open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 577/2203/21

Провадження № 1-м/577/1/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"31" травня 2021 р.

Суддя Конотопського міськрайонного суду Сумської області ОСОБА_1 , розглянувши матеріали доручення турецького суду про міжнародну правову допомогу допиту у якості обвинуваченого ОСОБА_2 ,-

ВСТАНОВИВ:

Північно-Східним міжрегіональним управлінням Міністерства юстиції (м. Суми) направлено для виконання Конотопському міськрайонному суду Сумської області доручення турецького суду про міжнародну правову допомогу допиту у якості обвинуваченого ОСОБА_2 .

Відповідно до частини першої статті 1, частини першої статті 3 Європейської конвенції про взаємну допомогу у кримінальних справах 1959 року, договірні Сторони зобов`язуються надавати одна одній, відповідно до положень цієї Конвенції, як найширшу взаємну допомогу у кримінальному переслідуванні правопорушень, покарання яких, на момент прохання про надання допомоги, підпадає під юрисдикцію судових властей запитуючої Сторони. Запитувана Сторона виконує, у передбачений її законодавством спосіб, будь-які судові доручення, які стосуються кримінальної справи і які надсилаються їй судовими властями запитуючої Сторони з метою забезпечення свідоцьких показань або передачі предметів, які являють собою речові докази, матеріалів судової справи або документів.

Згідно із частинами першою, другою статті 567 КПК України, допит за запитом компетентного органу іноземної держави проводиться у присутності слідчого судді за місцезнаходженням особи за допомогою відео-або телефонної конференції у таких випадках: 1) неможливості прибуття певних осіб до компетентного органу іноземної держави; 2) для забезпечення безпеки осіб; 3) з інших підстав, визначених слідчим суддею (судом). Допит шляхом відео- або телефонної конференції виконується у порядку, передбаченому процесуальним законом запитуючої сторони у тій мірі, в якій такий порядок не суперечить засадам кримінального процесуального законодавства України та загальновизнаним стандартам забезпечення прав людини і основоположних свобод.

Згідно із пунктом 33 розділу 3 Інструкції про порядок здійснення міжнародного співробітництва з питань взаємної правової допомоги, видачі правопорушників (екстрадиції), передачі (прийняття) засуджених осіб, виконання вироків та інших питань міжнародного судового співробітництва у кримінальному провадженні під час судового провадження, затвердженої Наказом Міністерства юстиції України 19 серпня 2019 року №2599/5 (далі - Інструкція), якщо для виконання запиту (доручення) компетентного органу іноземної держави про міжнародну правову допомогу суд України викликає особу для вручення документів чи виклику або для отримання доказів, чи участі в інших процесуальних діях, у повістці суд України зазначає предмет запиту та назву запитуючого органу, а також інформацію про наслідки неявки особи відповідно до Кримінального процесуального кодексу, інших положень законодавства.

На виконання доручення турецького суду Конотопським міськрайонним судом було здійснено запит до сектору реєстрації фізичних осіб та ведення реєстру територіальних громад щодо реєстрації місця проживання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , як зазначено в клопотанні.

21.05.2021 року з Центру адміністративних послуг Виконавчого комітету Конотопської міської ради Сумської області надійшла відповідь про відсутність в реєстрі територіальної громади відомостей щодо реєстрації місця проживання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно відповіді Центру надання адміністративних послуг Білогородської сільської ради Бучанського району Київської області від 28.05.2021 року ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідно до частини сьомої статті 558 КПК України, у разі неможливості виконати запит про міжнародну правову допомогу, а також у разі відмови у наданні міжнародної правової допомоги з підстав, передбачених статтею 557 цього Кодексу, центральний орган України щодо міжнародної правової допомоги або орган, уповноважений здійснювати зносини відповідно до частини третьої статті 545 цього Кодексу, повертає такий запит компетентному органу іноземної держави із зазначенням причин.

Частинами першою, другою статті 560 КПК України передбачено, що орган, якому було доручено виконання запиту, після здійснення необхідних процесуальних дій надсилає всі отримані матеріали уповноваженому (центральному) органу України. У разі неправильного або неповного виконання запиту уповноважений (центральний) орган має право вимагати додаткових заходів для виконання запиту. Документи, отримані внаслідок виконання запиту, засвідчуються гербовою печаткою компетентного органу, який проводив процесуальні дії, та передаються уповноваженому (центральному) органу України для передання запитуючій стороні без перекладу, якщо інше не передбачено міжнародним договором.

З огляду на вищевикладене, зважаючи, що ОСОБА_4 на території м. Конотоп та Конотопського району не зареєстрований, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для повернення доручення турецького суду про міжнародну правову допомогу допиту у якості обвинуваченого ОСОБА_2 , без виконання.

Керуючись статтею 558 КПК України, суд

ПОСТАНОВИВ :

Судове доручення турецького суду про міжнародну правову допомогу допиту у якості обвинуваченого ОСОБА_2 повернути без виконання.

Матеріали, складені за результатами виконання судового доручення турецького суду про міжнародну правову допомогу допиту у якості обвинуваченого ОСОБА_2 , направити на адресу Північно-Східного міжрегіонального управлінням Міністерства юстиції (м. Суми).

Ухвала оскарженню не підлягає.

СуддяОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 97307443
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку