open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 159/1060/21

Провадження № 2/159/518/21

КОВЕЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 травня 2021 року м. Ковель

Ковельський міськрайсуд Волинської обл..

в складі: головуючого - судді Логвинюк І. М.,

при секретарі судових засідань Щесюк Н.Й.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Ковелі Волинської обл. цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Тойкутської сільської ради Ковельського району Волинської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом,

в с т а н о в и в:

Позивач 22.02.21 р. звернувся до суду з вказаним вище позовом, просить визнати за ним право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , яка являлась тіткою його матері - ОСОБА_3 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .. Позовні вимоги обґрунтовано тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , яка проживала за адресою розташування спірного житлового будинку. Остання за життя склала заповіт на його користь щодо усього свого майна. Покликаючись на ч. 1 ст. 1 269 ЦК України, зазначає, що він подав приватному нотаріусу Олєйніковій О.В. заяву про прийняття спадщини після смерті спадкодавиці і було заведено спадкову справу № 13/2021. Інших спадкоємців немає. Він звернувся до нотаріуса з приводу отримання свідоцтва про право на спадщину на спірний будинок, однак, це виявилось неможливим, так як спадкодавиця за життя не оформила свого права власності на спірне майно. Покликаючись на ст. ст. 1 217, 1 223, 1 233, ч. 1 ст. 1 235, ч. ст. 1 296, ч. 1 ст. 1 297, ч. 1 ст. 328, ст. ст. 392, 16, ч. 1 ст. 316 ЦК України, просить позов задовольнити.

За ухвалою судді від 26.02.21 р. відкрито провадження у справі.

Копію вказаної вище ухвали суду та копію позовної заяви з доданими до неї документами відповідачем отримано під розпис 29.03.21 р..

За станом на 26.05.21 р. відзиву на позовну заяву відповідач до суду не подав.

У судове засідання позивач та його представник - адвокат не з`явились, хоча, кожен зокрема, належно повідомлений. Про причини неявки суду не повідомлено, попередньо позивачем та його представником - адвокатом подано до суду заяви про розгляд справи у їх відсутності, у яких зазначено, що позовні вимоги підтримують у повному обсязі та просять позов задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання також не з`явився, хоча відповідач належно повідомлений. Причини неявки свого представника суду не повідомив.

Суд вважає за можливе справу розглянути по суті у відсутності осіб - учасників справи.

Суд, дослідивши письмові докази у справі та проаналізувавши їх у сукупності, приходить висновку про задоволення позову з таких підстав.

Положеннями ч. 1 ст. 13 ЦПК України визначено, що суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

За змістом ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з положеннями ст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

За змістом ч. 4 ст. 82 ЦПК України, обставини, встановлені рішенням суду у цивільній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Із копії паспорта позивача серії НОМЕР_1 слідує, що він є ІНФОРМАЦІЯ_2 ..

Відповідно до копії заповіту від 22.11.11 р., ОСОБА_2 все своє майно заповіла позивачеві як своєму внукові.

Та обставина, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Ковелі Волинської області, стверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , виданого відділом драцс по м. Ковелю реєстраційної служби Ковельського МРУЮ Волинської області.

Відповідно до копій свідоцтва про народження (запис поновлений) ОСОБА_2 серії НОМЕР_3 , виданого райбюро ЗАГС Ковельського району Волинської області 15.02.52 р., її батьками є ОСОБА_4 та ОСОБА_5 .

Відповідно до копій свідоцтва про народження ОСОБА_6 серії НОМЕР_4 , виданого Миронівською сільрадою Чунського району Іркутської області, Росія, вона народилась ІНФОРМАЦІЯ_3 у сел. Єлані Чунського району Іркутської області, її батьками є ОСОБА_7 та ОСОБА_8 .

Як вбачається з копії свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_5 , виданого 29.05.76 р. міськвідділом ЗАГС м. Ковеля Волинської області, 29.05.76 р. було зареєстровано шлюб ОСОБА_9 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженки сел. Єлань Чунського району Іркутської області, і після реєстрації шлюбу дружині було присвоєне прізвище - « ОСОБА_10 ».

Відповідно до копій свідоцтва про народження позивача серії НОМЕР_6 , виданого відділом ЗАГСу Ковельського міськвиконкому Волинської області 26.05.82 р., його батьками є: ОСОБА_9 та ОСОБА_11 .

Однак аналізуючи вказані вище копії свідоцтв про народження ОСОБА_2 , ОСОБА_6 та позивача, суд не знаходить підстав для висновку про те, що позивач є внуком спадкодавиці чи остання є тіткою його матері.

Згідно з копією довідки № 724 від 05.10.20 р., виданої Тойкутською сільрадою Ковельського району Волинської області, за погосподарською книгою с. Лапнів Ковельського району Волинської області за 2012 р. за № 0 612 зазначене господарство ОСОБА_2 по АДРЕСА_1 , а саме: будинок, де остання проживала з 1950 р. по дату смерті - ІНФОРМАЦІЯ_1 .. Крім неї за цією ж адресою проживала її сестра - ОСОБА_12 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5 ..

Відповідно до копії рішення Ковельського міськрайсуду Волинської області від 10.12.20 р. у цивільній справі № 159/5 924/20 провадження № 2/159/1 399/20 за позовом ОСОБА_1 до Тойкутської сільради Ковельського району Волинської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, що набрало законної сили 12.01.21 р., такий позов задоволено повністю.

Згідно з копією Витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі після смерті спадкодавиці ОСОБА_2 щодо майна останньої приватним нотаріусом Олєйніковою О.В. заведена спадкова справа № 13/2021.

З копій матеріалів спадкової справи № 13/2021, що заведена нотаріусом до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 . ОСОБА_2 , слідує, що спадщину прийняв позивач у безспірній її частині у встановленому законом порядку. Інших спадкоємців немає.

Згідно з копією технічного паспорта на спірний житловий будинок за вказаною вище адресою, виготовленого на ім`я позивача 29.01.21 р., мається житловий будинок, 39 р. побудови, самочинного будівництва немає.

За змістом ст. ст. 1 216 - 1 218 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ч. 1 ст. 1 222 ЦК України спадкоємцями за заповтом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Тому суд приходить до висновку, що позивач прийняв спадщину за заповітом у встановленому законом порядку після смерті спадкодавиці.

Ст. 328 ЦК України вказує на те, що право власності набувається на підставах, які не заборонені законом.

Однак так як позивач не має можливості оформити право власності на спадкове майно в нотаріальному (позасудовому) порядку, тому слід позов задовольнити та визнати за позивачем право власності на спірне спадкове нерухоме майно в порядку спадкування.

Керуючись ст. ст. 2, 12, 13, 76, 77, 80 - 82, 89, 141, 209, 223, 263 - 265, п. 9 ст. 1 розд. ХIII «Прикінцеві положення» ЦПК України, на підставі ст. ст. 15, 16, 328, 1 216 - 1 218, 1 222, 1 258, 1 264, 1 269, 1 270 ЦК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , і. н. НОМЕР_7 , паспорт серії НОМЕР_1 , право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Ковелі Волинської області.

Рішення може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повне найменування сторін та інших учасників справи:

позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , і. н. НОМЕР_7 , паспорт серії НОМЕР_1 , прож. за адресою: АДРЕСА_2 ;

представник позивача - адвокат Хомич Анна Володимирівна, адреса: 45008, м. Ковель Волинської області, вул. Драгоманова, 22, к. 7;

відповідач - Тойкутська сільська рада Ковельського району Волинської області, юридична адреса: 45021, с. Тойкут Ковельського району Волинської області, вул. Нова, 9 - А, код ЄДРПОУ 04333968.

Головуючий:І. М. Логвинюк

Джерело: ЄДРСР 97164084
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку