open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №672/60/21

Провадження №2/672/140/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 травня 2021 року м.Городок

Городоцький районний суд

Хмельницької області в складі:

головуючої - судді Федорук І.М.

з участю секретаря судового засідання Стебло Л.В.,

позивача, його представника,

представника служби у справах дітей виконавчого комітету

Городоцької міської ради - Маршалок Л.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Городку в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про скасування усиновлення, третя особа - Городоцька міська рада,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 про скасування усиновлення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . В обґрунтування своїх вимог посилався на те, що рішенням Городоцького районного суду від 14.11.2012 йому дозволено усиновити сина відповідачки ОСОБА_3 та змінено прізвище усиновленої дитини. Після розірвання шлюбу з відповідачкою сторони почали проживати окремо, син ОСОБА_3 залишився проживати з матір?ю. Відносини з усиновленим суттєво змінились і дитина почала ігнорувати позивача, не бажає з ним спілкуватися, не підтримує зв`язок, на дзвінки не відповідає. У звязку з цим між ним, позивачем, та ОСОБА_3 склалися стосунки, які роблять неможливим виконання ним своїх обовязків.

В судовому засіданні позивач та його представник позовні вимоги підтримали з підстав, зазначених в позовній заяві.

Відповідачка в судове засідання не з`явилася, подала заяву розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги визнала.

Представник служби у справах дітей виконавчого комітету Городоцької міської ради Маршалок Л.В. в судовому засіданні не заперечила щодо задоволення позову, вважає, що скасування усиновлення дитини відповідає інтересам дитини.

Заслухавши пояснення позивача та його представника, представника служби у справах дітей, показання свідків, дослідивши матеріали справи, оцінивши надані у справі докази в їх сукупності, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

П.3 ч.1, 4 ст.238 Сімейного кодексу України передбачено, що усиновлення може бути скасоване за рішенням суду, якщо між усиновлювачем і дитиною склалися, незалежно від волі усиновлювача, стосунки, які роблять неможливими їхнє спільне проживання і виконання усиновлювачем своїх батьківських обов`язків. Усиновлення скасовується від дня набрання чинності рішенням суду.

Згідно ст.240 цього Кодексу, право на звернення до суду з позовом про скасування усиновлення чи визнання його недійсним мають батьки, усиновлювач, опікун, піклувальник, орган опіки та піклування, прокурор, а також усиновлена дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Судом встановлено, що рішенням Городоцького районного суду Хмельницької області від 14.11.2012 дозволено ОСОБА_3 усиновити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с.Левада Городоцького району Хмельницької області, зобовязано відділ РАЦС Городоцького РУЮ в Хмельницькій області внести зміни в актовий запис № 6 від 19.03.2007 про народження ОСОБА_3 , змінивши його прізвище з " ОСОБА_3 " на « ОСОБА_3 » та записати батьком дитини ОСОБА_3 , виключивши з актового запису відомості про ОСОБА_3 як батька дитини.

Рішенням Городоцького районного суду Хмельницької області від 08.09.2020 шлюб між сторонами розірвано.

Після розірвання шлюбу сторони проживають окремо, ОСОБА_3 залишився проживати з відповідачкою. Відносини між позивачем та сином погіршилися, дитина не бажає спілкуватися з позивачем, ігнорує його, не відповідає на дзвінки.

В судовому засіданні допитані в якості свідків ОСОБА_9 , ОСОБА_10 дали покази про те, що були свідками того як ОСОБА_3 мав намір спілкуватися з сином, проте останній уникнув спілкування.

Таким чином, суд дійшов висновку, що між усиновлювачем і дитиною склалися, незалежно від волі усиновлювача, стосунки, які роблять неможливими їхнє спільне проживання і виконання усиновлювачем своїх батьківських обов`язків.

Враховуючи викладене, визнання відповідачкою позову, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог.

Керуючись ст.ст.89, 206, 263-265, 354 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 задоволити.

Скасувати усиновлення, встановлене рішенням Городоцького районного суду Хмельницької області від 14 листопада 2012 року про усиновлення ОСОБА_1 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення до Хмельницького апеляційного суду безпосередньо або через Городоцький районний суд Хмельницької області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Відомості про учасників справи:

Позивач: ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1 , місце проживання - АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 , паспорт громадянина України НОМЕР_2 , виданий 08.10.2011 Городоцьким РВ УМВС України в Хмельницькій області, місце реєстрації - АДРЕСА_2 .

Третя особа: Городоцька міська рада, код ЄДРПОУ 04060708, місце знаходження - вул.Грушевського, 53 м.Городок Хмельницької області.

Повне судове рішення складено 25.05.2021.

Суддя І.М.Федорук

Джерело: ЄДРСР 97168210
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку