open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 211/2941/21

Провадження № 1-кд/211/4/21

У Х В А Л А

іменем України

31 травня 2021 року Довгинцівський районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

за участі секретаря ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

представника заявника ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кривий Ріг Дніпропетровської області клопотання Міністерства юстиції України про приведення вироку суду Російської Федерації у відповідність із законодавством України відносно:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уроженця м. Кривого Рогу Дніпропетровської області Україна, мешканця АДРЕСА_1 , громадянина України, засудженого вироком Октябрського районного суду м. Липецька Російської Федерації від 15.07.2019 року, з урахуванням апеляційної ухвали Липецького обласного суду апеляційної інстанції від 24.10.2019 року, за ч.2 ст.210, ч. 3 ст. 30 , п. "а, г", ч. 4 ст. 228.1 ККРФ із застосуванням ст. 69 ч. 3 КК РФ до 12 років позбавлення волі, з відбуванням покарання у колонії суворого режиму,-

В С Т А Н О В И В:

До Довгинцівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області надійшло клопотання Міністерства юстиції України про приведення вироку Октябрського районного суду м. Липецька Російської Федерації від 15.07.2019 року, з урахуванням апеляційної ухвали Липецького обласного суду апеляційної інстанції від 24.10.2019 року, за ч.2 ст.210, ч. 3 ст. 30 , п. "а, г", ч. 4 ст. 228.1 ККРФ із застосуванням ст. 69 ч. 3 КК РФ до 12 років позбавлення волі, з відбуванням покарання у колонії суворого режиму, відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у відповідність із законодавством України. Міністерство юстиції України відповідно до вимог ст.ст. 606-610 КПК Українита ст.ст. 9-11 Конвенції про передачу засуджених осіб 1983 року, просить визначити норми (статті, частини статей) КК України, якими передбачена відповідальність за кримінальне правопорушення, у вчиненні якого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 визнано винним вироком Октябрського районного суду м. Липецька Російської Федерації від 15.07.2019 року, з урахуванням апеляційної ухвали Липецького обласного суду апеляційної інстанції від 24.10.2019 року, визначити строк позбавлення волі, що підлягає відбуванню засудженою на підставі цього вироку, визначити початок строку відбування покарання.

В судовому засіданні прокурор клопотання Міністерства юстиції України про приведення вироку суду Російської Федерації відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у відповідність із законодавством України підтримав, вважає, необхідним кваліфікувати дії засудженого відповідно до ст. 255 та ч. 3 ст.15, ч. 2 ст. 307 КК України.

Представник Міністерства юстиції України в судовому засіданні наполягав на задоволенні клопотання.

Заслухавши думку прокурора, представника Міністерства юстиції України, дослідивши клопотання та матеріали, додані до клопотання, суд вважає за необхідне привести вирок Російської Федерації відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у відповідність із законодавством України, виходячи з такого.

Розглядаючи клопотання про приведення вироку суду Російської Федерації, суд виходить із положеньКонституції України,глави 46 КПК України, якими регламентовано визнання та виконання вироків судів іноземних держав та передача засуджених осіб, Конвенції про передачу засуджених осіб 1983 року, та нормКримінального кодексу України.

Пунктом b) частини першої статті 9 Конвенції про передачу засуджених осіб від 21.03.1983 (далі - Конвенція) визначено, що компетентні власті органи держави виконання вироку визнають вирок з використанням судової або адміністративної процедури своєї держави і таким чином замінюють міру покарання, призначену в державі винесення вироку, мірою покарання, передбаченою законодавством держави виконання вироку за такий самий злочин, згідно з положеннями статті 11.

Пунктами а), с), d) частини першої статті 11 Конвенції встановлено, що замінюючи вирок, компетентний орган: повинен врахувати зроблені щодо фактів висновки, які ясно викладені або припускаються в рішенні, ухваленому державою винесення вироку; повинен зарахувати у строк покарання весь період, впродовж якого засуджена особа була позбавлена волі; і не повинен посилювати кримінальне покарання засудженої особи і не повинен вважати обов`язковими жодні мінімальні строки позбавлення волі, які законодавство держави виконання вироку може передбачати за вчинення злочину або злочинів.

Крім того, умови передачі засуджених осіб і їх прийняття для відбування покарання визначені уст. 606 КПК України, а порядок розгляду судом питання про приведення вироку суду іноземної держави у відповідність із законодавством України регламентований положеннямист. 610 КПК України, відповідно до яких під час розгляду клопотання Міністерства юстиції України суд визначає статті (частини статей) закону України про кримінальну відповідальність, якими передбачена відповідальність за кримінальне правопорушення, вчинене засудженим громадянином України, і строк позбавлення волі, визначений на підставі вироку суду іноземної держави. При призначені строку покарання у виді позбавлення волі, що підлягає відбуванню на підставі вироку суду іноземної держави, суд дотримується тривалості призначеного таким вироком покарання, крім випадків, визначених у ч. 4ст. 610 КПК України.

Згідно з вироком Октябрського районного суду м. Липецька Російської Федерації від 15.07.2019 року, з урахуванням апеляційної ухвали Липецького обласного суду апеляційної інстанції від 24.10.2019 року, громадянин України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , засуджений за ч. 2 ст. 210, ч. 3 ст. 30 , п. "а, г", ч. 4 ст. 228.1 ККРФ із застосуванням ст. 69 ч. 3 КК РФ до 12 років позбавлення волі, з відбуванням покарання у колонії суворого режиму, з штрафом 100000 рублів. Строк покарання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 визначено рахувати з 16 липня 2019 року. Вирок набрав законної сили 24.10.2019 року.

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 відбуває покарання у ФКУ «Виправна колонія №4 УФСВП Росії по Тульській області». Кінець строку відбуття покарання - 25.07.2029 року. Штраф зобов`язався виконати самостійно.

Згідно із ч.1ст. 610 КПК Україниклопотання Міністерства юстиції України про приведення вироку суду іноземної держави у відповідність із законодавством України розглядає суд першої інстанції за останнім відомим місцем проживання засудженої особи в Україні або за місцем знаходження Міністерства юстиції.

Останнє відоме місце проживання засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в Україні - АДРЕСА_1 , що підтверджується копією паспорту та довідками.

Дане клопотання Міністерством юстиції України було направлено на розгляд до Довгинцівського районного суду Дніпропетровської області відповідно до останнього відомого місця проживання засудженої.

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є громадянином України та документований паспортом громадянина України серії НОМЕР_1 , виданого Довгинцівським РВ ГУ МВС України в Дніпропетровській області 11.12.2014 року та підтверджується інформацією ГУ ДМС України в Дніпропетровській області .

Враховуючи, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є громадянином України, вирок суду Російської Федерації, яким він засуджений, набрав законної сили, надано заяву про передачу засудженого в Україну для подальшого відбування покарання, згоду, кримінальне правопорушення, внаслідок вчинення якого було ухвалено вирок, є злочином згідно із законодавством України, суд вважає за необхідне приведення вироку у відповідність із законодавством України.

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 засуджений за вчинення злочину, передбаченого ч.2 ст.210, ст. 228.1 ч. 4 п. "а,г", ст. 30 ч. 3 ККРФ та на підставі ч. 3 ст. 69 УК РФ, його дії кваліфіковано як незаконний збут наркотичних засобів, за попередньою змовою, організованою групою, у великому розмірі, при цьому кримінальне правопорушення не було доведено до кінця з причин, що не залежать від особи яка вчинила кримінальне правопорушення та участь у злочинній організації.

Кримінальним кодексомУкраїнивизначені статті, якими передбачена відповідальність за кримінальне правопорушення, у вчиненні яких ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 визнано винним.

Відповідальність за кримінальне правопорушення, вчинене засудженим громадянином України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на момент вчинення кримінального правопорушення визначалась ч. 3 ст.15, ч. 2 ст.307, ст. 255 КК України та на підставі ч. 1 ст. 70 КК України.

При визначенні строку позбавлення волі суд виходить з такого.

За вчинення кримінального правопорушення за ч. 3 ст.15, ч. 2 ст.307 КК Українибуло передбачено покарання у виді позбавленням волі на строк від 6 до 10 років. За вчинення кримінального правопорушення за ст.255 КК Українибуло передбачено покарання у виді позбавленням волі на строк від 5 до 12 років.

Відповідно до п. 2 ч. 4ст.610 КПК Українипри визначенні строку покарання у виді позбавлення волі, що підлягає відбуванню на підставі вироку суду іноземної держави, суд дотримується тривалості призначеного таким вироком покарання, крім таких випадків: якщо строк покарання, призначений вироком суду іноземної держави, є меншим, ніж мінімальний строк, передбачений санкцією статтіКримінального кодексу Україниза відповідне кримінальне правопорушення, суд дотримується строку, визначеного вироком суду іноземної держави.

Приводячи вирок у відповідність до законодавства України суд вважає, що вчинене ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на території РФ діяння визнається злочином і на території України. Призначене йому покарання за вчинений злочин за вироком суду іноземної держави відповідає покаранню, яке може бути призначене ч. 3 ст.15, ч. 2 ст.307, 255КК України та на підставі ч. 1 ст. 70 КК України

У відповідності до а с) ст. 11 Конвенції, на підставістатті 72 КК України, строк відбування покарання слід рахувати з часу затримання.

З урахуванням викладеного, суд вважає клопотання Міністерства юстиції України обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 9,12 Конвенції Про передачу засуджених осіб, ст.ст. 602-610 КПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання Міністерства юстиції України про приведення вироку суду Російської Федерації відносно ОСОБА_5 у відповідність із законодавством України - задовольнити.

Привести вирок Октябрського районного суду м. Липецька Російської Федерації від 15.07.2019 року, з урахуванням апеляційної ухвали Липецького обласного суду апеляційної інстанції від 24.10.2019 року, згідно якого громадянин України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , засуджений за ч. 2 ст. 210, ч. 3 ст. 30 , п. "а, г", ч. 4 ст. 228.1 ККРФ, з врахуванням положеньст. ч. 3 ст. 69 УК РФ до 12 років позбавлення волі, у відповідність із законодавством України та вважати ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , засудженим:

- за ч.3 ст.15, ч. 2 ст. 307 КК України до 9 років 6 місяців позбавлення волі;

- за ст. 255 КК України до 6 років позбавлення волі;

та на підставі ч. 1 ст. 70 КК України, шляхом часткового складання призначених покарань, призначити ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 остаточне покарання до 12 років позбавлення волі.

Початок строку відбування покарання рахувати з 16.07.2019 року.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду через Довгинцівський районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області протягом семи діб органом, що подав клопотання, особою, щодо якої вирішено питання про приведення вироку суду іноземної держави у відповідність із законодавством України, та прокурором.

Суддя: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 97278950
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку