open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

20.05.2021

Справа № 696/393/21

Провадження № 2-о/696/23/21

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 травня 2021 року м. Кам`янка

Кам`янський районний суд Черкаської області

в складі головуючої судді Ніколенко О.Є.,

за участі секретаря Волощенко Н.О.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника Михайлівської сільської ради Кам`янського району Черкаської області, як орган опіки та піклування Скіцька Л.Г.,

розглянувши в порядку окремого провадження, у відкритому судовому засіданні в місті Кам`янка Черкаської області, в залі засідань Кам`янського районного суду Черкаської області цивільну справу за заявою

ОСОБА_1 , заінтересована особа: Михайлівської сільської ради Кам`янського району Черкаської області, як орган опіки та піклування,

про призначення опікуна над недієздатною особою,

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до Кам`янського районного суду Черкаської області з заявою, заінтересована особа: Михайлівська сільська рада Кам`янського району Черкаської області, як орган опіки та піклування, про призначення опікунад над недієздатною особою. Водночас у заяві зазначив, що рішенням Кам`янського районного суду Черкаської області від 29 травня 2021 року ОСОБА_2 , визнано недієздатною та призначено опікуна ОСОБА_3 (її матір). Посилається на те, що він є племінником ОСОБА_2 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 померла, а відтак ОСОБА_2 залишилася без опіки та позбавлена у зв`язку з недієздатністю реалізовувати свої цивільні права та обов`язки, потребує постійного стороннього догляду, так як не здатна до самообслуговування у зв`язку зі своєю хворобою, страждає розумовою відсталістю, є інвалідом з дитинства першої групи «А» безтерміново, перебуває на обліку у психіатра, у зв`язку з чим в силу свого захворювання не може розуміти значення своїх дій та керувати ними. Заявник вказує, що проживає в одному домоволодінні із ОСОБА_2 24 березня 2021 року звернувся до органу опіки та піклування при виконкомі Михайлівської сільської ради зі заявою щодо надання висновку про доцільність призначення його опікуном над недієздатною ОСОБА_2 в зв`язку зі смертю попереднього опікуна ОСОБА_4 08 квітня 2021 року було затверджено висновок органу опіки та піклування про можливість виконання ним обов`язків опікуна щодо ОСОБА_2 .

Ухвалою Кам`янського районного суду Черкаської області від 29 квітня 2021 року відкрито провадження по справі та призначено до розгляду.

Заявник у судовому засіданні вказав, що проживає разом із недієздатною ОСОБА_2 , оскільки померла бабуся, яка була опікуном недієздатної, він бажає здійснювати за нею догляд, так як зареєстрований і фактично проживає в одному будинку з недієздатною. Зазначив, що працює, у разі необхідності попросить свою маму, яка не працює, перебуває на обліку у центрі зайнятості, щоб допомагала з доглядом, також може звільнитися.

Представник Михайлівської сільської ради Кам`янського району Черкаської області, як орган опіки та піклування Скіцька Л.Г. у судовому засіданні зазначила, що проти задоволення заяви не заперечує, вважає, що заявник може бути опікуном, так як згідно акту обстеження житлово-побутових умов заявника та висновку про стан здоров`я заявника, він є придатним, а також інших осіб, які б виявили бажання бути опікуном не має.

Вивчивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що заява підлягає до задоволення з наступних підстав.

Як вбачається з копії рішення Кам`янського районного суду Черкаської області від 29 травня 2012 року по справі №2307/417/2012 ОСОБА_2 було визнано недієздатною, а опікуном призначено ОСОБА_3 (а.с. 4).

Згідно копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданного Кам`янським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) ОСОБА_3 , яка була опікуном ОСОБА_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.5).

Факт родинних відносин ОСОБА_1 із ОСОБА_2 , а саме, що заявник є племінником, по материнській лінії, недієздатної підтверджується наступним:

- копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 05 січня 1984 року, виданного Ребедайлівською сільською радою Кам`янського району Черкаської області, з якого вбачається, що ОСОБА_2 народилась ІНФОРМАЦІЯ_2 , батько ОСОБА_5 , мати ОСОБА_3 (а.с. 6):

- копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 від 09 грудня 1994 року, виданного відділом реєстрації актів громадянського стану Кам`янської районної Ради народних депутатів Черкаської області, з якого вбачається, що ОСОБА_6 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 , батько ОСОБА_7 , мати ОСОБА_3 (а.с. 7). Тобто, ОСОБА_2 та ОСОБА_6 є сестрами по материнській лінії.

- копією повторного свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_4 від 25 березня 2021 року, виданного Кам`янським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), здіно якого ОСОБА_8 та ОСОБА_6 зареєстрували 28 травня 1995 року шлюб, актовий запис № 03, прізвище після державної реєстрації шлюбу: його ОСОБА_9 , її ОСОБА_9 (а.с. 8);

- копією повторного свідоцтва про надодження серії НОМЕР_5 від 21 грудня 2011 року, виданного відділом державної реєстрації актів цивільного стану Кам`янського районного управління юстиції у Черкаській області, з якого вбачається, що ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_4 , батько ОСОБА_8 , мати ОСОБА_10 (а.с. 9).

Факт проживання з в одному домоволодінні ОСОБА_1 та ОСОБА_2 підтверджується довідкою виконавчого комітету Михайлівської сільської ради від 21.04.2021 року №617, згідно якої ОСОБА_1 дійсно зареєстрований і проживає за адресою: АДРЕСА_1 . За данною адресою зареєстровані: ОСОБА_2 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 (а.с. 10).

Як вбачається з копії рішення виконавчого комітету Михайлівської сільської ради Кам`янського району Черкаської області від 15 квітня 2021 року №104, затверджено висновок органу опіки та піклування про можливість виконання обов`язків опікуна ОСОБА_1 щодо недієздатної ОСОБА_2 (а.с. 13).

Згідно копії вищевказаного висновку, вбачається що орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Михайлівської сільської ради дійшов висновку про можливість виконання обов`язків опікуна ОСОБА_1 щодо недієздатної ОСОБА_2 (а.с. 14).

Згідно акту обстеження житлово-побутових умов заявника від 25 березня 2021 року №273/02-09, вбачається що сім`я проживає у будинку, який на правах власності належить опікуну ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5 , чотирикімнатний, газифікований, є й пічне опалення, проведена вода, є кімната для недієздатної. В кімнатах чисто, є всі необхідні меблі, побутова техніка, а також сім`я забезпечена продуктами харчування, так як використовують земельну ділянку за призначенням, утримують підсобне господарство.

Згідно висновку про стан здоров`я заявника від 31.03.2021 року, виданного КНП «Центр првинної медико-санітарної допомоги» Кам`янської міської ради, вбачається що зявник є придатним для того, щоб бути опікуном недієздатної ОСОБА_2 .

За змістом статті 55 ЦК України опіка встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Відповідно до ст. 58 ЦК України опіка встановлюється над особами, визнаними недієздатними.

У відповідності до ч. 1 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає їй опікуна за поданням органу опіки та піклування.

За змістом частин 2, 3, 4 статті 63 Цивільного кодексу України, опікуном може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю.

Фізична особа може бути призначена опікуном лише за її письмовою заявою.

Опікун призначається переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна.

При призначенні опікуна важливі і обов`язково повинні враховуватися особисті приязні взаємини між опікуном і підопічним, що забезпечить нормальне життєзабезпечення підопічного. Можливість особи здійснювати повноваження опікуна перевіряється органом опіки та піклування, який висловлює пропозиції про доцільність призначення опікуна. Так, суд вважає заяву про призначення опікуном обґрунтованою, заявник запевнив суд, що він може і бажає бути опікуном, його позиція є добровільною, і такою, що підлягає до задоволення.

Враховуючи наведене, суд вважає доцільним призначити ОСОБА_1 опікуном над його недієздатною тіткою ОСОБА_2 .

Керуючись ст.ст. 211, 258-273, 295-300 ЦПК України, ст.ст. 55-64 ЦК України, суд,

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Михайлівської сільської ради Кам`янського району Черкаської області, як орган опіки та піклування, про призначення опікуна над недієздатною особою задовольнити повністю.

Ппизначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 (паспорт громадянина України НОМЕР_6 , виданий Кам`янським РВ УМВС України в Черкаській області від 20 березня 2012 року, РНОКПП НОМЕР_7 , місце реєстрації проживання: АДРЕСА_2 ), опікуном недієздатної ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , уродженки і жительки села Ребедайлівка Кам`янського району Черкаської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено до Черкаського апеляційного суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 20.05.2021 року.

Повне найменування сторін та їх місцезнаходження

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_7 .

Заінтересована особа: Михайлівська сільська рада Кам`янського району Черкаської області, як орган опіки та піклування, місцезнаходження: вул. Героїв Майдану, 27, с. Михайлівка, Кам`янського району Черкаської області, ЄДРПОУ 34176446.

Суддя: О.Є. Ніколенко

Джерело: ЄДРСР 97045017
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку