open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 404/3815/21

Номер провадження 1-кс/404/1321/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 травня 2021 року Слідчий суддя Кіровського районного суду міста Кіровограда ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , з участю слідчого ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Кіровського районного суду міста Кіровограда клопотання слідчого СВ Кропивницького РУП ГУ Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором Кропивницької окружної прокуратури ОСОБА_5 , про надання дозволу на проведення обшуку по матеріалам кримінального провадження 12021121010001161, з попередньою кваліфікацією за ч. 3 ст. 190 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий, за погодженням з прокурором, звернувся до слідчого судді Кіровського районного суду міста Кіровограда з клопотанням, про надання дозволу на проведення обшуку транспортного засобу марки Volkswagen Touareg, реєстраційний номер НОМЕР_1 , сірого кольору, VIN: НОМЕР_2 , з метою відшукання та вилучення речових доказів на підтвердження можливого заволодіння шляхом обману грошовими коштами потерпілого ОСОБА_6 .

Слідчий підтримав доводи заявленого клопотання. Зазначає, що тільки результати обшуку забезпечать припинення можливого злочину, належну процесуальну фіксацію доказів у кримінальному провадженні, сприятимуть встановленню кола осіб причетних до кримінального правопорушення.

Відповідно до ч. 1 статті 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

На підтвердження заявлених вимог, слідчий долучив копію протоколу допиту потерпілого ОСОБА_7 , який пояснив, що він разом з братом інвестує гроші в криптовалюту на інформаційній електронній платформі «Binance». Протягом року він у ОСОБА_8 неодноразово обмінював віртуальну крипто валюту на грошові кошти. Під час такої співпраці ОСОБА_9 запропонував, а потерпілий погодився придбати за 90 тисяч доларів готівкою Жиглова, аккаунт електронного гаманця біржі криптовалют «Coinlist» зареєстрованого за ОСОБА_9

14.04.2021 року, за місцем проживання ОСОБА_9 вони обговорили умови угоди в квартирі АДРЕСА_1 . 15.04.2021 року ОСОБА_7 разом із своїм братом та ОСОБА_10 в квартирі АДРЕСА_2 , ОСОБА_11 отримав за проданий ним аккаунт готівкові грошові кошти в сумі 89 000 доларів США. Обмін коштами здійснювався безпосередньо в автомобілі Volkswagen Touareg, сірого кольору, яким постійно користується ОСОБА_9 . Покупцем був потерпілий. Після передачі всієї суми, ОСОБА_9 передав потерпілому всі паролі доступу до аккаунту. Сторони угоди перевірили коди доступу а потерпілий переконався в покупці аккаунту та можливості користуватись придбаним аккаунтом. Проте 19.05.2021 року, о 22 годині 33 хвилини на електронну пошту потерпілого надійшло повідомлення, що ОСОБА_12 здійснив повторну авторизацію проданого ним аккаунту, внаслідок чого змінив пароль доступу. З цього часу потерпілий втратив доступ до придбаного у Жиглова аккаунту, тобто шляхом обману заволодів чужими коштами. (а.к.12)

Допитаний в якості свідка ОСОБА_13 (брат потерпілого) надав тотожні покази (а.к.10).

Свідок ОСОБА_14 пояснив, що з дитинства знає братів ОСОБА_15 був присутнім для забезпечення безпеки під час угод обміну валют, перевезення готівки. Востаннє його запросили 15.04.2021 року в квартиру АДРЕСА_2 , де він був свідком угоди між ОСОБА_9 та ОСОБА_16 . Умовою угоди була купівля аккаунту ОСОБА_8 на біржі криптовалют за грошові кошти в сумі 89 000 доларів США, покупцем виступав ОСОБА_17 . Під час даних подій він був свідком того, як ОСОБА_17 передав ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , грошові кошти в готівковій формі у сумі 89 000 доларів США, а ОСОБА_18 в свою чергу передав ОСОБА_19 всі паролі доступу до аккаунту та інше. ОСОБА_20 з ОСОБА_19 перевіривши всі дані та впевнилися в покупці аккаунту. Зустріч пройшла вдало для всіх учасників, після чого всі розійшлись.

Покази свідків та потерпілого документально підтверджуються змістом протоколу впізнання за фотознімками, за результатами якого ОСОБА_7 впізнав ОСОБА_9 , як особу, якій він передав 89 тисяч доларів за придбання аккаунту ОСОБА_9 .

Протоколом огляду предмету від 27 травня 2021 року, за результатами якого на інтернет сторінці всесвітньої біржі крипто валют «Коінліст» наявний розділ «Умови» з текстом на англійській мові.

Оглянутим в судовому засіданні перекладом на українську мову тексту умов реєстрації та ідентифікації власника аккаунту на інтернет сторінці всесвітньої біржі крипто валют «Коінліст», відповідно до якого в четвертому та десятому пунктах згаданих умов передбачено, що реєстрацію та зміну паролю доступу може бути проведена правообладателем за умов виконання сукупності дій: направити копію паспорту первинного власника аккаунту; відправити фотознімок обличчя первинного власника аккаунту; використовувати заздалегідь визначений номер телефону стільникового зв`язку.

Запроваджені технічні вимоги для повторної авторизації аккаунту переконливо свідчать, що такі дії міг вчинити тільки попередній власник аккаунту, тобто ОСОБА_9 .

Обґрунтованість висловлених доводів підтверджується фактичною поведінкою фігуранта, який після отримання нових кодів доступу та здійснення повторної авторизації аккаунту, перестав відповідати на дзвінки потерпілого.

Таким чином, заслуговують на перевірку підтверджені доводи слідчого що володільцем заявленого до обшуку транспортного засобу Volkswagen Touareg, реєстраційний номер НОМЕР_1 , є фігурант цього кримінального провадження, - ОСОБА_9 . Крім того, зміст показів свідків та потерпілого свідчать про обмін електронної валюти на готівку в салоні авто, тому в автомобілі може знаходитись обладнання, комп`ютерна техніка, за допомогою яких ймовірно могли бути вчиненні шахрайські дії, пов`язані із зміною паролю від проданого аккаунту. За таких умов, існує потреба дати дозвіл на проведення обшуку транспортного засобу Volkswagen Touareg, р.н. НОМЕР_1 , сірого кольору.

Згідно з п. 5 ч. 2 ст. 235 КПК України, слідчий підтвердив належність нерухомого майна, в якому поставлено за мету провести обшук.

Так, відповідно до інформації з Реєстраційної картки транспортного засобу автомобіль марки Volkswagen Touareg, р.н. НОМЕР_1 , сірого кольору, на праві власності належить ТОВ «ЛК «РЕНТ КАР», яким фактично користується (орендує) ОСОБА_9 (а.к.14).

Відповідно до п. 1 ч. 1-2 ст.91 КПК України, подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення) підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

Обов`язок доказування обставин, передбачених ст. 91 цього Кодексу, покладається на слідчого, прокурора (ч.1 ст. 92 КПК України).

Сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих дій (ч. 2 ст. 93 КПК України).

Завданням цього провадження, є виявлення та фіксація відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, захист встановленої системи етичних норм, правил поведінки, що склалися у суспільстві на основі традиційних духовних і культурних цінностей, можливість припинити злочинні дії.

Означений перелік завдань має пріоритет і перевагу перед тимчасовим обмеженням особи у недоторканості її житла чи іншого володіння.

Слідчий довів наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування і можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи, та переконав, що саме обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, а також дієвим заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Предмети, вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження. Вилучені речі та документи, які не входять до переліку, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку та не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном ( ч.7 ст. 236 КПК України ). Разом з цим, інформація, зміст кореспонденції, яка міститься в мобільних телефонах може бути вилучена тільки в порядку ч.3 ст. 261 КПК України.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст.206, 234-235, 309, 369-372, 376 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку (один раз) транспортного засобу Volkswagen Touareg, р.н. НОМЕР_1 , сірого кольору, VIN: НОМЕР_2 , власником якого є ТОВ «ЛК «РЕНТ КАР» та фактичним володільцем ОСОБА_9 , з метою відшукання та вилучення:

мобільних терміналів, телефонів, планшетів, ноутбуків, комп`ютерів, блокнотів, записників, флеш-накопичувачів, готівкових грошових коштів в сумі 89 000 доларів США.

Роз`яснити, що право на огляд і виїмку змісту кореспонденції з мобільних терміналів, телефонів, планшетів, ноутбуків, комп`ютерів, - тобто втручання у приватне життя, здійснюється за правилами ч. 3 ст. 261 Кримінального процесуального Кодексу України.

Строк дії даної ухвали встановити по 28 червня 2021 року включно.

Ухвала не оскаржується в апеляційному порядку.

Суддя Кіровського

районного суду

м.Кіровограда ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 97269606
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку