open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 766/279/21

н/п 2/766/7982/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.05.2021 року Херсонський міський суд Херсонської області в складі:

головуючої судді Войцеховської Я.В.

при секретарі Кобець А.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Херсоні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Херсонрегіонгаз" про визнання дій протиправними, про скасування боргу,

ВСТАНОВИВ:

Позивач в січні 2021 року звернувся до суду з зазначеним позовом, в якому просить визнати протиправними дії ТОВ "Херсонрегіонгаз" щодо нарахування йому заборгованості за об`єми природного газу за адресою АДРЕСА_1 з кінцевими показникам лічильника 13431 м.куб. у розмірі 40 562,53грн. та скасувати заборгованість.

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що в вересні 2020 року він отримав інформацію про стан розрахунків споживача за послуги газопостачанням по квартирі яка належить йому на праві власності. Йому стало відомо, що ТОВ "Херсонрегіонгаз" нарахувало

заборгованість за об`єми природного газу станом на 23.09.2020 року в розмірі

40 562, 53грн. З зазначеною сумою заборгованості він не згоден , оскільки він сплатив всю суму згідно показників свого лічильника. В зв`язку з чим звернувся зі скаргою до відповідача про перерахування суми боргу, яка залишилася без реагування. Так , йому не відомо чи зараховані його платежі і чому відповідач виставив йому заборгованість по сплаченим платежам. Він змушений звернутися з даним позовом до суду.

Ухвалою Херсонського міського суду від 12.01.2021 року відкрито провадження у справі в порядку загального позовного провадження, призначено підготовче судове засідання.

22.02.2021р. на адресу суду надійшов відзив на позовну заяву в якому представник відповідача просить відмовити в задоволенні позовних вимог. В обґрунтування своєї позиції зазначає, що АТ «Херсонгаз» здійснює облік та визначає обсяг спожитого природного газу, надає інформацію через Інформаційну платформу Оператора ГТС до ТОВ «Херсонрегіонгаз», а ТОВ «Херсонрегіонгаз» на підставі отриманої інформації здійснює нарахування оплати за спожитий природний газ. На підставі показань лічильника по особовому рахунку № НОМЕР_1 Оператором ГРМ було проведено відповідне коригування згідно оплат позивача. Станом на 23.09.2020р. на робочі показники 13431 м.куб. заборгованість складала 39 253,97грн. 13.10.2020 року позивачем проведено оплату на загальну суму 4069,67грн., що не заперечується відповідачем. Копію акту від 23.09.2020р. з робочими показниками лічильника 13431 м.куб. позивачем власноруч підписано.

24.03.2021р. на адресу суду надійшло доповнення до відзиву. З 01.07.2015 на виконання вимог ст.16 Закону України від 08.07.2010 № 2467-VI "Про засади функціонування ринку природного газу" ПАТ "Херсонгаз" проведено відокремлення функцій розподілу та постачання природного газу, тобто функції розподілу на території Херсонської області здійснює газорозподільне підприємство ПАТ "Херсонгаз" (на сьогодні АТ "Херсонгаз"), а функції постачання - ТОВ "Херсонрегіонгаз".ТОВ "Херсонрегіонгаз" з 01.07.2015 провадить розрахунки за спожитий природний газ споживачами виключно на підставі даних об`ємів газу у відповідності з чинним законодавством наданих АТ "Херсонгаз" (Оператором ГРМ), яке в свою чергу несе відповідальність за облік використаних споживачем об`ємів/обсягів природного газу. Споживач, який за умовами договору розподілу природного газу розраховується за лічильником газу, зобов`язаний щомісяця станом на 01 число місяця знімати фактичні показання лічильника газу та протягом п`яти діб (до 05 числа включно), надавати їх Оператору ГРМ (AT "Херсонгаз"), а не ТОВ "Херсонрегіонгаз"(постачальнику) у спосіб, визначений договором розподілу природного газу ТОВ "Херсонрегіонгаз" ніяким чином не впливає на визначення об`єму/обсягу спожитого природного газу побутовим споживачем, оскільки обсяги мають визначатися між споживачем та Оператором ГРМ, Товариство лише зазначає ціну на природний газ відповідно до постанов Кабінету Міністрів України та визначає вартість (грошовий еквівалент) об`єму/обсягу спожитого природного газу та виставляє до сплати споживачу.

Ухвалою суду від 21.04.2021р. закрито підготовче провадження у справі, призначено справу до судового розгляду по суті.

Позивач та його представник в судове засідання не з`явилися. Від представника надійшла заява про розгляд справи без його участі та участі позивача за наявними в справі доказами.

Представник відповідача в судове засідання не з`явилася, через канцелярію суду надала заяву про розгляд справи за відсутності представника, за наявними в справі доказами з урахуванням відзиву та доповнень до нього, просила відмовити в задоволенні позовних вимог.

Відповідно до ч. 2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши подані сторонами документи, з`ясувавши фактичні обставини, оцінивши наявні у справі докази у їх сукупності, суд прийшов до наступного висновку.

Судом встановлено, що відповідач є споживачем послуг природного газу за адресою: АДРЕСА_1 на його ім`я відкритий особовий рахунок № НОМЕР_1 . Позивач підключений до газорозподільної системи Акціонерного товариства «Херсонгаз».

До позовної заяви додано копію акту № 009245 від 23.09.2020р. з робочими показниками лічильника 13431 м.куб. , який підписаний позивачем.

Відносини між газопостачальними, газорозподільними підприємствами та побутовими споживачами регулюються нормами загального та спеціального законодавства, зокрема, Правилами постачання природного газу, затвердженими постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 2496 від 30.09.2015 (надалі - Правила), Типовим договором постачання природного газу, затвердженим постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 2500 від 30.09.2015 (далі - Типовий договір) та Кодексом газорозподільних систем, затвердженим постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 2494 від 30.09.2015 (надалі-Кодекс ГРМ) та Правилами надання населенню послуг з газопостачання, затверджених 09.12.1999 Постановою КМУ № 2246, які були чинні до 16.07.2016 (надалі - Правила 2246).

На виконання вимог статті 16 Закону України від 08 липня 2010 року № 2467-VІ «Про засади функціонування ринку природного газу», який втратив чинність 01 жовтня 2015 року, АТ «Херсонгаз», яке є правонаступником ВАТ «Херсонгаз», проведено відокремлення функцій розподілу і постачання природного газу, згідно з яким функції розподілу на території Херсонської області здійснює газорозподільне підприємство АТ «Херсонгаз», а функції постачання газу здійснює ТОВ «Херсонрегіонгаз».

01 жовтня 2015 року набрав чинності Закон України «Про ринок природного газу».

У статті 39 вказаного Закону визначено, що оператор газорозподільної системи не може проводити діяльність з видобутку, транспортування або постачання природного газу.

Постановою НКРЕКП від 18 червня 2015 року № 1762 ліцензію на право провадження господарської діяльності з постачання природного газу, газу (метану) вугільних родовищ, видану ПАТ «Херсонгаз», було анульовано.

Постановою НКРЕКП від 29 червня 2015 року № 846 ПАТ «Херсонгаз» було надано ліцензію на право провадження господарської діяльності з розподілу природного газу в межах території міста Херсон і Херсонської області, де знаходиться газорозподільна система, що перебуває у власності, господарському віданні, користуванні чи експлуатації вказаного товариства.

Постановою Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2015 року № 758 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов`язків на суб`єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу (відносини у перехідний період)» постачальником природного газу визначено ТОВ «Херсонрегіонгаз».

Вказане свідчить, що з 01 липня 2015 року АТ «Херсонгаз» не здійснює функцію постачальника природного газу, а ця послуга фактично надається ТОВ «Херсонрегіонгаз».

ТОВ "Херсонрегіонгаз", як постачальник, забезпечує споживачів ресурсом природного газу, надає споживачам виключно послуги з постачання природного газу, а інші послуги, зокрема, ведення обліку використаних обсягів газу, підключення та відключення споживачів, своєчасне технічне обслуговування газопроводів, газових приладів і пристроїв, лічильників газу та технічні види робіт з підключення, обмеження, локалізації і ліквідації аварійних ситуацій тощо, на території Херсонської області здійснює Оператор ГРМ ( АТ "Херсонгаз").

ТОВ "Херсонрегіонгаз" з 01.07.2015 провадить розрахунки за спожитий природний газ споживачами виключно на підставі даних об`ємів газу у відповідності з чинним законодавством наданих АТ "Херсонгаз" (Оператором ГРМ), яке в свою чергу несе відповідальність за облік використаних споживачем об`ємів/обсягів природного газу.

Послуги з газопостачання позивачу надавались ТОВ "Херсонрегіонгаз" на підставі Типового договору, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 2500 від 30.09.2015 та Правил постачання природного газу, затвердженими постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 2496 від 30.09.2015

Відповідно до п.13 розділу III Правил розрахунки за послуги з газопостачання можуть провадитися на підставі даних про об`єм (обсяг) газу Оператора ГРМ, визначений споживачем та Оператором ГРМ за підсумками місяця або за плановою величиною середньомісячного споживання в опалювальний та міжопалювальний період, яка визначається в договорі на розподіл природного газу

За договором постачання природного газу постачальник зобов`язаний поставити побутовому споживачу природний газ у необхідних для нього об`ємах (обсягах), а побутовий споживач зобов`язаний своєчасно оплачувати постачальнику вартість природного газу у розмірі, строки та порядку, що визначені Типовим договором та не несе відповідальності за облік використаних споживачем об`ємів/обсягів природного газу.

Відповідно до п 4 глави 4 розділу IX Кодексу ГРМ побутовий споживач, який за умовами договору розподілу природного газу розраховується за лічильником газу, зобов`язаний щомісяця станом на 01 число місяця знімати фактичні показання лічильника газу та протягом п`яти діб (до 05 числа включно), надавати їх Оператору ГРМ (AT "Херсонгаз"), а не ТОВ "Херсонрегіонгаз"( постачальнику) у спосіб, визначений договором розподілу природного газу .

У разі неотримання оператором газорозподільної системи до 06 числа місяця, що настає за розрахунковим, показань лічильника газу та за умови, що лічильник газу не оснащений засобами дистанційної передачі даних, фактичний об`єм розподілу та споживання природного газу по об`єкту споживача за розрахунковий період визначається оператором газорозподільної системи на рівні планового місячного об`єму споживання на відповідний період, що розраховується, виходячи з групи споживання побутового споживача, з урахуванням вимог цього Кодексу.

Позивач не виконував свій обов`язок щомісячного повідомлення показань свого газового лічильника, а тому споживання природного газу оператором газорозподільної системи визначалось на рівні планового місячного об`єму споживання на відповідний період, що розраховується, виходячи з групи споживання побутового споживача.

Визначення АТ «Херсонгаз» об`єму спожитого природного газу за прогнозованими показниками, за умови відсутності фактичних показників лічильників газу відповідають вимогам Інструкції щодо механізму обрахування підприємствами з газопостачання та газифікації обсягів надходження та реалізації природного газу споживачам, затвердженої наказом НАК «Нафтогаз України» від 23 липня 2009 року № 245.

Зазначене узгоджується з правовою позицією, що міститься у постанові Верховного Суду від 03.02.2020 р. в справі № 661/4385/18 та постанові Верховного Суду від 29.11.2018 р. в справі № 200/22233/15-ц

13.10.2020р. позивачем здійснена оплата на загальну суму 4 069,67грн., що не оборюється відповідачем.

26.10.2020 року відповідачем надано позивачу відповідь на його скаргу від 22.10.2020р. в якій зазначено про корегування Оператором ГРМ за особовим рахунком № НОМЕР_1 згідно здійснених оплат Станом на 23.09.2020р. на робочі показники 13431 м.куб. заборгованість складає 39 253,97грн без урахування приведення використаного з 01.07.2015р. до 01.01.2019р. обсягу природного газу до стандартних умов. Для детального ознайомлення надано розрахунковий лист з вказаними нарахуваннями згідно діючих тарифів та оплат.

Таким чином суд не приймає до уваги доводи позивача про залишення без реагування його скарги.

Дані про об`єм (обсяг) розподіленого споживачу природного газу за розрахунковий період Оператор ГРМ зазначає в особистому кабінеті споживача на сайті Оператора ГРМ.

Визначені відповідно до договору розподілу природного газу об`єми та обсяги розподілу та споживання природного газу є обов`язковими для їх використання у взаємовідносинах між побутовим споживачем та його постачальником.

Розбіжності у частині визначення об`єму та/або обсягу розподіленого та спожитого природного газу врегульовуються між споживачем та Оператором ГРМ відповідно до договору розподілу природного газу, а у разі недосягнення згоди - в судовому порядку. До вирішення цього питання величина об`єму та обсягу розподіленого та спожитого природного газу встановлюється відповідно до даних Оператора ГРМ (AT "Херсонгаз").

До позовної заяви не долучено жодного звернення позивача до Оператора ГРМ ( AT "Херсонгаз") з заявою щодо узгодження об`єми та обсяги розподіленого та спожитого природного газу між ним та AT "Херсонгаз". Також відсутні акти звіряння показників, обсягів природного газу фактично використаних позивачем, не долучено жодного доказу и звернення до Оператора ГРМ щодо врегулювання розбіжностей в частині визначення об`єму та/або обсягу розподіленого та спожитого природного газу.

Отже, за змістом наведених норм постачання ОСОБА_1 , як побутовому споживачу, природного газу здійснюється за обов`язковою участю оператора ГРМ, на якого законом покладено обов`язок вести облік об`єму (обсягу) споживання природного газу споживачем відповідно до умов договору розподілу природного газу.

Судом встановлено, що у спірних правовідносинах статус оператора ГРМ має Акціонерне товариство «Херсонгаз», до газорозподільної системи якого підключений позивач.

Саме АТ «Херсонгаз» як оператор ГРМ веде облік та визначає об`єм спожитого позивачем природного газу (п.4.4 Типового договору постачання природного газу побутовим споживачам,п.п.5.1-5.3 Типового договору розподілу природного газу), в тому числі із застосуванням коефіцієнту приведення природного газу до стандартних умов,і доводить ці показники до постачальника ТОВ "Херсонрегіонгаз", який у свою чергу лише обраховує вартість зазначених оператором ГРМ спожитих позивачем об`ємів газу згідно встановлених НКРЕКП тарифів для населення.

Проведення розрахунків побутових споживачів з постачальником за спожитий природний газ згідно р. III Правил постачання, глави 4 розділу IX Кодексу газорозподільних систем, здійснюються у наступному порядку:

Оператор ГРМ - АТ «Херсонгаз» визначає об`єм спожитого природного газу та передає інформацію про обєм та обсяг розподіленого споживачу (спожитого ним) природного газу за відповідний період до Оператора ГТС з метою її використання суб`єктами ринку природного газу, у тому числі постачальником споживача -ТОВ "Херсонрегіонгаз" (абз.З п. 5 глави 4 розділу IX Кодексу).

ТОВ "Херсонрегіонгаз", отримавши інформацію про об`єми (обсяги) спожитого побутовим споживачем природного газу за відповідний календарний місять,проводить лише розрахунок його вартості. ТОВ "Херсонрегіонгаз", не отримує дані про щодо обсягів споживання природного газу побутовими споживачами безпосередньо від побутових споживачів, а отримує їх лише опосередковано від АТ «Херсонгаз».

З огляду на вищезазначене ТОВ "Херсонрегіонгаз" ніяким чином не впливає на визначення об`єму/обсягу спожитого природного газу побутовим споживачем, оскільки обсяги мають визначатися між споживачем та Оператором ГРМ, Товариство лише зазначає ціну на природний газ відповідно до постанов Кабінету Міністрів України та визначає вартість (грошовий еквівалент) об`єму/обсягу спожитого природного газу та виставляє до сплати споживачу.

Згідно із ч.1 ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до змісту ст.ст.11,15 ЦК України цивільні права і обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства

Таким чином з урахуванням вищевикладеного, суд дійшов висновку, що позовні вимоги до ТОВ "Херсонрегіонгаз" є безпідставними, доводи позивача не підтверджені судовим розглядом належними та допустимими доказами, а тому у задоволенні позовних вимог слід відмовити.

Керуючись ст.ст.4,5,13,76-81, 263-265, 354 ЦПК України суд,-

ВИРІШИВ:

В задоволенні позовної заяви ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Херсонрегіонгаз" про визнання дій протиправними, про скасування боргу - відмовити.

Рішення може бути оскаржено до Херсонського апеляційного суду через Херсонський міський суд Херсонської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня проголошення рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя Я.В.Войцеховська

Повний текст рішення складено 27.05.2021р.

Джерело: ЄДРСР 97272428
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку