open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

21.05.2021Справа № 910/20966/20

Суддя Господарського суду міста Києва Данилова М.В., розглянувши матеріали справи в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ГОСКО» (02121, м. Київ, вул. Вербицького, 32; код ЄДРПОУ 24593513)

до Севідової Лесі Володимирівни ( АДРЕСА_1 )

про стягнення заборгованості

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

29 грудня 2020 року до Господарського суду міста Києва від Товариства з обмеженою відповідальністю "ГОСКО" (позивач) надійшла позовна заява б/н від 29.12.2020 року до Фізичної особи-підприємця Севідової Лесі Володимирівни (відповідач) про стягнення грошових коштів на суму в розмірі 138 851, 22 грн. за договором оренди нерухомого майна від 05.05.2020 року.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем його зобов`язань за договором оренди нерухомого майна від 05.05.2020 року, зокрема, в порушення умов вищезазначеного договору відповідач не здійснив повної оплати заборгованості по орендній платі та відшкодуванню витрат по сплаті комунальних послуг, внаслідок чого у відповідача утворилась заборгованість перед позивачем.

Судом встановлено, що станом на 29.12.2020 року фізична особа-підприємець Севідова Л.В. припинила свою підприємницьку діяльність.

За приписами ч. 6 ст. 176 Господарського процесуального кодексу України у разі якщо відповідачем у позовній заяві вказана фізична особа, що не є підприємцем, суд не пізніше двох днів з дня надходження позовної заяви до суду звертається до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) такої фізичної особи.

У зв`язку з тим, що відповідач по справі є фізичною особою, Господарським судом міста Києва було надіслано запит по справі №910/20966/20 до Центрального міжрегіонального управління ДМС у м. Києві та Київській області, з метою встановлення зареєстрованого місця проживання вищевказаної особи.

01.02.2021 року через загальний відділ діловодства господарського суду міста Києва від Центрального міжрегіонального управління ДМС у м. Києві та Київській області надійшов лист-відповідь, в якому Центральне міжрегіональне управління ДМС у м. Києві та Київській області підтвердило дійсне місце проживання Севідової Лесі Володимирівни , а саме: АДРЕСА_1 .

Відповідно до абз. 2 ч. 1 ст. 176 Господарського процесуального кодексу України якщо відповідачем вказана фізична особа, яка не є підприємцем, суд відкриває провадження протягом п`яти днів з дня отримання судом у порядку, передбаченому частиною восьмою цієї статті, інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи - відповідача.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 08.02.2021 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, ухвалено розгляд справи № 910/20966/20 здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін та визначено сторонам строки для надання відзиву, відповіді на відзив, заперечень на відповідь на відзив.

Відповідно до ч.1 п. 3 ст. 12 ГПК України, спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Для цілей цього Кодексу визначено поняття малозначних справ, а саме - це справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а також справи незначної складності, визнані судом малозначними.

Ч. 1 ст. 247 ГПК України встановлено, що малозначні справи розглядаються у порядку спрощеного позовного провадження.

Відповідно до ч. 1 ст. 250 ГПК України, питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч. 5 ст. 252 ГПК України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Відповідачу було встановлено строк для подачі відзиву на позову та строк для подання заперечень на відповідь на відзив.

Позивачу було встановлено строк для подачі відповіді на відзиви відповідачів.

Ч. 5 статті 176 ГПК України передбачає, що ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, в порядку, встановленому ст. 242 цього Кодексу, та з додержанням вимог частини четвертої ст. 120 цього Кодексу.

Розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

За ч.2 ст.252 ГПК України розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться.

За ст. 248 ГК України суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

З метою повідомлення відповідача про розгляд справи судом та про його право подати відзив на позовну заяву, на виконання приписів Господарського процесуального кодексу України ухвала суду про відкриття провадження у справі від 08.02.2021 року була направлена судом рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресу місце проживання відповідача.

Господарський суд зазначає, що відповідач не був позбавлений права та можливості ознайомитись, зокрема, з ухвалою про відкриття провадження у справі від 08.02.2021 року в Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

Таким чином, суд вказує про те, що відповідач не був обмежений у своїх процесуальних правах надати відзив через канцелярію суду або шляхом його направлення на адресу суду поштовим відправленням, чи електронною поштою відтак, беручи до уваги, що відповідач у строк, встановлений частиною 1 статті 251 Господарського процесуального кодексу України, не подав до суду відзив на позов, а відтак не скористався наданими йому процесуальними правами, з метою дотримання процесуальних строків вирішення спору, суд дійшов висновку, що наявні у матеріалах справи документи достатні для прийняття повного та обґрунтованого судового рішення у відповідності до ч.9 ст.165, ч.2 ст.178, ч.1 ст.202 Господарського процесуального кодексу України, а неподання відповідачем відзиву на позов не перешкоджає вирішенню справи по суті за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва,

ВСТАНОВИВ:

05 травня 2020 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «ГОСКО» (орендодавець) та Фізичною особою-підприємцем Севідовою Лесею Володимирівною (орендар) було укладено Договір оренди нерухомого майна (договір).

Відповідно до п. 1.1 договору орендодавець передав, а орендар прийняв в строкове платне користування (оренду) майно, у вигляді приміщення, загальною площею 90,4 м2, що розташоване за адресо) м. Київ, вул. Вербицького, 32 (приміщення).

Фактична передача приміщення в оренду підтверджується Актом прийому-передачі нерухомого майна в оренду від 05.05.2020 року (додаток №1 до договору оренди). Строк оренди приміщення - до 05 травня 2021 року (п.1.5 договору).

Згідно з п. 3.2 договору розмір орендної плати за орендоване приміщення, яку орендар повинен сплачувати орендодавцю, а саме: 30 000, 00 грн.(тридцять тисяч 00 коп., без ПДВ.

Відповідно до п. 3.1 договору за оренду приміщення орендар зобов`язується щомісяця не пізніше кожного « 05» числа місяця, за який здійснюється платіж, сплачувати Орендодавцю орендну плату у розмірі, визначеному згідно з п.3.2 цього Договору.

08 вересня 2020 року від орендаря надійшов останній платіж в розмірі 15 000, 00 грн. за серпень 2020 року, що підтверджується випискою з банківського рахунку Товариства з обмеженою відповідальністю «ГОСКО».

Таким чином, станом на 29.12.2020 року борг Севідової Л.В. перед позивачем по орендній платі за вересень-грудень 2020 року становив 120 000, 00 грн.

Згідно з п.4.3.2 договору орендар зобов`язується своєчасно сплачувати орендну плату, комунальні або інші платежі в порядку, передбаченому статтею 3 цього договору.

Пунктом 3.4 договору сторони погодили, що оплата комунальних послуг, електроенергії, водопостачання, систему охоронної та пожежної сигналізації у приміщеннях - оплачується орендарем додатково, на підставі виставлених рахунків не пізніше 3 (трьох) календарних днів.

У грудні 2020 року відповідний рахунок № 26 було направлено орендарю на його поштову адресу.

Так, в листопаді після прострочення відповідачем внесення орендної плати за вересень-листопад 2020 року, позивачем було направлено повідомлення про відмову від договору оренди.

Також у листопаді 2020 року позивачем було направлено претензію щодо сплати орендної плати та комунальних послуг, яка залишилася без виконання.

Відповідно до ст. 759 ЦК України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Відповідно до ч.1 ст. 762 ЦК України за користуванням майном з наймача справляється плата.

Відповідно до ч. 4 ст. 286 ГК України розмір орендної плати встановлюється договором найму.

Згідно із ч.1 ст. 763 ЦК України договір найму укладається на строк, встановлений договором.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно з ч.1 ст.530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно з частиною 1 статті 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Статтею 76 ГПК України передбачено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування.

Частиною 1 статті 78 ГПК України визначено, що обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

За приписами частини 1 статті 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

З системного аналізу вищевикладеного, приймаючи до уваги, що відповідачем не надано суду належних доказів на спростування викладених у позові обставин, суд дійшов висновку, що позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «ГОСКО» є обґрунтованими, доведеними та підлягають задоволенню.

Відповідно до статті 129 ГПК України, витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись умовами договору,ст. ст. 16, 530, 759, 625, 762, 763 Цивільного кодексу України, ст.193, 286 Господарського кодексу України, 33, 34, 73 , 74, 86, 98, 104, 129, 165, 219, 233, 236, 238, 241 Господарського процесуального кодексу України,

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Севідової Лесі Володимирівни ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «ГОСКО» (02121, м. Київ, вул. Вербицького, 32; код ЄДРПОУ 24593513) заборгованість за договором оренди нерухомого майна від 05.05.2020 року в розмірі 138 851, 22 грн. та судовий збір в розмірі 2 102, 00 грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя М.В. Данилова

Джерело: ЄДРСР 97133218
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку