open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

справа № 704/51/21

14 травня 2021 р. Тальнівський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді Фролова О.Л.,

при секретарі Кремсалюк Т.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Павлівської сільської ради Тальнівського району Черкаської області про визнання права власності на спадкове майно,

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернулася в суд з позовом до відповідача про визнання права власності на спадкове майно. На підставу своїх вимог посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько ОСОБА_2 . Після його смерті відкрилась спадщина, яку вона прийняла як спадкоємець. Під час оформлення спадкових прав у нотаріальній конторі позивачці повідомили, що видати їй свідоцтво про право на спадщину за заповітом на будинок неможливо, оскільки відсутні документи на право власності на будинок за адресою: АДРЕСА_1 . За таких обставин вона змушена звертатись до суду з даним позовом.

До початку судового засідання позивач подала до суду заяву в якій позовні вимоги підтримала повністю та просила суд слухати справу у її відсутність.

В судове засідання відповідач не з`явився, однак представник відповідача подав до суду заяву, в якій просив суд справу розглядати у його відсутність, позовні вимоги визнав повністю.

В судове засідання всі особи, які беруть участь у справі, не з`явились, у зв`язку з чим в порядку ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, вивчивши докази надані по справі, вважає, що позов підлягає до задоволення повністю, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що згідно свідоцтва про смерть ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Тальне Черкаської області.

Згідно довідки № 292 від 29.09.2020 року, виданої виконкомом Павлівської сільської ради Тальнівського району Черкаської області, ОСОБА_2 до дня смерті проживав в житловому будинку по АДРЕСА_2 .

Згідно повідомлення КП «Черкаське обласне об`єднане бюро технічної інвентаризації» № 355 від 12.10.2020 року на житловий будинок по АДРЕСА_2 Перша станом на 01.01.2013 в Тальнівському відділку Черкаського обласного об`єднаного бюро технічної інвентаризації право власності не оформлено та не зареєстровано.

Згідно постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 08.01.2021 року ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на будинок, що знаходиться по АДРЕСА_2 , що належав ОСОБА_2 в зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно.

Згідно повідомлення Тальнівської державної нотаріальної контори від 17.02.2021 №110/01-16 спадкоємцем за заповітом померлого ОСОБА_2 є його дочка ОСОБА_1 .

Статтею 1217 ЦК України передбачено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Відповідно до ст. 1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно. Згідно до положень ст. 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини. Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи, часом відкриття спадщини є день смерті особи.

Відповідно до ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. В даному випадку позивачем набуто право власності в порядку спадкування, а тому за нею має бути визнано право власності на житловий будинок.

Постановою Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування визначено, що за наявності умов для одержання у нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розгляду не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні спадщини такі справи розглядаються за правилами позовного провадження.

Аналізуючи досліджені докази, суд вважає, що є всі підстави для визнання за позивачем права власності на житловий будинок в порядку спадкування.

Керуючись ст. 258, 259, 263-265, 268 ЦПК України, ст. 328, 1216-1223, 1261 ЦК України, суд

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 доПавлівської сільськоїради Тальнівськогорайону Черкаськоїобласті провизнання прававласності наспадкове майно задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 право власності на спадкове майно домоволодіння по АДРЕСА_2 , який при житті належав ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржене до Черкаського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя О.Л. Фролов

Джерело: ЄДРСР 97056559
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку