open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

КУЙБИШЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 319/47/21

Провадження №2-о/319/3/2021

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 травня 2021 року смт Більмак

Куйбишевський районний суд Запорізької області у складі головуючого судді Валігурського Г.Ю., присяжних: Сівера С.С., Черниш Т.О.,

секретаря судового засідання Костенко А.В.,

за відсутності учасників справи,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Смирновська сільська рада Більмацького району Запорізької області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна,

в с т а н о в и в:

Заявник звернулась до суду із заявою, якою просить визнати дочку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною та призначити її опікуном дитини.

В обґрунтування заяви ОСОБА_1 зазначає, що її дочка з народження страждає тяжким хронічним психічним захворюванням, є дитиною інвалідом (підгрупа А), тому потребує постійного стороннього догляду, допомоги і спеціального лікування. ОСОБА_2 внаслідок психічного захворювання не здатна усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними у зв`язку з цим, заявник просить суд визнати її дочку недієздатною, встановити над нею опіку та призначити її опікуном дитини.

Представником заявника подана заява про розгляд справи без його участі та без участі заявника, вимоги заяви підтримують в повному обсязі.

Заінтересованою особою подано до суду клопотання про розгляд справи без їх участі, проти призначення заявниці опікуном ОСОБА_2 не заперечують.

ОСОБА_2 в судове засідання також не прибула, згідно висновку судово-психіатричного експерта № 206 від 18 березня 2021 року, вона за станом здоров`я не може з`явитись в судове засідання та дати пояснення по суті справи.

У відповідності до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось, у зв`язку з неявкою у судове засідання всіх учасників справи.

Під час розгляду заяви судом встановлено наступне.

Відповідно до пункту 1 частини другої статті 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є інвалідом з дитинства та має першу групу інвалідності (підгрупа А), потребує постійного домашнього догляду та постільного стороннього догляду за станом здоров`я, що підтверджується постановою лікарсько консультативної комісії № 235 від 21.12.2018 року, консультативним висновком спеціаліста від 27.03.2019 року.

ОСОБА_2 потребує постійного стороннього догляду, що підтверджується індивідуальною програмою реабілітації дитини інваліда №34 від 05.12.2018 року.

Відповідно до висновку судово-психіатричного експерта комунального некомерційного підприємства «Обласний клінічний заклад з надання психіатричної допомоги» Запорізької обласної ради № 206 від 18 березня 2021 року, ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 , виявляє ознаки психічного розладу у вигляді глибокої розумової відсталості у ступені ідіотії внаслідок органічного ураження головного мозку (дитячий церебральний параліч), епісиндром, часті прояви, в наслідок чого вона не може розуміти значення своїх дій і керувати ними.

До складу сім`ї ОСОБА_1 , входить чоловік ОСОБА_3 , дочка ОСОБА_2 , син ОСОБА_4 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 , що підтверджується довідкою про склад сім`ї №99 від 19.01.2021 року виданою Смирновською сільською радою Більмацького району Запорізької області.

З пояснень ОСОБА_1 наведених у заяві слідує, що її дочка, проживає разом з нею, вона позбавлена можливості усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує стороннього догляду та допомоги, тому необхідно її визнати недієздатною та призначити їй опікуна.

За ч. 1 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це (ч. 1 ст. 40 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 41 ЦК України над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Згідно статті 55 ЦК України опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів, малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Враховуючи те, що ОСОБА_2 внаслідок психічного розладу здоров`я не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, у суду є підстави для визнання її недієздатною.

Відповідно до ч. 1 ст. 300 ЦПК України суд встановлює опіку над особою, яка визнана недієздатною, за заявою піклувальника та призначає їй опікуна.

У вказаній заяві ОСОБА_1 , просить суд призначити її опікуном над дочкою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно з матеріалами справи ОСОБА_1 на диспансерному обліку в психіатра та нарколога не перебуває, за медичною допомогою не зверталась, забезпечена житлом, здійснює фактичне опікунство над нею, забезпечує реалізацію її законних особистих немайнових і майнових прав та інтересів. Крім того, ОСОБА_1 є матір`ю ОСОБА_2 , тому суд вважає можливим призначити її опікуном.

Керуючись ст. ст. 39, 41, 55 ЦК України, ст. ст. 12, 13, 293, 299, 300 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною та встановлення над нею опіки і призначення опікуна задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , паспорт № НОМЕР_1 , виданий 18.12.2020 року, РНОКПП НОМЕР_2 , недієздатною.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Встановити строк дії рішення про визнання недієздатною ОСОБА_2 в 2 (два) роки з дня набрання рішенням суду законної сили.

Рішення може бути оскаржене до Запорізького апеляційного суду шляхом направлення апеляційної скарги через Куйбишевський районний суд Запорізької області в 30-денний строк з дня проголошення рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду після набрання ним законної сили надіслати Смирновській сільській раді Більмацького району Запорізької області.

Заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , паспорт серії НОМЕР_3 , виданий Куйбишевським РВ УМВС України в Запорізькій області 22 лютого 2005 року, ідентифікаційний номер НОМЕР_4 , зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа Смирновська сільська рада Більмацького району Запорізької області, адреса: вул. Торгова, 1, с. Смирнове Пологівського (Більмацького) району Запорізької області, код ЄДРПОУ 04352635.

Суддя Г.Ю. Валігурський

Присяжні С.С. Сівер

Т.О. Черниш

Джерело: ЄДРСР 97048990
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку