open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Провадження № 2/742/121/21

Єдиний унікальний № 742/2406/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 травня 2021 року м. Прилуки

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області в складі головуючого - судді Циганка М. О., за участю секретаря судового засідання Харченко Л.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Сухополовянської об`єднаної територіальної громади Прилуцького району Чернігівської області в особі Сухополов`янської сільської ради Прилуцького району Чернігівської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування,-

встановив:

Позивач звернувся до суду з позовом до Сухополовянської об`єднаної територіальної громади Прилуцького району Чернігівської області в особі Сухополов`янської сільської ради Прилуцького району Чернігівської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування.

Свої позовні вимоги мотивує тим, що він є єдиним спадкоємцем після смерті своєї тітки ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Красний Луч Луганської області. Після її смерті відкрилася спадщина на належне їй майно, в тому числі й на земельну ділянку площею 3,64 га, кадастровий номер 7424186400:02:000:0144 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Сухополов`янської сільської ради Прилуцького району, до складу якої увійшла Переволочнянська сільська рада.

В межах встановленого шестимісячного строку позивач звернувся до Краснолуцької державної нотаріальної контори Луганської області із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2

22 листопада 2010 року Краснолуцькою державною нотаріальною конторою було заведено Спадкову справу № 999/2010.

У 2014 році м. Красний Луч Луганської області потрапило до переліку територій, які відносяться до тимчасово окупованих.

Повноваження Краснолуцької (нині - Хрустальнинської) державної нотаріальної контори у зв`язку з окупацією, було передано до Рубіжанської державної нотаріальної контори Луганської області.

Проте, позивач не може реалізувати своє право на одержання свідоцтва про право на спадщину на дану земельну ділянку, оскільки, архіви Хрустальнинської (колишньої Краснолуцької) державної нотаріально контори знаходяться в м. Хрустальний (колишнє м. Красний Луч) Луганської області, яка з 2014 року є тимчасово окупованою територією України, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють своїх повноважень, у зв`язку з чим державний нотаріус не має можливості встановити круг спадкоємців, які прийняли у встановлений законом строк спадщину, або відмовилися від прийняття спадщини.

Враховуючи, що при оформленні спадщини, нотаріусом було відмовлено позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, оскільки, відсутній доступ до спадкової справи № 999/2010, відкритої після смерті ОСОБА_2 , що позбавляє позивача можливості спадкування земельної ділянки після смерті рідної тітки, тому позивачем і подано позов про визнання права власності на спірну земельну ділянку в порядку спадкування.

Позивач в судове засідання не з`явився, проте згідно письмової заяви його представника адвоката Кічі В.В., просили справу розглядати за їх відсутності, заявлені позовні вимоги підтримали в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання, також не з`вився, проте, надіслав заяву, згідно з якою при розгляді справи, у відповідності до вимог законодавства України, покладається на розсуд суду, просив суд розглянути справу без його участі.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши наявні у справі докази, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав:

Згідно копії повторного Свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 вбачається, що ОСОБА_1 , народився ІНФОРМАЦІЯ_2 та його батьками записані ОСОБА_3 та ОСОБА_4 (а.с. 11).

Згідно копії повторного Свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 17 січня 1956 року, вбачається, що ОСОБА_3 , народився ІНФОРМАЦІЯ_3 та його батьками записані ОСОБА_5 та ОСОБА_6 (а.с. 12).

ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_3 помер, що підтверджується копією Свідоцтва про смерть від 27 серпня 2013 року серії НОМЕР_3 (а.с. 49).

Згідно копії Посвідки про народження серії НОМЕР_4 , вбачається, що ОСОБА_2 , народилася ІНФОРМАЦІЯ_5 та її батьками записані ОСОБА_5 та ОСОБА_6 (а.с. 13).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 померла, що підтверджується копією Свідоцтва про смерть від 17 червня 2010 року серії НОМЕР_5 (а.с.8)

Як вбачається з матеріалів спадкової справи, а саме, Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) від 26 вересня 2018 року, після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , Хрустальнинською державною нотаріальною конторою 22 листопада 2010 року, заведена спадкова справа № 999/2010 (а.с. 10).

Крім того, як вбачається з копії Державного акту на право власності на земельну ділянку серія ЯБ № 410371 від 25 січня 2006 року, ОСОБА_2 на підставі розпорядження Прилуцької райдержадміністрації від 07 листопада 2005 року за № 337, належить земельна ділянка площею 3,64 га, кадастровий номер 7424186400:02:000:0144 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташовані на території Переволочнянської сільської ради Прилуцького району Чернігівської області (а.с. 9).

Відповідно до копії постанови Рубіжанської державної нотаріальної контори від 18 липня 2019 року, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті тітки ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Красний Луч Луганської області, на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Переволочнянської сільської ради Прилуцького району Чернігівської області, оскільки, архіви Хрустальнинської (колишньої Краснолуцької) державної нотаріально контори, в якій відкрито спадкову справу, знаходяться в м. Хрустальний (колишнє м. Красний Луч) Луганської області, яка з 2014 року є тимчасово окупованою територією України, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють своїх повноважень, у зв`язку з чим державний нотаріус не має можливості встановити круг спадкоємців, які прийняли у встановлений законом строк спадщину, або відмовилися від прийняття спадщини (а.с.12-13).

Відповідно до ст. ст. 3, 8, 9 Конституції України в Україні визнається і діє принцип верховенства права, утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов`язком держави, а чинні міжнародні договори, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України

Відповідно до ч. 1 ст. 5 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», Україна вживає всіх необхідних заходів щодо гарантування прав і свобод людини і громадянина, передбачених Конституцією та законами України, міжнародними договорами, усім громадянам України, які проживають на тимчасово окупованій території.

У відповідності до розпорядження Кабінету Міністрів України від 07 листопада 2014 року №1085-р, місто Красний Луч (тепер - Хрустальний), Луганської області входить до переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Ст. 5 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», передбачено, що будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважається незаконними, якщо ці органи, або особи, створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законами України. Будь-який акт (рішення, документ), виданий такими органами та/або особами, є недійсними і не створює правових наслідків.

У відповідності до Закону України «Про добровільне об`єднання територіальних громад», постанови Центральної виборчої комісія від 11 жовтня 2019 року № 1920 «Про перші вибори депутатів сільських, селищних, міської рад об`єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міського голів 22 грудня 2019 року», розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 червня 2020 року № 730-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Чернігівської області», було створено Сухополов`янську сільську раду, до складу якої увійшла Переволочнянська сільська рада.

У відповідності до ст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється, або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Згідно ч.1 ст.328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Відповідно до ст.1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (ст.1217 ЦК України).

Згідно ст.1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Таким чином, оцінюючи в сукупності добуті в судовому засіданні докази, суд знаходить достовірно встановленим, що ОСОБА_1 являється єдиними спадкоємцем після смерті рідної тітки ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Красний Луч Луганської області, та інших спадкоємців судом не виявлено.

22 листопада 2010 року Краснолуцькою державною нотаріальною конторою було заведено Спадкову справу № 999/2010, спадкоємець, яким подано заяву про прийняття спадщини є ОСОБА_1 .

За життя, на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯБ № 410371 від 25 січня 2006 року, спадкодавиці належала земельна ділянку площею 3,64 га, кадастровий номер 7424186400:02:000:0144, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Сухополов`янської сільської ради Прилуцького району Чернігівської області, до складу якої увійшла Переволочнянська сільська рада.

Проте, у 2014 році м. Красний Луч Луганської області потрапило до переліку територій, які відносяться до тимчасово окупованих.

Повноваження Краснолуцької (нині - Хрустальнинської) державної нотаріально контори у зв`язку з окупацією, було передано до Рубіжанської державної нотаріальної контори Луганської області.

Оскільки, архіви Хрустальнинської (колишньої Краснолуцької) державної нотаріально контори знаходяться в м. Хрустальний (колишнє м. Красний Луч) Луганської області, однак вказана територія, згідно розпорядження Кабінету Міністрів України від 07 листопада 2014 року №1085-р, входить до переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження, у зв`язку з чим державний нотаріус Рубіжанської державної нотаріальної контори Луганської області не має можливості встановити круг спадкоємців, які прийняли у встановлений законом строк спадщину, або відмовилися від прийняття спадщини, що позбавляє позивача можливості спадкування земельної ділянки за законом після смерті рідної тітки, а тому, є всі правові підстави для задоволення даного позову.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст.2, 12, 13, 81, 247, 258, 259, 263-265, 268, 273, 352, 354-355, п.9, п.п.15.5 п.15 розділу ХІІІ «Перехідні положення» ЦПК України, суд, -

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 до Сухополов`янської об`єднаної територіальної громади Прилуцького району Чернігівської області в особі Сухополов`янської сільської ради Прилуцького району Чернігівської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку площею 3,64 га, кадастровий номер 7424186400:02:000:0144, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Сухополов`янської сільської ради Прилуцького району Чернігівської області, до складу якої увійшла Переволочнянська сільська рада, в порядку спадкування за законом, після смерті його рідної тітки ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Красний Луч Луганської області, що належала спадкодавці на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯБ № 410371 від 25 січня 2006 року.

Судові витрати покласти на позивача.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Чернігівського апеляційного суду через Прилуцький міськрайонний суд.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя М.О.Циганко

Джерело: ЄДРСР 97152956
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку