open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 638/17431/20

Провадження № 2-о/638/322/20

РІШЕННЯ

Іменем України

23 квітня 2021 року м. Харків

Дзержинський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого судді Шишкіна О.В.,

за участю секретаря Башинської К.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Харкові цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про встановлення факту, що має юридичне значення, -

встановив:

ОСОБА_1 , від імені якої діє представник ОСОБА_4 , звернулася до суду із заявою про встановлення факту останнього місця проживання спадкодавця та встановлення факту місця відкриття спадщини, заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 .

Заяву обґрунтовує тим, що зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 . 29 грудня 1982 року вийшла заміж та своє дівоче прізвище « ОСОБА_5 » змінила на прізвище чоловіка « ОСОБА_6 ».

Батьками заявника було записано: батько на російській мові - « ОСОБА_7 »; мати на російській мові -« ОСОБА_8 ». Хоча в свідоцтві про народження батьком записано було - ОСОБА_9 , але насправді батька заявника звали - ОСОБА_10 . Оскільки на той час був складний період щодо соціальної обстановки по відношенню до осіб єврейської національності, тому в актових записах про народженнях, в свідоцтвах про народження ім`я та по батькові нашого батька зазначено, як « ОСОБА_11 » замість вірного « ОСОБА_12 ».

05 березня 1994 року мої батьки заявниці: ОСОБА_3 , ОСОБА_10 , брат заявниці ОСОБА_2 та його донька ОСОБА_13 , приватизували квартиру АДРЕСА_2 . Дані особи були зареєстровані та проживали у даній квартирі. Але через деякий час батько заявниці вирішив знятись з місця реєстрації за адресою даної квартири та більше за життя він ні де не зареєструвався. Хоча батько і був знятий з місця реєстрації за адресою квартири ІНФОРМАЦІЯ_1 , але фактично він там продовжував проживати разом зі своєю родиною.

Батько заявниці поїхав у гості до сестри до Німеччини. ІНФОРМАЦІЯ_2 у місті Кельн Федеративної Республіки Німеччина, він помер.

Після смерті батька ОСОБА_1 , звернулась до приватного нотаріуса з метою оформлення права на спадщину, що залишилась після смерті батька. Також спадкоємцями першої черги є її мати - ОСОБА_3 та брат - ОСОБА_2 .

До спадкового майна, що залишилось після смерті батька входить: 1/4 частина квартири АДРЕСА_2 та гараж, ГК «Маяк», що знаходиться за адресою: АДРЕСА_3 , гар. 3.

У зв`язку з вищевикладеним встановлення факту останнього місця проживання батька заявниці - ОСОБА_10 , 1937 року народження, за адресою: АДРЕСА_4 , та встановлення факту місця відкриття спадщини, необхідне з метою подальшого звернення до нотаріальних органів з питання оформлення права на спадщину, що залишилась після смерті батька.

Посилаючись на викладені вище обставини ОСОБА_1 просила суд встановити факт останнього місця проживання спадкодавця - ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 у місті Кельн Федеративної Республіки Німеччина, за адресою: АДРЕСА_4 ; встановити факт місця відкриття спадщини щодо майна - ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 у місті Кельн Федеративної Республіки Німеччина, за адресою: АДРЕСА_4 .

Заінтересовані особи правом на подання пояснень щодо заяви не скористалися. ОСОБА_2 та ОСОБА_3 подали до суду заяву, у якій вимоги заяви ОСОБА_1 підтримали, справу просили розглянути за їх відсутністю.

На підставі ч.2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового засідання технічними звукозаписувальними засобами не здійснювалося.

З`ясувавши обставини справи, дослідивши наявні у справі докази та оцінивши їх у сукупності, суд дійшов до висновку, що заява підлягає задоволенню на підставі встановлених фактичних обставин справи та відповідних їм правовідносин.

Відповідно до п.1 ч.1ст. 315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , народилась в місті Харкові ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. ).

Відповідно до свідоцтва про шлюб НОМЕР_1 від 29 грудня 1982 року заявниця змінила дівоче прізвище « ОСОБА_5 » на прізвище чоловіка « ОСОБА_6 », (а.с. ).

Відповідно до свідоцтва про народження ОСОБА_14 серії НОМЕР_2 від 15.02.1962 року, батьками заявниці записано: батько на російській мові - « ОСОБА_7 »; мати на російській мові - « ОСОБА_8 » (а.с. ).

Як вбачається зі змісту заяви та рішення місцевого суду Київського району м. Харкова від 14.01.2003 року (справа № 2-24384/3) рідним батьком ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є ОСОБА_10 (а.с. ).

Відповідно до свідоцтва про право власності на житло від 05 березня 1994 року ОСОБА_3 , ОСОБА_10 , ОСОБА_2 та ОСОБА_13 , приватизували квартиру АДРЕСА_2 (а.с. ).

Згідно з копією паспорта громадянина України серії НОМЕР_3 ОСОБА_10 з 09.01.1971 року був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_4 (а.с.).

Відповідно досвідоцтва просмерть (зофіційним перекладомз німецькоїмови наукраїнську) (реєстраційний № 88263/2020) та Витягом зі запису про смерть номер НОМЕР_4 з офіційним перекладом на державну мову, які були видані Відділом реєстрації актів громадського стану місто Кельн Федеративної Республіки Німеччина, 005.10.2020 року у місті Кельн Федеративної Республіки Німеччина, ОСОБА_10 (а.с.).

У зв`язку з тим, що на момент смерті ОСОБА_10 не мав зареєстрованого у встановленому законом порядку місця проживання, спадкоємці позбавлені можливості звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_10 .

Відповідно до ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи, або оголошення її померлою.

Відповідно до ст. 1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

За загальним правилом, що міститься в ч. 1 ст. 1121 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця, визначене відповідно до ст. 29 ЦК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 29 ІІК України місцем проживання фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово.

Частина 6 статті 29 ЦК України визначає, що фізична особа може мати кілька місць проживання.

Згідно роз`яснень, викладених у п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян, чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення, заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення, встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Відповідно до роз`яснень, викладених у пунктах 2, 23 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» від 30.05.2008 року № 7, якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім`єю, постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, факту прийняття спадщини відповідно до статті 549 ЦК Української РСР 1963 року.

Місцем проживання фізичної особи згідно з частиною першою статті 29 ЦК України є житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово.

Статтями 2, 3 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» передбачено, що реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження.

Місцем проживання є адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком понад шість місяців на рік.

Пунктами 1.13. та 1.14 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України передбачено, що місце відкриття спадщини підтверджується: довідкою житлово-експлуатаційної організації, довідкою правління житлово-будівельного кооперативу про реєстрацію (постійне місце проживання) спадкодавця; записом у будинковій книзі про реєстрацію (постійне місце проживання) спадкодавця, довідкою адресного бюро, довідкою райвійськкомату про те, що спадкодавець до призову на військову службу проживав за відповідною адресою.

Місце відкриття спадщини не може підтверджуватись свідоцтвом про смерть.

У разі відсутності у спадкоємців документів, що підтверджують місце відкриття спадщини, нотаріус роз`яснює спадкоємцям їх право на звернення до суду із заявою про встановлення місця відкриття спадщини. У такому випадку місце відкриття спадщини підтверджується копією рішення суду, що набрало законної сили.

У відповідність до ч. 2 ст. 315ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до п. 1 Постанови Пленуму ВСУ від 31.03.1995р. № 5 «Про судову практику про справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення» в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

Факт проживання ОСОБА_10 за адресою: АДРЕСА_4 , підтверджується наступними, дослідженими у судовому засіданні, доказами:

-копією паспорта громадянина України на ім`я ОСОБА_10 , виданого Московським МВХМУУМВС України в Харківській області 12.03.1998 році (а.с. );

-пенсійним посвідченням № НОМЕР_5 , яке підтверджує, що померлий, отримував належну йому пенсію за віком та перебував на обліку в органах Пенсійного фонду за адресою: АДРЕСА_4 (а.с. );

-посвідченням ветерана праці серії НОМЕР_6 ();

-медичною карткою амбулаторного хворого на ім`я ОСОБА_10 (а.с. );

-декларацією № 0001-ТЕ96-М300, про вибір лікаря, який надає первину медичну допомогу (дата підписання 18.12.2018 року) (а.с. );

-медичною документацією, яка підтверджує отримання медичної допомоги за місцем проживання: клінічний аналіз крові №2 від 07.07.2020 року; аналіз №3 біохімічне дослідження крові від 07.07.2020 року; висновок УЗІ від 13.01.2020 року; копією медичного направленням лікаря-терапевта дільничного ОСОБА_15 № НОМЕР_7 (термін дії з 03.08.2020 по 03.08.2021); висновоок ехокардиоскопії від 05.06.2019 р.; висновком комп`ютерної томографії від 10.01.2020; консультаційним висновком спеціаліста від 17.12.2019 року; висновком ультрозвукової доплерографії магістральних судин шиї від 30.11.2011 року; виписка № 15225; висновк ультразвукового дослідження МПС від 04.06.2020 року.

Враховуючи вищевикладені обставини та письмові докази, судом встановлено, що ОСОБА_10 на час смерті постійно проживав за адресою: АДРЕСА_4 , тобто обставини, викладені заявником у заяві в обґрунтування своїх вимог є достовірними, підтверджені письмовими доказами, сумніву у суду не викликають і вважаються судом доведеними.

Зважаючи на те, що встановлення факту останнього місця проживання спадкодавця за адресою: АДРЕСА_4 , необхідне заявнику для оформлення своїх спадкових прав, та враховуючи те, що суду представлено належні, достатні, допустимі та достовірні докази на їх підтвердження, суд приходить до висновку про необхідність встановлення факту про те, що спадкодавець ОСОБА_10 до дня смерті проживав за адресою: АДРЕСА_4 .

Керуючись ст.315,319,263-265 ЦПК України, суд,-

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про встановлення факту, що має юридичне значення задовольнити.

Встановити факт останнього місця проживання спадкодавця - ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 у місті Кельн Федеративної Республіки Німеччина, за адресою: АДРЕСА_4 .

Встановити факт місця відкриття спадщини щодо майна - ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 у місті Кельн Федеративної Республіки Німеччина, за адресою: АДРЕСА_4 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Харківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в тридцятиденний строк з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст судового рішення складено 05 травня 2021 року.

Суддя О.В. Шишкін

Джерело: ЄДРСР 97182037
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку