open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Єдиний унікальний № 408/480/21-ц

Провадження № 2/408/1103/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

смт. Біловодськ 21 травня 2021 року

Біловодський районний суд Луганської області в складі:

головуючого: судді Рукаса М.С.,

за участю:

секретаря Мірошнік Г.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі Біловодського районного суду Луганської області, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до Біловодської селищної ради Старобільського району Луганської області (Луганська область, Старобільський (Біловодський) район, вул. Центральна, б.105) про визнання дійсності договору купівлі продажу земельної ділянки, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом, в якому просить визнати дійсним договір купівлі-продажу земельної ділянки несільськогосподарського призначення, розташованої за адресою: АДРЕСА_2 , кадастровий номер 4420655100:06:005:0075, укладений 24 грудня 2020 року між нею та Біловодською селищною радою Біловодського району Луганської області з 24 грудня 2021 року.

В обґрунтування вимог позивач ОСОБА_1 в позовній заяві вказала, що 24 грудня 2020 року відповідно до положень статті 134 Земельного кодексу України в приміщенні будинку культури в смт. Біловодськ відбулися земельні торги № 68 з продажу права власності на земельну ділянку несільськогосподарського призначення комунальної власності, кадастровий номер 4420655100:06:005:0075, розташованої за адресою: АДРЕСА_2 , за результатами яких її було визначено переможцем.

У відповідності до положень статті 81 Земельного кодексу України 24 грудня 2020 року між нею та Біловодською селищною радою Біловодського району Луганської області укладено договір купівлі-продажу вищезазначеної земельної ділянки.

Частиною 24 статті 137 Земельного кодексу України визначено, що договір купівлі-продажу земельної ділянки між організатором земельних торгів і переможцем торгів укладається безпосередньо в день проведення торгів, а частина 25 статті 137 Земельного кодексу України вимагає обов`язково нотаріального посвідчення такого договору.

Організатор торгів Біловодська селищна рада 24 грудня 2020 року звернувся до приватного нотаріуса Біловодського районного нотаріального округу Доброскокової А.М. за посвідченням договору, проте у зв`язку з формуванням річного звіту та закриттям доступу до реєстру, нотаріус з зазначених підстав усно відмовила та запропонувала повторно надати документи 28 грудня 2020 року.

З цих самих підстав прийняти документи для нотаріального посвідчення даного договору відмовив також державний нотаріус Біловодського нотаріального округу Анохін О.О..

Позивачу повідомили, що 28 грудня 2020 року посадові особи Біловодської селищної ради Біловодського району Луганської області повторно зверталися до приватного нотаріуса Біловодського районного нотаріального округу Доброскокової А.М. та надали всі необхідні документи для вивчення, проте тривалий час не отримали ніякої відповіді.

Лише 18 березня 2021 року приватний нотаріус Біловодського районного нотаріального округу Доброскокова А.М. надала позивачу письмову відмову у вчиненні нотаріальної дії, посилаючись на положення частин 24, 25 статті 137 Земельного кодексу України.

З постанови приватного нотаріуса Доброскокової А.М. вбачається, що підставою для відмови у вчиненні нотаріальної дії є невиконання вимог закону щодо обов`язкового нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу вищезазначеної земельної ділянки у день проведення торгів 24 грудня 2020 року, у зв`язку з чим договір може бути визнано недійсним.

Визначення дійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки необхідно для реалізації позивачем права власності.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася. В заяві поданій до суду просить справу розглянути без її участі, позовні вимоги підтримує та наполягає на їх задоволенні.

Представник Біловодської селищної ради Старобільського району Луганської області в судове засідання не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи за відсутності відповідача, проти вимог позивача не заперечує.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно положень ч.1 ст. Земельного кодексу України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі:

а) придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами;

б) безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності;

в) приватизації земельних ділянок, що були раніше надані їм у користування;

г) прийняття спадщини;

ґ) виділення в натурі (на місцевості) належної їм земельної частки (паю).

Згідно ч.1 ст.137 Земельного кодексу України організатор земельних торгів не пізніше десяти робочих днів після підписання договору про проведення торгів передає, а виконавець земельних торгів приймає документи та матеріали на лот, зазначені участині четвертій статті 136цього Кодексу.

Відповідно до ч.24 ст.137 Земельного кодексу України договір купівлі-продажу, оренди, суперфіцію, емфітевзису земельної ділянки між організатором земельних торгів і переможцем торгів укладається безпосередньо в день проведення торгів, крім випадків, передбачених частиною двадцять дев`ятою цієї статті . У разі придбання переможцем кількох лотів договір укладається окремо на кожний з них.

Відповідно до ч.25 ст.137 Земельного кодексу України укладений договіркупівлі-продажуземельної ділянкинотаріально посвідчується. Для посвідчення договору купівлі-продажу земельної ділянки нотаріусу подається протокол торгів з інформацією про земельну ділянку, відповідальність за достовірність якої покладається на організатора земельних торгів.

Згідно положень ст.218 ЦК України недодержання сторонамиписьмової формиправочину,яка встановленазаконом,не маєнаслідком йогонедійсність,крім випадків,встановлених законом. Запереченняоднією ізсторін фактувчинення правочинуабо оспорюванняокремих йогочастин можедоводитися письмовимидоказами,засобами аудіо-,відеозапису таіншими доказами.Рішення судуне можеґрунтуватися насвідченнях свідків. Якщо правочин, для якого законом встановлена його недійсність у разі недодержання вимоги щодо письмової форми, укладений усно і одна із сторін вчинила дію, а друга сторона підтвердила її вчинення, зокрема шляхом прийняття виконання, такий правочин у разі спору може бути визнаний судом дійсним.

Згідно положень ст.220 ЦК України у разі недодержання сторонами вимоги закону про нотаріальне посвідчення договору такий договір є нікчемним . Якщо сторони домовилися щодо усіх істотних умов договору, що підтверджується письмовими доказами, і відбулося повне або часткове виконання договору, але одна із сторін ухилилася від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним. У цьому разі наступне нотаріальне посвідчення договору не вимагається.

Згідно копії протоколу земельних торгів № 68 з продажу права власності на земельну ділянку несільськогосподарського призначення комунальної власності (Аукціон № 30117, лот № 60662) встановлено, що дата та час проведення торгів 24 грудня 2020 року, 12 година 10 хвилин, місце АДРЕСА_3 (мала актова зала Біловодського районного будинку культури). Організатор торгів: Біловодська селищна рада біловодського району луганської області. Кількість учасників: зареєстровано два учасники. Інформація про об`єкт продажу: № аукціону № 30117, № лота - № 60662, об`єкт продажу: право власності на земельну ділянку несільськогосподарського призначення, площа 0,0009 га, угіддя земельної ділянки: землі під громадською забудовою, кадастровий номер: 4420655100:06:005:0075, місце розташування: АДРЕСА_2 (в межах населеного пункту). Переможцем земельних торгів визнано учасника торгів під порядковим № 1 (реєстраційний № 101), який запропонував найвищу ціну за право власності на земельну ділянку, що становить 2250,00 гривень громадянка України ОСОБА_1 , адреса реєстрації: Луганська область, Біловодський район, с. Нижньобараниківка, реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 (а.с.8-10).

Згідно копії Договору купівлі-продажу земельної ділянки несільськогосподарського призначення від 24 грудня 2020 року встановлено, що Об`єднана територіальна громада в особі Біловодської селищної ради Біловодського району Луганської області в особі селищного голови Мирошника Олега Валентиновича і ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання: Луганська область, Біловодський район, с. Нижньобараниківка, уклали Договір на купівлю-продаж відповідно до якого: Продавець керуючись ст.ст. 125-128, 134-137 Земельного кодексу України, рішення п`ятдесят першої сесії Біловодської селищної ради Біловодського району Луганської області сьомого скликання від 22 жовтня 2020 року № 51/19 «Про затвердження звіту про експертну грошову оцінку земельної ділянки комунальної власності по АДРЕСА_2 , яка підлягає продажу на земельних торгах у формі аукціону (кадастровий номер 4420655100:06:005:00758)» та протоколу земельних торгів від 24 грудня 2020 року № 68 з продажу права власності на земельну ділянку несільськогосподарського призначення комунальної власності (аукціон № 30117, лот № 60662) продав, а Покупець ( ОСОБА_1 ) купив земельну ділянку загальною площею 0,0009 га, згідно плану земельної ділянки, що додається. Місце розташування земельної ділянки: АДРЕСА_2 . Кадастровий номер земельної ділянки: 4420655100:06:005:0075. Цільове призначення земельної ділянки: 03.07 для будівництва та обслуговування будівель торгів. Склад угідь: 0,0009 землі, які використовуються в комерційних цілях. Договір особисто підписаний сторонами угоди: ОСОБА_2 та ОСОБА_1 (а.с.11-13).

На підставі викладеного, з урахуванням тих обставин, що позивачем добросовісно виконано всі вимоги законодавства щодо участі у земельних торгах, а не посвідчення в день проведення торгів у встановленому порядку договору у нотаріуса не залежало від волі позивача, а тому це перешкоди ОСОБА_1 передбачити та запобігти не могла, суд приходить до висновку, що позов ОСОБА_1 до Біловодської селищної ради Старобільського району Луганської області про визнання дійсності договору купівлі продажу земельної ділянки, підлягає задоволенню, а договір купівлі-продажу земельної ділянки несільськогосподарського призначення, розташованої за адресою: АДРЕСА_2 , кадастровий номер 4420655100:06:005:0075 визнанню дійсним.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.10, 11, 60, 212-215 ЦПК України, ст.81, 137, Земельний кодекс України, ст.218, 220 ЦК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги позивача ОСОБА_1 - задовольнити повністю.

Визнати дійсним договір купівлі-продажу земельної ділянки несільськогосподарського призначення, розташованої за адресою: АДРЕСА_2 , кадастровий номер 4420655100:06:005:0075, укладений 24 грудня 2020 року між громадянкою України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженкою с. Нижньобараниківка Біловодського району Луганської області, проживає за адерсою: АДРЕСА_1 , і.н. НОМЕР_1 та Біловодською селищною радою Біловодського району Луганської області з 24 грудня 2021 року.

Договір купівлі-продажу земельної ділянки несільськогосподарського призначення, розташованої за адресою: АДРЕСА_2 , кадастровий номер 4420655100:06:005:0075 не вимагає нотаріального посвідчення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подачі апеляційної скарги.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення, безпосередньо до Луганського апеляційного суду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через Біловодський районний суд Луганської області до Луганського апеляційного суду.

З інформацією щодо тексту судового рішення учасники справи можуть ознайомитися за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua

Головуючий:

суддя М.С. Рукас

Джерело: ЄДРСР 97171153
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку