open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

"26" травня 2021 р. м. Одеса № 916/1258/21

Господарський суд Одеської області у складі судді Петрова В.С., розглянувши матеріали позовної заяви № 1303/21 Компанії MISTER DRAKE PC (Містер Дрейк ПіСі, Велика Британія) до Державного підприємства Адміністрація морських портів України про витребування майна, -

ВСТАНОВИВ:

Компанія MISTER DRAKE PC (Містер Дрейк ПіСі) звернулась до господарського суду Одеської області з позовною заявою до Державного підприємства Адміністрація морських портів України про витребування судна Delfi (ІМО 8866266).

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивач вказує, що Компанія MISTER DRAKE PC (Містер Дрейк ПіСі) є власником судна Delfi (ІМО 8866266), з яким 22.11.2019 р. сталася аварійна подія, в результаті якої судно потрапило на мілину в акваторії морського порту Одеса неподалік узбережжя Одеси. При цьому позивач зауважує, що з моменту виникнення аварійної події ним було докладено всіх зусиль задля того, щоб підняти вказане судно та шляхом буксирування транспортувати його з акваторії Одеського морського порту, однак, незважаючи на добросовісну та правомірну поведінку позивача, капітаном морського порту Одеса Антоновим О.О. було видано розпорядження № 2 від 07.08.2020 р., яким заборонено позивачу піднімати затонуле судно своїми засобами або засобами обраної ним суднопіднімальної організації та надано дозвіл ДП Адміністрація морських портів України на організацію робіт з негайного підняття та видалення з акваторії морського порту Одеса затонулого в морі майна танкера бункерувальника Delfi. За ствердженнями позивача, після видання вказаного розпорядження № 2 відповідач та його відокремлені підрозділи здійснювали заходи з віддалення судна від пляжу Дельфін та його буксирування до Чорноморської філії ДП АМПУ, яке наразі там перебуває. Водночас, як вказує позивач, він неодноразово звертався до відповідача із заявами про витребування судна, отримання дозволів на доступ до свого судна, однак відповідачем такого доступу так і не було надано, при цьому позивачем не було отримано жодної пропозиції щодо можливості та умов досудового повернення позивачу його судна. Таким чином, позивач в межах строків ст. 126 КТМ України, перебіг яких розпочався 28.11.2020 р., заявляє про належність йому майна, яким є судно Delfi (ІМО 8866266), бажає його повернути у своє володіння шляхом витребування від Державного підприємства Адміністрація морських портів України.

Як було встановлено судом, в порушення ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України в позовній заяві позивачем не зазначено попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи, а також доказів сплати судового збору за поданий позов у встановленому законом розмірі. Також судом встановлено, що заявником до позовної заяви надано копію сертифікату від 27.02.2018 р., акту 1907, правовстановлюючого документу Bill of Sale від 29.06.2018 р., проте дані документи не засвідчено належним чином, оскільки вони не містять нотаріально засвідченого перекладу на українську мову, а також позивачем не надано доказів, що підтверджують правовий статус Компанії MISTER DRAKE PC (Велика Британія) як юридичної особи за законодавством країни, де її створено, на момент звернення до суду. Крім того, судом встановлено, що заявником не додано до матеріалів позовної заяви договору про надання правової допомоги.

З огляду на вказане, ухвалою господарського суду Одеської області від 07.05.2021 р. № 916/1258/21 позовну заяву Компанії MISTER DRAKE PC (Містер Дрейк ПіСі, Велика Британія) залишено без руху, при цьому встановлено 10-денний строк для усунення заявником виявлених судом недоліків при поданні позовної заяви з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Так, копія вказаної ухвали господарського суду Одеської області про залишення позовної заяви без руху від 07.05.2021 р. була надіслана заявнику 07.05.2021 р. на його електронну пошту, зазначену у позовній заяві, а тому вважається врученою 07.05.2021 р. Відтак, з огляду на вказане, суд вважає, що встановлений Компанії MISTER DRAKE PC (Містер Дрейк ПіСі, Велика Британія) десятиденний строк для усунення недоліків позовної заяви від 05.05.2021 р. (вх. № 1303/21) сплинув 17.05.2021 р.

Однак, заявником у встановлений строк не надано доказів усунення виявлених судом недоліків вказаної позовної заяви, про які вказано в ухвалі суду від 07.05.2021 р.

Відповідно до ч.ч. 4, 6, 7 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою. Суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи не пізніше п`яти днів з дня її надходження або з дня закінчення строку на усунення недоліків. Про повернення позовної заяви суд постановляє ухвалу, яку може бути оскаржено.

Враховуючи те, що у встановлений судом строк Компанія MISTER DRAKE PC (Містер Дрейк ПіСі, Велика Британія) не усунула недоліки позову, і цей строк сплинув, суд вважає, що позовна заява Компанії MISTER DRAKE PC (Містер Дрейк ПіСі, Велика Британія) до Державного підприємства Адміністрація морських портів України про витребування майна підлягає поверненню заявнику.

Керуючись ст.ст. 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

У Х В А Л И В :

1.Повернути позовну заяву Компанії MISTER DRAKE PC (Містер Дрейк ПіСі, Велика Британія) до Державного підприємства Адміністрація морських портів України про витребування майна.

2.Направити позивачу додаток: позовна заява від 05.05.2021 р. за вх.№ 1303/21 з додатками на 71 арк.

Ухвала набирає законної сили в порядку ст.235 ГПК України та може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня її постановлення.

Суддя В.С. Петров

Джерело: ЄДРСР 97174207
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку