соціально-орієнтованих ресурсах сприяють формуванню суспільної думки, ОСОБА_6 послідовно, систематично, використовуючи різні форми третирування, став розповсюджувати у них публічні заклики, в яких висловлювати ідеї, погляди, свідомо націлені на те, щоб шляхом поширення їх серед населення чи окремих груп схилити певну кількість людей до активної поведінки, спрямованої на передачу території України під юрисдикцію іншої держави, зміни меж території та державного кордону, порушення порядку, встановленого Конституцією України. Для досягнення мети змінити межі території та державного кордону України ОСОБА_6 став розпалювати національну ворожнечу та ненависть, висловлювати ідеї та погляди, які підривають довіру та повагу до українства, викликати зневагу та почуття ненависті до традицій українців, їх культури, способу життя. З метою зміни меж території та державного кордону України шляхом розпалювання національної ворожнечі, приниження національної честі та гідності українців, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , на сторінці у соціальній мережі «Facebook», з ідентифікатором користувача « ОСОБА_9 » за електронною адресою ІНФОРМАЦІЯ_5 розмістив тексти (пости) наступного змісту: «Ура, теперь будет только один язык в стране западенско-говяжий», «украинский язык мертв, как и Украина».

Продовжуючи систематично розпалювати ворожнечу на мовному питанні на порушення порядку, встановленого Конституцією України, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , на сторінці у соціальній мережі «Facebook», за адресою ІНФОРМАЦІЯ_7 розмістив текст (пост) наступного змісту: «Сегодня под зданием телеканала 112.ua. Свидомиты так топят за свой западенско-говяжий язык, но допускают две ошибки в двух словах на плакате. Пиздец, как можно быть настолько тупыми?»

Знаючи, що держава є найбільшою цінністю кожної нації, ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_8 на сторінці у соціальній мережі «Facebook», за електронною адресою ІНФОРМАЦІЯ_9 в коментарах до публікації, в колі підписників розмістив текст (пост) наступного змісту «Це Україна країна селюків і дятлів з майдану. А в РФ працює сучасна медицина і світові рейтинги це підтверджують».

У своїх публікаціях ОСОБА_6 , умисно ображаючи національну гідність українців, ствердив, що все, що називається Україною, є беззмістовним та порочним, а сама ідея українства є «тупіковою ланкою еволюції». Поряд з розпалюванням національної ворожнечі серед жителів України ОСОБА_6 публічно закликає вчинити дії на передачу частини території України під юрисдикцію іншої держави, зменшення території України шляхом утворенні на її території іншої суверенної держави. Зокрема, передачу частини території України під юрисдикцію іншої держави ОСОБА_6 пропонує наступним чином: «Проект У. фактично закінчився в 2014 році, коли натовп зі зброєю зніс законно обрану владу. Всі подальші події в Україні є незаконними. Інший проект забути назавжди про українство і дати можливість людям вибрати іншу юрисдикцію за аналогією з Кримом. Гірше точно не стане. Раз вже люди не можуть ужитись в рамках унітарного строю, де регіонам з різною культурою навязують одні цінності.».

ОСОБА_6 , будучи обізнаний із протиправним захопленням незаконними збройними формуваннями так званих «ЛНР» та «ДНР» частини Донецької та Луганської областей, з тимчасовою окупацією Автономної Республіки Крим і м. Севастополя Російською Федерацією, з метою реалізації злочинного задуму, ІНФОРМАЦІЯ_10 , використовуючи всесвітню мережу Інтернет, на сторінці у загальнодоступній соціальній мережі «Facebook», звернувся до невизначеного кола осіб із публічним закликом « ОСОБА_10 украинского государства нужно оформлять красиво и официально. Тем более, есть качественные прецеденты. Начать нужно с участия в ООН под названием БДРУ (Бывшая демократическая Республика Украина). В Македонии поделятся передовым европейским опытом переименования страны (кстати, для македонцев это одно из требований вступления в ЕС и НАТО). Но не стоит останавливаться. Нужно переименовать органы государственной власти в более простые и понятные деревенскому электорату, привести законодательную базу в соответствие с примитивной формой общественных отношений, которая благодаря Священной Революции Достоинства утвердилась на этой территории. Змінимо країну разом!», шляхом розміщення тексту (посту) відповідного змісту під раніше створеним ідентифікатором користувача « ОСОБА_9 » за електронною адресою ІНФОРМАЦІЯ_11

04 жовтня 2019 року у ОСОБА_6 повторно виник злочинний умисел на здійснення публічних закликів до вчинення умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України. З метою його реалізації, ОСОБА_6 , використовуючи всесвітню мережу Інтернет, на сторінці у загальнодоступній соціальній мережі «Facebook», коментуючи свій допис, звернувся до невизначеного кола осіб із публічним закликом « ОСОБА_11 Франківську Республіку?», «А мені здається, було би не зле створити ОСОБА_12 і забути про проект «Україна» назавжди.», шляхом розміщення тексту (посту) відповідного змісту під раніше створеним ідентифікатором користувача « ОСОБА_9 » за електронною адресою ІНФОРМАЦІЯ_12

Закликаючи створити Франківську Республіку, ОСОБА_6 усвідомлює, що ці дії призведуть до зміни меж території України.

Згідно висновку судово-лінгвістичної експертизи № 54/1516-86 від 19.01.2021, звернення ОСОБА_6 «Демонтаж украинского государства нужно оформлять красиво и официально. Тем более, есть качественные прецеденты. Начать нужно с участия в ООН под названием БДРУ (Бывшая демократическая Республика Украина). В Македонии поделятся передовым европейским опытом переименования страны (кстати, для македонцев это одно из требований вступления в ЕС и НАТО). Но не стоит останавливаться. Нужно переименовать органы государственной власти в более простые и понятные деревенскому электорату, привести законодательную базу в соответствие с примитивной формой общественных отношений, которая благодаря Священной Революции Достоинства утвердилась на этой территории. Змінимо країну разом!» та «Робимо Франківську Республіку?», «А мені здається, було би не зле створити ОСОБА_12 і забути про проект «Україна» назавжди.» є публічними закликами до дій з метою зміни меж території та державного кордону України.

На підставі викладеного, ОСОБА_6 , обґрунтовано підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст. 110 КК України, який відповідно до ст. 12 КК України є тяжким злочином.

На даний час у кримінальному провадженні проведено всі можливі слідчі (розшукові) дії і зібрані під час досудового розслідування докази є достатніми для складання обвинувального акту, однак завершити досудове розслідування не виявляється за можливе, оскільки підозрюваний ОСОБА_6 переховується від органів слідства та суду на території Російської Федерації, яка постановою Верховної ради України № 129 від 27.01.2015 року визнана державою-агресором.

Згідно з наявних матеріалів ОСОБА_6 , перебуває на території Російської Федерації, де переховується від органів слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності та продовжує здійснювати протиправну діяльність.

Відповідно до Глави 11 КПК України, виклик до слідчого підозрюваного ОСОБА_6 було належним чином здійснено на 23, 24 березня 2021 року та на 26, 27, 28 травня 2021 року проте жодного разу підозрюваний на виклик слідчого не з`явився та про причини своєї неявки не повідомив. Досудовим розслідуванням достовірно встановлено, що підозрюваний ОСОБА_6 ухиляється від явки на виклик слідчого, перебуває на території Російської Федерації, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, у зв`язку з чим його оголошено в розшук, а також обґрунтовано підозрюються у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 110 КК України. Таким чином, наявні підстави для звернення до слідчого судді з клопотанням про застосування процедури спеціального досудового розслідування стосовно ОСОБА_6 , підозрюваного у кримінальному провадженні №22021090000000010.

Прокурор та слідчий у судовому засіданні подане клопотання підтримали у повному обсязі, просили його задовольнити з підстав, наведених у клопотанні та надати дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування.

Захисник адвокат ОСОБА_5 в судовому засіданні не заперечувала проти задоволення даного клопотання.

Заслухавши учасників судового розгляду, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 5 ст. 139 КПК України ухилення від явки на виклик слідчого, прокурора чи судовий виклик слідчого судді, суду (неприбуття на виклик без поважної причини більш як два рази) підозрюваним, обвинуваченим та оголошення його у міждержавний та/або міжнародний розшук є підставою для здійснення для спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження.

Згідно зі ст. 297-1 ч. 2 КПК України, спеціальне досудове розслідування здійснюється згідно із загальними правилами досудового розслідування, передбаченим цим Кодексом, з урахуванням положень глави «Особливості спеціального досудового розслідування кримінальних правопорушень».

Відповідно до п.20-1 розділу ХІ «Перехідні положення» КПК України спеціальне досудове розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді у кримінальному провадженні у тому числі щодо злочинів, передбачених статтею 110 Кримінального кодексу України, стосовно підозрюваного, крім неповнолітнього, який понад шість місяців переховується від органів слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності та/або стосовно якого наявні фактичні дані, що він перебуває за межами України, на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції.

Відповідно до вимог ст. 5 Закону України «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв`язку з проведенням антитерористичної операції», ухилення від явки на виклик слідчого, прокурора чи судовий виклик слідчого судді, суду (неприбуття на виклик без поважної причини більш як два рази) підозрюваним, обвинуваченим, який перебуває в районі проведення антитерористичної операції, та оголошення його у розшук є підставою для здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України, з особливостями, встановленими цим Законом. Вимога про оголошення у міждержавний або міжнародний розшук не поширюється на випадки, якщо вирішується питання про застосування стосовно цих осіб спеціального кримінального провадження.

З досліджених в судовому засіданні матеріалів клопотання встановлено, що слідчим відділом Управління Служби безпеки України в Івано-Франківській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР за №22021090000000010 від 19.03.2021 р. (а.с.3).

У вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 110 КК України підозрюється ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , якому 19 березня 2021 року у даному кримінальному провадженні, в порядку визначеному ст.278, Главою 6, 11 КПК України, здійснено повідомлення про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 110 КК України, та у відповідності до вимог Глави 11 КПК України його було викликано до слідчого, але у визначений час до слідчого він не з`явився без поважних причин (а.с.4-5).

Обставини, що дають підстави підозрювати ОСОБА_6 у вчиненні вказаного інкримінованого йому кримінального правопорушення, достатньо доведені доказами наявними в матеріалах досудового розслідування.

25 березня 2021 року слідчим відділом Управління СБ України в Івано-Франківській області оголошено розшук підозрюваного ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відповідно до вимог ст. 281 КПК України (а.с.76).

В матеріалах провадження наявні відомості про те, що ОСОБА_6 обізнаний про те, що він розшукується компетентними органами України за вчинення ним злочину проти держави, у зв`язку з чим останній переховується від органу досудового розслідування, уникає отримання повідомлень та повісток про виклик до слідчого.

В ході судового розгляду на підставі письмових матеріалів клопотання було встановлено, що підозрюваний ОСОБА_6 переховується від органів слідства та суду на території Російської Федерації, яка постановою Верховної ради України № 129 від 27.01.2015 року визнана державою-агресором, обґрунтовано підозрюється у вчиненні злочину щодо якого, відповідно до ч. 2 ст. 297-1 КПК України, передбачено можливість здійснення спеціального досудового розслідування.

Враховуючи викладене, слідчий суддя приходить до висновку про наявність підстав, визначених ст. 297-1, 297-2, 297-4 КПК України, для задоволення клопотання органу досудового розслідування про надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування у даному кримінальному провадженні.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 3, 9, 22, 42, 297-1, 297-3, 297-4, 376 КПК України, п. 20-1 розділу XІ «Перехідні положення» КПК України, слідчий суддя,-

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування у рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань №22021090000000010 за підозрою ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваного у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 110 КК України.

Зобов`язати прокурора у кримінальному провадженні відомості про здійснення спеціального досудового розслідування внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текс ухвали виготовлено 31.05.2021 р.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 97308805
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку