open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 761/5213/21

Провадження № 1-м/761/20/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 березня 2021 року слідчий суддя Шевченківського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , адвоката: ОСОБА_4 , перекладача: ОСОБА_5 , особи в інтересах якої розглядається скарга ОСОБА_6 , розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу адвоката ОСОБА_7 , в інтересах ОСОБА_6 , на постанову начальника Департаменту міжнародно-правового співробітництва Офісу Генерального прокурора ОСОБА_8 від 25 січня 2021 року про видачу (екстрадицію) ОСОБА_6 ( ОСОБА_9 ) ІНФОРМАЦІЯ_1 до Російської Федерації, -

В С Т А Н О В И В :

До Шевченківського районного суду м. Києва надійшла скарга адвоката ОСОБА_7 , в інтересах ОСОБА_6 , в якій адвокат просить скасувати постанову начальника Департаменту міжнародно-правового співробітництва Офісу Генерального прокурора ОСОБА_8 від 25 січня 2021 року про видачу (екстрадицію) ОСОБА_6 ( ОСОБА_9 ) ІНФОРМАЦІЯ_1 до Російської Федерації.

Скаргу мотивовано тим, що те, що 20.11.2020 о 20 год. 20 хв. під час оформлення пасажирів рейсу №FRX458 сполученням «Стамбул-Київ» працівниками Окремого контрольно-пропускного пункту «Київ» Державної прикордонної служби України виявлено та затримано громадянина Російської Федерації ОСОБА_6 ( ОСОБА_9 ), ІНФОРМАЦІЯ_2 , який нібито значиться в міжнародному розшуку з метою арешту та подальшої екстрадиції доРосійської Федераціїдля притягнення до кримінальної відповідальності вчинення злочину, передбаченого ч. 4 ст. 159 КК Російської Федерації (шахрайство).

Ухвалою Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 21.11.2020 відносно ОСОБА_6 застосовано тимчасовий арешт на 40 діб.

Офісом Генерального прокурора отримано запит Генеральної прокуратури Російської Федерації про видачу ОСОБА_6 ( ОСОБА_9 ), ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва від 16.12.2020 до громадянинаРосійської Федерації ОСОБА_6 ( ОСОБА_9 ), ІНФОРМАЦІЯ_2 , застосовано екстрадиційний арешт до 12.02.2021 включно.

25.01.2021 начальником Департаменту міжнародно-правового співробітництва Офісу Генерального прокурора ОСОБА_8 прийнято постанову про видачу (екстрадицію) ОСОБА_6 ( ОСОБА_9 ) ІНФОРМАЦІЯ_1 до Російської Федерації.

Як зазначаєзахисник,начальник департаментуміжнародно-правовогоспівробітництва ОфісуГенерального Прокурора ОСОБА_8 не взявдо увагиту обставину,що ОСОБА_6 подано заявупро визнаннябіженцем 29грудня 2020року,шляхом направленняїї ціннимлистом ізописом вкладенняна адресуЦентрального міжрегіональногоуправління ДМСу м.Києві таКиївській області.Вказану заяву про визнання біженцем ОСОБА_6 отримано Центральним міжрегіональним управлінням ДМС у м. Києві та Київській області З0 грудня 2020 року. Станом на дату подання даної скарги жодне рішення за результатами поданої заяви ОСОБА_6 компетентним органом ще не прийняте.

Крім того, захисник ОСОБА_10 зазначив, що ОСОБА_6 переслідується російськими правоохоронним органами виключно з політичних мотивів та в зв`язку з активною громадською позицією, оскільки ОСОБА_6 був кандидатом в члени Суспільної Палати РФ від опозиційного блоку ОСОБА_11 та є засновником і активним учасником громадського руху «Правда про їжу».

Враховуючи вищезазначене, адвокат вважає, що наявні правові та фактичні підстави для скасування постанови про видачу (екстрадицію) ОСОБА_6 від 25.01.2021.

В судовому засіданні адвокат ОСОБА_4 скаргу підтримала та просила задовольнити зазначивши, що ОСОБА_6 подав заяву до ДМС про визнання його біженцем, у РФ ОСОБА_6 переслідують у зв`язку з політичними обставинами та через його активну громадську позицію.

ОСОБА_6 підтримав позицію свого захисника та просив скасувати оскаржувану постанову.

Прокурор ОСОБА_3 заперечувала щодо задоволення скарги зазначивши, що 20.11.2020 ОСОБА_6 прибув на територію України, у п`ятиденний строк не звертався до ДМС із заявою про надання йому статусу біженця, під час проведення екстрадиційної перевірки не було встановлено, що ОСОБА_6 перебуває в статусі біженця, у зв`язку з чим 25.01.2021 було винесено постанову, яку 27.01.2021 було вручено ОСОБА_6 . Крім того прокурор наголосила, що згідно відповіді з ДМС звернення ОСОБА_6 про надання йому статусу біженця надійшло 29.01.2021, тобто після того як було винесено постанову, у зв`язку з чим підстави для задоволення скарги відсутні.

Вислухавши пояснення учасників процесу, дослідивши доводи скарги та долучені до неї матеріали, додатково долучені сторонами документи, слідчий суддя дійшла наступного висновку.

Так, в судовому засіданні встановлено, 20.11.2020 о 19 годині 25 хвилин під час оформлення пасажирів рейсу №FRX458 сполученням «Стамбул-Київ» працівниками Окремого контрольно-пропускного пункту «Київ» Державної прикордонної служби України виявлено та затримано громадянина Російської Федерації ОСОБА_6 ( ОСОБА_9 ), ІНФОРМАЦІЯ_2 , який значиться в міжнародному розшуку з метою арешту та подальшої екстрадиції доРосійської Федераціїдля притягнення до кримінальної відповідальності вчинення злочину, передбаченого ч. 4 ст. 159 КК Російської Федерації (шахрайство).

Ухвалою Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 21.11.2020 відносно ОСОБА_6 застосовано тимчасовий арешт на 40 діб.

Офісом Генерального прокурора отримано запит Генеральної прокуратури Російської Федерації про видачу ОСОБА_6 ( ОСОБА_9 ), ІНФОРМАЦІЯ_2 ,для притягнення останнього до кримінальної відповідальності за вчинення злочинів, передбачених ч. 4 ст. 159 КК Російської Федерації.

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва від 16.12.2020 до громадянинаРосійської Федерації ОСОБА_6 ( ОСОБА_9 ), ІНФОРМАЦІЯ_2 , застосовано екстрадиційний арешт до 12.02.2021 включно.

Як вбачається зі змісту оскаржуваної постанови від 25.01.2021, громадянинРосійської Федерації ОСОБА_6 ( ОСОБА_9 ), ІНФОРМАЦІЯ_2 ,розшукується за вчиненнязлочинів, передбаченихч. 4 ст. 159(шахрайство, тобто заволодіння чужим майном шляхом обману, вчинене організованою групою, що завдало значної шкоди потерпілому -5 злочини),ч. 4 ст. 159(шахрайство, тобто заволодіння чужим майном шляхом обману, вчинене організованою групою, що завдало значної шкоди потерпілому, в великих розмірах 57 злочинів),ч. 4 ст. 159(шахрайство, тобто заволодіння чужим майном шляхом обману, вчинене організованою групою, що завдало значної шкоди потерпілому, в особливо великих розмірах -33 злочини) КК Російської Федерації.

Органом досудового розслідування 16.12.2019 винесено постанову про притягнення ОСОБА_6 як обвинуваченого у вчиненні злочинів та того ж дня оголошено його розшук. Остаточне обвинувачення ОСОБА_6 пред`явлено 06.07.2020.

Постановою судді Нікулинського районного суду м. Москва від 16.06.2020 відносно ОСОБА_6 обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Ракша ОСОБА_12 ( ОСОБА_9 ), ІНФОРМАЦІЯ_2 ,розшукується за вчинення злочинів, які у порівнянніз законодавством України про кримінальну відповідальність відповідають: ч. 4 ст. 190 (заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману (шахрайство), вчинене в особливо великих розмірах, організованою групою) КК України, строк покарання за які передбачено понад 1 рік позбавлення волі та відповідноє екстрадиційним злочином.

Строк давності притягнення ОСОБА_6 до відповідальності за вчинення ним злочинних діянь, відповідно до ст. 49 КК України, не закінчився.

Запити інших держав про видачу ОСОБА_6 не надходили.

Як вбачається з долученої прокурором ОСОБА_3 відповіді Департаменту у справах іноземців та осіб без громадянства Державної міграційної служби України станом на 05.01.2021 ОСОБА_6 ( ОСОБА_9 ) із заявою про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту не звертався, статус біженця або особи, яка потребує додаткового захисту, не отримував.

Аналогічна відповідь надійшла на адресу Київської обласної прокуратури 17.02.2021 з Центрального міжрегіонального управління Державної Міграційної служби у м. Києві та Київській області, відповідно до якої 29.01.2021 до ЦМУ ДМС надійшло звернення ОСОБА_6 , який виявив намір бути визнаний біженцем або особою, яка потребує додатквого захисту. Зазначене клопотання розглянуто ЦМУ ДМС та заява ОСОБА_13 до розгляду не прийнята.

Відповідно до ст. 587 КПК України екстрадиційнаперевірка обставин,що можутьперешкоджати видачіособи,проводиться центральниморганом Україниабо зайого дорученнямчи зверненнямвідповідною обласноюпрокуратурою. Екстрадиційнаперевірка здійснюєтьсяпротягом шістдесятиднів.Цей строкможе бутипродовжено відповіднимцентральним органомУкраїни. Матеріали екстрадиційної перевірки разом із висновком щодо такої перевірки надсилаються відповідному центральному органу України.

У відповідності до приписів статті 590 КПК України рішення про видачу особи (екстрадицію) не може бути прийнято, якщо така особа подала заяву про визнання її біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, чи скористалася відповідно до законодавства правом на оскарження рішення щодо зазначених статусів, до остаточного розгляду заяви, у порядку, встановленому законодавством України. Інформація про подання особою зазначених заяв або оскарження відповідних рішень не надається іноземній державі, що надіслала запит.

В силу положень ч. 1 ст. 5 Закону України "Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту" особа, яка з наміром бути визнаною біженцем в Україні або особою, яка потребує додаткового захисту, перетнула державний кордон України в порядку, встановленому законодавством України, повинна протягом п`яти робочих днів звернутися до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту, із заявою про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту.

В той же час, стороною захисту не доведено наявності передбачених законом підстав, які унеможливлюють видачу ОСОБА_6 до РФ, оскільки на момент винесення оскаржуваної постанови - 25.01.2021, у начальника Департаменту міжнародно-правового співробітництва Офісу Генерального прокурора ОСОБА_8 не було відомостей про те, що ОСОБА_6 звертався до ДМС із заявою про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту.

Крім того, слідчим суддею враховано, що станом на 05.02.2021, тобто після винесення оскаржуваної постанови, ОСОБА_6 не перебував в процедурі визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, що підтверджується листом Центрального міжрегіонального управління Державної Міграційної служби у м. Києві та Київській області від 05.02.2021 ( вх.№ Київської обласної прокуратури 1992-21 від 17.02.2021).

Також, слідчий суддя зауважує, що відповідно до положень ч.4 ст.591 КПК України при розгляді скарги не досліджується питання про винуватість та не підлягає перевірці законність процесуальних рішень, прийнятих компетентними органами іноземної держави у справі стосовно особи, щодо якої надійшов запит про видачу.

Отже, перевіряти доводи захисника щодо переслідування ОСОБА_6 за політичними мотивами, слідчий суддя не уповноважений, оскільки не досліджує питання про винуватість та не перевіряє законність процесуальних рішень, прийнятих компетентними органами іноземної держави.

Враховуючи наведене, слідчий суддя дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення скарги.

Керуючись ст.ст.369-372, 589-591 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

Скаргу адвоката ОСОБА_7 , в інтересах ОСОБА_6 , на постанову начальника Департаменту міжнародно-правового співробітництва Офісу Генерального прокурора ОСОБА_8 від 25 січня 2021 року про видачу (екстрадицію) ОСОБА_6 ( ОСОБА_9 ) ІНФОРМАЦІЯ_1 до Російської Федерації, - залишити без задоволення.

На ухвалу слідчого судді прокурором, підозрюваним, його захисником, протягом п`яти днів з дня її оголошення може бути подана апеляційна скарга до Київського апеляційного суду.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 97162028
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку