open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 737/264/21

Проваждення № 2-о/737/18/21

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

24 травня 2021 року смт Куликівка

Куликівський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого суддіКоренькова А.А.секретаря судового засіданняЧередниченка С.О.розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження заявукерівника Козелецької окружної прокуратури в інтересах держави в особі заявника Куликівської селищної радизаінтересовані особиГоловне управління Держгеокадастру у Чернігівській області Товариство з обмеженою відповідальністю «Горбів Агро» Товариство з обмеженою відповідальністю «Гетьманське»провизнання спадщини відумерлоюучасники справи та представники:не з`явилися

в с т а н о в и в :

22 квітня 2021 року керівник Козелецької окружної прокуратури, на підставі ст..56 ЦПК України та ст.. 23 Закону України «Про прокуратуру» звернувся до суду з заявою в інтересах держави в особі Куликівської селищної ради Чернігівської області про визнання спадщини відумерлою. В заяві зазначає, що дана заява, як захід прокурорського реагування, пред`явлена в інтересах Куликівської селищної ради Чернігівської області яка, всупереч вимогам ст. 1277 ЦК України, не вживає заходи щодо визнання відумерлою спадщини, що залишилася після смерті ОСОБА_1 .

Вказує, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_1 .. За життя ОСОБА_1 мала право власності на житловий будинок з господарськими будівлями, що знаходиться в АДРЕСА_1 , що підтверджується свідоцтвом про право на спадщину за заповітом від 26.05.1999 № 420; земельні ділянки площею: 1,94 га які розташовані на території Горбівської сільської ради Куликівського району Чернігівської області, на які на ім?я ОСОБА_1 видано державний акт на право власності на земельну ділянку серія ЯБ №625103; земельну ділянку площею 0,25 га., яка розташована за адресою АДРЕСА_1 , право приватної власності на яку зареєстровано 17.01.2017 державним реєстратором Куликівської районної державної адміністрації; земельну ділянку площею 1,8487 га., що розташована на території Горбівської сільської ради Куликівського району Чернігівської області, право власності на яку посвідчене свідоцтвом про право на спадщину за заповітом від 15.12.2016; земельну ділянку площею 0,6950 га., що розташована на території Горбівської сільської ради Куликівського району Чернігівської області, право власності посвідчене свідоцтвом про право на спадщину за заповітом від 15.12.2016; земельну ділянку площею 0,8176 га., що розташована на території Горбівської сільської ради Куликівського району Чернігівської області, право власності посвідчене свідоцтвом про право на спадщину за заповітом від 15.12.2016.

Після смерті ОСОБА_1 відкрилася спадщина на вказані земельні ділянки та житловий будинок. Спадкоємців за законом чи заповітом у померлої немає, спадкова справа не заводилася. З моменту смерті ОСОБА_1 пройшло більше року. Куликівська селищна рада самостійно не звертається та не буде звертатись до суду із заявою про визнання спадщини відумерлою.

Посилаючись на ст. 1277 ЦК України прокурор просить визнати відумерлою спадщину, яка відкрилася після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_1 , яка складається із вищевказаних домоволодіння та земельних ділянок та передати їх у комунальну власність територіальній громаді Куликівської селищної ради Чернігівської області.

У судове засідання прокурор та представник заявника не з`явилися.

Прокурор подав заяву про розгляд справи за його відсутності, заявлені вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Представник Куликівської селищної ради просив заяву розглядати без його участі в судовому засіданні, заяву підтримує та просить її задовольнити.

Заінтересовані особи судом повідомлені про час та місце розгляду справи належним чином.

Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області надало заяву з проханням розглядати справу за відсутності їх представника, заяву керівника Козелецької окружної прокуратури про визнання спадщини відумерлою підтримує.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Горбів Агро» свого представника в судове засідання не направило, причини неявки представника не повідомило.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Гетьманське» надало письмові пояснення по суті заяви, просило справу розглянути за відсутності свого представника, проти задоволення заяви заперечує посилаючись на те, що прокурором не доведено підстав для представлення прокурором інтересів Куликівської селищної ради. Також вказує, що прокурором не з`ясоване коло можливих спадкоємців померлої ОСОБА_1 ..

Згідно ч. 2 ст. 247 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК) фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснювалось.

Дослідивши наявні в матеріалах справи письмові докази, оцінивши їх у сукупності за своїм внутрішнім переконанням з точки зору належності, допустимості, достовірності, достатності та взаємозв`язку, суд приходить до наступних висновків.

У статті 131-1 Конституції України визначено, що в Україні діє прокуратура, яка здійснює, зокрема, представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і у порядку, що визначені законом.

З цього приводу у Рішенні від 5 червня 2019 р. № 4-р(II)/2019 Конституційний Суд України вказав, що Конституцією України встановлено вичерпний перелік повноважень прокуратури, визначено характер її діяльності і в такий спосіб передбачено її існування і стабільність функціонування; наведене гарантує неможливість зміни основного цільового призначення вказаного органу, дублювання його повноважень/функцій іншими державними органами, адже протилежне може призвести до зміни конституційно визначеного механізму здійснення державної влади її окремими органами або вплинути на обсяг їхніх конституційних повноважень.

У Законі України «Про прокуратуру» закріплено вичерпний перелік підстав для здійснення прокуратурою представництва інтересів держави в суді у некримінальних провадженнях. Таке представництво відповідно до ч. 3 ст. 23 цього Закону здійснюється лише у випадках порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо: 1) захист інтересів держави не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, 2) відсутній компетентний орган.

Згідно з ч. 4 ст. 23 цього Закону наявність підстав для представництва має бути обґрунтована прокурором у суді; прокурор здійснює представництво інтересів держави в суді виключно після підтвердження судом підстав для представництва; у разі підтвердження судом наявності підстав для представництва прокурор користується процесуальними повноваженнями відповідної сторони процесу; прокурор зобов`язаний попередньо, до звернення до суду, повідомити про це відповідного суб`єкта владних повноважень; наявність підстав для представництва може бути оскаржена суб`єктом владних повноважень.

Прокурор, звертаючись до суду з даною заявою, послався на те, що Куликівська селищна рада, до повноважень та обов`язків якої належить звернення із заявою про визнання спадщини відумерлою у визначений законом строк з такою заявою до суду не звернулось. Згідно інформації, наданої на запит прокуратури, Куликівська селищна рада не буде звертатись до суду із заявою про визнання спадщини, що відкрилась після смерті ОСОБА_1 , відумерлою. На підтвердження даних обставин, прокурором надані копії документів, що підтверджують листування прокуратури з Куликівською селищною радою.

Розглядаючи питання про обґрунтованість підстав для представництва прокурором інтересів Куликівської селищної ради в цій справі, суд виходить з того, що прокурором надані достатні докази, які підтверджують дотримання прокурором порядку, передбаченого статтею 23 Закону України «Про прокуратуру». Куликівська селищна рада не здійснює захист інтересів держави, на підставі чого суд приходить до висновку про наявність достатніх підстав для представництва прокурором Куликівської селищної ради в цій справі.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Чернігові померла ОСОБА_1 , що підтверджується актовим записом про смерть № 16 (а. с. 46).

Після смерті ОСОБА_1 відкрилася спадщина, до складу якої входять:

- житловий будинок з господарськими будівлями, що знаходиться в АДРЕСА_1 , (який складається із жилий будинок А-1, сарай Б-1, льох В-1 та Г-1, огорожі № 1) яка належала ОСОБА_1 на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 26.05.1999 № 420; (а.с. 60-64)

- земельні ділянки площею 1,94 га (рілля, кадастровий номер 7422782500:03:001:0606), площею 0,82 га (сіножать, кадастровий номер 7422782500:03:002:0606) та площею 0,69 га (пасовище, кадастровий номер 7422782500:03:003:0606), з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, які розташовані на території Горбівської сільської ради Куликівського району Чернігівської області, які належали ОСОБА_1 на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯБ № 625102, який зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю 09.12.2005 за № 01058350876; (а.с. 28, 43)

- земельна ділянка площею 0,25 га. кадастровий номер 7422782500:01:001:0463, з цільовим призначенням для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, яка розташована за адресою АДРЕСА_1 , право приватної власності ОСОБА_1 на яку зареєстровано 17.01.2017 державним реєстратором Куликівської райдержадміністрації, що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності (реєстраційний номер 1153417374227) (а.с. 56);

- земельна ділянка площею 1,8487 га (рілля, кадастровий номер 7422782500:03:001:0607), з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Горбівської сільської ради Куликівського району Чернігівської області, яка належала ОСОБА_1 на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 15.12.2016, зареєстрованого в реєстрі під №1247 (а.с.35, 36)

- земельна ділянка площею 0,6950 га. (пасовище, кадастровий номер 7422782500:03:003:0607), з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Горбівської сільської ради Куликівського району Чернігівської області, яка належала ОСОБА_1 на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 15.12.2016, зареєстрованого в реєстрі під №1249 (а.с. 32, 33);

- земельна ділянка площею 0,8176 га. (сіножать, кадастровий номер 7422782500:03:002:0607), з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Горбівської сільської ради Куликівського району Чернігівської області (нині - Куликівська селищна рада), право власності посвідчене свідоцтвом про право на спадщину за заповітом від 15.12.2016, зареєстрованого в реєстрі під № 1248 (а. с. 29, 30).

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно земельні ділянки з кадастровими номерами:7422782500:03:001:0607 (номер запису про право власності 18062571), 7422782500:03:001:0606 (номер запису про інше речове право 6968203) перебувають в оренді ТОВ «Гетьманське».

Згідно інформації Державного реєстру речових прав на нерухоме майно земельні ділянки з кадастровими номерами: 7422782500:03:002:0606 (номер запису про право власності 14725410), 7422782500:03:003:0606 (номер запису про право власності 15450176), 7422782500:03:002:0607 (номер запису про право власності 18062944), 7422782500:03:003:0607 (номер запису про право власності 18063313) перебувають в оренді ТОВ «Горбів Агро».

Згідно інформації Куликівської селищної ради Чернігівської області № 03-09/124 від 22.01.2021 та № 03-09/579 від 25.03.2021 ОСОБА_1 до 2020 року проживала одна та була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . Близьких родичів не мала. (а.с.18-19)

Відповідно до довідок Куликівської селищної ради № 82 та № 83 від 24.03.2021 станом на 25.03.2021 в будинку, що розташований за адресою АДРЕСА_1 ніхто не зареєстрований та не проживає. АДРЕСА_2 (а.с.65-66).

Згідно інформації Куликівського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) від 25.03.2021 № 49/22.10/11/21 актові записи про державну реєстрацію шлюбу та народження дітей відносно громадянки ОСОБА_1 відсутні (а.с.68).

Відповідно до ч. 1 ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Частиною першою статті 1270 ЦК України передбачено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її (стаття 1127 ЦК України).

Згідно з ст. 1277 ЦК України у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, а якщо до складу спадщини входить нерухоме майно - за його місцезнаходженням, зобов`язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини, а нерухоме майно - за його місцезнаходженням.

Тобто правовими підставами визнання спадщини відумерлою можуть бути: відсутність спадкоємців за заповітом та (або) за законом; позбавлення їх права на спадкування або усунення від права на спадкування; відмова від прийняття спадщини спадкоємцями за заповітом та (або) за законом; неприйняття спадщини спадкоємцями за заповітом та (або) за законом.

На момент розгляду справи, спадкоємці ОСОБА_1 , які є живими та які у встановленому законом порядку могли би прийняли спадщину не встановлені. Крім того, спадкова справа після смерті ОСОБА_1 не заводилася, що підтверджується інформаційною довідкою із Спадкового реєстру (а.с.40).

Відповідно до статті 338 ЦПК України суд, встановивши, що спадкоємці заповітом і за законом відсутні або спадкоємці усунені від права на спадкування, або спадкоємці не прийняли спадщину чи відмовилися від її прийняття, ухвалює рішення про визнання спадщини відумерлою та передачу її територіальній громаді відповідно до закону.

Враховуючи встановлені судом фактичні обставини, суд дійшов висновку про обґрунтованість заяви, а тому вважає за можливе визнати спадщину, що залишилася після смерті ОСОБА_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , відумерлою.

Доводи заінтересованої особи ТОВ «Гетьманське» про те, що прокурором не встановлене коло спадкоємців померлої ОСОБА_1 суд не може прийняти до уваги, оскільки судом встановлено, що протягом року після смерті ОСОБА_1 ніхто із заявами про прийняття спадщини не звернувся. Доказів наявності осіб, які б мали право на спадщину майна померлої ОСОБА_1 не надано.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 1127, 1220, 1270, 1277 ЦК України, ст. ст. 4, 12, 258, 259, 263-265, 293, 337, 338 ЦПК України,

в и р і ш и в :

1. Заяву керівника Козелецької окружної прокуратури про визнання спадщини відумерлою задовольнити.

2. Визнати відумерлою спадщину, що відкрилась після смерті ОСОБА_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що складається з:

- житлового будинку з господарськими будівлями, що знаходиться в АДРЕСА_1 (жилий будинок А-1, сарай Б-1, льох В-1 та Г-1, огорожа № 1), який належав ОСОБА_1 на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 26.05.1999 № 420;

- земельних ділянок площею: 1,94 га (рілля, кадастровий номер 7422782500:03:001:0606), 0,82 га (сіножать, кадастровий номер 7422782500:03:002:0606), 0,69 га (пасовище, кадастровий номер 7422782500:03:003:0606), з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, які розташовані на території Горбівської сільської ради Куликівського району Чернігівської області, які належали ОСОБА_1 на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серія ЯБ № 625102, який зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі 09.12.2005 за № 01058350876;

- земельної ділянки площею 0,25 га кадастровий номер 7422782500:01:001:0463, з цільовим призначенням для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, яка розташована за адресою АДРЕСА_1 , право приватної власності на яку зареєстровано 17.01.2017 державним реєстратором Куликівської районної державної адміністрації, що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності (реєстраційний номер 1153417374227);

- земельної ділянки площею 1,8487 га. (рілля) кадастровий номер 7422782500:03:001:0607, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Горбівської сільської ради Куликівського району Чернігівської області, право власності посвідчене свідоцтвом про право на спадщину за заповітом від 15.12.2016, зареєстрованого в реєстрі під № 1247;

- земельної ділянки площею 0,6950 га. (пасовище), кадастровий номер 7422782500:03:003:0607, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Горбівської сільської ради Куликівського району Чернігівської області, право власності посвідчене свідоцтвом про право на спадщину за заповітом від 15.12.2016, зареєстрованого в реєстрі під №1249;

- земельної ділянки площею 0,8176 га. (сіножать), кадастровий номер 7422782500:03:002:0607, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Горбівської сільської ради Куликівського району Чернігівської області (нині - Куликівська селищна рада), право власності посвідчене свідоцтвом про право на спадщину за заповітом від 15.12.2016, зареєстрованого в реєстрі під № 1248.

3.Передати у комунальну власність територіальній громаді Куликівської селищної ради Чернігівської області:

- житловий будинок з господарськими будівлями, що знаходиться в АДРЕСА_1 (жилий будинок А-1, сарай Б-1, льох В-1 та Г-1, огорожа № 1), який належав ОСОБА_1 на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 26.05.1999 № 420;

- земельні ділянки площею: 1,94 га (рілля, кадастровий номер 7422782500:03:001:0606); 0,82 га (сіножать, кадастровий номер 7422782500:03:002:0606); 0,69 га (пасовище, кадастровий номер 7422782500:03:003:0606), з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, які розташовані на території Горбівської сільської ради Куликівського району Чернігівської області, які належали ОСОБА_1 на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯБ № 625102, який зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі 09.12.2005 за № 01058350876;

- земельну ділянку площею 0,25 га кадастровий номер 7422782500:01:001:0463, з цільовим призначенням для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, яка розташована за адресою АДРЕСА_1 , право приватної власності на яку зареєстровано 17.01.2017 державним реєстратором Куликівської районної державної адміністрації, що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності (реєстраційний номер 1153417374227);

- земельну ділянку площею 1,8487 га. (рілля) кадастровий номер 7422782500:03:001:0607, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Горбівської сільської ради Куликівського району Чернігівської області, право власності посвідчене свідоцтвом про право на спадщину за заповітом від 15.12.2016, зареєстрованого в реєстрі під № 1247;

- земельну ділянку площею 0,6950 га. (пасовище), кадастровий номер 7422782500:03:003:0607, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Горбівської сільської ради Куликівського району Чернігівської області, право власності посвідчене свідоцтвом про право на спадщину за заповітом від 15.12.2016, зареєстрованого в реєстрі під №1249;

- земельну ділянку площею 0,8176 га. (сіножать), кадастровий номер 7422782500:03:002:0607, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Горбівської сільської ради Куликівського району Чернігівської області (нині - Куликівська селищна рада), право власності посвідчене свідоцтвом про право на спадщину за заповітом від 15.12.2016, зареєстрованого в реєстрі під № 1248.

4. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

5. Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Чернігівського апеляційного суду через Куликівський районний суд Чернігівської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

6. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

7. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

8. Повний текст рішення складений 24 травня 2021 року.

Суддя А.А. Кореньков

Джерело: ЄДРСР 97129447
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку