open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

221/311/21

2/221/512/2021

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 травня 2021 року м. Волноваха

Волноваський районний суд Донецької області

у складі: головуючого судді Мохова Є.І.

за участю секретаря судового засідання Черткова А.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Волноваха, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , представник позивача - адвокат Пузій Олексій Вікторович до Волноваського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області про стягнення недоотриманих спадкодавцем грошових коштів,

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суду із зазначеним позовом, який згодом уточнив і свої доводи мотивував наступним.

Позивач є донькою ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . У зв`язку з тимчасовими заходами на період проведення антитерористичної операції Кабінетом Міністрів України було прийнято розпорядження від 07.11.2014 року № 1085-р «Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення» у додатку 1 до вказаного розпорядження до такого населеного пункту віднесено м. Торез Донецької області.

Постановою Верховної Ради України від 17.03.2015 N 254-VIII м. Торсз Донецької області віднесено до тимчасово окупованої території.

17.01.2020 року позивачу було видано свідоцтво про право на спадщину за законом, яка складається з грошових коштів недоотриманої пенсії ОСОБА_2 у зв`язку з її смертю в розмірі 82508, 77 грн. (спадкова справа № 44/2019).

28.02.2020 року позивач через уповноваженого за довіреністю представника звернулась до Волноваського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області з заявою про виплату недоотриманої пенсії у порядку спадкування після померлої матері. До заяви, представником, були додані: копія паспорту та коду позивача, копія свідоцтва про право на спадщину, копія витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі, копія довіреності, копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи № 3002018488 від 22.03.2016.

07.10.2020 року позивач одержала рішення Волноваського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області № 1516 від 07.10.2020 року, яким було відмовлено у виплаті недоотриманої пенсії померлого пенсіонера ОСОБА_2 . Приводом для вказаної відмови стало самостійне визнання відповідачем недійсною наданої позивачем копії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи № 3002018488 від 22.03.2016р. у зв`язку з тим, що згідно відповіді наданої Управління захисту населення Волноваської районної державної адміністрації № 04-12/7905 від 05.10.2020р. вказана довідка відсутня в базі даних Єдиної Web-орієнтованій інформаційній технології формування сегменту «Облік ВПО».

Позивач вважає такі дії відповідача неправомірними, у зв`язку з чим, просила стягнути з Волноваського об`єднаного управління Пенсійного фонду України у Донецькій області на її користь набуті в порядку спадкування за законом грошові кошти недоотриманої суми пенсії у зв`язку зі смертю ОСОБА_2 пенсії в сумі 82 508,77 грн. згідно свідоцтва про право на спадщину за законом.

Ухвалою Волноваського районного суду Донецької області від 25.01.2021 р. відкрито провадження по вказаній цивільній справі.

Позивач, представник позивача - адвокат Пузій Олексій Вікторович у судове засідання не з`явилися, надали суду заяву про розгляд справи за їх відсутність, на позові наполягали.

Представник відповідача - Волноваського об`єднаного управління Пенсійного фонду України у Донецькій області - у судове засідання не з`явився, про день та час проведення судового зсідання повідомлений належним чином, відзив не надав.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлені такі факти і відповідні їм правовідносини.

Згідно свідоцтва про смерть від 15.11.2019 серії НОМЕР_1 , виданого Дніпровським районним у м, Києві відділом державної реєстрації актів цивільного етапу Головного територіального управління юстиції у Київській області ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , у віці 92 років, в місті Торез Донецької області, про що складений відповідний актовий запис № 2574.(а.с.10).

Конституцією України (ст.41) та ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, до якої Україна приєдналася 17.07.97 відповідно до Закону № 475/97-ВР від 17.07.97 «Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, Першого протоколу та протоколів № 2, 4, 7 та 11 до Конвенції», закріплено принцип непорушності права приватної власності, який означає право особи на безперешкодне користування своїм майном та закріплює право власника володіти, користуватися і розпоряджатися належним йому майном, на власний розсуд учиняти щодо свого майна будь-які угоди, відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

17.01.2020 року позивачу було видано свідоцтво про право на спадщину за законом, яка складається з грошових коштів недоотриманої пенсії ОСОБА_2 у зв`язку з її смертю в розмірі 82508, 77 грн. (спадкова справа № 44/2019).,яка зберігається у Волноваському об`єднаному управлінні Пенсійного фонду України Донецької області.(а.с.10)

28.02.2020 року позивач через уповноваженого за довіреністю представника звернулась до Волноваського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області з заявою про виплату недоотриманої пенсії у порядку спадкування після померлої матері. До заяви, представником, були додані: копія паспорту та коду позивача, копія свідоцтва про право на спадщину, копія витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі, копія довіреності, копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи № 3002018488 від 22.03.2016.

07.10.2020 року позивач одержала рішення Волноваського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області № 1516 від 07.10.2020 року, яким було відмовлено у виплаті недоотриманої пенсії померлого пенсіонера ОСОБА_2 . Приводом для вказаної відмови стало самостійне визнання відповідачем недійсною наданої позивачем копії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи № 3002018488 від 22.03.2016р. у зв`язку з тим, що згідно відповіді наданої Управління захисту населення Волноваської районної державної адміністрації № 04-12/7905 від 05.10.2020р. вказана довідка відсутня в базі даних Єдиної Web-орієнтованій інформаційній технології формування сегменту «Облік ВПО».(а.с.12-13).

Згідно зі ст. 1 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 року №1058-IV (далі - Закон №1058-IV), пенсія - щомісячна пенсійна виплата в солідарній системі загальнообов`язкового державного пенсійного страхування, яку отримує застрахована особа в разі досягнення нею передбаченого цим Законом пенсійного віку чи визнання її особою з інвалідністю, або отримують члени її сім`ї у випадках, визначених цим Законом.

Відповідно до ст. 52 Закону №1058-IV сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв`язку з його смертю, виплачується - по місяць смерті включно членам його сім`ї, які проживали разом з пенсіонером надень його смерті, у тому числі непрацездатним членам сім`ї, зазначеним у частині другій статті 36 цього Закону, які знаходилися на його утриманні, незалежно від того, проживали вони разом з померлим пенсіонером чи не проживали.

Члени сім`ї, зазначені в частині першій цієї статті, повинні звернутися за виплатою суми пенсії померлого пенсіонера протягом шести місяців з дня відкриття спадщини. У разі звернення кількох членів сім`ї, які мають право на отримання суми пенсії, зазначеної у частині першій цієї статті, належна їм відповідно до цієї статті сума пенсії ділиться між ними порівну.

У разі відсутності членів сім`ї, зазначених у частині першій цієї статті, або у разі не звернення ними за виплатою вказаної суми в установлений частиною другою цієї статті строк сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв`язку з його смертю, входить до складу спадщини.

Вищевказана норма закону кореспондується зі статтею 91 Закону України "1 Іро пенсійне забезпечення" №1788-ХІІ від 05.11.1991, згідно якої суми пенсії, що належали пенсіонерові і залишилися недоодержаними у зв`язку з його смертю, передаються членам його сім`ї, а в разі їх відсутності - входять до складу спадщини.

Зазначені суми виплачуються, якщо звернення за ними надійшли не пізніше 6 місяців після смерті пенсіонера.

Пунктом 2.26 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», затвердженого Постановою Правління Пенсійного фонду України № 22-1 від 25.11.2005 (далі - Порядок № 22-1) визначено, що для виплати недоотриманої пенсії у зв`язку зі смертю пенсіонера до органу, що призначає пенсію, в якому перебував па обліку померлий пенсіонер, надається свідоцтво про смерть, документи, які підтверджують родинні стосунки, документ, що посвідчує особу заявника.

Члени сім`ї надають паспорт або інші документи, які підтверджують проживання з пенсіонером на день його смерті.

Для виплати недоотриманої пенсії, яка ввійшла до складу спадщини, у зв`язку з відсутністю членів сім`ї або в разі не звернення ними за виплатою вказаної суми протягом шести місяців з дня відкриття спадщини до органу, що призначає пенсію, в якому перебував па обліку померлий пенсіонер, надається документ, що посвідчує особу заявника, свідоцтво про смерть, свідоцтво про право на спадщину.

Аналіз зазначених правових норм дає підстави дійти висновку про те, що право на отримання коштів належить членам сім`ї спадкодавця, якщо відповідні кошти підлягали виплаті самому спадкодавцеві, але за життя він їх не отримав незалежно від причин.

Згідно зі статтею 1227 Цивільного кодексу України суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомоги у зв`язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодувань у зв`язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім`ї, а у разі їх відсутності - входять до складу спадщини. У разі незвернення члена сім`ї, який має право на отримання суми соціальної виплати, що належала спадкодавцю і залишилася недоотриманою у зв`язку з його смертю протягом шести місяців з дня відкриття спадщини, така сума входить до складу спадщини.

В даному випадку спір виник через не отримання пенсії, що за життя належала матері позивача - померлій ОСОБА_2 , що призвело до включення її до складу спадкового майна після смерті ОСОБА_2 .

Статтею 1216 ЦК України передбачено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до статті 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно статті 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Позивач набула право власності на успадковане майно у вигляді недоотриманої пенсії в розмірі 82508,77 гри., як спадкоємець за законом, що підтверджується свідоцтвом про право власності на спадщину за законом від 17.01.2020р.

Для отримання недоодержаної пенсії представником позивача було надано органу управління вказане свідоцтво про право на спадщину за законом.

Отже, відповідач після отримання від позивача зазначеного вище свідоцтва про право на спадщину за законом, повинен був здійснити виплату позивачу успадкованої недоодержаної пенсії, яка залишилась після смерті матері позивача, в розмірі 82508,77 гри.

Для виплати недоотриманої пенсії, яка ввійшла до складу спадщини, до органу, що призначає пенсію, в якому перебував на обліку померлий пенсіонер, надається документ, що посвідчує особу заявника, свідоцтво про смерть, свідоцтво про право на спадщину.

В жодній із наведених правових норм не зазначено, що для виплати позивачу недоотриманої суми пенсії, яка залишилась після померлої матері, необхідно надати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Згідно з частиною 2 статті 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише па підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Крім того, безпідставним є посилання відповідача в оскаржуваному рішенні на постанову Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб» адже вона не регулює питання виплати недоотриманої пенсії у зв`язку зі смертю пенсіонера.

З аналізу вище наведених норм убачається, що для отримання позивачем виплати недоотриманої пенсії у зв`язку зі смертю пенсіонера, довідка про взяття її на облік як внутрішньо переміщеної особи не є необхідною.

Отже, недоотримана пенсія увійшла до складу спадщини та повинна бути виплачена у відповідності до Порядку № 22-1, який не вимагає для отримання разового доручення на виплату недоодержаної пенсії додання копії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, яка звертається за вказаними виплатами.

З урахуванням викладеного, посилання відповідача надання недійсність копії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, як на підставу для відмови у здійсненні виплат недоодержаної пенсії, є необгрунтованими.

Аналіз наведених норм дає можливість дійти висновку про те, що грошові кошти у сумі 82508,77 гри., що знаходяться у відповідача, є спадковим майном, належним позивачці на праві власності у повному обсязі.

Окрім того, Конституцією України (ст. 41) та ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, до якої Україна приєдналася відповідно до Закону № 475/97-ВР від 17.07.97 «Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, Першого протоколу та протоколів № 2, 4, 7 та 11 до Конвенції», закріплено принцип непорушності права приватної власності, який означає право особи на безперешкодне користування своїм майном та закріплює право власника володіти, користуватися і розпоряджатися належним йому майном, на власний розсуд учиняти щодо свого майна будь-які угоди, відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Таким чином, відповідачем безпідставно не виплачено кошти у сумі 82508,77 гри., які належать позивачці на праві власності на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом від 17.01.2020 року.

Статтею 13 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод встановлено право на ефективний засіб юридичного захисту та передбачено, що кожен, чиї права та свободи, визнані в цій Конвенції, було порушено, має право на ефективний засіб юридичного захисту в національному органі, навіть якщо таке порушення було вчинене особами, які здійснювали свої офіційні повноваження.

В рішенні ЄСПЛ від 15 листопада 1996 року у справі «Чахал проти Об`єднаного Королівства» (Chahal v. the United Kingdom, (22414/93) [1996] ECUR. 54) Європейський суд з прав людини зазначив, що згадана норма (ст. 13 Конвенції) гарантує на національному рівні ефективні правові засоби для здійснення прав і свобод, що передбачаються Конвенцією, незалежно від того, яким чином вони виражені в правовій системі тієї чи іншої країни.

Крім того, Суд вказав на те, що за деяких обставин вимоги ст. 13 Конвенції можуть забезпечуватися всією сукупністю засобів, що передбачаються національним правом.

В рішенні ЄСПЛ «Афанасьев проти України» від 5 квітня 2005 року (№ 38722/02, п.75) зазначено, що засіб захисту, що вимагається згаданою статтею (ст. 13 Конвенції) повинен бути «ефективним» як у законі, так і на практиці, зокрема, у тому сенсі, щоб його використання не було ускладнене діями або недоглядом органів влади відповідної держави.

Отже, у спірних правовідносинах відповідач незаконно перешкоджає реалізації прав позивача як спадкоємця на отримання всього належного позивачу спадкового майна.

За наведених обставин, враховуючи, що у інший спосіб, крім як за рішенням суду, ОСОБА_1 , як спадкоємець за законом, не може реалізувати своє право на прийняття спадщини, тому з метою захисту спадкових прав позивача, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню та з відповідача необхідно стягнути недоотриману пенсію, яка належала померлій ОСОБА_2 сумі 82 508,77 грн.

У зв`язку із задоволенням позову, згідно з вимогами ст.141 ЦПК України, з відповідача на користь позивача належить стягнути 908 грн. судового збору.

На підставі ст.ст. 328, 392, 1217, 1220-1223, 1266, 1268 ЦК України, керуючись ст.ст. 12, 13, 19, 48, 81, 89, 252, 253, 263, 264, 265, 268, 315 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 , представник позивача - адвокат Пузій Олексій Вікторович до Волноваського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області про стягнення недоотриманих спадкодавцем грошових коштів, задовольнити.

Стягнути з Волноваського об`єднаного Управління Пенсійного фонду України Донецької області, яке розташоване за адресою: Донецька обл., м. Волноваха, вул. Обручева, буд. 17, код ЄДРПОУ 42169496 на користь ОСОБА_1 , РНОКПП - НОМЕР_2 , недоотриману пенсію у сумі 82 508,77 грн., у зв`язку зі смертю ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , набуті в порядку спадкування за законом згідно Свідоцтва про право на спадщину за законом від 17.01.2020 року.

Стягнути з Державного бюджету України у Держказначействі у Волноваському районі Донецької області на користь ОСОБА_1 понесені судові витрати в сумі 908 грн. сплаченого судового збору шляхом безспірного списання вказаної суми з рахунку суб`єкта владних повноважень - Волноваського об`єднаного Управління Пенсійного фонду України Донецької області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Донецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Суддя Є.І.Мохов

Джерело: ЄДРСР 97289034
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку