open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №639/6671/20

Провадження №2/639/381/21

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 травня 2021 року Жовтневий районний суд м. Харкова

в складі: головуючого - судді Баркової Н.В.,

за участю секретаря - Волкової С.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Департамент служб у справах дітей Харківської міської ради, Орган опіки та піклування Роганської селищної ради Харківського району Харківської областіпро позбавлення батьківських прав, встановлення опіки, призначення опікуна, стягнення аліментів на утримання малолітньої дитини, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до відповідача ОСОБА_2 , треті особи Департамент служб у справах дітей Харківської міської ради, Орган опіки та піклування Роганської селищної ради Харківського району Харківської області, в якому просить суд позбавити відповідача батьківських прав по відношенню до його малолітньої дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; встановити опіку над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначити опікуном над нею позивача; стягнути з відповідача аліменти на утримання дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у розмірі 1/4 частини з усіх видів заробітку (доходу) щомісяця, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з дня подачі заяви та до досягнення повноліття дитини.

В обґрунтування позовних вимог позивачем зазначено, що вона є бабусею ОСОБА_3 по лінії батька. Мати онуки - ОСОБА_4 . До грудня 2012 року позивач з сином, його дружиною та онукою мешкала за однією адресою: АДРЕСА_1 . Батьки дитині практично не приділяли уваги - не турбувалася про її стан здоров`я, навчання, виховання. Обидва батьки зловживали алкоголем. Позивач займалася оформленням на навчання у школу онуки, перший клас вона відвідувала у Харківській загальноосвітній школі № 28. Влітку 2013 року позивач вказує, що забрала онуку та виїхала з нею до будинку, що знаходиться у її власності за адресою: АДРЕСА_2 . Позивач перевела онуку до іншої школи, у 2-й клас вона пішла до Роганської гімназії Роганської селищної ради Харківського району Харківської області. З цього часу батьки взагалі перестали брати участь у вихованні своєї доньки та цікавитися її життям. Весь цей час позивач здійснює догляд за онукою, виховує її та забезпечує її потреби. На підтвердження цього позивачем надано Інформацію Роганської гімназії Роганської селищної ради Харківського району Харківської області від 04.09.2020 року № 01-31/181. Згідно копії Акту комісії у складі депутата Роганської селищної ради округу № 59 ОСОБА_5 та двох сусідів, ОСОБА_3 дійсно проживає разом з позивачем за адресою: АДРЕСА_2 . Вказане вище доводить, що протягом багатьох років саме позивач здійснює догляд за онукою, виховує їх та забезпечує усім необхідним, а батьки взагалі не переймається долею своєї дитини, їм байдуже щодо її здоров`я, навчання, виховання та забезпечення. Крім того, позивач зазначає, що ОСОБА_6 та ОСОБА_4 ведуть аморальний спосіб життя, зловживають алкоголем, притягувалися до адміністративної та кримінальної відповідальності.На думку позивача, вони свідомо ухиляються від виконання своїх батьківських обов`язків щодо виховання та розвитку своєї дитини, порушуючи при цьому п.2 с.1 ст.164 СК України, що є підставою для позбавлення батьківських прав.У разі позбавлення батьківських прав щодо ОСОБА_3 , позивач має намір та бажання стати опікуном над онукою.Позивач знаходиться в офіційному шлюбі та мешкає разом з чоловіком - ОСОБА_7 . Чоловік також бере участь у вихованні та матеріальному забезпеченні дівчини. Вони мешкають у будинку, який знаходиться у власності позивача. Дитина зростає в комфортному середовищі, яке сприяє її гармонійному розвитку.Позивач також зазначає, що отримує пенсію за інвалідністю, її чоловік отримує пенсію за інвалідністю та заробітну плату, тобто позивач має стабільний дохід та можливість матеріально утримувати дитину. Між тим позивач вважає за необхідне стягнути з батьків дівчинки аліменти на її утримання, що передбачено законом.

У зв`язку з викладеним, позивач вимушена звернутися до суду з даним позовом.

Ухвалою Жовтневого районного суду м. Харкова від 10.11.2020 року прийнято позов до розгляду та відкрито загальне позовне провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_4 , третя особа: Служба у справах дітей по Новобаварському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради про позбавлення батьківських прав, встановлення опіки, призначення опікуна, стягнення аліментів на утримання малолітньої дитини. Призначено підготовче засідання.

07.12.2020 року ухвалою Жовтневого районного суду м. Харкова у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_4 , третя особа: Служба у справах дітей по Новобаварському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради про позбавлення батьківських прав, встановлення опіки, призначення опікуна, стягнення аліментів на утримання малолітньої дитини, залучено в якості третьої особи - Департамент служб у справах дітей Харківської міської ради (місцезнаходження: м. Харків, вул. Чернишевська, буд. 55), замість Служби у справах дітей по Новобаварському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради. Залучено до участі у даній цивільній справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Орган опіки та піклування Роганської селищної ради Харківського району Харківської області.

Ухвалою Жовтневого районного суду м. Харкова від 27.01.2021 року підготовче провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_4 , треті особи: Департамент служб у справах дітей Харківської міської ради, Орган опіки та піклування Роганської селищної ради Харківського району Харківської області про позбавлення батьківських прав, встановлення опіки, призначення опікуна, стягнення аліментів на утримання малолітньої дитини - закрито. Призначено справу до судового розгляду по суті.

14.05.2021 року ухвалою Жовтневого районного суду м. Харкова провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_4 , треті особи: Департамент служб у справах дітей Харківської міської ради, Орган опіки та піклування Роганської селищної ради Харківського району Харківської області про позбавлення батьківських прав, встановлення опіки, призначення опікуна, стягнення аліментів на утримання малолітньої дитини в частині позовних вимог до відповідача ОСОБА_4 - закрито у зв`язку зі смертю останньої.

В судове засідання учасники справи не з`явились, повідомлені належним чином про дату, час і місце розгляду справи.

Позивач ОСОБА_1 подала до суду письмову заяву, в якій просила проводити розгляд справи за її відсутності та не заперечувала проти заочного розгляду справи.

Належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи згідно вимог ст. 128 ЦПК України відповідач, в судове засідання повторно не з`явився, в порушення ч. 3 ст. 131 ЦПК України про причини неявки суд не повідомив. Матеріали цивільної справи містять заяву від імені ОСОБА_2 , в якій зазначено, що останній позов підтримує, просить вирішити питання в його відсутність, однак суд не має достовірного підтвердження, що вказана заява складена і здана до канцелярії саме відповідачем. У зв`язку з чим ухвалою Жовтневого районного суду м. Харкова від 14.05.2021 року вирішено провести заочний розгляд даної справи.

Представники третіх осіб подали до суду заяви про розгляд справи без їх участі, при винесенні рішення просили врахувати інтереси малолітньої дитини.

Суд, дослідивши письмові докази, приходить до висновку про те, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Судовим розглядом встановлені такі факти та відповідні ним правовідносини.

Як вбачається з матеріалів цивільної справи, відповідно до копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 12.10.1978 року, відповідач ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , про що зроблено відповідний актовий запис №120. Батьками його зазначені ОСОБА_8 та ОСОБА_9 (позивач у справі) (а.с. 7).

ОСОБА_3 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 , про що зроблено відповідний актовий запис №267 та підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого 17.05.2006 року. Батьками дитини зазначені ОСОБА_2 та ОСОБА_4 (а.с. 6).

Згідно з Інформації Роганської гімназії Роганської селищної ради Харківського району Харківської області від 09.10.2015 року за №01-40/ ОСОБА_3 - учениця 4 класу Роганської гімназії Харківської районної ради Харківської області. У 1 класі дівчинка навчалася в Харківській загальноосвітній школі І-ІІІ ст. № 28. У 2013 році вона прибула до Роганської гімназії у 2 клас, де навчається і зараз у 4 класі. За час навчання батьків дитини бачили два рази, але не на батьківських зборах. Зі слів бабусі ОСОБА_1 , батьки знаходяться на заробітках в іншій країні, приїздять рідко. Вихованню та навчанню дитини ніякої уваги не приділяють, матеріально не забезпечують. Спілкуються з дитиною тільки в телефонному режимі. Опікується дитиною її бабуся, ОСОБА_10 , вона займається вихованням, відвідує школу, спілкується з класним керівником, матеріально забезпечує дівчинку, оплачує гуртки, які відвідувала і відвідує ОСОБА_11 на протязі цього часу (а.с.11).

Відповідно до Інформації Роганської гімназії Роганської селищної ради Харківського району Харківської області від 04.09.2020 року за №01-31/181 вбачається, що ОСОБА_3 - учениця 9-Б класу Роганської гімназії Роганської селищної ради Харківського району Харківської області. У 1 класі дівчинка навчалася в Харківській загальноосвітній школі І-ПІ ступенів № 28. У 2013 ропі вона прибула до Роганської гімназії у 2 клас, де навчається і зараз. За час навчання дитини перша вчителька ОСОБА_12 бачила батьків два рази. Класний керівник з 5 по 7 клас ОСОБА_13 та класний керівник 9-Б класу ОСОБА_14 - жодного разу не бачили батьків. Батьки вихованню та навчанню доньки ніякої уваги не приділяють, матеріально не забезпечують, з дитиною не спілкуються, не відвідують батьківські збори. Опікується дитиною бабуся, ОСОБА_1 . Вона займається вихованням, відвідує школу, спілкується з класним керівником, матеріально забезпечує дівчинку, купує канцелярське приладдя, оплачує гуртки, які відвідує ОСОБА_11 (а.с. 12).

Згідно копії Акту комісії у складі депутата Роганської селищної ради округу №59 ОСОБА_5 та двох сусідів, ОСОБА_3 дійсно проживає разом з ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_2 (а.с.13).

Позивачу ОСОБА_1 на підставі Договору дарування квартири від 08.06.2010 року, посвідченого приватним нотаріусом ХМНО Ключніковою В.О. за №2777, належить квартира за адресою: АДРЕСА_2 (а.с.14, 15).

Згідно з довідкою про доходи № НОМЕР_3 ОСОБА_1 перебуває на обліку в Шевченківському об`єднаному управлінні ПФУ м. Харкова в Харківській області і отримує пенсію по інвалідності. Сума пенсії за період з 01.04.2020 року по 30.09.2020 року складає 10 050,00 грн. (а.с.16).

Позивач ОСОБА_1 за станом свого здоров`я може бути опікуном, що підтверджується копією висновку про стан здоров`я заявника КНП «Міська поліклініка №24» Харківської міської ради від 08.09.2020 року (а.с.17).

У свою чергу, відповідно до інформації з КНП «ЦПМД №4 Харківського району» від 04.09.2020 року за №358, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 мешкає за адресою: АДРЕСА_2 . ОСОБА_3 була взята на облік в АЗПСМ смт. Рогань з 2010 року. Дитина щеплена згідно календарю. З 2019 року ОСОБА_3 задекларована у «Міська дитяча поліклініка №»2» Харківської міської ради з лікарем ОСОБА_15 . Висновок про стан здоров`я, фізичний та розумовий розвиток дитини за 2020 рік додається. У весь цей час дитиною опікується бабуся - ОСОБА_1 (а.с.18).

З висновку КНП «ЦПМД №4 Харківського району» від 11.09.2020 року про стан здоров`я, фізичний та розумовий розвиток дитини вбачається, що неповнолітня дитина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за станом свого здоров`я здорова (а.с.19).

Відповідно до довідки про реєстрацію місця проживання особи Департаменту реєстрації Харківської міської ради від 04.08.2020 року, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.20).

Згідно з письмовим висновком Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради від 12.01.2021 року за №468 щодо доцільності позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 відносно їх малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , вбачається, що на території Роганської селищної ради Харківського району Харківської області за адресою: АДРЕСА_2 мешкає громадянка ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , разом з неповнолітньої онукою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . До грудня 2012 року ОСОБА_1 проживала з сином ОСОБА_2 та його дружиною ОСОБА_4 у м. Харкові. Батьки дитині не приділяли уваги - не турбувалися про стан здоров`я, навчання, виховання, не надавали дитині доступ до культурних та інших духовних цінностей, не сприяли засвоєнню нею загальновизначених норм моралі, не проявляли інтерес до внутрішнього світу. Обидва батьки зловживали алкоголем. Влітку 2013 року ОСОБА_1 забрала онуку та виїхала до АДРЕСА_2 . Цього ж року бабуся перевела онуку з Харківської загальноосвітньої школи № 28 до Роганської гімназії Роганської селищної ради Харківського району Харківської області, у 2-й клас. З цього часу батьки взагалі перестали брати участь у вихованні своєї доньки та цікавитися її життям. Згідно довідки начальника Новобаварського ВП ГУ НП в Харківській області, ОСОБА_2 та ОСОБА_4 неодноразово притягувались до кримінальної та адміністративної відповідальності. Згідно інформації Роганської гімназії від 04.09.2020 р № 01-31/181 батьки вихованню та навчанню доньки ніякої уваги не приділяють, матеріально не забезпечують, з дитиною не спілкуються, батьківські збори не відвідують. Опікується дитиною бабуся - ОСОБА_1 . Вона відвідує школу, спілкується з класним керівником, купує канцелярське приладдя, оплачує гуртки, які відвідує ОСОБА_11 . Відповідно інформації КНП ХРР «Центр первинної медичної допомоги» № 4 Харківського району, від 04.09.2020 № 358, ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_1 була взята на облік в АЗПСМ сел. Рогань з 2010 року. З 2019 року ОСОБА_3 задекларована у «Міська дитяча поліклініка №2 Харківської міської ради». Увесь час дитиною опікується бабуся - ОСОБА_1 . 27.11.2020 Службою у справах дітей та сім`ї було здійснено візит у сім`ю ОСОБА_1 та складено акт обстеження житлово-побутових умов. При відвідуванні встановлено, що ОСОБА_16 має окрему кімнату, ліжко, одяг, комп`ютер, телевізор, місце для навчання та відпочинку. Санітарно-гігієнічні норми не порушені. Бабуся приділяє належну увагу онучці. Стосунки між членами сім`ї дружні та довірливі. Вказане вище доводить, що ОСОБА_1 протягом багатьох років доглядає за онукою, виховує та забезпечує всім необхідним, а батьки взагалі не переймаються долею своєї дитини, ведуть аморальний спосіб життя. Отже наведені вище факти свідчать, що відповідачі свідомо ухиляються від виконання своїх батьківських обов`язків щодо виховання та розвитку своєї дитини, порушуючи при цьому п.2 ст.1 ст. 164 СК України, що є підставою для позбавлення батьківських прав. Відтак, Служба у справах дітей та сім`ї виконавчого комітету Роганської селищної ради Харківського району Харківської області, керуючись ст.ст. 19, ст. ст. 150, 164 -166, ст.12 Закону України «Про охорону дитинства» та виходячи з інтересів неповнолітньої ОСОБА_3 , вважає за доцільне позбавити батьківських прав гр. ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та гр. ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 (а.с.51-53).

Між тим, відповідно до наданої на запит суду Харківським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області копії актового запису про смерть №3473 від 23.02.2021 року відповідач ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , померла ІНФОРМАЦІЯ_7 у віці 41 рік.

Разом з тим, згідно з поданням Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради про доцільність призначення ОСОБА_1 піклувальником неповнолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради, як представник органу опіки та піклування, вважає доцільним призначення ОСОБА_1 піклувальником неповнолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 58-60).

Відповідно до ч.1 ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно з ч.1 ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Положеннями ч. 1 ст. 13 ЦПК України визначено, що суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до статті 12 ЦПК України, та згідно з ч.ч. 1, 5 та 6 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасникам справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Статтею 82 ЦПК України передбачені підстави звільнення від доказування.

Стаття 19 СК України передбачає, що при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, виселення дитини, зняття дитини з реєстрації місця проживання, визнання дитини такою, що втратила право користування житловим приміщенням, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Згідно зі ст. 18 Конвенції про права дитини, батьки несуть основну відповідальність за виховання дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування.

Відповідно до п.2 ч.1 ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, зокрема, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини. Згідно з ч.6 ст. 164 СК України рішення суду про позбавлення батьківських прав після набрання ним законної сили суд надсилає органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини.

Статтею 165 СК України передбачено, що право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Пунктом 16 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» від 30.03.2007 року №3 встановлено, що особи можуть бути позбавлені батьківських прав лише щодо дитини, яка не досягла вісімнадцяти років, і тільки з підстав, передбачених ст. 164 СК.

Також у п. 16 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення батьківських прав та поновлення батьківських прав» № 3 від 30 березня 2007 року роз`яснено, що ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Згідно зі ст.180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

В ст. 166 СК України, яка передбачає правові наслідки позбавлення батьківських прав, в частині другій закріплено, що особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини.

Згідно з ч. 3 ст. 181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Відповідно до ч.1 ст. 182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує:

1) стан здоров`я та матеріальне становище дитини;

2) стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів;

3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;

3-1) наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав;

3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;

4) інші обставини, що мають істотне значення.

Згідно з ч.2 ст. 182 СК України розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідно до ч.1-3 ст. 183 СК України частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом. Якщо стягуються аліменти на двох і більше дітей, суд визначає єдину частку від заробітку (доходу) матері, батька на їх утримання, яка буде стягуватися до досягнення найстаршою дитиною повноліття. Якщо після досягнення повноліття найстаршою дитиною ніхто з батьків не звернувся до суду з позовом про визначення розміру аліментів на інших дітей, аліменти стягуються за вирахуванням тієї рівної частки, що припадала на дитину, яка досягла повноліття.

Частиною першою ст.191 СК України передбачено, що аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

Крім того, ч.4 статті 161 ЦПК України передбачено, що може бути видано судовий наказ, якщо заявлено вимогу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - однієї чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину, якщо ця вимога не пов`язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб.

В даному випадку позивач просить суд призначити її опікуном неповнолітньої дитини.

Відповідно до ст. 58 ЦК України опіка встановлюється над малолітніми особами, які позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Згідно зі ст. 243 СК України, опіка, піклування встановлюється на дітьми, які залишились без батьківського піклування. Опіка встановлюється над дитиною, яка не досягла чотирнадцяти років, а піклування - над дитиною у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

Відповідно до ч. 2 ст. 244 СК України при призначенні дитині опікуна або піклувальника органом опіки та піклування враховуються особисті якості особи, її здатність до виховання дитини, ставлення до неї, а також бажання самої дитини.

Згідно з ч. 4 ст. 167 СК України, якщо дитина не може бути передана другому з батьків, переважне право перед іншими особами на передання їм дитини мають, за їхньою заявою, баба та дід, повнолітні брати та сестри, інші родичі дитини, мачуха, вітчим.

Відповідно до ч.ч. 3, 4 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над малолітньою особою, якщо при розгляді справи буде встановлено, що вона позбавлена батьківського піклування, і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування. Суд встановлює піклування над неповнолітньою особою, якщо при розгляді справи буде встановлено, що вона позбавлена батьківського піклування, і призначає піклувальника за поданням органу опіки та піклування.

Законом у ст. 64 ЦК України та ст.ст.244, 212 СК України визначені особи, які не можуть бути опікуном або піклувальником.

Порядок встановлення опіки визначається Правилами опіки та піклування, які затверджені Наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства освіти України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26 травня 1999 року N 34/166/131/88. Пунктом 2.2 Правил встановлено, що опіка (піклування) над неповнолітніми дітьми встановлюється, якщо батьки: померли; невідомі; визнані в судовому порядку безвісно відсутніми або померлими. Опіку (піклування) може бути встановлено і при житті батьків неповнолітніх дітей у випадках, коли батьки: судом позбавлені батьківських прав або прийнято рішення про відібрання дитини і передачу її під опіку незалежно від того, позбавлені вони батьківських прав чи ні, оскільки перебування з ними небезпечне для життя дитини.

Опіка (піклування) встановлюється за місцем проживання особи, яка підлягає опіці (піклуванню), або за місцем проживання опікуна (піклувальника). Рішення про встановлення опіки (піклування) повинно бути прийняте не пізніше як у місячний термін з моменту, коли відповідному органові опіки та піклування стане відомо про потребу встановлення опіки чи піклування (п. 2.4 Правил).

Відповідно до п. 3.1. Правил для безпосереднього здійснення опіки та піклування органами опіки та піклування призначається опікун чи піклувальник. При призначенні опікуна (піклувальника) беруться до уваги його можливості виконувати опікунські обов`язки, стосунки між ним та підопічним. Опікун чи піклувальник призначається лише за його згодою і, як правило, з числа родичів чи близьких підопічному осіб. Переважне право серед кількох осіб, які бажають стати опікунами чи піклувальниками над однією і тією ж дитиною, надається: родичам дитини незалежно від місця їх проживання; особам, у сім`ї яких проживає дитина на час, коли стосовно неї виникли підстави щодо встановлення опіки чи піклування. При цьому за умови досягнення нею відповідного віку (10 років) враховуються побажання самої дитини. Призначеному опікуну або піклувальнику видається посвідчення установленого зразка (додаток 3).

Судом на підставі досліджених в судовому засіданні доказів встановлено, що відповідач ОСОБА_2 ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню доньки - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,не бере участі у її житті, не приділяє увагу розвитку та утриманню дитини, що в сукупності є підставою для позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 батьківських прав по відношенню до його неповнолітньої дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . При цьому відповідач в судове засідання не з`явився, не надав відзиву та відповідних доказів на спростування зазначених в позові і встановлених судом обставин, які свідчать про ухилення відповідача від здійснення обов`язків по вихованню дитини.

Разом з тим, згідно з поданням Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради, як представника органу опіки та піклування, у разі позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 стосовно його неповнолітньої дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , останній вважає доцільним встановлення піклування над неповнолітньою дитиною та призначення позивача ОСОБА_1 піклувальником. За таких обставин при наявності відповідного подання, суд вважає за можливе встановити піклування над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначити піклувальником над нею - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , яка має особистий дохід, вже тривалий час фактично утримує дитину, доводиться їй бабусею та не відноситься до категорії осіб, які відповідно до вимог закону не можуть бути піклувальником. Між тим суд вважає позовні вимоги в цій частині такими, що підлягають частковому задоволенню у зв`язку з віком дитини, яка досягла 14 років і є неповнолітньою, над якою законом передбачено встановлення піклування, а не опіки, і призначення піклувальника, а не опікуна.

Одночасно суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог в частині стягнення з відповідача на користь позивача аліментів на утримання дитини, оскільки дослідженими в судовому засіданні доказами підтверджено відсутність матеріального утримання дитини з боку відповідача. Отже суд вважає необхідним та достатнім для гармонійного розвитку дитини в межах позовних вимог стягнути з відповідача аліменти на користь позивача на утримання неповнолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/4 частки від заробітку (доходу) платника аліментів щомісячно, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з дати подання позову до суду і до досягнення дитиною повноліття.

Європейський суд з прав людини вказав, що пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди давати обґрунтування своїх рішень, але це не може сприйматись як вимога надавати детальну відповідь на кожен аргумент. Межі цього обов`язку можуть бути різними залежно від характеру рішення. Крім того, необхідно брати до уваги, між іншим, різноманітність аргументів, які сторона може представити суду, та відмінності, які існують в державах - учасницях, з огляду на положення законодавства, традиції, юридичні висновки, викладення та формулювання рішень. (Проніна проти України, №63566/00, пр.23, ЄСПЛ, від 18 липня 2006р.).

Задовольняючи позов у повному обсязі, суд вважає за необхідне відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України стягнути на користь держави з відповідача судовий збір у розмірі 2 522,40 грн. (за дві немайнові вимоги та одну майнову вимогу), від сплати якого позивач звільнена при зверненні з позовом на підставі закону.

Згідно з п.1 ч.1 ст. 430 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішення у справах про стягнення аліментів - у межах суми платежу за один місяць.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 1, 2, 4, 5, 12, 13, 56, 76-81, 128, 133, 141, 263-265, 280-282 ЦПК України, ст.ст. 58, 60, 64 ЦК України, ст. ст. 19, 164, 165, 167, 180-183, 191, 243, 244 СК України, п. 16 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення батьківських прав та поновлення батьківських прав» № 3 від 30 березня 2007 року, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Департамент служб у справах дітей Харківської міської ради, Орган опіки та піклування Роганської селищної ради Харківського району Харківської областіпро позбавлення батьківських прав, встановлення опіки, призначення опікуна, стягнення аліментів на утримання малолітньої дитини - задовольнити частково.

Позбавити ОСОБА_2 батьківських прав по відношенню до його неповнолітньої дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Встановити піклування над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначити піклувальником над нею - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 .

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 аліменти на утримання неповнолітньої дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/4 частки від заробітку (доходу) платника аліментів щомісячно, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 21.10.2020 року і до досягнення дитиною повноліття - ІНФОРМАЦІЯ_9 .

В іншій частині в задоволенні позову - відмовити.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави судові витрати, пов`язані з оплатою судового збору у розмірі 2 522 (дві тисячі п`ятсот двадцять дві) гривні 40 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому ЦПК України.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку через Жовтневий районний суд м. Харкова до Харківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не були вручені у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , паспорт серії НОМЕР_4 , виданий Жовтневим РВ ХМУ УМВС України в Харківській області 09.04.2010 року, РНОКПП: НОМЕР_5 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 ;

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , паспорт серії НОМЕР_6 виданий Балаклійським РВ УМВС України в Харківській області 24.12.2002 року, РНОКПП: НОМЕР_7 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ;

Треті особи:

-Департамент служб у справах дітей Харківської міської ради (місцезнаходження:м. Харків, вул. Чернишевська, буд. 55, ЄДРПОУ: 26489104;

-Орган опіки та піклування Роганської селищної ради Харківського району Харківської області, адреса: 62481, Харківська обл., Харківський р-н, смт. Рогань, вул. 1 Травня, буд. 1, ЄДРПОУ:42709349.

Повне рішення складено 26.05.2021 року.

Суддя Н.В. Баркова

Джерело: ЄДРСР 97171450
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку