open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Єдиний унікальний номер №943/478/20

Провадження № 2/943/296/2021

19 травня 2021 року

Буський районний суд Львівської області

в складі:головуючого-судді Журибіда Б. М.

при секретарі Гута О.С.

розглянувши упідготовчому судовомузасіданні ум.Буську вприміщенні судуцивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Буської міської ради Золочівського району Львівської області, третьої особи Головного управління Держгеокадастру у Львівській області про визнання права власності на спадкове майно, -

встановив:

ОСОБА_1 звернулася в суд з означеним позовом, покликаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилась спадщина на майно, що складається з трьох земельних ділянокзагальною площею0,8982га дляведення товарногосільськогосподарського виробництва,що розташованіна територіїЗаводської сільськоїради Львівськоїобласті (БуськаМТГ).Позивач єспадкоємцем позакону доданого майна,фактично прийнявспадщину.Однак неможе юридичнооформити прийняттяспадщини черезвтрату оригіналудержавного актуна земельнуділянку,а видачадублікату такого,законодавством непередбачена. Просить суд визнати за нею право власності на означене спадкове майно.

Позивач до початку підготовчого судового засідання, подала суду заяву з проханням розглядати справу у її відсутності, позов підтримує повністю, просить його задоволити.

Представник відповідачатакож подавлист зпроханням справуслухати увідсутності їхпредставника,заперечень протипозову немають.

Представник третьої особи, за викликом суду, не з`явився, хоча був належним чином повідомлений про день та час розгляду справи, причини неявки суду не повідомив.

Згідно з ч.2ст.247 ЦПК України, у зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи у їх сукупності, суд приходить до переконання, щопозовні вимогиє підставними та підлягають до задоволення.

Відповідно до ч.1ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно із ч.1ст. 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Відповідно дост.ст.1217, 1218 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно із ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Судом встановлено наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Свідоцтвом серії НОМЕР_1 , виданим 15.08.2019 року Заводською сільською радою Буського району Львівської області, підтверджується факт смерті ОСОБА_2 , про що зроблено актовий запис № 07.

Померлій, згідно Державного акту на право приватної власності на землю серії І - ЛВ № 054475 від 22.03.2000 року, виданого на підставі розпорядження голови Буської райдержадміністрації від 16.03.2000 року № 136, реєстровий № 10543, належали земельні ділянки № НОМЕР_2 площею 0,0801 га, № НОМЕР_3 площею 0,4587 га, № НОМЕР_4 площею 0,3594 га, загальною площею 0,8982 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовані на території Заводської сільської ради Львівської області (Буська МТГ).

Спадкодавець заповіту не залишила. Згідно ст. 1223 ЦК України, у разі відсутності заповіту, право на спадкування визначається в порядку черговості, згідно ст. 1258 ЦК України.

Позивач є донькою померлої, що підтверджується матеріалами справи та спадкоємцем першої черги спадкування за законом. Інших першочергових спадкоємців судом не встановлено.

Позивач фактично прийняла спадщину після смерті матері, вступила в управління та розпорядження спадковим майном.

Відповідно до ч.1 ст.1225 ЦК України право власності на земельні ділянки переходить до спадкоємців на загальних підставах із збереженням їх цільового призначення. Реалізувати своє законне право спадкування на спадкове майно в позасудовому порядку позивач не може, так як відсутній оригінал державного акту на право приватної власності на землю у зв`язку з його втратою.

Згідно ст.131 ЗК України громадяни мають право набувати у власність земельні ділянки на підставі спадкування.

Обставин, які б спростовували твердження позивача в позовній заяві, суд не знаходить, тому кладе їх в основу рішення.

Враховуючи вище викладене, те що відповідач позов визнає, на підставі ч. 3 ст. 200 ЦПК України, суд приходить до висновку, що позивач набула права власності на спадкове майно на законних підставах, тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 4, 7, 12, 13, 141, 247, 258-259, 264, 265, 354 ЦПК України, ст.ст. 1216, 1220, 1222, 1223, 1225, 1258, 1261,1268 ЦК України, суд

ухвалив :

позов задоволити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителькою с. Заводське Буського (Золочівського) району Львівської області, право власності на земельні ділянки№ НОМЕР_2 площею 0,0801га,№ НОМЕР_3 площею 0,4587га,№ НОМЕР_4 площею 0,3594га,загальною площею0,8982га дляведення товарногосільськогосподарського виробництва,розташовані натериторії Заводськоїсільської радиЛьвівської області(БуськаМТГ), в порядку спадкування за законом, після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржене до Львівського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а для осіб, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, в цей же строк з дня його отримання, черезБуський районний суд Львівської області.

Суддя: Б. М. Журибіда

Джерело: ЄДРСР 97049239
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку