open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.02.2021 Справа №607/1905/21

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря с/з ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченої ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021211060000010 від 25 січня 2021 року відносно

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українки, громадянки України, уродженки смт. Дружба Теребовлянського р-ну, Тернопільської обл., із вищою освітою, одружена, працюючої на посаді державного кадастрового реєстратора Відділу у Тернопільському районі міськрайонного Управління у Тернопільському районі та м. Тернополі Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області, зареєстрована та проживаюча за адресою АДРЕСА_1 , не депутат, раніше не судимої,-

обвинуваченої у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.362 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Відповідно до абз. 1 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про Державний земельний кадастр» (далі - Закон) Державний земельний кадастр - єдина державна інформаційна система відомостей про землі, розташовані в межах державного кордону України, їх цільове призначення, обмеження у їх використанні, а також дані про кількісну і якісну характеристику земель, їх оцінку, про розподіл земель між власниками і користувачами. Згідно ч. 2 ст. 5 Закону Державний земельний кадастр ведеться на електронних та паперових носіях.

Частиною 1 ст. 9 Закону передбачено, що внесення відомостей до Державного земельного кадастру і надання таких відомостей здійснюються державними кадастровими реєстраторами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин. Встановлено, що наказом начальника Відділу Держземагентства у Тернопільському районі Тернопільської області від 22.02.2012 №12 «Про покладання обов`язків щодо здійснення функцій державних кадастрових реєстраторів» на ОСОБА_4 покладено обов`язки державного кадастрового реєстратора, в коло яких, зокрема, входило:

- здійснення ведення Державного земельного кадастру, інформаційну взаємодію Державного земельного кадастру з іншими інформаційними системами в установленому порядку;

- внесення до Державного земельного кадастру або надання відмови у внесенні відомостей про: землі в межах районів, міст, селищ, сіл (в тому числі опис меж); обмеження у використанні земель; землі та земельні ділянки (їх частини), розташовані в межах області;

- здійснення реєстрації: заяв про внесення відомостей (змін до них) до Державного земельного кадастру; заяв про відкликання заяв про з внесення відомостей (змін до них) до Державного земельного кадастру; заяв про надання відомостей з Державного земельного кадастру; заяв в електронній формі про отримання з Державного земельного кадастру відомостей про земельну ділянку; повідомлень про виявлення помилок, допущених під час ведення Державного земельного кадастру; заяв про виправлення технічних помилок, допущених під час ведення Державного земельного кадастру; заяв про внесення до Державного земельного кадастру виправлених відомостей;

- проведення перевірки відповідності поданих документів вимогам законодавства.

Таким чином, державний кадастровий реєстратор ОСОБА_4 в силу своїх посадових обов`язків мала право доступу до системи Державного земельного кадастру.

Згідно положень законів України «Про землеустрій», «Про Державний земельний кадастр», «Про топографо-геодезичну і картографічну діяльність», Основних положень створення Державної геодезичної мережі України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 08.06.1998 №844 (чинна в період з 25.06.1998 по 12.09.2013), Порядку побудови Державної геодезичної мережі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07.08.2013 №646 та інших нормативно-правових актів з питань землеустрою та геодезії, точне місцеположення земельних ділянок в натурі (на місцевості) визначається за допомогою просторово-часових координат у встановленій системі. Відповідно до п. 5 Порядку № 1051 визначено, що кадастрові реєстратори здійснюють внесення відомостей до Державного земельного кадастру і надання таких відомостей в межах повноважень, визначених Законом України «Про Державний земельний кадастр» та цим Порядком.

До Державного земельного кадастру державними кадастровими реєстраторами вносяться відомості (зміни до них), зазначені у пунктах 21-25 Порядку №1051. Про об`єкти Державного земельного кадастру. Внесення відомостей (змін до них) до Державного земельного кадастру здійснюється виключно на підставі та відповідно до Закону України «Про Державний земельний кадастр» та Порядку №1051.

Пунктом 123 Порядку №1051 визначено, що для внесення до Державного земельного кадастру змін до відомостей про зареєстровану земельну ділянку, зазначених у підпунктах 1 і 2 пункту 119 цього ж Порядку, Державному кадастровому реєстраторові подаються:

1) документація, яка є підставою для внесення таких відомостей;

2) електронний документ.

Такі вимоги також встановлені ч. 4 ст. 26 Закону України «Про Державний земельний кадастр».

Державний кадастровий реєстратор за результатами розгляду документів, поданих для внесення до Поземельної книги змін до відомостей про зареєстровану земельну ділянку, зазначених у підпунктах 1 і 2 пункту 119 цього ж Порядку, вносить зміни до Поземельної книги в електронній (цифрові) формі, яка містить відомості про відповідну земельну ділянку.

Так, 01 листопада 2013 року у ОСОБА_4 , яка будучи на посаді державного кадастрового реєстратора відділу Держземагенства у Тернопільському районі, що за адресою м. Тернопіль, вул. М. Кривоноса, 10, яка перебувала на робочому місці у службовому кабінеті, виник злочинний умисел, направлений на несанкціоноване втручання в роботу електронного сервісу Національної кадастрової системи.

Відтак, встановлено, що 20 вересня 2013 року у відділ Держземагентства у Тернопільському районі надійшло клопотанням про внесення змін у НКС за підписом директора ТОВ «Геоземсервіс» ОСОБА_5 , з метою приведення у відповідність географічного місця розміщення земельної ділянки за кадастровим номером 6125282400:01:001:1010, виникли обставини, що потребують внесень змін в базу даних Державного земельного кадастру Разом із клопотанням надійшли: електронний документ (обмінний файл) формату xml у системі координат СК-63, кадастровий план земельної ділянки. Зазначено, що координати уточнені.

Наданий пакет документів щодо внесення змін у відомості ДЗК земельної ділянки 6125282400:01:001:1010 - є неповним (кадастровий реєстратор перевіряє наданий пакет документів), оскільки, перелік необхідних документів визначено виключно Законом України «Про Державний земельний кадастр» та Порядком №1051, тобто не надано документацію із землеустрою, яка є однією із підстав для внесення змін до відомостей ДЗК (особливо в координати географічного місця розміщення кутів повороту меж земельної ділянки) про земельну ділянку. Таким видом документації із землеустрою, передбаченої ст. 25 Закону України «Про землеустрій», могла би бути технічна документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Однак, відповідної документації із землеустрою Державному кадастровому реєстратору надано не було.

Так,реалізуючи свійзлочинний умисел, ОСОБА_4 ,будучи напосаді державногокадастрового реєстраторавідділу Держземагенствау Тернопільськомурайоні,що заадресою м.Тернопіль,вул.М.Кривоноса,10,маючи доступдо електронногосервісу Національноїкадастрової системи,керуючись вмежах своїхфункціональних посадовихобов`язків,перебуваючи насвоєму робочомумісці,на підставіклопотання провнесення зміну НКСза підписомдиректора ТОВ«Геоземсервіс» ОСОБА_5 ,з метоюприведення увідповідність географічногомісця розміщенняземельної ділянкиза кадастровимномером 6125282400:01:001:1010,яка належить ОСОБА_6 ,шляхом використаннявласного електронногоцифрового ключаздійснила вхіддо електронногосервісу Національноїкадастрової системита внеслауточнені змінив координатиповоротних точоквказаної земельноїділянки прощо свідчитьзапис уЖурналі єдиногообліку проведенихзамін вНКС,однак,31жовтня 2013року уклопотанні стосовновнесення змінза підписомта печаткоюДержавного кадастровогореєстратора ОСОБА_4 проставлено відмітку,що невідповідає ЗаконуУкраїни «ПроДержавний земельнийкадастр» та«Порядку веденняДержавного земельногокадастру,оскільки такізміни здійсненібули безналежної документаціїіз землеустрою,що єоднією ізпідстав длявнесення змін до відомостей ДЗК.

Таким чином, ОСОБА_4 обвинувачується у несанкціонованій зміні інформації, яка оброблюється в комп`ютерних мережах, вчинене особою, яка має право доступу до неї, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 362 КК України (в редакції Закону № 2289-ІV від 23.12.2004).

Обвинувачена ОСОБА_4 у судовому засіданні звернулася до суду із клопотанням про закриття вказаного кримінального провадження у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності та звільнення її від кримінальної відповідальності.

Представник потерпілого ТОКП "Фірма "Тернопільавіавтотранс" ОСОБА_7 у судове засідання не з`явився, однак звернувся до суду із клопотанням про розгляд кримінального провадження за його відсутності, де також вказав, що не має до обвинуваченої претензій. Не заперечує щодо закриття кримінального провадження у зв`язку із закінченням строків притягнення до кримінальної відповідальності.

Прокурор ОСОБА_3 у судовому засіданні не заперечив відносно клопотання обвинуваченого.

Суд, заслухавши думку учасників судового засідання, дослідивши матеріали клопотання, прийшов до наступного висновку.

ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 362 КК України (в редакції Закону № 2289-ІV від 23.12.2004), санкція якого передбачає покарання у вигляді штрафу від шестисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років з конфіскацією програмних або технічних засобів, за допомогою яких було вчинено несанкціоновані зміна, знищення або блокування інформації, які є власністю винної особи.

Так, відповідно до висновку експерта за результатами проведеної судової земельно-технічної експертизи 30.03.2020 року №1714/19-22: 1. Вносилися зміни в координати географічного місця розміщення кутів повороту меж земельної ділянки 6125282400:01:001:1010 від 01.11.2013 (дати проставляння запису у журналі змін, 31.10.2013 відмітки у клопотанні стосовно внесення змін за підписом та печаткою Державного кадастрового реєстратора Відділу Держземагентства у Тернопільському районі ОСОБА_4 ), при цьому конфігурація земельної ділянки - не змінювалася. Вносилися змінив координатигеографічного місцярозміщення кутівповороту межземельної ділянки6125282400:01:001:1050,при цьомуконфігурація земельноїділянки -не змінювалася.Дата внесеннязмін таім`я кадастровогореєстратора (згіднонаданих надослідження документів-невідомі протепоземельна книгаземельної ділянки6125282400:01:001:1050із відміннимивід координаткутів поворотумеж ізобмінного файлу,що подававсяна реєстрацію, відкрита 06.12.2013 кадастровим реєстратором ОСОБА_8 ). 2. Виконана процедура,а точніше,факт,який передуваввнесенню зміну відомостіДЗК земельноїділянки 6125282400:01:001:1010не відповідаєвимогам ЗаконуУкраїни "ПроДержавний земельнийкадастр"та Порядкуведення Державногоземельного кадастру,оскільки ненадано документаціюіз землеустрою, яка є однією із підстав для внесення змін до відомостей ДЗК. Виконана процедура, точніше, факт, який передував внесенню змін у відомості ДЗК земельної ділянки 6125282400:01:001:1050 не відповідає вимогам Закону України "Про Державний земельний кадастр" та Порядку ведення Державного земельного кадастру. 3. Координати кутів повороту меж земельної ділянки 6125282400:01:001:1010, що характеризують просторове місце розташування земельної ділянки, відповідно до відомостей Проекту 1010. Каталог координат кутів повороту меж земельної ділянки за кадастровим номером 6125282400:01:001:1050 - відсутній у Проекті 1050, натомість надано обмінний файл в електронному вигляді формату xml, який, згідно інформаційного листа Директора ТОВ «СМП Геодезія» (вих. №22 від 16.03.2020) передавався на реєстрацію 27.11.2013. Отже, координати кутів повороту меж земельної ділянки 6125282400:01:001:1050, що характеризують просторове місце розташування земельної ділянки. 4.Згідно поземельної книги координати кутів повороту меж земельної ділянки 6125282400:01:001:1010, що характеризують просторове місце розташування земельної ділянки, а також обмінного файлу на дану земельну ділянку, що. наданий на оптичному носії із маркуванням «Демків», та кадастровому плані, що входили у склад клопотання про внесення змін в НКС. Серед наданих матеріалів відсутні будь-які клопотання чи заяви на внесення змін в НКС щодо координат земельної ділянки 6125282400:01:001:1050, при цьому координати точок із обмінного файлу, що подавався на реєстрацію, і координати із поземельної книги - відрізняються, а отже вносилися зміни у НКС. 5. Розбіжності між координатами поворотних кутів меж земельних ділянок до і після проведеної процедури внесення змін в НКС стосовно відомостей про межі земельних ділянок, зокрема координатами поворотних кутів меж цих ділянок, мають місце. Дані розбіжності призводять до відмінностей у просторовому розташуванні площин земельних ділянок.

Згідно ст.12КК України кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.362 КК України, є нетяжким злочином.

Відповідно до обвинувального акту, кримінальне правопорушення передбачене ч. 1 ст. 362 КК України було вчинено у 2013 році та з дня його вчинення минуло більше п`яти років.

Згідно п.3 ч.1 ст.49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки: 3) п`ять років разі вчинення нетяжкого злочину, крім випадку, передбаченого у п. 2 цієї частини.

Відповідно до ч.2 ст. 284, ч.3 ст.288 КПК України, кримінальне провадження закривається судом у зв`язку із звільненням особи від кримінальної відповідальності; суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Враховуючи вищенаведене, ОСОБА_4 підлягає звільненню від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 362 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності, а кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021211060000010 від 25 січня 2021 року, закриттю.

Керуючись ст.ст.284-286, 288 КПК України, ст. 49 КК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання обвинуваченої ОСОБА_4 про звільнення її від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності задовольнити.

Сикиту ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.362 КК України, звільнити від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності, а кримінальне провадження внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021211060000010 від 25 січня 2021 року - закрити.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Тернопільського апеляційного суду через Тернопільський міськрайонний суд протягом семи діб з дня її оголошення.

Головуючий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 97303766
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку