open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №265/4713/20

Провадження №2-о/265/8/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 травня 2021 року місто Маріуполь

Орджонікідзевський районний суд міста Маріуполя Донецької області у складі:

головуючого судді Костромітіної О.О.,

за участю секретаря судового засідання Вакуленко В.Р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Маріуполі цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту належності правовстановлюючого документу, заінтересована особа: Сартанська селищна рада Донецької області,

В С Т А Н О В И В:

22 липня 2020 року заявниця звернулась до суду з заявою про встановлення факту належності правовстановлюючогодокументу,заінтересована особа:Сартанська селищнарада Донецькоїобласті. В обґрунтування заявлених вимог заявниця посилається на те, що їй на підставі рішення Лебединської сільської Ради народних депутатів від 17 січня 1998 року №6 належить на праві приватної власності земельна ділянка 0,060 гектарів, розташована на території с. Калинівка, Лебединської с/ради, с/т «Луч», ділянка № НОМЕР_1 . У липні 2020 року вона звернулася до Управління земельних ресурсів для отримання кадастрового номеру на вказану земельну ділянку для впорядкування необхідних документів з метою подальшого укладання договору купівлі-продажу останньої. При розгляді документів співробітником управління було виявлено розбіжності у зазначенні її імені в Державному акті на право приватної власності на землю та в її паспорті, а саме замість імені « ОСОБА_2 » в Державному акті вказано « ОСОБА_3 ». Їй було роз`яснено про необхідність вирішення даного питання в судовому порядку. На підставі викладеного просила суд встановити факт належності їй Державного акту на право власності на землю серії І-ДН №146754, виданого на ім`я ОСОБА_4 .

Ухвалою суду від 27 липня 2020 року відкрито провадження у справі та призначено відкрите судове засідання по справі.

Ухвалою суду від 02.09.2020 року виключено усправі заінтересовану особу Управління земельних ресурсів Маріупольської міської ради, залучено до участі у справі в якості заінтересованої особи Волноваську міську раду Донецької області.

Ухвалою суду від 14.04.2021 року виключено у справі заінтересовану особу Волноваська міська рада Донецької області, залучено до участі у справі в якості заінтересованої особи Сартанську селищну раду Донецької області.

Заявниця ОСОБА_4 у судове засідання не з`явилась, надала заяву про розгляд справи за її відсутності, заяву підтримала в повному обсязі.

Представник заінтересованої особи Сартанської селищної ради Донецької області в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи без його присутності, не заперечував проти задоволення заяви.

Дослідивши письмові докази, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до принципу диспозитивності цивільного судочинства (ст.13 ЦПК України) суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Частиною 1 статті 293 ЦПК України передбачено, що у порядку окремого провадження розглядаються справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Встановлення юридичних фактів у порядку окремого провадження сприяє реалізації конституційних прав громадян. Умовами, за наявності яких можливим є звернення до суду для встановлення фактів, що мають юридичне значення є те, що згідно із законом ці факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих немайнових чи майнових прав фізичних осіб; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; встановлення факту потрібне заявникові для конкретної мети.

Згідно ч. 1, 3 ст. 294 ЦК України - фізична особа має право на ім`я. У разі перекручення імені фізичної особи воно має бути виправлене. Якщо перекручення імені було здійснене у документі, такий документ підлягає заміні.

Відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" з 01.01.2013 року реєстрацію прав на нерухоме майно здійснюють структурні підрозділи територіальних органів Мін`юсту та не передбачено видачі державних актів про право власності на землю, як не передбачено і можливості внесення виправлень до вже виданих державних актів.

Таким чином в судовому засіданні встановлено, що встановити даний факт іншим шляхом заявник не має можливості.

Відповідно до ч. 1 ст. 28 ЦК України фізична особа набуває прав та обов`язків і здійснює їх під своїм ім`ям. Ім`я фізичної особи, яка є громадянином України, складається із прізвища, власного імені та по батькові, якщо інше не випливає із закону або звичаю національної меншини, до якої вона належить.

Згідно п.6 ч.1 ст.315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або паспорті.

Згідно зі ст. 319 ЦПК України, у рішенні суду повинно бути зазначено відомості про факт, встановлений судом, мету його встановлення, а також докази, на підставі яких суд установив цей факт. Рішення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану або нотаріальному посвідченню, не замінює собою документів, що видаються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених документів.

Відповідно листа Верховного Суду України 01.01.2012 року "Про судову практику розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення", громадяни мають право звернутися до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документа у відповідності до п. 6 ч.1 ст. 315 ЦПК України. Проте сам по собі факт належності документа не породжує для його власника жодних прав, юридичне значення має той факт, що підтверджується документом. Таким чином, для заявника важливо не так саме одержання документа, як оформлення особистих чи майнових прав, що випливають із цього факту. Це означає, що в судовому порядку можна встановити належність громадянину такого документа, який є правовстановлюючим.

Предметом розгляду заяви є встановлення факту належності правовстановлюючого документа який, необхідний заявнику для оформлення особистих, майнових прав, що випливають із цього факту.

Заяву про встановлення факту належності правовстановлюючого документа можуть подавати: особа - власник правовстановлюючого документа, якій необхідно довести належність цього документа їй; спадкоємці померлої особи - власника цього документа для оформлення спадкових прав; утриманці померлого для одержання пенсії; прокурор у порядку статей 45, 46 ЦПК; інші особи, які заінтересовані у встановленні факту.

У даному випадку, виключним способом захисту права заявника є звернення до суду із заявою в порядку окремого провадження про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме факту належності їй державного акту на право приватної власності на землю.

Згідно з законом, встановлення вказаного факту породжує юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав заявника, а саме: встановлення факту належності вказаного документу дає змогу заявнику реалізувати свої права щодо володіння та розпорядження належною їй земельною ділянкою з дотриманням вимог чинного законодавства.

Судом встановлено, що згідно паспорта громадянина України серії НОМЕР_2 , виданого Орджонікідзевським РВ Маріупольського МУУМВС України в Донецькій області 22 грудня 2001 року, прізвище, власне ім`я та по-батькові заявниці у вказаних документах зазначено як « ОСОБА_1 », місце проживання останньої зареєстроване за адресою: АДРЕСА_1 .

На підставі рішення Лебединської сільської Ради народних депутатів від 17 січня 1998 року №6 ОСОБА_4 передана у приватну власність земельна ділянка площею 0,060 гектарів в межах згідно з планом. Земельна ділянка розташована на території с.Калинівка Лебединської с/ради, с/т «Луч», ділянка № НОМЕР_1 , для ведення садівництва про що було видано на ім`я ОСОБА_4 , яка мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , Державний акт на право власності на землю серії І-ДН №146754.

Аналізуючи наявнів справідокази уїх сукупності,суд вважаєдоведеним тойфакт,що заявниціна підставідержавного актупро правовласності наземлю серіїІ-ДН№146754належить земельнаділянка,площею 0,060га,що розташованана територіїЛебединської сільськоїради,однак,даний актмістить неправильненаписання їївласного іменіяк « ОСОБА_3 »замість вірного« ОСОБА_5 ». Протев даномуакті зазначена адреса проживання ОСОБА_4 АДРЕСА_1 ,яка повністюспівпадає задресою її проживання,зазначеною впаспорті наїї ім`я,що свідчитьпро належністьправовстановлюючого документудержавного актупро правовласності наземлю серіїІ-ДН№146754 ОСОБА_1 . Усунення вказаної неправильності можливе лише шляхом встановлення факту належності заявнику вказаного правовстановлюючого документа. При таких обставинах та досліджених доказах, суд дійшов висновку про наявність достатніх підстав для встановлення факту належності зазначеного Державного акту про право власності на землю ОСОБА_1 , внаслідок чого задовольняє заяву.

Керуючись ст. ст. 263-265, 293, 315 ЦПК України суд,

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту належності правоустанавлюючого документу, заінтересована особа: Сартанська селищна рада Донецької області, задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_1 правовстановлюючого документу Державного акту на право приватної власності на землю І-ДН № 146754, виданого на ім`я ОСОБА_4 .

Рішення суду може бути оскаржено до Донецького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Орджонікідзевський районний суд м.Маріуполя протягом тридцяти днів з дня складення рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складено 19.05.2021 року.

Суддя О.О. Костромітіна

Джерело: ЄДРСР 97048240
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку