open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа № 712/3255/21

Провадження № 2/712/1624/21

11 травня 2021 року м. Черкаси

Соснівський районний суд м. Черкаси у складі:

головуючого/судді - Марцішевської О.М.

за участю секретаря судового засідання Вдовенко О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Черкаси в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Черкаської міської ради про визнання права власності в порядку спадкування, -

ВСТАНОВИВ:

25 березня 2021 року позивач ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) звернулася з позовом до Черкаської міської ради (м. Черкаси, вул.. Б.Вишневецького, 36) про визнання права власності в порядку спадкування.

В обґрунтування позовних вимог вказує на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер чоловік позивача ОСОБА_2 . При життя він склав заповіт, за яким заповідав позивачу своє майно, в тому числі і автомобіль ВАЗ 111840, 2008 року випуску, номерний знак НОМЕР_1 , червоного кольору, номер кузова НОМЕР_2 , номер двигуна НОМЕР_3 , зареєстрований в Регіональному сервісному центрі МВС в Черкаській області /свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_4 /. У визначений законом 6-й місячний строк позивач подала до Другої Черкаської державної нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини після смерті чоловіка і отримала свідоцтво про право на спадщину за заповітом на частину спадкового майна, а саме на земельну ділянку. Однак, отримати свідоцтво про право на спадщину за законом на автомобіль не змогла і отримала нотаріальну відмову у вчиненні нотаріальної дії, так як втрачено оригінал правовстановлюючого документу на автомобіль - свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

Просить суд визнати за позивачем в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 право власності на автомобіль ВАЗ 111840, 2008 року випуску, номерний знак НОМЕР_1 , червоного кольору, номер кузова НОМЕР_2 , номер двигуна НОМЕР_3 зареєстрований в Регіональному сервісному центрі МВС в Черкаській області, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_4 .

29 березня 2021 року ухвалою Соснівського районного суду м. Черкаси відкрито провадження за правилами загального позовного провадження.

12 квітня 2021 року представник відповідача скерував до суду відзив на позовну заяву, який обґрунтував тим, що позивач у позовній заяві зазначає те, що документи на автомобіль, щодо якого пред`явлені позовні вимоги втрачені проте не вказала, чому саме ці документи не можуть бути відновленні, а також не надала доказів, що вона вживала передбачені законодавством заходи, спрямовані на відновлення втрачених документів на автомобіль.

Позивач в судове засідання не з`явилася, скерувала до суду заяву про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, скерував до суду заяву про розгляд справи без його участі.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Судом встановлено, що в судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_2 у віці 77 років помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_5 від 25.07.2017 року.

З 21.12.2007р. до смерті ОСОБА_2 перебував у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_3 .

За життя ОСОБА_2 склав заповіт від 30.03.2013 року, відповідно до якого належну йому квартиру АДРЕСА_2 у рівних частках заповів ОСОБА_1 , ОСОБА_4 ; належний автомобіль ВАЗ 111840-114, легковий седан-В, 2008 року випуску, державний номерний знак НОМЕР_1 заповів ОСОБА_1 ; належний йому жилий будинок з надвірними спорудами, що знаходиться в АДРЕСА_3 заповів у рівних частках ОСОБА_1 та ОСОБА_5 ; належну йому земельну ділянку, площею 0,2922 га, призначену для ведення особистого підсобного господарства, к/н № НОМЕР_6 , що розташована с. Канівщина Золотоніського району Черкаської області заповів в рівних частках ОСОБА_1 та ОСОБА_5 ; належну йому земельну ділянку, площею 2,51 га, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, к/н № 7121582000:06:001:0026, що розташована Вознесенська сільська рада, Золотоніського району Черкаської області заповів ОСОБА_5 . Даний заповіт посвідчений державним нотаріусом Другої Черкаської державної нотаріальної контори Фіщук С.О. та зареєстрований в реєстрі за № 2-481.

Спадкова справа після ОСОБА_2 заведена в Другій Черкаській державній нотаріальній конторі № 407/2017.

З матеріалів спадкової справи вбачається, що позивачка звернулась з заявою про прийняття спадщини від 08.09.2017р. ОСОБА_5 відмовилась від спадщини заявою від 27.09.2017р. на користь позивачки. 14.02.2018р. позивачці видане свідоцтво про прав на спадщину за заповітом на земельної ділянки, площею 2,51 га, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, к/н № 7121582000:06:001:0026, що розташована Вознесенська сільська рада, Золотоніського району Черкаської області.

Постановою нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 19.03.2021 року, відмовив ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, а саме на автомобіль марки ВАЗ 111840, 2008 року випуску, номерний знак НОМЕР_1 , що залишився після смерті ОСОБА_2 у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на майно, що належало померлому.

В той же час в матеріалах справи реєстраційна картка ТЗ, з якої вбачається, що власником автомобіля ВАЗ 111840, 2008 року випуску, номерний знак НОМЕР_1 зареєстрований ОСОБА_2 .

Стаття 1216 ЦК Українивизначає спадкування як є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно дост. 1217 ЦК Україниспадкування здійснюється за заповітом або законом.

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ч.1 ст.1218УК України).

Згідност. 16 ЦК Україникожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є визнання права власності.

Згідно п.23Постанови Пленуму ВСУ № 7 від 30.05.2008 року «Про судову практику у справах про спадкування», у разі неможливості отримати свідоцтво про право на спадщину в нотаріальній конторі в загальному порядку, спадкоємець має право звернутися до суду з позовом про визнання права власності на спадщину.

Відповідно дост. 328 ЦК України, право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону, або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

На підставіст.392 ЦК Українивласник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до підпунктів 4.15. 4.18 пункту 4 Глави 10 Розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, видача свідоцтва про право на спадщин) на майно, яке підлягає реєстрації, проводиться нотаріусом після подання правовстановлюючих документів щодо залежності цього майна спадкодавцеві. Отже, нотаріусову обов`язково надається документ, відповідно до якого має бути зареєстровано право власності на конкретний об`єкт спадкування, оскільки, згідно зст. 182 ЦК України, право власності та інші речові права на нерухомі речі, обтяження цих прав, їх виникнення перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

Як пояснила, позивачка, у зв`язку з втратою оригіналу правовстановлюючого документа, вона не має можливості оформити спадкові права на транспортний засіб у нотаріальному порядку.

Приписами п. 1ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободвстановлено, що кожен при вирішенні питання щодо його цивільних прав та обов`язків має право на справедливий і відкритий розгляд упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Оцінивши зібрані у справі докази, суд доходить висновку, що позов підлягає до задоволення, оскільки матеріалами справи підтверджено наявність підстав для спадкування та належність на праві власності спадкодавця спадкового майна - автомобіля марки ВАЗ 111840, 2008 року випуску, номерний знак НОМЕР_1 , червоного кольору, номер кузова НОМЕР_2 , номер двигуна НОМЕР_3 , зареєстрований в Регіональному сервісному центрі МВС в Черкаській області, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_4 .

При вирішенні питання про розподіл судових витрат суд враховує, що позивачем не заявлено вимоги про відшкодування відповідачем судових витрат.

Керуючись ст.ст. 328, 392, 1216, 1217, 1218, ЦК України , ст.ст.13,19,81,141,263-265,293,315 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов ОСОБА_1 задовольнити у повному обсязі.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на автомобіль марки ВАЗ 111840, 2008 року випуску, номерний знак НОМЕР_1 , червоного кольору, номер кузова НОМЕР_2 , номер двигуна НОМЕР_3 , зареєстрований в Регіональному сервісному центрі МВС в Черкаській області, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_4 .

Рішення може бути оскаржено в загальному порядку до Черкаського апеляційного суд через місцевий суд (з початку функціонування Єдиної інформаційно-телекомунікаційної системи безпосередньо до Черкаського апеляційного суду) протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили за наслідками апеляційного перегляду.

ГОЛОВУЮЧИЙ:

Повний текст рішення виготовлено 21 травня 2021 року.

Веб-адреса рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень http://reyestr.court.gov.ua.

Позивач: ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_7 )

Відповідач: Черкаська міська рада (м. Черкаси, вул. Б.Вишневецького, 36, ЄДРПОУ 25212542)

Джерело: ЄДРСР 97056547
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку