open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Провадження №2/748/336/21 Єдиний унікальний № 748/501/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"25" травня 2021 р.м. Чернігів

Чернігівський районний суд Чернігівської області

в складі :

головуючого - судді Меженнікової С.П.

при секретарі Красній О.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в місті Чернігові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до територіальної громади в особі Іванівської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В:

26 лютого 2021 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом про визначення додаткового строку терміном три місяці для подання до Чернігівської районної державної нотаріальної контори заяви при прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті матері - ОСОБА_2 ,яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , та після смерті батька - ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . Свої вимоги мотивує тим, що вона є спадкоємцем за законом після смерті батьків. Встановлений законом строк для подання заяви про прийняття спадщини після їх смерті пропустила, оскільки не знала про наявність спадкового майна.

Ухвалою Чернігівського районного суду Чернігівської області від 09 березня 2021 року було прийнято позовну заяву до розгляду,відкрито загальне позовне провадження та призначено підготовче засідання.

Ухвалою суду від 30 квітня 2021 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті.

Позивач в судове засідання не з`явилася, надавши повноваження на представлення її інтересів своєму представнику - адвокату Кашубі М.О. ( а.с. 27, 28).

Представник позивача в судове засідання не з`явився, надавши клопотання про розгляд справи у відсутності сторони позивача ( а.с. 68).

Відповідач - територіальна громада в особі Іванівської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області в судове засідання явку свого представника не забезпечила, надіславши на адресу суду клопотання про розгляд справи у відсутності їх представника, в якому зазначено про відсутність заперечень щодо позовних вимог ОСОБА_1 (а.с. 44).

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги ОСОБА_1 підлягають задоволенню з наступних підстав.

Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Статтею 1270 ЦК України встановлено шестимісячний строк для прийняття спадщини, який починається з часу відкриття спадщини.

Якщо після спливу строк для прийняття спадщини і після розподілу її між спадкоємцями спадщину прийняли інші спадкоємці (ч.2,3 ст.1272 ЦК України), вона підлягає перерозподілу між ними, що передбачено ч.1 ст.1280 ЦК України.

Виходячи з вимог ч.ч, 1,2 статті 1223 ЦК України, спадкоємці за законом спадкують лише у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі не охоплення заповітом усієї спадщини.

Згідно записів у копії свідоцтва про смерть, ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ,про що виконкомом Будинської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області 05 травня 2007 року зроблено відповідний актовий запис за № 03 (а.с. 12).

До спадкового майна ОСОБА_2 напідставі дублікату Сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ЧН № 0318699, який виданий на підставі сертифікату серії ЧН № 0215868, зареєстрованого 20.02.1997 за № 111 в книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай), належить право на земельну частку (пай) по колишньому КСГП "Урожай" на території колишньої Будинської (нині Іванівської) сільської ради Чернігівського району, розміром 6,25 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), а також на підставі свідоцтв про право на спадщину за заповітом, зареєстрованими 17.05.2001 в реєстрі за №2-2060 належить 1/2 доля права на земельну частку (пай), яку вона успадкувала після смерті ОСОБА_4 та 1/2 доля права на земельну частку (пай), яку вона успадкувала після смерті ОСОБА_5 , що зазначається у листі Міжрайонного управління у Ріпкинському та Чернігівському районах Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області від 22.02.2021 ( а.с.21).

Відповідно до листа Чернігівської районної державної нотаріальної контори № 494/01-16 від 13.03.2021, Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру № 63911859 від 13.03.2021, спадкова справа після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 не відкривалася ( а.с.46-47).

Із довідки виконкому Іванівської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області № 04 від 05.01.2021, встановлено, що ОСОБА_2 на день смерті була зареєстрована та постійно проживала за адресою: АДРЕСА_1 . Разом із нею був зареєстрований та проживав чоловік - ОСОБА_3 , 1940 року народження (а.с. 60).

Як вбачається з копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 ( а.с.11).

Відповідно до листа Міжрайонного управління у Ріпкинському та Чернігівському районах Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області від 22.02.2021, ОСОБА_3 у виготовлявся та видавався Державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯБ №936799, на земельну ділянку, загальною площею 5,95 га, розташованої на території колишньої Будинської (нині Іванівської) сільської ради Чернігівського району ( а.с.21).

Згідно заповіту, посвідченого 17.01.2008 секретарем Будинської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області, та зареєстрованого в реєстрі за № 02, ОСОБА_3 за життя розпорядилася своїм майном на користь доньки ОСОБА_1 (позивача по справі) та сина ОСОБА_6 ( а.с. 63).

ОСОБА_6 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть ( а.с.13).

Родинні відносини позивача зі спадкодавцями ОСОБА_2 та ОСОБА_3 підтверджуються копією свідоцтва про народження позивача та копією свідоцтва про укладення її шлюбу з ОСОБА_7 ( а.с.8,14).

Відповідно до листа Чернігівської районної державної нотаріальної контори № 494/01-16 від 13.03.2021, Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру № 63911882 від 13.03.2021, спадкова справа після померлого ОСОБА_3 , не відкривалась ( а.с.46,50).

Згідно довідки виконкому Іванівської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області № 05 від 05.01.2021, ОСОБА_3 на день смерті був зареєстрований та проживав один за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 60).

Таким чином, ОСОБА_3 , відповідно до ч.3 ст.1268 ЦК України вважається таким, що прийняв спадщину за законом після смерті дружини ОСОБА_2 , свої права на спадщину не оформив. Факт перебування їх у шлюбі підтверджується копією свідоцтва про одруження серії НОМЕР_2 ( а.с.15).

Строк звернення за прийнятям спадщини як за законом так і за заповітом, передбачений ст. 1270 ЦК України, позивачем пропущено.

Відповідно до ч.2 ст.1271 ЦК України, за письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини до нотаріуса за місцем відкриття спадщини.

Згідно роз"яснень викладених в п.24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року №7 „Про судову практику у справах про спадкування", суди відкривають провадження в такій справі у разі відсутності письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину (ч.2 ст. 1272 ЦК), а також за відсутності інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини. Відповідачами у такій справі є спадкоємці, які прийняли спадщину, і лише за відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Виходячи з аналізу зазначених норм матеріального права, з врахуванням роз`яснень, викладених в постанові Пленуму Верховного Суду України, спадкоємець ( за заповітом чи за законом), який пропустив строк для подання заяви про прийняття спадщини може звернутися до суду з позовом про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини в разі відсутності спадкоємців, які б могли надати йому на це письмову згоду. А належними відповідачами у такій справі є спадкоємці, які прийняли спадщину, а в разі їх відсутності - територіальні громади в особі органу місцевого самоврядування.

Оскільки ОСОБА_3 , який відповідно до ч.3 ст.1268 ЦК України, вважається таким, що прийняв спадщину за законом після смерті ОСОБА_2 , на день звернення позивача до суду з даним позовом, помер, інші спадкоємці як після смерті ОСОБА_2 так і після смерті ОСОБА_3 відсутні, тому належним відповідачем по даній справі є територіальна громада в особі органу місцевого самоврядування.

Згідно ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до ст.1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Тобто, право на спадщину належить спадкоємцеві з моменту її відкриття й закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав із спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

Відповідно до ст.1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом встановленого строку, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Виходячи з рішення ЄСПЛ у справі «Маркс проти Бельгії» від 13.06.1979 року, ст.1 Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, який по своїй суті є гарантом права власності, оскільки визнає право будь-якої особи на безперешкодне користування своїм майном.

Виходячи із положень книги 6 ЦК України, спадкове право захищає власність фізичних осіб, ОСОБА_1 пов`язана зі спадкодавцями ОСОБА_2 та ОСОБА_3 кровним походженням, усі права та обов`язки, що належали спадкодавцю на момент відкриття спадщини в розумінні ст.1 Першого протоколу до Конвенції, становитиме майно позивача, виходячи із законодавчого визначення спадкових правовідносин, суб`єктом яких є позивач.

Враховуючи відсутність спору про право позивача на прийняття спадщини після померлих матері ОСОБА_2 та батька ОСОБА_3 , її пов`язаність зі спадкодавцями кровним походженням, наведені причини неприйняття спадщини, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог та визначенню позивачу додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини після померлих ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 та 10 грудня 2008 року - ОСОБА_3 , терміном три місяці з дня набрання рішенням законної сили.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 13, 76, 81, 141, 247, 258, 263-265,354-355 ЦПК України, ст.ст. 1235, 1261, 1270, 1272 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до територіальної громади в особі Іванівської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий тримісячний строк з моменту набрання законної сили рішенням суду для подання заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Визначити ОСОБА_1 додатковий тримісячний строк з моменту набрання законної сили рішенням суду для подання заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 .

Позивач: ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_3 , адреса зареєстрованого місце проживання: АДРЕСА_2 .

Відповідач: територіальна громада в особі Іванівської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області, код ЄДРПОУ 04412751, місцезнаходження: Чернігівська область, Чернігівський район, с. Іванівка, вул. Дружби, буд. 33 Б.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Чернігівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 25.05.2021.

Суддя С. П. Меженнікова

Джерело: ЄДРСР 97159110
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку