open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №521/2418/21

Номер провадження 3/521/2565/21

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 травня 2021 року Малиновський районний суд міста Одеси у складі:

головуючого судді Кузьменко Н.Л.

при секретарі Юришинець С.В.

за участю:

представника Одеської митниці ДМС Євдокімова Д.А.

розглянув у відкритому судовому засіданні у місті Одесі справу, що надійшла з Одеської митниці ДМС, відносно:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Тирасполь,Республіки Молдова,громадянина РеспублікиМолдова,тимчасово непрацюючого,проживаючого заадресою: АДРЕСА_1 , закордонний паспорт НОМЕР_1 від 06.06.2015 виданий « НОМЕР_2 », ідентифікаційний код - НОМЕР_3 ,

за порушення митних правил, передбачених ч. 6 ст. 481 МК України, суд

В С Т А Н О В И В:

07.12.2020 року о 15 год. 04 хв. в зону митного контролю міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення „Кучурган - Первомайськ відділу митного оформлення № 1 митного поста „Кучурган Одеської митниці Держмитслужби, у напрямку з Молдови до України на канал руху „зелений коридор в`їхав легковий автомобіль марки «CITROEN C5», реєстраційний номер НОМЕР_4 , країна реєстрації Молдовa, номер кузова НОМЕР_5 , під керуванням громадянина Молдови ОСОБА_2 , в якості пасажира в зазначеному автомобілі переміщувався громадянин Молдови ОСОБА_1 . Під час проведення митного контролю зафіксовано інформацію щодо невивезення громадянином Молдови ОСОБА_1 транспортного засобу марки " FORD FOCUS ", реєстраційний номер НОМЕР_6 , країна реєстрації - Болгарія (BG), номер кузова НОМЕР_7 , який він перемістив 29.04.2018 року на митну територію України в режимі «Тимчасове ввезення» строком до одного року, з метою «Особисте користування», через відділ митного оформлення № 1 митного поста "Кучурган", пункт пропуску "Кучурган Первомайськ" Одеської митниці ДФС, по смузі руху «зелений коридор». Інформація щодо вивезення за межі митної території України даного транспортного засобу станом на 07.12.2020 року відсутня. Відповідно до частини 1 статті 380 Митного кодексу України дозволяється тимчасове ввезення громадянами-нерезидентами на митну територію України транспортних засобів особистого користування на строк до одного року.

Цей строк може бути продовжено у митному органі з урахуванням дії обставин непереборної сили та особистих обставин громадян, які ввезли такі транспортні засоби, за умови документального підтвердження цих обставин, але не більш як на 60 днів. Обов`язковою умовою допуску зазначених транспортних засобів до тимчасового ввезення на митну територію України є реєстрація цих транспортних засобів в уповноважених органах іноземних держав, що підтверджується відповідним документом.

Згідно частини 6 статті 380 Митного кодексу України тимчасово ввезені транспортні засоби особистого користування повинні бути вивезені за межі митної території України з дотриманням строків, установлених відповідно до вимог Митного кодексу України, або поміщені у митні режими відмови на користь держави, знищення або руйнування чи можуть бути оформлені для вільного обігу на митній території України за умови сплати митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів.

В розділі Заяви підприємств та осіб програми АСМО Інспектор відсутня інформація щодо звернення громадянина Молдови ОСОБА_1 до митних органів України з приводу продовження терміну перебування будь-яких транспортних засобів на митній території України в період з 29.04.2018 по 07.12.2020. Тобто, станом на 07.12.2020 року громадянином Молдови ОСОБА_1 не було надано до жодного митного органу України відповідних документів, що підтверджують факт аварії, дії обставин непереборної сили чи протиправних дій третіх осіб, видані компетентними органами (установами) та засвідчені в установленому порядку.

Також було проведено перевірку згідно розділу «Автотранспортні засоби» бази даних ЄАІС Держмитслужби, відповідно якого в базі даних ЄАІС Держмитслужби відсутня інформація про оформлення транспортного засобу марки " FORD FOCUS ", реєстраційний номер НОМЕР_6 , країна реєстрації - Болгарія НОМЕР_8 , номер кузова НОМЕР_7 , в будь-якому іншому митному режимі чи оформлення на нього будь-яких митних документів.

Виходячи з вищенаведеного, громадянин Молдови ОСОБА_1 повинен був вивезти з митної території України (доставити до митниці призначення) даний транспортний засіб особистого користування марки " FORD FOCUS ", реєстраційний номер НОМЕР_6 , країна реєстрації - Болгарія (BG), номер кузова НОМЕР_7 , до 29.04.2019 року.

Інформація щодо вивезення за межі митної території України даного транспортного засобу станом на 07.12.2020 року відсутня.

Таким чином, враховуючи вимоги Митного кодексу України та Закону України від 16.05.2019 року № 2725-VIII, Закону України від 08.11.2018 року №2612-VIII щодо змін до Митного кодексу України та лист Департаменту організації протидії митним правопорушенням та міжнародної взаємодії від 01.08.2019 року №24927/7/99-99-20-02-02-17 громадянин Молдови ОСОБА_1 перевищив встановлений статтею 380 Митного кодексу України строк тимчасового ввезення транспортного засобу - легкового автомобіля марки " FORD FOCUS ", реєстраційний номер НОМЕР_6 , країна реєстрації - Болгарія (BG), номер кузова НОМЕР_7 більше ніж на тридцять діб.

На підставі викладених обставин, 07.12.20120 року посадовою особою Одеської митниці ДМС відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , було складено протокол про порушення митних правил №1236/50000/20 за ознаками порушення митних правил, передбачених ч. 6 ст. 481 МК України.

У судовому засіданні гр. ОСОБА_1 участі не приймав, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином. Враховуючи, що з отриманого протоколу про порушення митних правил, особі було відомо про розгляд справи саме Малиновським районним судом м. Одеси (ч. 6ст. 494 МК України), суд вважає його таким, що своєчасно сповіщений про дату, час та місце судового засідання, а тому наявні усі підстави для розгляду справи без його участі, відповідно до ч. 4ст. 526 МК України.

ОСОБА_1 в судове засіданні не з`явився, відповідно до письмових пояснень, просить проводити розгляд справи без його участі, доповнень та зауважень до протоколу не має.

Згідност. 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» від 23.02.2006р., суди застосовують рішення Європейського суду з прав людини як джерело права.

Європейський суд з прав людини у рішенні від 03.04.2008р. у справі «Пономарьов проти України» (заява №3236/03) вказує, що сторони у розумні інтервали часу мають вживати заходів, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження.

Представник Одеської митниці ДМС у суді протокол підтримав, та вважав, що вина доведена повністю матеріалами справи.

Вислухавши думку представника Одеської митниці ДМС та дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Відповідност. 129 Конституції України, розгляд і вирішення справ в судах здійснюється на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведеності перед судом їх переконливості.

Згідност. 458 МК України, порушення митних правил є адміністративним правопорушенням, яке являє собою протиправні, винні (умисні або з необережності) дії чи бездіяльність, що посягають на встановлений законодавством України порядок переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України, пред`явлення їх митним органам для проведення митного контролю та митного оформлення, а також здійснення операцій з товарами, що перебувають під митним контролем або контроль за якими покладено на митні органи цим Кодексом чи іншими законами України, і за які цим Кодексом передбачена адміністративна відповідальність.

Як передбачено ч. 1ст. 380 МК України, тимчасове ввезення громадянами-нерезидентами на митну територію України транспортних засобів особистого користування дозволяється на строк до одного року. Цей строк може бути продовжено органами доходів і зборів з урахуванням дії обставин непереборної сили та особистих обставин громадян, які ввезли такі транспортні засоби, за умови документального підтвердження цих обставин, але не більш як на 60 днів.

З матеріалів справи вбачається, що транспортний засіб марки " FORD FOCUS ", реєстраційний номер НОМЕР_6 , країна реєстрації - Болгарія (BG), номер кузова НОМЕР_7 у строк до 29.04.2019 року - ОСОБА_1 з митної території не вивезений.

Відповідальність за порушення ч. 6 ст. 481 МК України - перевищення строку тимчасового ввезення транспортних засобів особистого користування та транспортних засобів комерційного призначення на митну територію України більше ніж на тридцять діб, а так само втрата цих транспортних засобів, у тому числі їх розкомплектування встановлена у вигляді накладення штрафу в розмірі десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або конфіскацію таких транспортних засобів. Тобто, законом передбачена альтернатива накладення стягнення на правопорушника, яке визначається судом за результатом розгляду справи.

Слід зазначити, що вказане правопорушення є триваючим, оскільки триваюче правопорушення - це проступок, пов`язаний з тривалим, неперервним невиконанням обов`язків, передбачених законом. Тобто, триваючі правопорушення характеризуються тим, що особа, яка вчинила якісь певні дії чи бездіяльність, перебуває надалі у стані безперервного продовження цих дій (бездіяльності). Ці дії безперервно порушують закон протягом якогось часу. Іноді такий стан продовжується значний час і увесь час винний безперервно вчиняє правопорушення у вигляді невиконання покладених на нього обов`язків. Триваюче правопорушення припиняється лише у випадку усунення стану за якого об`єктивно існує цей обов`язок, виконанням обов`язку відповідним суб`єктом або припиненням дії відповідної норми закону. Така позиція викладена у постанові Верховного Суду від 11 квітня 2018 року по справі №804/401/17.

Тому, навіть у разі притягнення особи до відповідальності за порушення ст. 481 МК України, це не звільняє її від обов`язку вивезення за межі території України транспортного засобу, який є предметом правопорушення, та триває до виконанням такого обов`язку або припиненням дії відповідної норми закону.

Відповідно до ст. 23 КУпАП, адміністративне стягнення є мірою відповідальності і застосовується з метою виховання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, в дусі додержання законів України, поваги до правил співжиття, а також запобігання вчиненню нових правопорушень як самим правопорушником, так і іншими особами.

Таким чином, вирішуючи питання щодо накладення адміністративного стягнення на правопорушника, суд враховує зазначену позицію Верховного Суду, та з метою попередження здійснення особою нових порушень митних правил, передбачених ст. 481 МК України, де предметом правопорушення може бути один й той самий транспортний засіб, приходить до висновку про застосування санкції у вигляді конфіскації транспортного засобу безпосереднього предмету правопорушення.

Викладені вище обставини встановлені при проваджені по даній справі та підтверджуються наступними доказами: протоколом про порушення митних правил №1236/50000/20 від 07.12.2020, доповідною запискою державного інспектора відділу митного оформлення №1 митного поста «Кучурган» Одеської митниці Держмитслужби ОСОБА_3 від 07.12.2020 року, письмовими поясненнями, копією витягу з ЄАІС та АСМО «Інспектор» та іншими матеріалами.

Судом встановлено, що вартість транспортного засобу складає 170 000-180 000 гривень, відповідно до відповіді ТОВ «Експоцентр Одеса» від 18.12.2020 року.

Вирішуючи питання щодо накладення адміністративного стягнення на правопорушника, з метою попередження здійснення особою нових правопорушень, враховуючи співвідношення вартості транспортного засобу 170 000 грн та стягнення у вигляді штрафу у розмірі 170 000 грн, суддя вважає що менш обтяжливим заходом для особи, яка не тимчасово не працює, буде застосування санкції у вигляді конфіскації транспортного засобу, як безпосереднього предмету правопорушення.

При накладені стягнення суддя, окрім обставин які пом`якшують і обтяжують відповідальність, відповідно до ч. 2 ст. 33 КпАП враховує: характер вчиненого правопорушення, особу порушника, ступінь його вини та майновий стан.

Враховуючи вищевикладене, суд визнає винним ОСОБА_1 у вчиненні правопорушення, передбаченого ч. 6 ст. 481 МК України, та накладає стягнення, відповідно до санкції статті, у виді конфіскації транспортного засобу марки " FORD FOCUS ", реєстраційний номер НОМЕР_6 , країна реєстрації - Болгарія НОМЕР_8 , номер кузова НОМЕР_7 .

Відповідно до ст. 40-1 КУпАП, судовий збір у провадженні по справі про адміністративне правопорушення у разі винесення судом (суддею) постанови про накладення адміністративного стягнення сплачується особою, на яку накладено таке стягнення. Розмір і порядок сплати судового збору встановлюється законом.

Вимогами п. 5 ч. 2ст. 4 ЗУ «Про судовий збір»,передбачено, що у разі ухвалення судом постанови про накладення адміністративного стягнення з правопорушника підлягає стягненню судовий збір за ставкою 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Керуючись ст. ст. 197, 481, 522, 524-529 МК України, ст. ст. 283-285, 294 КУпАП, ст. 4 ЗУ «Про судовий збір України», -

ПОСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 визнати винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 6 ст. 481 МК України, та накласти стягнення у виді конфіскації транспортного засобу марки "FORD FOCUS", реєстраційний номер НОМЕР_6 , країна реєстрації - Болгарія (BG), номер кузова НОМЕР_7 .

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь держави судовий збір у розмірі 454 (чотириста п`ятдесят чотири) гривні.

Постанова суду (судді) у справі про порушення митних правил може бути оскаржена особою, стосовно якої вона винесена, представником такої особи або митним органом, який здійснював провадження у цій справі. Порядок оскарження постанови суду (судді) у справі про порушення митних правил визначається Кодексом України про адміністративні правопорушення та іншими законами України.

Головуючий суддя Кузьменко Н.Л.

Джерело: ЄДРСР 97079135
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку