open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 362/2279/21

Провадження № 1-кп/362/513/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 травня 2021 року

Васильківський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

провів у місті Василькові відкрите підготовче судове засідання за клопотанням прокурора про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_3 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянин України, має вищу освіту, працює політичним консультантом, зареєстрований і проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимий (далі ОСОБА_3 ), підозрюваного у вчиненні злочину, передбаченого частиною 2 статті 185 КК України у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 27 травня 2016 року за №12016110140001340.

У судове засідання прибули:

прокурор ОСОБА_4 ;

підозрюваний ОСОБА_3 .

Суд установив:

Кримінальне провадження, в якому складено зазначене дане клопотання, внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 27 травня 2016 року за №12016110140001340.

Так, ОСОБА_3 підозрюється в тому, що 23 лютого 2016 року приблизно о 15:25 він разом із Особою №1, матеріали відносно якої виділені в окреме кримінальне провадження, знаходився у приміщенні кафе «Голівуд», розташованого за адресою: Київська область, м. Васильків, в/м-11, будинок 17-а. У цей час у зв`язку з відсутністю працівників даного закладу у ОСОБА_3 та Особи №1 виник умисел на таємне викрадення чужого майна. Реалізуючи даний умисел, направлений на таємне викрадення чужого майна, переслідуючи корисливий мотив і мету незаконного збагачення за рахунок інших осіб, пересвідчившись, що за їх діями ніхто не спостерігає, Особа № 1, діючи за попередньою домовленістю про вчинення злочину з ОСОБА_3 , перестрибнула через барну стійку в приміщення вищевказаного кафе та взяв полиць одну пляшку джину ТМ «Beefeater» 47 % об`ємом 1л вартістю 377,50 грн. та одну пляшку віскі ТМ «Jemeson Irish Wiskey» 40 % об`ємом 1 л вартістю 593,33 грн., які передала ОСОБА_3 .

У подальшому ОСОБА_3 та Особа1 з місця вчинення злочину зникли та викраденим майном розпорядились на власний розсуд, чим спричинили потерпілому ОСОБА_5 (далі ОСОБА_5 ) матеріального збитку на загальну суму 970,83 грн.

Відповідно до висновку експерта Київського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України № СЕ 19/11-21/16505- ТВ від 15 квітня 2021 року станом на 23 лютого 2016 року ринкова вартість пляшки віскі ТМ «Jemeson» Irish Wiskey 40 % , об`ємом 1 л складає 593, 33 грн.; пляшки джину ТМ «Beefeater» 47 % об`ємом 1л - 377,50 грн.

Дії ОСОБА_3 кваліфіковані за частиною 2 статті 185 КК України, як таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Відповідно до клопотання ОСОБА_3 вперше вчинив нетяжкий злочин, раніше до кримінальної відповідальності не притягувався, матеріальну шкоду потерпілому відшкодував у повному обсязі, по місцю проживання характеризується позитивно, на обліку лікарів нарколога та/або психіатра не перебуває, з моменту вчинення кримінального правопорушення минуло понад п`ять років. Тому, на думку прокурора, вчинення діяння втратило суспільну небезпечність та особа перестала бути суспільно небезпечною.

У судовому засіданні прокурор і підозрюваний підтримали вказане клопотання.

Потерпілий подав до суду заяви, згідно з якими: повідомив, що йому роз`яснено право на звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку зі зміною обстановки, підстави для звільнення від кримінальної відповідальності і право заперечувати проти закриття кримінального провадження з цієї підстави; не заперечує проти звільнення ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності у зв`язку зі зміною обстановки; претензій до підозрюваного ОСОБА_3 не має, матеріальна шкода відшкодована, заявляти цивільний позов не буде; просить провести розгляд клопотання без його участі; просить закрити кримінальне провадження та звільнити ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності.

Суд, заслухавши думку учасників судового провадження, виходить з такого.

Відповідно до статті 48 КК України особу, яка вперше вчинила кримінальний проступок або нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, може бути звільнено від кримінальної відповідальності, якщо буде визнано, що на час кримінального провадження внаслідок зміни обстановки вчинене нею діяння втратило суспільну небезпечність або ця особа перестала бути суспільно небезпечною.

За приписами статті 285 КПК України особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність. Особі, яка підозрюється, обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення та щодо якої передбачена можливість звільнення від кримінальної відповідальності у разі здійснення передбачених законом України про кримінальну відповідальність дій, роз`яснюється право на таке звільнення. Підозрюваному, обвинуваченому, який може бути звільнений від кримінальної відповідальності, повинно бути роз`яснено суть підозри чи обвинувачення, підставу звільнення від кримінальної відповідальності і право заперечувати проти закриття кримінального провадження з цієї підстави. У разі якщо підозрюваний чи обвинувачений, щодо якого передбачене звільнення від кримінальної відповідальності, заперечує проти цього, досудове розслідування та судове провадження проводяться в повному обсязі в загальному порядку.

Згідно з частинами 1-3 статті 286 КПК України звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом. Встановивши на стадії досудового розслідування підстави для звільнення від кримінальної відповідальності та отримавши згоду підозрюваного на таке звільнення, прокурор складає клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності та без проведення досудового розслідування у повному обсязі надсилає його до суду. Перед направленням клопотання до суду прокурор зобов`язаний ознайомити з ним потерпілого та з`ясувати його думку щодо можливості звільнення підозрюваного від кримінальної відповідальності.

Суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність (частина 3 статті 288 КПК України).

Проаналізувавши аргументи клопотання до додані до нього матеріали, суд дійшов висновку про його обґрунтованість, відповідність вимогам закону про кримінальну відповідальність і статтям 285-287 КПК України. Відтак, клопотання належить задовольнити, звільнити підозрюваного від кримінальної відповідальності в порядку статті 48 КК України та закрити кримінальне провадження.

Керуючись статтею 48 КК України, статтями 285-287 КПК України, суд

ухвалив:

1. Задовольнити клопотання прокурора Васильківського відділу Обухівської окружної прокуратури ОСОБА_4 про звільнення від кримінальної відповідальності підозрюваного у зв`язку зі зміною обстановки.

2.Звільнити відкримінальної відповідальності ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , підозрюваного у вчиненні злочину, передбаченого частиною 2 статті 185 Кримінального кодексу України.

3. Закрити кримінальне провадження №12016110140001340, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 27 травня 2016 року щодо ОСОБА_3 за ознаками злочину, передбаченого частиною 2 статті 185 Кримінального кодексу України.

Ухвала набирає законної сили в порядку, визначеному статтею 532 КПК України, та може бути оскаржена протягом семи днів з дня її оголошення до Київського апеляційного суду через Васильківський міськрайонний суд Київської області.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 97214956
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку