open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа 127/12849/21

Провадження 1-кс/127/5770/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 травня 2021 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області ОСОБА_1 , секретаря ОСОБА_2 , за участі прокурора ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 , розглянувши клопотання слідчого в ОВС СВ УСБУ у Вінницькій області ОСОБА_5 , про здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні №22018020000000036 внесеному до ЄРДР 21.08.2018, за підозрою ОСОБА_6 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 258-3, ч. 3 ст. 358 КК України, за фіксації судового розгляду технічними засобами, -

ВСТАНОВИВ:

До Вінницького міського суду Вінницької області звернувся слідчий в ОВС СВ УСБУ у Вінницькій області ОСОБА_5 з клопотанням, яке погоджене з прокурором про здійснення спеціального досудового розслідування.

Клопотання мотивовано тим, що проводиться досудове розслідування кримінального правопорушення, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 22018020000000036 від 21.08.2018, за підозрою ОСОБА_6 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 258-3, ч. 3 ст. 358 КК України, у зв`язку із чим постала необхідність у здійсненні спеціального досудового розслідування.

В ході розгляду, з матеріалів клопотання встановлено, що на початку квітня 2014 року на території Донецької області утворено терористичну організацію «Донецька народна республіка» (надалі «ДНР»).

Згідно з ст. 1 Закону України «Про боротьбу з тероризмом» терористична організація це стійке об`єднання трьох і більше осіб, яке створене з метою здійснення терористичної діяльності, у межах якого здійснено розподіл функцій, встановлено певні правила поведінки, обов`язкові для цих осіб під час підготовки і вчинення терористичних актів. Організація визнається терористичною, якщо хоч один з її структурних підрозділів здійснює терористичну діяльність з відома хоча б одного з керівників (керівних органів) усієї організації.

Зверненням Верховної Ради України до Організації Об`єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу про визнання Російської Федерації державою-агресором, затвердженим постановою Верховної Ради України №129-VIII від 27.01.2015, Заявою Верховної Ради України «Про визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо скоєння злочинів проти людяності та воєнних злочинів вищими посадовими особами Російської Федерації та керівниками терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР», які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян», схваленою постановою Верховної Ради України №145-VIII від 04.02.2015, Заявою Верховної Ради України «Про відсіч збройної агресії Російської Федерації та подолання її наслідків», схваленою постановою Верховної Ради України №337-VIII від 21.04.2015, «ДНР» визнано терористичною організацією.

Одним із основних завдань терористичної організації «ДНР» є зміна меж території та державного кордону України в спосіб, що суперечить порядку, встановленому Конституцією України. Вказана терористична організація є стійкою, має чітку ієрархію та структуру, яка складається з політичного та силового блоків, має розподіл функцій між її учасниками, на яких покладені відповідні обов`язки згідно з планом спільних злочинних дій.

«ДНР» має стабільний склад лідерів вказаної терористичної організації, які підтримують між собою тісні стосунки, централізоване підпорядкування учасників політичного та силового блоку лідерам організації, а також план злочинної діяльності та чіткий розподіл функцій учасників щодо його досягнення.

Так, ОСОБА_6 , перебуваючи у м. Донецьк у лютому 2019 року, вступила в змову з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 (особи, матеріали відносно яких виділено в окремі кримінальні провадження) та іншими на даний час невстановленими слідством особами, для спільного вчинення злочинних дій, пов`язаних з легалізацією паспортних документів шляхом проведення незаконної вклейки фотографічних карток у паспорти громадянина України по досягненню 25/45 років, з метою сприяння учасникам терористичної організації «ДНР».

Зокрема, 19.02.2019 ОСОБА_7 перебуваючи у м. Донецьк по вул.Церетелі на території АЗС «Паралель», діючи за попередньою змовою зі ОСОБА_8 та ОСОБА_6 , умисно, з корисливою метою, достовірно знаючи порядок надання адміністративних послуг із вклеювання фотографічних карток у паспорти громадян України по досягненню 25 та 45 років, передав ОСОБА_8 паспорт громадянина України, серії НОМЕР_1 , виданий Дзержинським МВ УМВС України в Донецькій області на ім`я ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та дві фотографічні картки, для організації незаконного вклеювання та внесення у офіційний документ неправдивих відомостей про нібито проведення даної операції у територіальному підрозділі ДМС України.

Того ж дня, ОСОБА_6 , будучи працівником «сектору міграційної служби Куйбишевського РВ ДМУ МВС ДНР», перебуваючи у м.Донецьк по вул.Церетелі на території АЗС «Паралель», на виконання спільного зі ОСОБА_7 та ОСОБА_8 злочинного задуму, діючи умисно, з корисливих мотивів, одержала від останнього вищевказаний паспорт та дві фотографічні картки для здійснення безпосереднього незаконного вклеювання та внесення завідомо неправдивих відомостей.

В свою чергу, ОСОБА_6 перебуваючи у м.Донецьк, на території т.з. «Сектору міграційної служби Куйбишевського РВ ДМУ МВС ДНР» у період з 19.02.2019 до 23.02.2019, на виконання спільного зі ОСОБА_8 та ОСОБА_7 злочинного задуму, діючи умисно, з корисливих мотивів, здійснила незаконне вклеювання фотографічної картки у паспорт громадянина України серії НОМЕР_1 , виданий 15.01.2002 Дзержинським МВ УМВСУ в Донецькій області на ім`я ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який належить учаснику терористичної організації «ДНР» та внесла у названий паспорт завідомо неправдиві відомості запис «Горностаївським РС УДМС України у Херсонській обл. Горностаевским РС УГМС Украины в Херсонской обл. 30серпня/августа 2018», підпису від імені службової особи ДМС України та відтиски гербової печатки «Державної міграційної служби України 65.22.1»

ОСОБА_6 , 23.02.2019 перебуваючи у м. Донецьк по вул. Церетелі на території АЗС «Паралель», на виконання попередніх домовленостей, передала ОСОБА_8 паспорт громадянина України серії НОМЕР_1 , виданий 15.01.2002 Дзержинським МВ УМВСУ в Донецькій області на ім`я ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , із незаконно вклеєним фото та підробленими записами, підписами і відтисками гербової печатки Державної міграційної служби України.

ОСОБА_6 , продовжуючи свою злочинну діяльність, спрямовану на сприяння учасникам терористичної організації «ДНР», 04.08.2020 у ході телефонної розмови з ОСОБА_10 , який залучений до конфіденційного співробітництва з органом досудового розслідування, надала згоду сприяти сину останнього учаснику терористичної організації «ДНР», який переховується від правоохоронних органів України на території Російської Федерації, шляхом організації незаконного вклеювання фотографічної картки у паспорт громадянина України без особистої присутності власника паспорту.

В подальшому ОСОБА_6 , усвідомлюючи протиправність своїх дій та можливість бути притягнутою до кримінальної відповідальності, повідомила, що для незаконного вклеювання фотографічної картки у паспорт громадянина України по досягненню 25-ти років, без особистої присутності особи, ОСОБА_10 необхідно зв`язатись з ОСОБА_11 , з якою ОСОБА_6 тривалий час підтримує тісні стосунки та має попередні домовленості щодо пошуку потенційних замовників незаконних послуг пов`язаних з підробленням паспортних документів.

Потім, під час телефонної розмови ОСОБА_11 , достовірно знаючи встановлений законодавством порядок надання адміністративних послуг із вклеювання фотографічних карток у паспорти громадян України по досягненню 25 або 45 років, повідомила ОСОБА_10 , що за грошову винагороду у розмірі 1500грн. може організувати незаконне вклеювання фотографічної картки поза межами територіальних підрозділів ДМС України, у такий спосіб здійснивши легалізацію фактично недійсного паспортного документу, що належить учаснику терористичної організації «ДНР».

17.11.2020, на виконання спільного зі ОСОБА_6 злочинного задуму та з метою доведення злочину до кінця, ОСОБА_11 з використанням мобільного додатку «Viber» обговорила з ОСОБА_10 детальні інструкції щодо передачі їй у м. Донецьк паспорту громадянина України та двох фотографічних карток, через осіб, які здійснюють пасажирські перевезення з м.Києва до м. Донецька через територію Російської Федерації.

Крім того, 25.11.2020 на мобільний телефон ОСОБА_10 з власного мобільного номеру ОСОБА_11 надіслала смс-повідомлення, в якому вказала реквізити своєї банківської НОМЕР_2 , для здійснення оплати наданих нею злочинних послуг.

26.11.2020, на виконання постанови прокурора про контроль за вчиненням злочину, ОСОБА_10 , перебуваючи у м. Києві через приватного перевізника, передав ОСОБА_11 несправжній (імітаційний) засіб паперовий паспорт громадянина України серії НОМЕР_3 , виданий 25.02.2009 Калінінським РВ Горлівського МУ ГУ МВС України в Донецькій обл. на ім`я ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця міста Горлівка Донецької області, а також дві фотографічні картки громадянина ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , про що у телефонній розмові повідомив ОСОБА_11 .

Цього ж дня о 11 годині 03 хвилини, ОСОБА_10 , на виконання попередніх домовленостей із ОСОБА_11 , перебуваючи у приміщенні торгового центру, розташованого за адресою м. Київ, вул. Декабристів, 9е, через термінал самообслуговування АТ КБ «ПриватБанк» (TS210334), здійснив переказ грошових коштів в сумі 1500 (одна тисяча п`ятсот) гривень, на картковий рахунок НОМЕР_2 , відкритий на ім`я ОСОБА_11 в АТКБ«ПриватБанк».

Після чого, ОСОБА_11 , на виконання свого злочинного задуму, діючи умисно, з корисливих мотивів, організувала незаконне вклеювання фотографічної картки у паспорт громадянина України серії НОМЕР_3 , виданий 25.02.2009 Калінінським РВ Горлівського МУ ГУ МВС України в Донецькій області, на ім`я ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який належить учаснику терористичної організації «ДНР» та внесла у вказаний паспорт завідомо неправдиві відомості запис «Кальміуським РВ у м. Маріуполі ГУ ДМС України в Донецькій області Кальмиусским РО в г. Мариуполе ГУ ГМС Украины в Донецкой области», підпис від імені службової особи ДМС України та відтиски гербової печатки «Державної міграційної служби України 14.37.1».

06.12.2020, продовжуючи свої злочинні дії, спрямовані на сприяння учасникам терористичної організації «ДНР», ОСОБА_11 , не повідомляючи про свої злочинні наміри, передала через приватного перевізника, який здійснює пасажирські перевезення з м. Донецька до м. Києва, паспорт громадянина України серії НОМЕР_3 виданий 25.02.2009 Калінінським РВ Горлівського МУ ГУ МВС України в Донецькій обл. на ім`я ОСОБА_10 для його переміщення через лінію розмежування та подальшого отримання ОСОБА_10

07.12.2020, перебуваючи в м. Києві, ОСОБА_10 отримав від приватного перевізника, який не був обізнаним про протиправну діяльність ОСОБА_11 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_3 , виданий 25.02.2009 Калінінським РВ Горлівського МУ ГУ МВС України в Донецькій обл. на ім`я ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця міста Горлівка Донецької області. При цьому, на сторінках паспорту виконано вклеювання (3 сторінка) однієї з фотокарток громадянина ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ., які були передані для вклеювання в імітаційний паспорт серії НОМЕР_3 . Крім цього, на 4 сторінці виконано рукописний напис «Кальміуським РВ у м. Маріуполі ГУ ДМС України в Донецькій області Кальмиусским РО в г.Мариуполе ГУ ГМС Украины в Донецкой области», виконано підпис, який скріплено гербовою печаткою з написом « НОМЕР_4 Державна міграційна служба» та здійснено запис «19 жовтня/октября 2018».

Проведеною в ході досудового розслідування судово-технічною експертизою документів (висновок експерта № СЕ-19/102-21/5029-ДД від 15.04.2021), встановлено, що відтиски печаток виконані на сторінках № № 3, 4 зазначеного вище паспорту не відповідають відтискам печаток Кальміуського РВ у м. Маріуполі ГУ ДМС України в Донецькій області та є підробленими.

Таким чином, ОСОБА_6 підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 258-3, ч. 3 ст. 358 ККУкраїни.

Вина підозрюваної ОСОБА_6 у вчиненні вказаних кримінальних правопорушення підтверджується зібраними в ході досудового слідства доказами: протоколами, складеними за результатами проведення негласних слідчих (розшукових) дій, протоколами оглядів, протоколами допитів свідків, а також іншими матеріалами кримінального провадження у їх сукупності.

22.04.2021 року ОСОБА_6 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 258-3, ч. 3 ст. 358 ККУкраїни, шляхом направлення відповідного повідомлення на мобільні додатки «Viber» «WhatSap», якими користується ОСОБА_6 , оскільки остання постійно перебуває на тимчасово окупованій території України (у м. Донецьк).

26, 27, 28 квітня 2021 року підозрювана ОСОБА_6 викликався до слідчого відділу УСБУ у Вінницькій області для проведення за його участю слідчих та процесуальних дій, проте, до слідчого не з`явився без поважних причин. Факти викликів ОСОБА_6 у порядку ст. 135 КПК України підтверджується матеріалами кримінального провадження.

18.05.2021 постановою слідчого, на підставі п.2 ч. 1 ст. 280 КПК України оголошено розшук підозрюваної ОСОБА_6 .

Відповідно вимог ст. 5 Закону України «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв`язку з проведенням антитерористичної операції» №1632-VІІ від 12.08.2014, ухилення від явки на виклик слідчого, прокурора чи судовий виклик слідчого судді, суду (неприбуття на виклик без поважної причини більш як два рази) підозрюваним, обвинуваченим, який перебуває в районі проведення антитерористичної операції, та оголошення його в розшук є підставою для здійснення спеціального судового провадження в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України, з особливостями, встановленими цим Законом.

Вимога про оголошення у міждержавний або міжнародний розшук не поширюється на випадки, якщо вирішується питання про застосування стосовно цих осіб спеціального кримінального провадження.

Таким чином, ОСОБА_6 підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, який становить значну суспільну небезпеку, санкцією ч. 1 ст. 258-3 КК України передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до п`ятнадцяти років з конфіскацією майна. На даний час встановлено, що ОСОБА_6 , достовірно знаючи про підозру у вчиненні тяжкого злочину та статус особи, яка перебуває у розшуку, переховується від органів слідства з метою уникнення кримінальної відповідальності в районі проведення антитерористичної операції (операції об`єднаних сил) у Донецькій області.

Враховуючи вищевикладене, керуючись вимогами ст. 40, 297-1, 297-2 КПК України, слідчий просив слідчого суддю клопотання задовольнити.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав за обставин викладених у ньому та просив слідчого суддю задовольнити дане клопотання.

Захисник в судовому засіданні не заперечував щодо задоволення клопотання.

Слідчий суддя, вислухавши учасників судового розгляду, дослідивши матеріали клопотання, дійшов наступного висновку.

ОСОБА_6 підозрюється у вчиненні особливо тяжких злочинів, який становить значну суспільну небезпеку. На даний час встановлено, що ОСОБА_6 знаючи про те, що підозрюється у вчиненні особливо тяжкого злочину та перебуває у розшуку, переховується від органів слідства в районі проведення антитерористичної операції, з метою ухилення від кримінальної відповідальності.

Відповідно до ч. 2 ст. 297-1 КПК України спеціальне досудове розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді у кримінальному провадженні щодо злочинів, передбаченихстаттями 109,110,110-2,111,112,113,114,114-1,115,116,118,частиною другоюстатті 121,частиною другоюстатті 127, частинамидругоюітретьоюстатті 146,статтями 146-1,147,частинами другою - п`ятоюстатті 191 (у випадку зловживання службовою особою своїм службовим становищем),статтями 209,255-258,258-1,258-2,258-3,258-4,258-5,348,364,364-1,365,365-2,368,368-2,368-3,368-4,369,369-2,370,379,400,408,436,436-1,437,438,439,440,441,442,443,444,445,446,447Кримінального кодексуУкраїни,стосовно підозрюваного,крім неповнолітнього,який переховуєтьсявід органівслідства тасуду натимчасово окупованійтериторії України,на територіїдержави,визнаної ВерховноюРадою Українидержавою-агресором,з метоюухилення відкримінальної відповідальностіта/абооголошений уміжнародний розшук. Здійснення спеціального досудового розслідування щодо інших злочинів не допускається, крім випадків, коли злочини вчинені особами, які переховуються від органів слідства та суду на тимчасово окупованій території України, на території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, з метою ухилення від кримінальної відповідальності та/або оголошені у міжнародний розшук, та розслідуються в одному кримінальному провадженні із злочинами, зазначеними у цій частині, а виділення матеріалів щодо них може негативно вплинути на повноту досудового розслідування та судового розгляду.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України»: «Ухилення від явки на виклик слідчого, прокурора чи судовий виклик слідчого судді, суду (неприбуття на виклик без поважної причини більш як два рази) підозрюваним, обвинуваченим, який перебуває на тимчасово окупованій території України, та оголошення його у розшук є підставою для здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України, з особливостями, встановленими цим Законом. Вимога про оголошення у міждержавний або міжнародний розшук не поширюється на випадки, якщо вирішується питання про застосування стосовно цих осіб спеціального кримінального провадження».

22.04.2021 ОСОБА_6 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 258-3, ч. 3 ст. 358 КК України.

18.05.2021 на підставі ст. 280 КПК України, підозрювану ОСОБА_6 оголошено в розшук.

Враховуючи вищевказане, слідчий суддя вважає за необхідне клопотання задовольнити, оскільки воно відповідає вимогам ст. 2972 КПК України та слідчим і прокурором обґрунтовано доведено, що підозрювана ОСОБА_6 переховується від органів слідства, з метою ухилення від кримінальної відповідальності та оголошена в розшук.

На підставі наведеного, керуючись ст. 2971, 2973, 2974, 309, 395 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого в ОВС СВ УСБУ у Вінницькій області ОСОБА_5 задовольнити.

Надати дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні № 22018020000000036 внесеному до ЄРДР 21.08.2018, за підозрою ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 258-3, ч. 3 ст. 358 КК України.

У разі, якщо підстави для постановлення слідчим суддею ухвали про спеціальне досудове розслідування перестануть існувати, подальше досудове розслідування необхідно здійснювати згідно із загальними правилами, передбаченими КПК України.

Ухвала слідчого судді не підлягає апеляційному оскарженню.

Слідчий суддя

Джерело: ЄДРСР 97301473
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку