open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 216/2624/21

провадження 1-кс/216/1048/21

УХВАЛА

іменем України

17 травня 2021 року місто Кривий Ріг

Слідчий суддя Центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду скаргу директора Товариства з обмеженою відповідальністю «Афіна КР» ОСОБА_3 на бездіяльність слідчого Криворізького РУП ГУНП в Дніпропетровській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань,

в с т а н о в и в:

13 травня 2021 року директор ТОВ «Афіна КР» ОСОБА_3 , звернулася до Центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області зі скаргою на бездіяльність слідчого Криворізького РУП ГУНП в Дніпропетровській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, мотивуючи свої вимоги тим, що 30.04.2021 ТОВ «Афіна КР» звернулось до Криворізького РУП ГУНП в Дніпропетровській області із заявою про вчинення кримінальних правопорушень, однак, всупереч нормам чинного КПК України, відомості про кримінальні правопорушення не були внесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань. У поданій скарзі заявник порушує питання про зобов`язання слідчих органу досудового розслідування - Криворізького РУП ГУНП в Дніпропетровській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості, викладені у заяві ТОВ «Афіна КР» від 30.04.2021.

У судове засідання представник товариства не з`явився, представник заявника, адвокат ОСОБА_4 , надала заяву про розгляд скарги без її участі та участі представника товариства, просить задовольнити скаргу.

Представник Криворізького РУП ГУНП в Дніпропетровській області в судове засідання не з`явився, причини неявки не повідомив. Відповідно до ч. 3 ст. 306 КПК України відсутність особи дії чи бездіяльність якої оскаржується не є перешкодою для розгляду скарги.

Слідчий суддя дослідивши матеріали скарги дійшов висновку, що скарга підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Під час розгляду скарги слідчим суддею встановлено, що 30 квітня 2021 року директор ТОВ «Афіна КР» ОСОБА_3 звернулася до Криворізького РУП ГУНП в Дніпропетровській області із заявою, в якій просила внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати досудове розслідування за фактом вчинення ОСОБА_5 кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 383, ч. 1 ст. 388 КК України. Як зазначає заявник у скарзі, Криворізьким РУП ГУНП в Дніпропетровській області було отримано заяву про вчинення кримінальних правопорушень, проте, на момент звернення до суду зі скаргою, всупереч нормам чинного КПК України, відомості про кримінальні правопорушення не були внесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Виходячи з вимог скарги, слідчий суддя дійшов висновку, що предметом розгляду за скаргою є бездіяльність службових осіб Криворізького РУП ГУНП в Дніпропетровській області з питання внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей, викладених у заяві директора ТОВ «Афіна КР» ОСОБА_3 від 30.04.2021 про вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 383, ч. 1 ст. 388 КК України.

В силу вимог ст. 19 Конституції України Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. (ч. 1 ст. 214 КПК України).

При цьому, за приписами ст.ст. 38, 39 КПК України керівник органу досудового розслідування, тобто органу Національної поліції, уповноважений, зокрема, здійснювати досудове розслідування, користуючись повноваженнями слідчого.

Відповідно до вимог п. 1.8 Розділу І Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, затвердженого наказом Генерального прокурора України 06.04.2016 №139, реєстраторами Реєстру є: прокурори, у тому числі керівники прокуратур; керівники органів досудового розслідування.

Формування Реєстру розпочинається з моменту внесення до нього Реєстратором відповідних відомостей про кримінальне правопорушення, зазначених у заяві чи повідомленні про його вчинення або виявлених ним самостійно з будь-якого джерела. Усні заяви заносяться слідчим або прокурором до протоколу, який підписується заявником.

Відомості про кримінальне правопорушення, викладені у заяві, повідомленні чи виявлені з іншого джерела, повинні відповідати вимогам пункту 4 частини п`ятої статті 214 КПК України, зокрема мати короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення. (п.п. 1.1, 1.2 Розділу ІІ Положення).

Згідно з вимогами п. 2 ч. 1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, зокрема, бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, володільцем тимчасово вилученого майна.

З урахуванням встановлених обставин та вимог норм кримінально-процесуального законодавства, слідчий суддя дійшов однозначного висновку, що внесення відомостей про кримінальні правопорушення до ЄРДР за заявою директора ТОВ «Афіна КР» ОСОБА_3 від 30.04.2021 відноситься до повноважень службових осіб Криворізького РУП ГУНП в Дніпропетровській області, зокрема слідчого, внаслідок чого правових підстав для невчинення вказаних дій у даних службових осіб не було, тому вимога заявника про зобов`язання слідчих Криворізького РУП ГУНП в Дніпропетровській області вчинити дії з реєстрації такої заяви до ЄРДР цілком відповідає вимогам КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 214, 216, 218, 303, 306-308, 311, 532-533 КПК України, слідчий суддя,

п о с т а н о в и в:

Скаргу директора Товариства з обмеженою відповідальністю «Афіна КР» ОСОБА_3 на бездіяльність службових осіб Криворізького РУП ГУНП в Дніпропетровській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, задовольнити.

Зобов`язати службових осіб Криворізького РУП ГУНП в Дніпропетровській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості, викладені у заяві директора Товариства з обмеженою відповідальністю «Афіна КР» ОСОБА_3 від 30.04.2021 про вчинення кримінальних правопорушень, а саме: дату надходження заяви, повідомлення про кримінальне правопорушення; прізвище, ім`я, по батькові заявника; короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених заявником; попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; прізвище, ім`я та по батькові слідчого, прокурора, який вніс відомості до реєстру та/або розпочав досудове розслідування; інші обставини, передбачені положенням про Єдиний реєстр досудових розслідувань.

Ухвала слідчого судді є остаточною та оскарженню не підлягає.

Ухвала слідчого судді, яка не може бути оскаржена, набирає законної сили з моменту її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 97300491
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку