open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Провадження №3/760/4489/21

у справі №760/9444/21

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 травня 2021 року суддя Солом`янський районний суд м. Києва Шереметьєва Л.А., при секретарі Фареник А.О., за участю представника Київської митниці Державної митної служби України Короля Л.І.,розглянувши матеріали, які надійшли від Київської митниці Державної митної служби України про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 ( ОСОБА_1 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце народження: Україна, АР Крим, м. Ялта, місце проживання: АДРЕСА_1 , місце роботи: пенсіонер по інвалідності ІІ групи (по-батькові, місце проживання - зі слів пасажира), паспорт НОМЕР_1 , виданий 29.07.2020 року, орган, що видав: 5115, запис 19620903-01652, за порушення митних правил,передбачене ст. 471 МК України, суд

В С Т А Н О В И В :

Відносно ОСОБА_1 Київською митницею Державної митної служби України складено протокол про порушення митних правил за ст.471 МК України.

За змістом протоколу 17 березня 2021 року о 16 годині 30 хвилин під час проходження митного контролю в зоні митного контролю залу «Приліт» терміналу «D» ДП МА «Бориспіль» ОСОБА_1 , який прилетів до України з Єгипту, м. Шарм-ель-Шейх, рейсом № 5210, літаком авіакомпанії "МАУ", своїми діями обрав канал, позначений символами зеленого кольору - «зелений коридор», тим самим, відповідно до ч. 5 ст. 366 МК України, заявив про те, що переміщувані ним через митний кордон України товари не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони та обмеження щодо ввезення на митну територію України, тобто своїми діями засвідчив факти, що мають юридичне значення. «Зелений коридор» призначений для декларування шляхом вчинення дій громадянами, які переміщують через митний кордон України товари в обсягах, що не підлягають оподаткуванню митними платежами та не підпадають під встановлені законодавством заборони або обмеження щодо ввезення на митну територію України або вивезення за межі цієї території і не підлягають письмовому декларуванню.

Перетин пасажиром «зеленої лінії», згідно наказу Міністерства фінансів України № 671 від 03 серпня 2018 року «Про затвердження Порядку виконання митних формальностей на повітряному транспорті», яка позначає початок «зеленого коридору», вказує, що для проходження митного контролю нею обрано «зелений коридор», і декларування здійснюється шляхом вчинення дій. Громадянин самостійно обирає відповідний канал («зелений коридор» або «червоний коридор») для проходження митного контролю.

Під час проведення вибіркового митного контролю багажу на каналі «зелений коридор» залу „Приліт" терміналу „D" ДПМА "Бориспіль", після перетину ОСОБА_1 «зеленої лінії» було проведено усне опитування вказаного громадянина щодо наявності в його багажі товарів (предметів), переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством України.

Під час проведення огляду багажу ОСОБА_1 було виявлено тютюнові вироби: сигарети з фільтром AMERICAN LEGEND у кількості - десять блоків по 10 пачок у кожному (100 пачок) та шість пачок тютюну для кальяну MAZAYA по 250 грамів у кожній пачці.

Виявлені товари знаходилися у поліетиленовому пакеті, який пассажир тримав у руках (ручна поклажа). Зазначені тютюнові вироби переміщувались без ознак приховування.

З загальної кількості тютюнових виробів пасажиру було пропущено 1 блок сигарет з фільтром AMERICAN LEGEND (десять пачок по 20 штук у кожній пачці).

За протоколом про порушення митних правил вилучено 9 блоків сигарет з фільтром AMERICAN LEGEND (90 пачок по 20 штук у кожній пачці) та шість пачок тютюну для кальяну MAZAYA по 250 грамів у кожній пачці.

На момент проходження митного контролю ОСОБА_1 митну декларацію не заповнював, з приводу декларування переміщуваних ним товарів до інспекторів митниці не звертався.

Товари, ввезення яких здійснив ОСОБА_1 , відносяться до категорії товарів, на які встановлено обмеження щодо переміщення через митний кордон України відповідно до ст.ст. 376, 378 Митного Кодексу України.

Безпосередні предмети правопорушення вилучено на підставі ст. 511 МК України, знаходяться на зберіганні на складі митниці.

Представник Київської митниці Державної митної служби України у судовому засіданні підтримав протокол та просив притягнути ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за ст. 471 МК України, посилаючись на те, що матеріали адміністративної справи містять достатньо доказів порушення митних правил з боку останнього.

В судове засідання особа, яка притягується до адміністративної відповідальності -ОСОБА_1 не з`явився, будучи належним чином повідомленим про дату та час судового засідання. Заперечення проти викладеного в протоколі про порушення митних правил не подавав та викладених у ньому обставин не спростовував.

З урахуванням вимог ст. 526 МК України суд вважає можливим розглянути справу у відсутності особи, яка притягується до адміністративної відповідальності.

Заслухавши представника митного органу, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку про порушення ОСОБА_1 митних правил, передбачених ст. 471 МК України, та притягненням його до адміністративної відповідальності, виходячи з наступного.

Відповідно до п. 1 ч. 2, 3 ст 376 МК України громадяни, які досягли 18-річного віку, можуть ввозити алкогольні напої та тютюнові вироби на митну територію України в ручній поклажі або супроводжуваному багажі без сплати митних платежів та без письмового декларування у таких кількостях із розрахунку на одну особу: 200 сигарет або 50 сигар чи 250 грамів тютюну, або ці вироби в наборі загальною вагою,що не перевищує 250 грамів.

Алкогольні напої та тютюнові вироби незалежно від їх кількості не звільняються від оподаткування митними платежами, якщо особа, яка ввозить їх на митну територію України, була відсутня в Україні менш ніж 24 години.

Згідно з ст. 230 МК України на борту транспортного засобу, що здійснює міжнародний рейс і прибуває на митну територію України або відбуває з неї, дозволяється ввозити та вивозити для споживання особами, які перебувають на його борту, алкогольні напої і тютюнові вироби з розрахунку споживання однією особою на добу за нормами, що встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Судом встановлено, що 17 березня 2021 року о 16 годині 30 хвилин під час проходження митного контролю в зоні митного контролю залу «Приліт» терміналу «D» ДП МА «Бориспіль» ОСОБА_1 , який прилетів до України з Єгипту, м. Шарм-ель-Шейх, рейсом № 5210, літаком авіакомпанії "МАУ", своїми діями обрав канал, позначений символами зеленого кольору - «зелений коридор».

Під час проведення вибіркового митного контролю багажу на каналі «зелений коридор» залу „Приліт" терміналу „D" ДПМА "Бориспіль", після перетину ОСОБА_1 «зеленої лінії», було проведено усне опитування вказаного громадянина щодо наявності в його багажі товарів (предметів), переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством України. Під час проведення огляду багажу ОСОБА_1 було виявлено тютюнові вироби: сигарети з фільтром AMERICAN LEGEND у кількості - десять блоків по 10 пачок у кожному (100 пачок) та шість пачок тютюну для кальяну MAZAYA по 250 грамів у кожній пачці.

Реалізація на території України сигарет без марок акцизного податку України встановленого зразка, наявності передбачених законодавством документів та належного маркування заборонена.

У протоколі опитування в справі про порушення митних правил 0418/10000/21 від 17 березня 2021 року ОСОБА_1 свою вину визнав та зазначив, що сталось ненавмисно, а в зв`язку з незнанням ним законодавства та через стан здоров`я.

Згідно ст. 471 МК України відповідальність настає за порушення встановленого МК України порядку проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю, тобто переміщення через митний кордон України особою, яка формою проходження митного контролю обрала проходження (проїзд) через «зелений коридор», товарів, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством України, або товарів в обсягах, що перевищують неоподатковувану норму переміщення через митний кордон України.

Відповідно до п.4, п.5 ст. 366 Митного кодексу України громадянин самостійно обирає «зелений коридор» або «червоний коридор» для проходження митного контролю.

Обрання «зеленого коридору» вважається заявою громадянина про те, що переміщувані ним через митний кордон України товари не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони та/або обмеження щодо ввезення на митну територію України або вивезення за межі цієї території, та свідчить про факти, що мають юридичне значення.

Перетин пасажиром «зеленої лінії», згідно наказу Міністерства фінансів України № 671 від 03.08.2018 року «Про затвердження Порядку виконання митних формальностей на повітряному транспорті», яка позначає початок «зеленого коридору», вказує, що для проходження митного контролю нею обрано «зелений коридор», і декларування здійснюється шляхом вчинення дій. Громадянин самостійно обирає відповідний канал («зелений коридор» або «червоний коридор») для проходження митного контролю.

Відповідно до ст. 197 МК України у випадках, передбачених законом, на окремі товари встановлюються обмеження щодо їх переміщення через митний кордон України. Пропуск таких товарів через митний кордон України та їх митне оформлення здійснюються органами доходів і зборів на підставі отриманих з використанням засобів інформаційних технологій документів, які підтверджують дотримання зазначених обмежень, виданих державними органами, уповноваженими на здійснення відповідних контрольних функцій, іншими юридичними особами, уповноваженими на їх видачу, якщо подання таких документів органам доходів і зборів передбачено законами України.

Статтями 196, 197 МК України встановлено порядок переміщення через митний кордон України окремих видів товарів, на які встановлені заборони або обмеження.

Статтею 257 МК України визначено, що декларування здійснюється шляхом заявлення за встановленою формою (письмовою, усною, шляхом вчинення дій) точних відомостей про товари, мету їх переміщення через митний кордон України, а також відомостей, необхідних для здійснення їх митного контролю та митного оформлення.

Незаявлення точних відомостей про переміщуванні товари тягне за собою переміщення вказаних товарів через митний кордон України з порушенням норм Митного кодексу України.

Статтею 8 Конституції України в Україні визнається і діє принцип верховенства права.

За диспозицією ст. 471 МК України передбачено порушення встановленого цим Кодексом порядку проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю, тобто переміщення через митний кордон України особою, яка формою проходження митного контролю обрала проходження (проїзд) через «зелений коридор», товарів, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством України, або товарів в обсягах, що перевищують неоподатковувану норму переміщення через митний кордон України.

Оцінюючи матеріали справи у їх сукупності, суд вважає, що в діях ОСОБА_1 наявні ознаки адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 471 МК України, а винуватість останньої повністю підтверджується дослідженими у судовому засідання доказами, зокрема, даними протоколу про порушення митних правил № 0418/10000/21 від 17 березня 2021 року, службовою запискою та іншими матеріалами справи.

З точки зору ст. 245 КпАП України завданням суду при розгляді справ про адміністративне правопорушення є своєчасне, всебічне, повне і об`єктивне з`ясування обставин кожної справи, вирішення її в точній відповідності з законом.

На підставі вищезазначеного, обираючи вид стягнення, суд враховує характер вчиненого правопорушення, а також обставини, за яких було вчинено правопорушення.

З огляду на викладене, вина ОСОБА_1 у порушенні митних правил передбачених ст. 471 Митного Кодексу України, є доведеною, підлягає адміністративній відповідальності в вигляді штрафу в сумі 1 700, 00 гр. та конфіскації безпосередніх предметів порушення митних правил.

Крім того, відповідно до ст. 40-1 КУпАП та Закону України «Про судовий збір» зОСОБА_1 підлягає стягненню судовий збір в розмірі 454, 00 гр.

Керуючись ст. 41 Конституції України, ст. ст. 280, 283, 284 Кодексу України про адміністративні правопорушення, ст. ст. 471, 527-529 Митного кодексу України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Визнати винним ОСОБА_1 ( ОСОБА_1 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце народження: Україна, АР Крим, м. Ялта, місце проживання: АДРЕСА_1 , місце роботи: пенсіонер по інвалідності ІІ групи (по-батькові, місце проживання - зі слів пасажира), паспорт НОМЕР_1 , виданий 29.07.2020 року, орган, що видав: 5115, запис 19620903-01652, у вчиненні правопорушення, передбаченого ст. 471 Митного кодексу України.

Піддати ОСОБА_1 ( ОСОБА_1 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце народження: Україна, АР Крим, м. Ялта, місце проживання: АДРЕСА_1 , місце роботи: пенсіонер по інвалідності ІІ групи (по-батькові, місце проживання - зі слів пасажира), паспорт НОМЕР_1 , виданий 29.07.2020 року, орган, що видав: 5115, запис 19620903-01652, адміністративному стягненню у виді штрафу в розмірі 1 700,00 гривень.

Безпосередні предмети правопорушення, згідно до протоколу про порушення митних правил № 0418/10000/21 від 17 березня 2021 року, а саме: сигарети з фільтром AMERICAN LEGEND, по 20 сигарет у кожній пачці. Країна виробник - Греція - 90 пачок, тютюн для кальяну MAZAYA по 250 грамів у кожній пачці. Країна виробник - Іорданія - 6 пачок -конфіскувати.

Стягнути зОСОБА_1 ( ОСОБА_1 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце народження: Україна, АР Крим, м. Ялта, місце проживання: АДРЕСА_1 , місце роботи: пенсіонер по інвалідності ІІ групи (по-батькові, місце проживання - зі слів пасажира), паспорт НОМЕР_1 , виданий 29.07.2020 року, орган, що видав: 5115, запис 19620903-01652, судовий збір у розмірі 454, 00 гр.

Постанова суду (судді) у справі про порушення митних правил може бути оскаржена особою, стосовно якої вона винесена, представником такої особи, прокурором або митним органом, який здійснював провадження у цій справі до Київського апеляційного суду через Солом`янський районний суд м. Києва протягом десяти днів з дня її проголошення.

Постанова пред`являється до виконання протягом трьох місяців.

Суддя Л.А. Шереметьєва

Джерело: ЄДРСР 97250329
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку