open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 462/3507/21

УХВАЛА

24 травня 2021 року суддя Залізничного районного суду м. Львова Галайко Н. М., вивчивши позовну заяву ОСОБА_1 до Управління державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради, Першої львівської державної нотаріальної контори, Залізничного відділу Державної виконавчої служби міста Львів Головного територіального управління юстиції у Львівській області про скасування арешту майна,

встановив:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду у порядку цивільного судочинства з позовом до відповідачів із позовом про скасування арешту з майна.

У поданій позовній заяві позивач просить скасувати запис про державну реєстрацію обтяження арешт майна належного йому та зняти арешт накладений постановою державного виконавця ДВС Залізничного районного управління юстиції м. Львова.

Вирішуючи питання про прийняття позовної заяви до розгляду, суд зазначає наступне.

Пленум Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у п. 5 постанови № 5 від 03.06.2016 року «Про судову практику в справах про зняття арешту з майна» вказав, що у разі якщо опис та арешт майна проводився державним виконавцем, скарга сторони виконавчого провадження розглядається в порядку, передбаченому розділом VII ЦПК, а якщо такі дії вчинялися при виконанні вироку суду щодо цивільного позову у кримінальному провадженні, то відповідна скарга підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства відповідно до вимог ст. 181 Кодексу адміністративного судочинства України. Інші особи, які є власниками (володільцями) майна і які вважають, що майно, на яке накладено арешт, належить їм, а не боржникові, можуть звернутися до суду з позовом про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту, що передбачено ст. 60 Закону про виконавче провадження.

Приписами ч. 1 ст.447ЦПК України визначено, що сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду із скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця під час виконання судового рішення, ухваленого відповідно до цього Кодексу, порушено їхні права чи свободи.

Враховуючи наведені вище обставини, слід дійти висновку, що ОСОБА_1 наділений правом звернення до суду зі скаргою на дії, рішення державного виконавця у порядку приписів ст. 447 ЦПК України.

Якщо спірні відносини не врегульовані законом, суд застосовує закон, що регулює подібні за змістом відносини (аналогія закону), а за відсутності такого - суд виходить із загальних засад законодавства (аналогія права) (ч. 9 ст. 10 ЦПК України).

Приписами ст.186ЦПК України визначено перелік підстав відмови у відкритті провадження у справі.

Так, п. 1 ч. 1 ст.186ЦПК України визначено, що суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Оскільки ОСОБА_1 є власником майна на яке накладено арешт та боржником у виконавчому провадженні, правила ст.59Закону України«Про виконавчепровадження» на спірні правовідносини не розповсюджуються.

Даний спір не може бути розглянутий судом за правилами позовного провадження, тому у відкритті провадження необхідно відмовити відповідно до ст. 186 ЦПК України.

При цьому, захист порушених прав боржника ОСОБА_1 можливий шляхом звернення до суду із скаргою на дії державного виконавця у порядку передбаченому ст. 447 ЦПК України.

На підставі викладеного та керуючись статтями 186, 447 ЦПК України, суд -

постановив:

У відкритті провадження в справі за позовом ОСОБА_1 до Управління державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради, Першої львівської державної нотаріальної контори, Залізничного відділу Державної виконавчої служби міста Львів Головного територіального управління юстиції у Львівській області про скасування арешту майна - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцятиднів з дня вручення копії ухвали суду.

Суддя/підпис/ Н. М. Галайко

З оригіналом згідно.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 97169522
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку