open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 484/1161/21

Провадження № 2/484/745/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.05.2021 року Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

в складі : головуючого судді - Літвіненко Т.Я.

секретар судового засідання - Шаповалова В.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Первомайську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Первомайська міська рада Миколаївської області, про визнання права власності на земельну ділянку

УСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися з позовом до Первомайської міської ради Миколаївської області, про визнання права власності на земельну ділянку, площею 0,1000 га, розташовану за адресою: АДРЕСА_1 , передану для обслуговування житлового будинку, у зв`язку з переходом до них права власності на житловий будинок АДРЕСА_2 .

Мотивуючи позовні вимоги, представник позивача, ОСОБА_3 , вказала, що 17.07.2001 року ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , на підставі договору дарування, укладеного з ОСОБА_4 , набули у власність житловий будинок АДРЕСА_1 . 25.02.1994 року, ОСОБА_4 видано державний акт на право приватної власності на землю, загальною площею 0,1000 га, розташовану по АДРЕСА_1 , передану для обслуговування житлового будинку. Представник позивача вважає, що у зв`язку з переходом до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 права власностіна зазначенийбудинок,до нихперейшло правовласності йна земельну ділянку, на якій він розташований.

Представник позивачів, ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилась, надала суду заяву в якій вказала, що позов підтримує у повному обсязі, просила його задовольнити та справу розглядати без її участі.

Представник відповідача в судове засідання не з`явилась, надала суду заяву в якій вказала, що позовні вимоги визнає в повному обсязі та просила справу розглядати без її участі.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного.

Згідно копії державного акту на право власності на земельну ділянку, від 25.02.1994 року, ОСОБА_4 на праві приватної власності, належить земельна ділянка загальною площею 0,1000 га, розташована по АДРЕСА_1 , передана для обслуговування житлового будинку (а.с. 13)

Відповідно до договору дарування, посвідченого приватним нотаріусом Первомайського міського нотаріального округу Миколаївської області Колесніченко Л.І. від 17.07.2001 року за реєстровим № 2986, укладеного між ОСОБА_4 та ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , останні отримали у власність житловий будинок з надвірними спорудами, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 та 17.07.2001 року зареєстрували його в Первомайському МБТІ за реєстровим № 8250.(а.с.7)

Згідно копії актового запису про смерть № 193, наданого Первомайським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), ІНФОРМАЦІЯ_1 , в м. Первомайськ, Миколаївської області, помер ОСОБА_4 (а.с.37)

Відповідно до інформації Відділу у Первомайському районі Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області від 12.03.2021 року станом на 31.12.2012 року за адресою: АДРЕСА_1 державний акт на право приватної власності на землю зареєстровано за № 1296 від 25.02.1994 року видано на ОСОБА_4 площею 0,1000 га для обслуговування житлового будинку.(а.с.12)

Пленум Верховного Суду України в своїйПостанові від 16.04.2004р. за №7 «Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ»зазначив, що при переході права власності на будівлі та споруди за цивільно-правовими угодами, укладеними до 1 січня 2002 р., згідно з положеннями чинної до цієї дати ст.. 30 ЗКдо набувача від відчужувача переходить належне йому право власності або право користування земельною ділянкою, на якій розташовані будівлі та споруди, якщо інше не передбачалось у договорі відчуження. Після 31 грудня 2001 р. в таких випадках право власності на земельну ділянку або її частини могло переходити відповідно до ст.. 120 ЗК 2001 рокуна підставі цивільно-правових угод, а право користування - на підставі договору оренди, укладених відповідно відчужувачем або набувачем. До особи, яка придбала житловий будинок, будівлю або споруду після 31 грудня 2003 р., згідно зі ст.. 377 ЦК, а з часу внесення змін до ст..120 ЗК Законом України від 27 квітня 2007 р. №997-V- і згідно зіст.. 120 ЗК, переходило право власності на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення, у розмірах, встановлених договором; а якщо договором це не було визначено, до набувача переходило право власності на ту частину земельної ділянки, яка зайнята житловим будинком, будівлею або спорудою, та на частину земельної ділянки, яка необхідна для її обслуговування.

Частинами 1 і 2 статті 30 Земельного кодексу України (чинного до 1 січня 2002 року), який діяв на час виникнення спірних відносин, встановлено, що при переході права власності на будівлю і споруду разом з цими об`єктами переходить у розмірах, передбачених статтею 67 цього Кодексу, і право власності або право користування земельною ділянкою без зміни її цільового призначення і, якщо інше не передбачено у договорі відчуження - будівлі та споруди. У разі зміни цільового призначення надання земельної ділянки у власність або користування здійснюється в порядку відведення.

Таким чином, до позивачів у зв`язку з переходом права власності на будинок АДРЕСА_1 , перейшло право власності й на земельну ділянку площею 0,1000 га, передану для обслуговування вище вказаного житлового будинку.

На підставі вище викладеного, враховуючи, що відповідач визнав позов повністю, суд приходить до висновку, що позов обґрунтований та підлягає задоволенню у повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 3, 12, 13, 81, 259, 263, 264, 265 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , право власності на 1/2 частину земельної ділянки, площею 0,1000 га, розташовану за адресою: АДРЕСА_1 , передану для обслуговування житлового будинку, без зміни цільового призначення, у зв`язку з переходом до неї права власності на 1/2 частини житловий будинок АДРЕСА_1 .

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , право власності на 1/2 частину земельної ділянки, площею 0,1000 га, розташовану за адресою: АДРЕСА_1 , передану для обслуговування житлового будинку, без зміни цільового призначення, у зв`язку з переходом до нього права власності на 1/2 частини житловий будинок АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегл яду.

На рішення може бути подано апеляційну скаргу безпосередньо до Апеляційного суду Миколаївської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Інформація про сторони:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , паспорт серії НОМЕР_1 виданий Ульяновським РВ УМВС України в Кіровоградській області від 20 червня 2000 року, РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 ;

Позивач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , паспорт серії НОМЕР_3 виданий Ульяновським РВ УМВС України в Кіровоградській області від 20 травня 1997 року, РНОКПП НОМЕР_4 , зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 ;

Відповідач: Первомайська міська рада Миколаївської області: ЄДРПОУ 35926170, місце знаходження за адресою: вул. Грушевського, 3 в м. Первомайськ, Миколаївської області.

Відповідно до п. 14 Перехідних положень Закону України "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів" № 2147-VIII від 3 жовтня 2017 року до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цим Законом. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

СУДДЯ: Т.Я. Літвіненко

Джерело: ЄДРСР 97050134
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку