open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 527/668/21

провадження 2/527/260/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 травня 2021 року м. Глобине

Глобинський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді - Свістєльнік Ю.М.,

за участю секретарясудових засідань - Волик Ю.І.,

позивача - ОСОБА_1 ,

представника позивача - адвоката Грущенка С.Г.

відповідача - ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Глобине цивільну справу за позовом представника позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_3 до фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 про відшкодування збитків, завданих неналежним виконанням договору,-

В С Т А Н О В И В:

Представник позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_3 звернувся до суду з позовом до фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 та просить стягнути з відповідача на користь позивача збитки, завдані неналежним виконанням договору про надання послуг з розробки технічної документації на земельну ділянку в сумі 2000 гривень та судовий збір за подачу позову.

Обґрунтовуючи заявлені позовні вимоги, позивач зазначив, що 18.12.2019 року між сторонами було укладено договір №2019-219 про надання послуг з розробки технічної документації на земельну ділянку для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 . За послуги з виготовлення технічної документації позивач оплатила відповідачеві 2000 грн. Відповідачем було виготовлено технічну документацію із землеустрою, однак у виготовленій документації відповідачем не було враховано усні вимоги позивача, а саме не виділена частина земельної ділянки іншій особі (сусіду) в межах площі даної земельної ділянки. Позивач неодноразово усно зверталася до відповідача із вимогою внесення змін до технічної документації, однак відповідач ігнорував дані вимоги.

А тому, позивач вважає, що відповідачем надані некваліфіковані послуги з розроблення технічної документації із землеустрою, вона не отримала послуг належної якості, що є порушенням її законних прав та інтересів, внаслідок чого позивач змушена звернутися за наданням послуг до іншого розробника технічної документації.

01.02.2021 року позивач зверталася до відповідача із претензією про повернення коштів в сумі 2000 грн., оплачених за умовами договору про надання послуг, проте станом на дату подання позову до суду відповідь на претензію позивачу не надійшла. Таким чином, вважає, що позивачеві було завдано збитків внаслідок неналежного виконання договору про надання послуг з розробки технічної документації на земельну ділянку.

Враховуючи викладене та посилаючись на положення Закону України «Про захист прав споживачів», ЦК України, позивач просить задовольнити заявлені позовні вимоги.

Ухвалою судді від 02 квітня 2021 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою суду від 21 квітня 2021 року закрито підготовче провадження та призначено справу до розгляду по суті.

У судовому засіданні позивач ОСОБА_1 позовні вимоги підтримала та прохала їх задовольнити, вказала, що вона звернулася до відповідача ОСОБА_2 з проханням виготовити технічну документацію на земельну ділянку для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , та 18.12.2019 року між ними було укладено договір №2019-219, за послуги з виготовлення технічної документації позивач оплатила відповідачеві 2000 грн. Зазначила, що при виготовленні технічної документації відповідачам не було враховано її усні вимоги виділити частину земельної ділянки іншій особі (сусіду) в межах площі даної земельної ділянки. Вона неодноразово усно зверталася до відповідача із вимогою внесення змін до технічної документації, однак відповідач ігнорував дані вимоги. Тому, вона змушена була звернутися за наданням послуг до іншого розробника технічної документації. Крім цього вказала, що під час звернення до відповідача з проханням виготовити технічну документацію нею було вказано розмір земельної ділянки 0,15 га.

У судовому засіданні представник позивача ОСОБА_3 , який представляє інтереси ОСОБА_1 , у повному обсязі підтримав позовні вимоги та просив суд їх задовольнити. Надав пояснення ідентичні викладеним у позовній заяві. Зазначив, що відповідач ОСОБА_2 надав неналежні послуги за вимогами позивача і замовника це не влаштувало.

Відповідач фізична особа-підприємець ОСОБА_2 у судовому засіданні пояснив, що ним технічна документація розроблялася на підставі заяви власника будинку, тобто ОСОБА_1 . Між ними було укладено та підписано договір №2019-219 від18.12.2019 року на розроблення документації із землеустрою та під час складання договору погоджено межі земельної ділянки площею 0,15 га., що також підтверджується актом прийому-передачі виконаних робіт від 27.02.2020 року, згідно п.3 якого визначено, що фактом підписання акта сторони визнають, що взаємодія сторін в процесі виконання договору здійснювалась у повній відповідності до чинного законодавства України, жодних претензій будь якого характеру сторони одна до одної не мають. Зазначив, що при розробці технічної документації ним було виконано всі вимоги відповідно до законодавства і вже після виготовлення документації позивач змінила думку щодо розміру площі земельної ділянки.

Суд, з`ясувавши позицію сторін по суті заявлених позовних вимог та заслухавши пояснення учасників справи, дослідивши в судовому засіданні усі наявні матеріали справи, встановивши наявність обставин, якими обґрунтовуються вимоги, визначившись щодо правовідносин, зумовлених встановленими фактами, а також щодо правових норм, якими врегульовані ці правовідносини, прийшов до наступного.

Відповідно до ст.ст. 2, 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом.

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Згідно з ч. 1 ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування (ч. 1 ст. 77 ЦПК).

Згідно зі ст. 80 ЦПК України достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи. Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Із дослідженого в судовому засіданні договору купівлі-продажу Ѕ частки житлового будинку з відповідною часткою господарчих будівель серії ННА 061679 від 13.02.2018 року вбачається, що позивач ОСОБА_1 є власником Ѕ частки житлового будинку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.7).

Також, із дослідженого в судовому засіданні договору купівлі-продажу Ѕ частки житлового будинку з відповідною часткою господарчих будівель серії ННА 007163 від 22.12.2018 року вбачається, що позивач ОСОБА_1 є власником Ѕ частки житлового будинку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.10-11).

18 грудня 2019 року між ФОП ОСОБА_2 (надалі «Розробник») та ОСОБА_1 (надалі «Замовник») було укладено договір №2019-219 на розроблення документації із землеустрою (а.с.48-50).

За умовами договору Розробник зобов`язався виконати роботи з виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) площею 0,1500 га., розташованої на території АДРЕСА_1 (пункт 1.1 Договору).

Загальна вартість робіт за договором складає 2000 грн. (пункт 2.1 Договору)

Згідно п.4.1, п.4.3 термін виконання робіт по даному договору становить 180 днів з дати отримання Розробником від Замовника вихідних даних та документів, необхідних для їх проведення. Матеріали, які надаються за результатами виконаних робіт: технічна документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

Відповідно до п.6.1 цього договору Замовник землевпорядної документації має право: доручати Розробнику виконання робіт із землеустрою; встановлювати наукові, технічні, економічні та інші вимоги до землевпорядної документації; виступати власником землевпорядної документації; контролювати надання послуг у строки встановлені цим договором; відмовитися від договору та вимагати відшкодування збитків, якщо Розробник без поважних причин своєчасно не розпочав роботи, або виконує їх настільки повільно що закінчення їх у строк визначений договором стає неможливим; отримувати протягом строку дії договору оперативну інформацію стосовно стану виконання робіт та підтверджуючі матеріали; прийняти виконані роботи згідно з актом приймання-передачі робіт.

У п.п.7.1, 7.2 договору визначено права та обов`язки Розробника, згідно яких Розробник землевпорядної документації має право: своєчасно та в повному обсязі отримувати плату за надані послуги; виконувати роботи із складання землевпорядної документації; погоджувати із Замовником наукові, технічні, економічні та інші вимоги до землевпорядної документації; отримувати протягом строку дії договору додаткову, необхідну для виконання робіт в межах договору вихідну інформацію та матеріали. Розробник документації із землеустрою та оцінки зобов`язаний: забезпечити надання послуг у строки, встановлені цим договором; оплачувати вартість надання висновків, довідок, погоджень, згідно аргументованих рахунків установ, організацій, підприємств, які надають дані послуги з подальшим відшкодуванням їх вартості; дотримуватися законодавства України, що регулює земельні відносини, а також державних стандартів, норм і правил у сфері землеустрою; на вимогу Замовника надавати оперативну інформацію стосовно стану виконання робіт та підтверджуючі матеріали; виконувати всі умови договору.

Договір підписаний сторонами.

На виконання п.2 Договору позивач ОСОБА_1 перерахувала ФОП ОСОБА_2 2000 грн. за виготовлення технічної документації із землеустрою, що підтверджується рахунком-фактурою та квитанцією (а.с.15).

Відповідно до положень ч. 1 ст. 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно з ч. 1 ст. 626, ч. 1 ст. 629 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Частиною 1 ст. 901 ЦК України передбачено, що за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

За змістом ч. 1 ст. 181 ЗК України, землеустрій - це сукупність соціально-економічних та екологічних заходів, спрямованих на регулювання земельних відносин та раціональної організації території адміністративно-територіальних одиниць, суб`єктів господарювання, що здійснюються під впливом суспільно-виробничих відносин і розвитку продуктивних сил.

Відповідно до ст. 1 Закону України від 22.05.2003 року № 858-IV «Про землеустрій» (далі - Закон № 858-ІV), документація із землеустрою (землевпорядна документація) - затверджені в установленому порядку текстові та графічні матеріали, якими регулюється використання та охорона земель державної, комунальної та приватної власності, а також матеріали обстеження і розвідування земель, авторського нагляду за виконанням проектів тощо.

Згідно з п. «і» ч. 2 ст. 25 Закону № 858-ІV, одним із видів документації із землеустрою є технічна документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 26 Закону № 858-ІV, замовниками документації із землеустрою можуть бути органи державної влади, Рада міністрів Автономної республіки Крим, органи місцевого самоврядування, землевласники і землекористувачі.А розробниками такої документації, зокрема, - юридичні особи, що володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та у складі яких працює за основним місцем роботи не менше двох сертифікованих інженерів-землевпорядників, які є відповідальними за якість робіт із землеустрою; фізичні особи-підприємці, які володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та є сертифікованими інженерами-землевпорядниками, іфдповідальними за якість робіт із землеустрою.

Обов`язки розробників документації із землеустрою визначені ч. 2 ст. 28 Закону № 858-ІV.

Зокрема, розробники документації із землеустрою зобов`язані: дотримуватися законодавства України, що регулює земельні відносини, а також державних стандартів, норм і правил при здійсненні землеустрою; інформувати зацікавлених осіб про здійснення землеустрою; виконувати всі умови договору; виконувати роботи із складання документації із землеустрою у строк, передбачений договором.

Уразі невиконання або неналежного виконання умов договору при здійсненні землеустрою, розробники документації із землеустрою несуть відповідальність, передбачену договором і законом (ч. 4 ст. 28 Закону № 858-ІV).

Згідно з ч. 3 ст. 29 Закону № 858-ІV склад, зміст і правила оформлення кожного виду документації із землеустрою регламентуються відповідною нормативно-технічною документацією з питань здійснення землеустрою.

В силу ч.ч. 1, 2, 4 Закону № 858-ІV встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) проводиться відповідно до топографо-геодезичних і картографічних матеріалів. Встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється на основі технічної документації із землеустрою, якою визначається місцеположення поворотних точок меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Межі земельної ділянки в натурі (на місцевості) закріплюються межовими знаками встановленого зразка.

Склад технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) визначений п. 2.8 Інструкції про встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та їх закріплення межовими знаками, затвердженої наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 18 травня 2010 року № 376 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 16 червня 2010 року за № 391/17686).

Із вище викладеного і встановленого в судовому засіданні вбачається, що відповідач виконав укладений між сторонами договір №2019-219 від 18 грудня 2019 року, а саме відповідно до п.1.1 виготовив технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Дану технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) прочитала та затвердила своїм підписом ОСОБА_1 .

Посилання позивача на те, що вона не одноразово зверталася до відповідача з проханням внести зміни до технічної документації, спростовується самою технічною документацією дослідженою в судовому засіданні таактом прийому-передачі виконаних робіт, згідно яких сторонами було погоджено та визначено розмір земельної ділянки площею 0,1500 га, розташованої на території АДРЕСА_1 .

Крім того, доводи сторони позивача про те, що відповідач надав неналежні послуги за вимогами і замовника це не влаштувало не спростовано, оскільки відповідно до п.10.2 договору зміни у договір можуть бути внесені за взаємною згодою сторін, що оформляється додатковою угодою до цього договору, однак договір між сторонами починаючи з 18.12.2019 року є діючим.

Згідно п.3.1, п.3.2., п.3.3. договору №2019-219 від 18.12.2019 року приймання виконання робіт за цим договором оформляється актом приймання-передачі робіт. Замовник зобов`язаний підписати акт приймання-передачі робіт протягом пяти робочих днів з моменту отримання акту і документації, які відповідають вимогам чинного законодавства. У разі відмови від підписання акта, Замовник складає мотивовоний протокол розбіжностей.

Як встановлено у судовому засіданні, ФОП ОСОБА_2 завершив роботи з виготовлення технічної документації із землеустрою, акт прийому-передачі виконаних робіт сторонами підписано 27.02.2020 року. Згідно п.3 даного акту визначено, що фактом підписання цього акта сторони визнають, що взаємодія сторін в процесі виконання договору здійснювались у повній відповідності до чинного законодавства України, жодних претензій будь якого характеру сторони одна до одної не мають (а.с.51).

Статтями 15, 16 ЦК України передбачено право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, а також на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства, якими, зокрема є: справедливість, добросовісність та розумність, у тому числі й у судовому порядку.

З урахуванням цих норм правом на звернення до суду за захистом наділена особа в разі порушення, невизнання або оспорювання саме її прав, свобод чи інтересів, а також у разі звернення до суду органів і осіб, яким надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб або державні та суспільні інтереси. Суд повинен встановити, чи були порушені, невизнані або оспорені права, свободи чи інтереси цих осіб, і залежно від установленого вирішити питання про задоволення позовних вимог або відмову в їх задоволенні.

Відповідно до преамбули Закону України «Про захист прав споживачів» цей Закон регулює відносини між споживачами товарів, робіт і послуг та виробниками і продавцями товарів, виконавцями робіт і надавачами послуг різних форм власності, встановлює права споживачів, а також визначає механізм їх захисту та основи реалізації державної політики у сфері захисту прав споживачів.

Згідно із визначеннями термінів наданими ст. 1 Закону України «Про захист прав споживачів» виконавцем робіт може бути суб`єкт господарювання, який виконує роботи або надає послуги.

Частиною 1 ст. 10 Закону України «Про захист прав споживачів» визначено, що споживач має право відмовитися від договору про виконання робіт (надання послуг) і вимагати відшкодування збитків, якщо виконавець своєчасно не приступив до виконання зобов`язань за договором або виконує роботу так повільно, що закінчити її у визначений строк стає неможливим.

Дослідженими у справі доказами підтверджено, що відповідач у передбачений вимогами п.4.1 укладеного із позивачем договору, роботи по розробленню технічної документації із землеустрою виконав, договір є діючим.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 2, 12, 60, 76, 77, 80, 81, 89, 258, 259, 263, 265 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ :

У задоволенні позову представника позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_3 до фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 про відшкодування збитків, завданих неналежним виконанням договору - відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів до Полтавського апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне найменування сторін:

Позивач: ОСОБА_1 (адреса: АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ).

Представник позивача: ОСОБА_3 (адреса: АДРЕСА_3 ).

Відповідач: ОСОБА_2 (адреса: АДРЕСА_4 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 ).

Повне рішення суду складено - 24 травня 2021 року (22, 23 травня 2021 - вихідні дні).

Суддя Ю. М. Свістєльнік

Джерело: ЄДРСР 97120489
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку