open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

21.05.2021

Справа №389/909/21

Провадження №3/389/432/21

Постанова

Іменем України

21 травня 2021 року, суддя Знам`янського міськрайонного суду Кіровоградської області Ябчик Наталія Миколаївна, розглянувши матеріали, які надійшли від Управління держпраці у Кіровоградській області про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , працюючого директором ТОВ «ПАРТНЕР-2000», який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , за ч. 1ст. 41 КУпАП, -

Встановив:

Згідно протоколу про адміністративне правопорушення №КР2622/07/222 від 15 березня 2021 року, ОСОБА_1 , перебуваючи з 09.03.2015 року на посаді директора ТОВ «ПАРТНЕР-2000» вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ч.1 ст. 41 КУпАП.

Проведеною з 01 по 10 березня 2021 року плановою перевіркою у ТОВ «ПАРТНЕР-2000» встановлено наступне.

Штатний розпис ТОВ «ПАРТНЕР-2000» на 2021 рік, затверджений наказом від 31.12.2020 року №66 включає 18 штатних одиниць за професією оператор заправних станцій (код КП 8155 код ЗКППТР 15594 Випуск ДКХП 1).

Професія оператора заправних станцій, зайнятого роботою на бензозаправленній та заправленні мастильними матеріалами, передбачена позицією 116 в розділі ХХХІІІ «Загальні професії в усіх галузях господарства» у Списку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість працівників на роботах, в яких дає право на щорічну додаткову відпустку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження списків виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників, в яких діє право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та особливий характер праці» від 17.11.1997 №1290 (в редакції постанови КМУ від 28.10.2016 №741).

Згідно зі статтею 7 ЗУ «Про охорону праці», працівники, зайняті на роботах з важкими та шкідливими умовами праці, безоплатно забезпечуються лікувально-профілактичним харчуванням, молоком або рівноцінними харчовими продуктами, газованою солоною водою, мають право на оплачувані перерви санітарно-оздоровчого призначення, скорочення тривалості робочого часу, додаткову оплачувану відпустку, пільгову пенсію, оплату праці у підвищеному розмірі та інші пільги і компенсації, що надаються в порядку, визначеному законодавством.

Доплата за умовами праці встановлюється чинним Порядком, затвердженим постановою Державного комітету СРСР з праці і соціальних питань та Секретаріату Всесоюзної Центральної ради професійних спілок від 03.10.1986 №387/22-78 «Про затвердження Типового положення про оцінку умов праці на робочих місцях і порядку застосування галузевих переліків робіт, за якими можуть установлюватися доплати робітникам за умови праці». Конкретні розміри доплат за роботу із шкідливими та важкими мовами праці визначаються за результатами атестації робочих місць за шкалою, передбаченою вище названим Типовим положенням.

Атестація робочих місць за умовами праці за професією оператор заправних станцій у ТОВ «ПАРТНЕР-2000» не проведена, чим порушено умови п.3 постанови КМУ «Про порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці» від 01.08.1992 №442.

Відтак, вищезазначені порушення свідчать про вчиненням ОСОБА_1 адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 41 КУпАП.

В судовомузасіданні ОСОБА_1 свою вину визнав, у скоєному щиро розкаявся. Надав докази добровільного усунення допущених ним порушень, а саме: копії наказу №6 від 12.03.2021 року «Про створення комісії з атестації робочих місць», наказу №7 від 06.04.2021 року, карти умов праці, протоколу №14 від 19.03.2021 року досліджень повітря робочої зони, протоколу №14 проведення вимірювань метеорологічних факторів від 19.03.2021 року, протоколу №13у проведення вимірювань метеорологічних факторів від 19.03.2021 року, протоколу №14 проведення вимірювань освітленості робочого місця від 19.03.2021 року, протоколу №13 проведення вимірювань освітленості робочого місця від 19.03.2021 року, протоколу №13 від 19.03.2021 року досліджень повітря робочої зони, протоколу №14 проведення вимірювань шуму, шумового навантаження та інфразвуку від 19.03.2021 року, протоколу №13 проведення вимірювань шуму, шумового навантаження та інфразвуку від 19.03.2021 року.

Заслухавши пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, яка свою вину у скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 41 КУпАП визнала та дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Відповідно до вимог частини 1 статті 9 КУпАП, адміністративним правопорушенням (проступком) визнається протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність.

Згідно ч.2 ст.7 та ст. 245 КУпАП провадження в справах про адміністративні правопорушення здійснюється на основі суворого додержання законності, всебічного, повного і об`єктивного з`ясування обставин кожної справи, правильного і справедливого її вирішення, виявлення причин та умов, що сприяють вчиненню адміністративних правопорушень.

Відповідно дост.251 КУпАПдоказами в справі про адміністративне правопорушення, є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку орган (посадова особа) встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи в його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються протоколом про адміністративне правопорушення, поясненнями особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, потерпілих, свідків, висновком експерта, речовими доказами, показаннями технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, у тому числі тими, що використовуються особою, яка притягається до адміністративної відповідальності, або свідками, а також працюючими в автоматичному режимі, чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису, у тому числі тими, що використовуються особою, яка притягається до адміністративної відповідальності, або свідками, а також працюючими в автоматичному режимі, які використовуються при нагляді за виконанням правил, норм і стандартів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху, протоколом про вилучення речей і документів, а також іншими документами.

Відповідно до ст. 280 КУпАПорган (посадова особа) при розгляді справи про адміністративне правопорушення зобов`язаний з`ясувати: чи було вчинено адміністративне правопорушення, чи винна дана особа в його вчиненні, чи підлягає вона адміністративній відповідальності, чи є обставини, що пом`якшують і обтяжують відповідальність, чи заподіяно майнову шкоду, а також з`ясувати інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Згідно із статтею 68 Конституції України, кожен зобов`язаний неухильно додержуватисяКонституції Українита законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей. Незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності.

Частина 1ст. 41 КУпАПпередбачає відповідальність за порушення встановлених термінів виплати пенсій, стипендій, заробітної плати, виплата їх не в повному обсязі, терміну надання посадовими особами підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності та фізичними особами - підприємцями працівникам, у тому числі колишнім, на їхню вимогу документів стосовно їх трудової діяльності на даному підприємстві, в установі, організації чи у фізичної особи - підприємця, необхідних для призначення пенсії (про стаж, заробітну плату тощо), визначеногоЗаконом України"Про звернення громадян", або надання зазначених документів, що містять недостовірні дані, порушення терміну проведення атестації робочих місць за умовами праці та порядку її проведення, а також інші порушення вимог законодавства про працю. Суб`єктами вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 41 КУпАП, є посадові особи підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадяни - суб`єкти підприємницької діяльності.

Аналіз вказаних норм дає підстави вважати, що відповідальність за ч. 1 ст. 41 КУпАП передбачена з метою захисту трудових прав працівників та їх відновлення у разі порушення.

Суддя, вислухавши пояснення ОСОБА_1 , дослідивши письмові матеріали справи: протокол про адміністративне правопорушення, копію акта №Кр 2622/07 від 15.03.2021 року, статут ТОВ «ПАРТНЕР-2000», наказ №4 від 09.03.2015 року про призначення ОСОБА_1 на посаду директора ТОВ «ПАРТНЕР-2000», наказ №66 від 31.12.2020 року «Про затвердження штатного розкладу», штатний розпис ТОВ «ПАРТНЕР-2000», за відсутності будь-яких суперечностей вважає, що вина ОСОБА_1 у вчиненні правопорушення, передбаченого ч.1 ст.41 КУпАП, доведена в повному обсязі.

Разом з цим, беручи до уваги вищезазначене та з урахуванням того, що від вчиненого не настало тяжких наслідків, визнання ОСОБА_1 своєї вини, його особу, те, що він щиро розкаявся у вчиненому та добровільно усунув зазначені порушення, суд вважає можливим, визнаючи його винним, провадження у справі про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за ч.1 ст.41 КУпАП закрити та звільнити ОСОБА_1 від адміністративної відповідальності, відповідно до ст.22 КУпАП, обмежившись усним зауваженням.

Керуючись ст.ст. 22, ч.1 ст.41, 268, 283-285 КУпАП, суд, -

Постановив:

ОСОБА_1 визнати винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.41 КУпАП і звільнити його від адміністративної відповідальності за малозначністю вчиненого адміністративного правопорушення, обмежившись усним зауваженням.

Провадження по справі закрити.

Постанова може бути оскаржена протягом десяти днів з дня винесення до Кропивницького апеляційного суду через Знам`янський міськрайонний суд Кіровоградської області.

Суддя Знам`янського міськрайонного суду Ябчик Н.М.

Кіровоградської області

Джерело: ЄДРСР 97127700
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку