open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 569/1238/21

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 березня 2021 року м. Рівне

Суддя Рівненського міського суду Рівненської області Рогозін С.В., з участю представника Поліської митниці Держмитслужби Пастушенко Н.А., особи, яка притягається до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 , захисника особи, яка притягається до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 адвоката Піддубного О.О., розглянувши матеріали про порушення митних правил, які надійшли з Поліської митниці Держмитслужби відносно громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , уродженця смт. Любешів, Волинської області, мешканця АДРЕСА_1 , працюючого водієм у Приватному підприємстві «Глобус-Транс», за ч. 1 ст. 483 МК України,

В С Т А Н О В И В:

Як вбачаєтьсяз протоколупро порушеннямитних правил№ 0657/20400/20від 21листопада 2020року,21листопада 2020року о07год.45хв.у зонумитного контролюМП «Дольськ»Поліської митниціДержмитслужби повантажній смузіруху «червонийкоридор»,в напрямку«в`їзд вУкраїну»,заїхав вантажнийавтомобіль марки«VOLVO»,модель «FН460»,державний реєстраційнийномер НОМЕР_2 ,з причепоммарки «GENTRAIL»,моделі «ТХ34»,державний реєстраційнийномер НОМЕР_3 (країнареєстрації НОМЕР_4 ) під керуванням громадянина України ОСОБА_1 з товаром «Риба оселедець (Clupea Harengus), розміром: 400+, вага 19 500 кг. на 22 піддонах в 975 картонних ящиках», відповідно до товаросупровідних документів: СМR № б/н від 18.11.2020 року, invoice № 1004402 від 17.11.2020 року, ВМД № UА209170/2020/87862.

Під час проходження митного контролю громадянин України ОСОБА_1 заявив про відсутність в автомобілі та причепі будь-яких предметів заборонених чи обмежених для переміщення через митний кордон України та подав до митного контролю наступні документи СМR № б/н від 18.11.2020 року, invoice № 1004402 від 17.11.2020 року.

В ході відпрацювання інформації отриманої від відділу прикордонної служби «Дольськ» Луцького прикордонного загону західного регіонального управління Державної прикордонної служби України лист № 1266 від 21.11.2020 року та УСБУ у Волинській області (лист № 54/3-2335 від 20.11.2020 року) було прийнято рішення про проведення огляду вказаного вище транспортного засобу.

Під час огляду автомобіля марки «VOLVO», модель «FН460», державний реєстраційний номер НОМЕР_2 , з причепом марки «GEN TRAIL», моделі «ТХ34», державний реєстраційний номер НОМЕР_3 , було виявлено, що в причепі крім товару що переміщувався «Риба оселедець (Clupea Harengus) розміром: 400+», в ньому також знаходяться картонні ящики з цигарками марки «ФЭСТ» та «CREDO», виробництва ОАО «Гродненская табачная фабрика «НЕМАН» (Республіка Білорусь, м. Гродно, вул. Орджонікідзе, 18) з марками акцизного податку Республіки Білорусь.

В ході вивантаження та перерахування картонних ящиків з цигарками було встановлено їх кількість, а саме:

- 140 000 пачок цигарок (280 картонний ящиків) марки «ФЭСТ», виробництва ОАО «Гродненская табачная фабрика «НЕМАН» (Республіка Білорусь, м. Гродно, вул. Орджонікідзе, 18) з марками акцизного податку Республіки Білорусь;

- 199 500 пачок цигарок (399 картонних ящиків) марки «CREDO», виробництва ОАО «Гродненская табачная фабрика «НЕМАН» (Республіка Білорусь, м. Гродно, вул. Орджонікідзе, 18) з марками акцизного податку Республіки Білорусь.

У своєму поясненні громадянин ОСОБА_1 , який перевозив вантаж повідомив, що придбав вказані цигарки з метою ввезення їх на митну територію України, приховав їх від митного оформлення і контролю та надіявся, що автомобіль не буде оглядатись.

Статтею 318 Митного кодексу України встановлено, що митному контролю підлягають усі товари, транспортні засоби комерційного призначення, які переміщуються через митний кордон України.

Частиною 2 статті 460 Митного кодексу України передбачено, що перевізники несуть відповідальність за переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю шляхом подання митному органу як підстави для переміщення цих товарів документів, що містять неправдиві відомості стосовно кількості вантажних місць, а перевізником не вжиті заходи щодо перевірки правдивості зазначених відомостей або у разі неможливості такої перевірки невнесення відповідного запису до міжнародної автомобільної накладної (СМR).

Таким чином, водій Приватного підприємства «Глобус-Транс» (м. Луцьк, Волинської області вул. Захарова, 7в) громадянин України ОСОБА_1 під час виконання своїх посадових обов`язків переміщував через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, цигарки марок «ФЭСТ» та «CREDO», в загальній кількості 339 500 пачок.

ОСОБА_1 та його захисник адвокат Піддубний О.О. в судовому засіданні просили суд закрити провадження у справі, в зв`язку із тим, що по даному факту особі, яка притягається до адміністративної відповідальності наявне повідомлення про підозру.

Представник Поліської митниці Держмитслужби Пастушенко Н.А. в судовому засіданні підтримала протокол про порушення митних правил № 0657/20400/20 від 21.11.2020 року та просила суд притягнути ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за порушення митних правил.

Заслухавши думку учасників судового провадження, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 458 МК України, передбачено, що порушення митних правил є адміністративним правопорушенням, яке являє собою протиправні, винні (умисні або з необережності) дії чи бездіяльність, що посягають на встановлений цим Кодексом та іншими актами законодавства України порядок переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України, пред`явлення їх органам доходів і зборів для проведення митного контролю та митного оформлення, а також здійснення операцій з товарами, що перебувають під митним контролем або контроль за якими покладено на органи доходів і зборів цим Кодексом чи іншими законами України, і за які цим Кодексом передбачена адміністративна відповідальність.

Частиною 1 статті 483 МК України передбачено відповідальність за переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, тобто з використанням спеціально виготовлених сховищ (тайників) та інших засобів або способів, що утруднюють виявлення таких товарів, або шляхом надання одним товарам вигляду інших, або з поданням митному органу як підстави для переміщення товарів підроблених документів чи документів, одержаних незаконним шляхом, або таких, що містять неправдиві відомості щодо найменування товарів, їх ваги (з урахуванням допустимих втрат за належних умов зберігання і транспортування) або кількості, країни походження, відправника та/або одержувача, кількості вантажних місць, їх маркування та номерів, неправдиві відомості, необхідні для визначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД та його митної вартості.

Статтею 466 МК України визначено, що адміністративні стягнення за порушення митних правил не може бути застосовано інакше, як на підставі та в порядку, що встановлені цим Кодексом та іншими законами України.

Частиною 1 ст.487МК України передбачено, що провадження у справах про порушення митних правил здійснюється відповідно до цього Кодексу, а в частині, що не регулюється ним, - відповідно до законодавства України про адміністративні правопорушення.

Згідно з п. 8 ч. 1 ст. 247 КУпАП, провадження в справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю за таких обставин, зокрема, наявність по тому самому факту щодо особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, постанови компетентного органу (посадової особи) про накладення адміністративного стягнення, або нескасованої постанови про закриття справи про адміністративне правопорушення, а також повідомлення про підозру особі у кримінальному провадженні по даному факту.

Судом встановлено, що за фактом переміщення ОСОБА_1 через митнийкордон Україниз приховуваннямвід митногоконтролю цигарокмарок «ФЭСТ»та «CREDO»,в загальнійкількості 339500пачок проводитьсядосудове розслідуванняу кримінальномупровадженні №32020030000000060,внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідувань21.11.2020року заознакою кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.1ст.204КК України.30грудня 2020року увищевказаному кримінальномупровадженні ОСОБА_1 повідомлено пропідозру увчиненні кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.1ст.204КК України.

За вищезазначених обставин провадження у справі відносно ОСОБА_1 про притягнення до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 483 МК України, підлягає закриттю.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 483, 486, 487, 495, 527 МК України, ст.ст. 247, 283-285 КУпАП, -

П О С Т А Н О В И В:

Провадження в справі про адміністративне правопорушення про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 483 МК України закрити, на підставі п. 8 ч. 1 ст. 247 КУпАП.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Протягом десяти днів з дня її винесення постанова може бути оскаржена до Рівненського апеляційного суду через Рівненський міський суд Рівненської області особою, яку притягнуто до адміністративної відповідальності, її законним представником, захисником, потерпілим, його представником.

Суддя Рівненського міського суду С.В. Рогозін

Джерело: ЄДРСР 97044332
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку