open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 584/257/21

Провадження №1-кс/584/156/21

УХВАЛА

31.05.2021 м. Путивль

Слідчий суддя Путивльського районного суду Сумської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання дізнавача СД Відділення поліції№2(м.Путивль)Конотопського районноговідділу поліціїГУНП вСумській області ОСОБА_3 в кримінальному провадженні №12021205470000024 про тимчасовий доступ до документів,

встановив:

10лютого 2021року СДВідділення поліції№2(м.Путивль)Конотопського районноговідділу поліціїГУНП вСумській області зареєстроване кримінальне провадження №12021205470000024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.185 КК України, за фактом того, що у період з 23 серпня 2018 року по 1 жовтня 2020 року невстановлена особа, користуючись вільним доступом до пенсійної банківської картки ОСОБА_4 , котрий ІНФОРМАЦІЯ_1 помер на території Російської Федерації, таємно, умисно, з корисливою метою здійснив крадіжку нарахованої пенсії, чим спричинила збитки ІНФОРМАЦІЯ_2 на суму 17955 грн.

Своє погоджене з прокурором клопотання про надання тимчасового доступу до документів інспектор мотивує тим, що в ході досудового розслідування з`ясовано, що ІНФОРМАЦІЯ_2 здійснювало нарахування пенсії ОСОБА_4 на рахунок № НОМЕР_1 , відкритий в АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Оскільки інформація щодо відомостей за рахунком № НОМЕР_1 , є банківською таємницею, однак має значення для вставлення обставин шахрайства, просила зобов`язати АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » надати доступ до таких документів, а саме надати інформацію про всі рахунки та додаткові рахунки відкриті в АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » на ім`я ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрованого за адресою АДРЕСА_1 , виписки по вказаних рахунках у період часу з 23 серпня 2018 року по строк дії ухвали, з наданням фотознімків та відеозаписів з банкоматів, котрі проводились при зніманні грошей з карток, виданих на ім`я ОСОБА_4 у період часу з 23 серпня 2018 року по строк дії ухвали, а також надати фото клієнта при отриманні карток, копію паспорта, ідентифікаційного коду, а також надати анкету-заяву про приєднання до правил та умов надання банківських послуг.

У судове засідання представник АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » не з`явився, його неявка не перешкоджає розгляду клопотання.

Дізнавач в судове засідання не з`явилася, через канцелярію суду надійшла заява від інспектора про підтримання клопотання в повному обсязі та розгляд справи у її відсутність.

Дослідивши надані матеріали, прихожу до висновку про часткове задоволення клопотання зважаючи на таке.

За змістом ч.ч.1, 2 ст.99 КПК України до документів, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, можуть належати, зокрема, матеріали фотозйомки і відеозапису та інші носії інформації (у тому числі електронні).

Відповідно до ч.1 ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володіння якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити виїмку).

Статтею 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Згідно із ч.1 ст.162 цього ж Кодексу до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Відповідно до ст.ст.60, 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність» банківською таємницею є відомості про банківські рахунки клієнтів, у тому числі кореспондентські рахунки банків у Національному банку України, операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, і вона може бути розкрита за рішенням суду.

Відомості, які містяться в наданих копіях витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань №12021205470000024 від 10 лютого 2021 року, копії листа ГУ ПФУ в Сумській області від 31 грудня 2020 року, дають обґрунтовані підстави вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.185 КК України.

Як вбачається з листа ГУ ПФУ в Сумській області від 27 жовтня 2020 року пенсійні виплати ОСОБА_4 здійснювались на рахунок № НОМЕР_1 відкритий в АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Інформація щодо відомостей за рахунком № НОМЕР_1 відноситься до банківської таємниці, не може бути отримана в іншій спосіб в силу законодавчої охорони особистого життя людини та її персональних даних, але може бути доказом причетності до наведеного кримінального правопорушення конкретних осіб та корисливого характеру їхніх дій, тобто суттєвих обставин злочину, передбаченого ч.1 ст.185 КК України, що свідчить про необхідність надання доступу до цих документів та речей.

Виходячи з наведеного, керуючись ст.ст. 60, 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність», ст.ст. 159-164 КПК України,

ухвалив:

Клопотання дізнавача СД Відділення поліції№2(м.Путивль)Конотопського районноговідділу поліціїГУНП вСумській області ОСОБА_3 в кримінальному провадженні №12021205470000024 про тимчасовий доступ до документів задовольнити частково.

Надати тимчасовий доступ до документів, які становлять банківську таємницю, і знаходяться в Акціонерному товаристві комерційний банк « ІНФОРМАЦІЯ_3 » в АДРЕСА_2 , зобов`язавши це товариство надати дізнавачу СД Путивльського відділення поліції Глухівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області ОСОБА_3 або уповноваженійдізнавачем особі можливість ознайомитись та вилучити у друкованому й електронному вигляді документи, які містять інформацію про:

- всі рахунки та додаткові рахунки відкриті в Акціонерному товаристві комерційний банк « ІНФОРМАЦІЯ_3 » на ім`я ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрованого за адресою АДРЕСА_1 ;

- виписки по вказаних рахунках у період часу з 23 серпня 2018 року по 30 травня 2021 року включно;

- з наданням фотознімків та відеозаписів з банкоматів, котрі проводились при зніманні грошей з карток, виданих на ім`я ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрованого за адресою АДРЕСА_1 у період часу з 23 серпня 2018 року по по 30 травня 2021 року включно;

- з наданням фото клієнта при отриманні карток, копію паспорта, ідентифікаційного коду, а також надати анкету-заяву про приєднання до правил та умов надання банківських послуг.

У разі невиконання цієї ухвали слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, який надано право на доступ до речей і документів, має право постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Ухвала набирає законної сили негайно та дії до 30 червня 2021 року.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 97307468
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку